Kolagén
Kolagén
je jednou z najdôležitejších živín potrebných na zabezpečenie zdravia a vitality pokožky, vlasov, šliach, chrupaviek, kostí a kĺbov. Okolo 30. roku života začína naše telo prirodzene produkovať menej kolagénu a objavujú sa prvé známky starnutia.
Kolagén je najdôležitejšou zložkou kĺbov a ich poškodenie súvisí s nedostatočným množstvom tejto bielkoviny v tkanivách. Dopĺňanie kolagénu má liečivý vplyv na kĺby a znižuje aj bolesť, čo potvrdzujú aj vedecké štúdie. Pomáha kolagén len kĺbom? V akých dávkach by sa mal kolagén užívať, aby bol účinný? Ako si vybrať najlepší kolagén?
#showmore#
Kolagén na kĺby, silné kosti a mladú pokožku
Kolagén je jednou z hlavných stavebných bielkovín tela. Je najdôležitejšou zložkou spojivového tkaniva, čo znamená, že je súčasťou chrupaviek, kostí, zubov, šliach, väzov, kože a svalov. Dominuje kolagén typu I, ktorý tvorí približne 90 % všetkých kolagénových bielkovín. Z tohto dôvodu je vhodné používať kolagén na kĺby v prípade intenzívnej fyzickej námahy a bolesti.
Výživové doplnky Tozax s obsahom kolagénu sa dobre vstrebávajú - telo s nimi hospodári, akoby ich produkovalo prirodzene, a využíva ich tam, kde sú potrebné. Naše produkty Coloxio, Coloxio Gold, Coloxio Complex a Activegen Collagen sú bez pridaných cukrov. Naši zákazníci si pochvaľujú účinky, príjemnú chuť a jednoduchú prípravu vo forme nápoja.
Na čo je kolagén na kĺby dobrý?
Kolagén sa spája s viacerými liečivými a zdravie podporujúcimi účinkami, ale len niektoré z nich sú dobre známe a vedecky podložené.
S určitosťou je známe, že:
- kolagén posilňuje kĺby a kosti
Účinky kolagénu na kĺby sú dobre preskúmané. Kolagén zvyšuje integritu chrupavky - elastickej štruktúry, ktorá chráni kĺby, a jeho klesajúce množstvo v chrupavke s vekom súvisí s osteoartrózou. Kolagén užívaný na kĺby môže zmierniť príznaky už existujúcej degenerácie, znížiť tvorbu nových lézií a znížiť bolesť kĺbov. Dopĺňanie kolagénu na kĺby je potrebné minimálne po dobu 3-6 mesiacov.
Nielen vápnik a vitamín D3 sú zodpovedné za zdravé a silné kosti. Nezabúdajte na kolagén - dôležitú zložku kostí. Jeho suplementácia po dobu minimálne 3 mesiacov je spojená s nižším rizikom osteomalácie, osteoporózy a zlomenín kostí.
- Kolagén redukuje vrásky
Kolagén je hlavným prvkom pokožky. Jeho produkcia v pokožke sa vekom znižuje, čo má za následok tvorbu vrások a nedostatočnú hydratáciu. Doplnková výživa kolagénom môže spomaliť starnutie pokožky, zlepšiť hydratáciu, redukovať vrásky, zvýšiť tonus a hustotu pokožky. Užívanie kolagénu po dobu aspoň 2 - 3 mesiacov stimuluje tvorbu nového kolagénu v pokožke, ako aj ďalších bielkovín zodpovedných za jej štruktúru - elastínu a fibrilínu.
- Kolagén zlepšuje stav tepien
Kolagén je dôležitou zložkou ciev. Bez neho sú tepny a žily slabé a krehké, čo vedie k ateroskleróze - ochoreniu, pri ktorom sa poškodené tepny "upchávajú" tukovou vrstvou, zmenšuje sa svetlosť tepien, čo postupne vedie k infarktu a mozgovej príhode. Užívanie kolagénu počas 6 mesiacov znižuje tuhosť tepien a zmenšuje aterosklerotické lézie.
Výživové doplnky Tozax s obsahom kolagénu sa dobre vstrebávajú - telo s nimi hospodári, akoby ich produkovalo prirodzene, a využíva ich tam, kde sú potrebné. Naše produkty Coloxio, Coloxio Gold, Coloxio Complex a Activegen Collagen sú bez pridaných cukrov. Naši zákazníci si pochvaľujú účinky, príjemnú chuť a jednoduchú prípravu vo forme nápoja.
Kolagén na kĺby. Je suplementácia kolagénom nevyhnutná?
- Dopĺňanie kolagénu nie je potrebné vždy a pre každého, ale môže byť veľmi užitočné. Jeho užívanie prospieva najmä ľuďom po 50. roku života, pretože sú vystavení väčšiemu riziku zápalov a mechanického poškodenia kĺbov. S vekom sa znižuje aj hustota kostí, čo súvisí s rizikom osteoporózy a zlomenín kostí, zatiaľ čo kolagénová suplementácia kosti posilňuje, čím sa potenciálne znižuje riziko zlomenín.
- Dopĺňanie kolagénu sa odporúča každému, kto sa sťažuje na bolesti kĺbov alebo kostí, "chrupanie" kĺbov, reumatizmus, je ohrozený osteomaláciou a osteoporózou alebo vykonáva pravidelnú fyzickú aktivitu.
- Prečo kolagénová suplementácia namiesto stravy? Kolagénové doplnky sú najjednoduchším spôsobom, ako dostať kolagén do tela, pretože v potrave sa táto bielkovina nachádza predovšetkým v spojivových tkanivách a koži zvierat. Mäso chrupavky alebo kože takmer nikto nekonzumuje. Zaobchádza sa s nimi skôr ako s odpadom. Jediným bežným zdrojom kolagénu v potravinách môže byť dlho varený vývar z kostí a chrupaviek, mäso a ovocné želé zo želatíny. Pri zvýšenom dopyte po kolagénových peptidoch však nestačí len piť vývar. Okrem toho nám suplementácia kolagénu v kapsulách alebo prášku umožňuje presne prijímať túto bielkovinu v správnych množstvách navrhnutých vedeckými štúdiami.
Kolagén na kĺby pre športovcov - prečo je dôležitý?
- Športovci sú jednou zo skupín, ktoré sú najviac náchylné na poškodenie kĺbov. Spôsobuje ho vysoké biomechanické zaťaženie spojivového tkaniva a nefyziologické pohyby, napr. obraty, zmeny smeru, náhle zastavenia. To všetko spôsobuje nadmerné zaťaženie chrupaviek, väzov a šliach. Kĺbový kolagén pre športovcov môže byť veľmi dôležitý pri liečbe prebiehajúcich poškodení, prevencii zranení a degenerácii.
- Kolagén sa odporúča všetkým športovcom, najmä tým, ktorí sú najviac vystavení preťaženiu - tým, ktorí trénujú príliš veľa, odpočívajú príliš krátko, používajú nesprávne techniky počas tréningu (čo sa veľmi často stáva začiatočníkom) a sú vystavení stresu spôsobenému súťažami. Kolenný kĺb je najčastejším zranením športovcov. Na ich prevenciu sa odporúča pravidelná suplementácia kolagénom.
- Štúdie s fyzicky aktívnymi a zdravými ľuďmi (bez osteoartrózy) ukázali, že krátkodobé zvýšenie degradácie kolagénu počas tréningu a po ňom možno eliminovať užívaním kolagénu v dávke 5 - 10 g po dobu 3 až 6 mesiacov.
- Kolagénový doplnok pre športovcov môže zabrániť poškodeniu kĺbov a liečiť už existujúce zranenia stimuláciou tvorby kolagénu v tkanivách.
Hovädzí kolagén:
- Hovädzí kolagén je prirodzene sa vyskytujúca bielkovina v mnohých druhoch hovädzieho dobytka, ako sú jaky, antilopy, bizóny, vodné byvoly a kravy.
- Väčšina hovädzieho kolagénu pochádza z kráv, pretože ich koža a spojivové tkanivá sú bohaté na kolagén. Tieto tkanivá by sa inak v mäsovom priemysle vyhodili, avšak keďže sú bohaté na kolagén, kože sa upcyklujú a používajú na výrobu kvalitných zdravotných výrobkov.
- V mnohých kultúrach na celom svete ľudia odjakživa konzumovali orgánové mäso a spojivové tkanivo kráv. V mnohých západných krajinách však dnes ľudia konzumujú len svalové mäso kráv, ktoré neobsahuje všetky bohaté živiny, ktoré sa nachádzajú v iných častiach tela.
- Preto sa teraz hovädzí kolagén získava z kože a spojivového tkaniva a premieňa sa na ľahko stráviteľný doplnok.