OBSAH:
- 7 zdravotných prínosov tmavej čokolády alebo kakaa, ktoré sú podložené vedeckými poznatkami
- Záver
Konzumácia tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa s mierou môže dodať antioxidanty a minerály a môže vás ochrániť pred srdcovými chorobami. Môže však obsahovať aj vysoké množstvo cukru a kalórií.
Tmavá čokoláda je plná živín, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť vaše zdravie.
Vyrába sa zo semien kakaovníka a je jedným z najlepších zdrojov antioxidantov, aké môžete nájsť.
Štúdie ukazujú, že tmavá čokoláda môže zlepšiť vaše zdravie a znížiť riziko srdcových ochorení.
7 zdravotných prínosov tmavej čokolády alebo kakaa, ktoré sú podložené vedeckými poznatkami
1. Veľmi výživná
Ak si kúpite kvalitnú horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, potom je pomerne výživná.
Obsahuje slušné množstvo rozpustnej vlákniny a je plná minerálov.
Stogramová tabuľka horkej čokolády so 70-85 % kakaa obsahuje:
- 11 gramov vlákniny
- 66 % DV železa
- 57 % DV horčíka
- 196 % DV medi
- 85 % DV mangánu
- Okrem toho obsahuje veľa draslíka, fosforu, zinku a selénu.
Samozrejme, 100 gramov je pomerne veľké množstvo, ktoré by ste nemali konzumovať denne. Tieto živiny obsahujú aj 600 kalórií a mierne množstvo cukru.
Z tohto dôvodu je tmavú čokoládu najlepšie konzumovať s mierou.
Profil mastných kyselín kakaa a horkej čokolády je tiež dobrý. Tuky pozostávajú najmä z kyseliny olejovej (zdravý tuk pre srdce, ktorý sa nachádza aj v olivovom oleji), kyseliny stearovej a kyseliny palmitovej.
Kyselina stearová má neutrálny vplyv na hladinu cholesterolu v tele. Kyselina palmitová môže zvyšovať hladinu cholesterolu, ale tvorí len jednu tretinu celkových kalórií tukov.
Tmavá čokoláda obsahuje aj stimulanty, ako sú kofeín a teobromín, ale je nepravdepodobné, že by vás v noci udržala v bdelom stave, pretože množstvo kofeínu je v porovnaní s kávou veľmi malé.
ZHRNUTIE
Kvalitná tmavá čokoláda je bohatá na vlákninu, železo, horčík, meď, mangán a niekoľko ďalších minerálov.
2. Silný zdroj antioxidantov
ORAC je skratka pre kapacitu absorpcie kyslíkových radikálov. Je to miera antioxidačnej aktivity potravín.
V podstate vedci postavia proti vzorke potraviny skupinu voľných radikálov (zlých) a zisťujú, ako dobre dokážu antioxidanty v potravine zneškodniť voľné radikály.
Na základe týchto štúdií sa čokoláda považuje za bohatú na antioxidanty. Biologická relevantnosť hodnôt ORAC je však spochybňovaná, pretože sa meria v skúmavke a v tele nemusí mať rovnaký účinok.
Výskum na ľuďoch nepreukazuje vždy rovnaký rozsah antioxidačných účinkov čokolády. Odborníci však tvrdia, že zatiaľ nie je dostatok dôkazov na to, aby sa to dalo s istotou povedať.
Tmavá čokoláda je plná organických zlúčenín, ktoré sú biologicky aktívne a fungujú ako antioxidanty. Medzi ne patria okrem iného polyfenoly, flavanoly a katechíny. Podľa výskumu môžu polyfenoly v tmavej čokoláde v kombinácii s inými potravinami, ako sú mandle a kakao, pomáhať znižovať niektoré formy LDL ("zlého") cholesterolu.
Jedna štúdia ukázala, že kakao a horká čokoláda majú väčšiu antioxidačnú aktivitu, polyfenoly a flavanoly ako akékoľvek iné testované ovocie, medzi ktoré patrili čučoriedky a bobule acai.
ZHRNUTIE
Kakao a horká čokoláda majú širokú škálu účinných antioxidantov. V skutočnosti ich majú oveľa viac ako väčšina ostatných potravín.
3. Môžu zlepšiť prietok krvi a znížiť krvný tlak
Flavanoidy v tmavej čokoláde môžu stimulovať endotel, výstelku tepien, k produkcii oxidu dusnatého (NO).
Jednou z funkcií NO je vysielať signály tepnám, aby sa uvoľnili, čo znižuje odpor pri prietoku krvi, a tým znižuje krvný tlak.
Mnohé kontrolované štúdie ukazujú, že kakao a horká čokoláda môžu zlepšiť prietok krvi a znížiť krvný tlak, hoci účinky sú zvyčajne mierne .
Jedna štúdia na ľuďoch s cukrovkou 2. typu a vysokým krvným tlakom však nepreukázala žiadny účinok, takže to berte s rezervou. Je možné, že ľudia, ktorí sa už liečia na vysoký krvný tlak, nemusia mať z pridania kakaových flavanolov do stravy žiadny ďalší úžitok.
Vzhľadom na veľké rozdiely medzi jednotlivými štúdiami na túto tému je zrejmé, že je potrebný ďalší výskum.
ZHRNUTIE
Bioaktívne zlúčeniny v kakau môžu zlepšiť prietok krvi v tepnách a spôsobiť malé, ale štatisticky významné zníženie krvného tlaku.
4. Zvyšuje HDL a chráni LDL pred oxidáciou
Konzumácia horkej čokolády môže zlepšiť viaceré dôležité rizikové faktory srdcových ochorení. Môže chrániť pred vysokou hladinou cholesterolu.
V malej štúdii sa zistilo, že konzumácia tmavej čokolády doplnenej flavanolom lykopénom významne znižuje hladinu celkového cholesterolu, LDL ("zlého") cholesterolu a triglyceridov.
Niektoré formy LDL cholesterolu sú náchylnejšie na oxidáciu, ku ktorej dochádza, ak v tele reagujú s voľnými radikálmi. Oxidácia spôsobuje, že samotné častice LDL sú reaktívne a môžu poškodiť iné tkanivá, napríklad výstelku tepien v srdci.
Je úplne logické, že kakao znižuje množstvo foriem LDL náchylných na oxidáciu. Obsahuje množstvo silných antioxidantov, ktoré sa skutočne dostávajú do krvného obehu a chránia lipoproteíny pred oxidačným poškodením .
Flavanoly v tmavej čokoláde môžu tiež znížiť inzulínovú rezistenciu, ktorá je ďalším častým rizikovým faktorom ochorení, ako sú srdcové choroby a cukrovka.
Horká čokoláda však obsahuje aj cukor, ktorý môže mať opačný účinok.
ZHRNUTIE
Tmavá čokoláda zlepšuje viaceré dôležité rizikové faktory ochorení. Znižuje LDL náchylné na oxidáciu a zlepšuje citlivosť na inzulín.
5. Môže znížiť riziko srdcových ochorení
Zdá sa, že zlúčeniny v tmavej čokoláde sú vysoko ochranné proti oxidácii LDL.
Z dlhodobého hľadiska by to malo spôsobiť, že sa v tepnách bude ukladať oveľa menej cholesterolu, čo bude mať za následok nižšie riziko srdcových ochorení.
Výskumy v skutočnosti ukazujú pomerne drastické zlepšenie.
Viaceré štúdie časom ukázali, že konzumácia kakaa alebo čokolády bohatej na flavanol môže znížiť krvný tlak a zlepšiť kardiovaskulárne zdravie.
Prehľad štúdií ukázal, že konzumácia čokolády 3-krát týždenne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení o 9 % . Častejšie jedenie čokolády ukázalo len malý dodatočný prínos .
Iný prehľad naznačil, že konzumácia 45 gramov čokolády týždenne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení o 11 %. Zdá sa, že konzumácia viac ako 100 gramov týždenne neprináša zdravotné výhody.
Klinická štúdia z roku 2017 zistila, že u osôb, ktoré konzumovali mandle s tmavou čokoládou alebo bez nej, sa zlepšila hladina LDL cholesterolu.
Hoci sú všetky tieto zistenia sľubné, je potrebné získať viac dôkazov, aby sme vedeli, či to bola práve čokoláda, ktorá znížila riziko.
Keďže je však známy biologický proces (nižší krvný tlak a nižší LDL náchylný na oxidáciu), je pravdepodobné, že pravidelná konzumácia tmavej čokolády môže znížiť riziko srdcových ochorení.
ZHRNUTIE
Výskum poukazuje na zníženie rizika srdcových ochorení u tých, ktorí konzumujú primerané množstvo čokolády.
6. Môže chrániť pokožku pred slnkom
Bioaktívne zlúčeniny v tmavej čokoláde môžu byť skvelé aj pre vašu pokožku.
Flavanoly môžu chrániť pred poškodením slnkom, zlepšujú prietok krvi do pokožky a zvyšujú hustotu a hydratáciu pokožky.
Minimálna erytémová dávka (MED) je minimálne množstvo UVB žiarenia, ktoré je potrebné na vyvolanie začervenania pokožky 24 hodín po expozícii.
Štúdie ukázali, že MED sa môže zvýšiť a dokonca zdvojnásobiť po konzumácii tmavej čokolády alebo kakaa s vysokým obsahom flavanolu počas 12 týždňov. Výsledkom je, že vaša pokožka má lepšiu ochranu pred slnkom.
Ak plánujete dovolenku na pláži, zvážte, či si v predchádzajúcich týždňoch a mesiacoch nebudete dopriať trochu tmavej čokolády. Predtým, ako sa vzdáte bežnej starostlivosti o pleť v prospech väčšieho množstva tmavej čokolády, sa však poraďte so svojím lekárom alebo dermatológom. A nezabudnite, že čokoláda nemôže nahradiť opaľovací krém a iné formy ochrany pred slnkom.
ZHRNUTIE
Štúdie ukazujú, že flavanoly z kakaa môžu zlepšiť prietok krvi do pokožky a chrániť ju pred poškodením slnkom.
7. Mohli by zlepšiť funkciu mozgu
Dobrým správam ešte nie je koniec. Tmavá čokoláda môže zlepšiť aj funkciu vášho mozgu.
Štúdie ukazujú, že konzumácia kakaa s vysokým obsahom flavanolu môže zlepšiť prietok krvi do mozgu u mladých dospelých. To môže vysvetľovať, prečo sa zdá, že každodenná konzumácia kakaa zlepšuje pozornosť, verbálne učenie a pamäť.
Kakaové flavanoidy môžu tiež pomôcť udržať kognitívne funkcie u starších dospelých s miernou kognitívnou poruchou a znížiť pravdepodobnosť prechodu do demencie. Je však potrebný ďalší výskum .
Okrem toho kakao obsahuje stimulačné látky, ako sú kofeín a teobromín, čo môže byť kľúčovým dôvodom, prečo môže krátkodobo zlepšiť mozgové funkcie .
ZHRNUTIE
Kakao alebo tmavá čokoláda môže zlepšiť funkciu mozgu zvýšením prietoku krvi. Obsahuje aj stimulujúce látky, ako sú kofeín a teobromín.
Záver
Existuje mnoho dôkazov o tom, že kakao môže mať silný zdravotný prínos, najmä v oblasti ochrany pred srdcovými ochoreniami.
Samozrejme, neznamená to, že by ste mali každý deň konzumovať veľké množstvo čokolády. Stále obsahuje veľa kalórií a ľahko sa ňou prejedáte.
Možno si dajte po večeri jeden alebo dva štvorčeky a skúste si ich vychutnať. Ak chcete získať výhody kakaa bez kalórií v čokoláde, zvážte prípravu horúceho kakaa bez smotany a cukru.
Tiež si uvedomte, že veľa čokolády na trhu nie je výživná.
Vyberajte si kvalitné veci: tmavú čokoládu so 70 % alebo vyšším obsahom kakaa. Možno si budete chcieť pozrieť tento návod, ako nájsť najlepšiu horkú čokoládu.
Tmavé čokolády zvyčajne obsahujú trochu cukru, ale jeho množstvo je zvyčajne malé a čím je čokoláda tmavšia, tým menej cukru obsahuje.
Čokoláda je pozoruhodná potravina, ktorá úžasne chutí a zároveň poskytuje významné zdravotné výhody.