Zdravé kĺby a kostí

Obsah:

  • Bežné ochorenia kostí a kĺbov a ich príčiny
  • 10 tipov na udržanie zdravých kĺbov a kostí

Zdravé kĺby a kosti sú nevyhnutné pre celkovú pohodu a pohyb. Naše kĺby a kosti plnia dôležitú úlohu pri podpore nášho tela a umožňujú nám voľný pohyb a účasť na viacerých aktivitách. Riziko porúch kĺbov a kostí však rastie s pribúdajúcim vekom alebo náročnými fyzickými aktivitami. Dobrou správou je, že zdravie kĺbov a kostí môžeme zvýšiť pomocou rôznych účinných techník a postupov.

V tomto blogu sa budeme venovať 10 tipom na udržanie zdravých kĺbov a kostí, ktoré zahŕňajú všetko od cvičenia a výživy až po životné návyky a preventívne opatrenia. Zaradením týchto myšlienok do každodennej rutiny môžete starať o svoje kĺby a kosti, zlepšiť flexibilitu a žiť aktívny a zdravý život. Skôr ako sa však ponoríme do tipov, pozrime sa na niektoré bežné ochorenia súvisiace s kosťami a kĺbmi.

Bežné ochorenia kostí a kĺbov a ich príčiny

  • Osteoporóza - Ide o najčastejší typ artritídy, ktorý postihuje milióny ľudí na celom svete. Je spôsobená rozpadom chrupavky v kĺboch, čo spôsobuje bolesť, stuhnutosť a zápal. Tieto zlomeniny sa môžu vyskytnúť kdekoľvek, ale zvyčajne v bedrovom kĺbe, chrbtici a zápästí.
  • Zlomenina - Zlomenina je zlomenie kosti spôsobené náhlym alebo mimoriadne intenzívnym tlakom alebo silou. Patria sem pády, priame telesné nárazy a úrazy súvisiace so športom.
  • Skolióza - Skolióza je abnormálne zakrivenie chrbtice, ktoré má za následok tvar písmena S alebo C. Táto porucha sa často vyskytuje v období rastu dieťaťa pred pubertou, pričom prípady sa zvyčajne diagnostikujú v prvých siedmich rokoch.
  • Pagetova choroba- Pagetova choroba je dlhodobé ochorenie, ktoré mení spôsob rozpadu a opätovného rastu kostí. To spôsobuje nadmerný rozpad a obnovu, čo má za následok väčšie a mäkšie kosti, než je typické.
  • Dna- Dna je typ zápalovej artritídy, ktorá sa vyznačuje extrémnou bolesťou a je spôsobená nadbytkom kyseliny močovej v tele. Kryštáliky kyseliny močovej sa tvoria v kĺboch a okolitých tkanivách tela. Toto ochorenie zvyčajne postihuje vždy jeden kĺb, najčastejšie ten, ktorý spája palec na nohe.

Zdravé kĺby a kostí

10 tipov na udržanie zdravých kĺbov a kostí

1. Dodržiavajte pravidelný pohybový režim -Cvičenie je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako udržať kosti, svaly a kĺby v dobrej kondícii. Pravidelne vykonávané cvičenie akéhokoľvek druhu vám pomôže udržať kosti a kĺby zdravé.

  • Prioritou by mali byť posilňovacie a silové cvičenia, ktoré pomáhajú rastu silnejších kostí alebo pôsobia proti zhoršovaniu stavu kostí s pribúdajúcim vekom.
  • Cvičenia s nízkou záťažou, ako je plávanie alebo bicyklovanie, môžu zvýšiť pružnosť kĺbov bez toho, aby ich príliš zaťažovali.

2. Udržujte si zdravú hmotnosť -nadváha alebo obezita vyvíjajú väčší tlak na vaše kĺby. Je to preto, že vaše kĺby musia viac pracovať, aby si udržali vašu hmotnosť. Ak máte nadváhu alebo ste obézni, aj malé zníženie hmotnosti môže pomôcť minimalizovať nepohodlie kĺbov.

  • Reguláciou svojej hmotnosti prostredníctvom kombinácie pravidelnej aktivity a vyváženej stravy môžete zmierniť napätie v kĺboch a podporiť zdravšie kosti.

3. Cvičte správne držanie tela -Keď udržiavame správne zarovnanie a držanie tela, prenášame hmotnosť a napätie rovnomerne do celého kostrového systému. Tým sa znižuje napätie na konkrétne kĺby a kosti, čím sa znižuje ich predčasné roztrhnutie a poškodenie.

Okrem toho správne držanie tela udržiava naše kĺby na optimálnych miestach, čo im umožňuje plynulý a efektívny pohyb. Ak sa nebudeme hrbiť alebo hrbiť, znížime pravdepodobnosť vzniku porúch kĺbov a kostí, ako sú nesprávne nastavenie, artritída a chronické bolesti.

4. Vyvážená strava -výber potravín, ktoré podporujú hustotu kostí, pevnosť spojivového tkaniva a znižujú zápal, vám pomôže vyhnúť sa zraneniam a chrániť kĺby počas dlhého aktívneho života. K zdravým kostiam a kĺbom prispievajú napríklad potraviny ako ryby, červené mäso, zelená zelenina, orechy, fazuľa a šošovica. Tieto potraviny obsahujú množstvo vápnika, ktoré vaše telo potrebuje.

5. Nevynechávajte vitamín D -Rovnako ako je dôležité jesť vyváženú stravu, je nevyhnutné umožniť svojmu telu prijímať aj vitamín D. Hlavným dôvodom je, že Vaše telo potrebuje vitamín D na vstrebávanie vápnika. Medzi dobré zdroje vitamínu D patria mastné ryby, napríklad losos, biela ryba a tuniak. Okrem toho sú dobrým zdrojom vitamínu D aj huby, vajcia a obohatené potraviny, ako sú mlieko a obilniny. Okrem príjmu vitamínu D je prospešné aj vystavovanie tela rannému slnečnému žiareniu.

6. Okamžite prestaňte fajčiť -„Fajčenie škodí vášmu celkovému zdraviu“ je známy fakt, ktorý nemožno poprieť. Táto škodlivosť zahŕňa vplyv na vaše kosti a kĺby, ktoré zohrávajú hlavnú úlohu pri pohybe vášho tela. Fajčenie znižuje hustotu kostí, zvyšuje pravdepodobnosť zlomenín a narúša obnovu kostí. Prestanie fajčiť zlepšuje zdravie kostí a znižuje pravdepodobnosť porúch kĺbov.

7. Obmedzte príjem alkoholu -alkohol môže poškodiť zdravie kostí a kĺbov mnohými spôsobmi. Môže spôsobiť problémy so vstrebávaním vápnika a vitamínu D, ktoré sú potrebné pre zdravie kostí. Alkohol môže tiež poškodiť bunky, ktoré tvoria nové kosti, čím sa zvyšuje riziko zlomenín. Okrem toho môže pitie alkoholu prispievať k zápalom, ktoré môžu zvyšovať bolesť kĺbov. Z týchto dôvodov sa vo všeobecnosti odporúča, aby sa alkohol používal s mierou pre optimálne zdravie kostí a kĺbov.

8. Doprajte si dostatok spánku -spánok je rozhodujúci pre celkovú pohodu a stretáva sa aj s významnou úlohou pri funkcii kostí a kĺbov. Počas spánku telo vytvára hormóny, ktoré pomáhajú pri tvorbe a obnove kostí. Okrem toho spánok pomáha pri znižovaní zápalov, ktoré môžu kosti a kĺby poškodiť. Keď nemáte dostatok spánku, v tele sa zvyšujú zápalové markery. Tieto markery môžu spôsobiť degeneráciu kostí a kĺbov, ako aj zhoršiť bolesť.

Spánok napomáha regulovať metabolizmus tela. Keď ste nevyspatí, váš metabolizmus sa spomaľuje. To môže mať za následok priberanie na váhe, čo predstavuje ďalšiu záťaž pre vaše kosti a kĺby.

9. Používanie nesprávnych svalov pri určitých prácach -Pri nosení niečoho ťažkého alebo pri vykonávaní akejkoľvek ťažkej úlohy by ste mali zdediť inteligentné techniky. Keď príliš zaťažujete malé svaly, doplatia na to vaše kĺby. Ak napríklad potrebujete otvoriť ťažké dvere, použite rameno namiesto prstov.

Pri zdvíhaní niečoho z podlahy pokrčte kolená a zatlačte silnými svalmi nôh. Keď niečo nesiete, držte to blízko seba v dlaniach, aby ste si nenamáhali prsty.

10. Užívajte ďalšie doplnky stravy -okrem vápnika a vitamínu D uvedených vyššie existuje niekoľko ďalších doplnkov, ktoré môžete užívať na udržanie zdravých kostí a kĺbov. Ak chcete v tomto postupovať, vždy je vhodné, aby ste sa v prvom rade poradili so svojím lekárom.

  • Vitamín K2- Vitamín K2 pomáha dodávať vápnik do kostí. Nedostatok vitamínu K2 môže viesť k nízkej hustote kostí a zvýšiť riziko zlomeniny.
  • Horčík- Horčík pomáha vášmu telu využívať vitamín D a vápnik. Nedostatok horčíka môže prispieť k osteoporóze. Primeraná hladina horčíka môže znížiť riziko zlomenín a podporiť hojenie.
  • Kolagén - Kolagén je základná bielkovina, ktorá zohráva úlohu vo všetkých oblastiach, od štruktúry kože cez zrážanie krvi až po zdravie kostí. Hydrolyzovaný kolagén môže zvýšiť hustotu kostí a pomôcť pri osteoporóze.

 

 

 

Späť do obchodu