Zápal slepého čreva

Obsah:

  • Čo je zápal slepého čreva?
  • Aké sú príznaky zápalu slepého čreva?
  • Čo spôsobuje zápal slepého čreva?
  • Aké sú možné komplikácie zápalu slepého čreva
  • Ako sa diagnostikuje zápal slepého čreva?
  • Liečba zápalu slepého čreva
  • Záver

K zápalu slepého čreva dochádza vtedy, keď sa vaše slepé črevo upchá, infikuje a zapáli. Apendix je malý orgán v tvare trubice pripojený k hrubému črevu. Nikto nevie, aký je jeho účel - ale vieme, že zápal slepého čreva je závažný. Štandardnou liečbou je chirurgické odstránenie slepého čreva.

Čo je zápal slepého čreva?

Zápal slepého čreva je zapálený apendix. Môže spôsobiť akútnu (náhlu, intenzívnu) bolesť v podbrušku. Vaše slepé črevo je malý rúrkovitý vak, veľký asi ako prst, ktorý vyčnieva z pravého dolného konca hrubého čreva. Výkaly (stolica) pohybujúce sa cez vaše hrubé črevo môžu zablokovať alebo infikovať vaše slepé črevo, čo vedie k zápalu. Zápalspôsobuje opuch slepého čreva, a keď opuchne, môže prasknúť.

Prasknutie slepého čreva je lekárska pohotovosť. Baktérie z vnútra vašich čriev sa pri ňom rozšíria do celej brušnej dutiny. Táto infekcia (peritonitída) sa potom môže rozšíriť do krvného obehu, čo môže viesť k život ohrozujúcim komplikáciám (sepsa). Vzhľadom na toto riziko je štandardnou liečbou apendicitídy odstránenie slepého čreva (apendektómia). Vaše slepé črevo nie je dôležitý orgán a nebude vám chýbať.

Čo je akútny zápal slepého čreva v porovnaní s chronickým zápalom slepého čreva?

Zápal slepého čreva je takmer vždy akútny stav, čo znamená, že začína náhle a rýchlo sa zhoršuje. Väčšina toho, čo vieme o apendicitíde, sa týka akútnej apendicitídy, ktorá je veľmi častá. Chronická apendicitída je zriedkavé ochorenie, o ktorom toho toľko nevieme. Zdá sa, že k nej dochádza vtedy, keď niečo dlhodobo dráždi slepé črevo, ale nikdy sa to nezhorší.

Chronická apendicitída môže zostať nerozpoznaná, pretože príznaky sa nezhoršujú tak ako pri akútnej apendicitíde. Každý typ apendicitídy je však vážny. Ak máte chronickú bolesť brucha a neviete, čo ju spôsobuje, je dôležité navštíviť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Chronická apendicitída sa môže kedykoľvek zhoršiť alebo sa stať akútnou. Vzhľadom na toto riziko ju poskytovatelia zdravotnej starostlivosti liečia rovnako.

Ako častý je zápal slepého čreva?

Akútna apendicitída je častá, najmä vo veku od 10 do 30 rokov. Zápal slepého čreva u detí je najčastejší v období dospievania, ale dostávajú ho aj mladšie deti.

zapal slepeho creva

Aké sú príznaky zápalu slepého čreva?

Najčastejšími príznakmi apendicitídy sú bolesť brucha, nevoľnosťstrata chuti do jedla. Existuje typický spôsob, akým sa tieto príznaky môžu prejavovať, ktorý môže uľahčiť rozpoznanie zápalu slepého čreva. Ale bohužiaľ, len asi polovica ľudí so zápalom slepého čreva má klasickú prezentáciu príznakov. U detí, starších dospelých a tehotných ľudí môže byť menej pravdepodobné, že sa prejavia typickými príznakmi.

Aké sú skoré príznaky zápalu slepého čreva?

Pri typickej prezentácii sa bolesť brucha začína v strede brucha, okolo pupka. Môže sa vznášať alebo môže prichádzať a odchádzať niekoľko hodín. Nakoniec sa bolesť zosilní a objaví sa nevoľnosť a vracanie. O niekoľko hodín neskôr nevoľnosť pominie a bolesť sa presunie do pravej dolnej časti brucha, kde sa nachádza slepé črevo. Bolesť sa stáva sústredenejšou a naďalej sa zhoršuje.

Aké sú ďalšie možné príznaky zápalu slepého čreva?

U niektorých ľudí sa môžu neskôr objaviť ďalšie príznaky. Medzi ne môžu patriť napr:

  • Horúčka. Až u 40 % ľudí sa objaví horúčka. To znamená, že váš imunitný systém sa rozbieha na vyššie obrátky. Môže to tiež znamenať, že sa zvyšuje zápal alebo sa šíri infekcia.
  • Malátnosť. Môžete si jednoducho všimnúť, že sa celkovo necítite dobre. Môže vám chýbať energia alebo motivácia a môžete mať pocit, že chcete zostať v posteli, tak ako keď ste chorí.
  • Opuchnuté brucho. Vaše brucho môže vyzerať nafúknuté alebo sa môžete cítiť nafúknutý. Toto je zvyčajne pokročilý príznak a môže znamenať, že vám prasklo slepé črevo.
  • Močové príznaky. Môžete mať pocit, že musíte častejšie alebo naliehavejšie močiť. Môže sa to stať, ak zápal slepého čreva podráždi nervy spojené s vaším močovým mechúrom.
  • Ochrnutie čriev. Keď vaše telo presmeruje prietok krvi z čriev do slepého čreva, črevá sa môžu dočasne prestať pohybovať. U niektorých ľudí sa objaví zápcha a majú pocit, že nemôžu vypustiť plyny. Môžete mať pocit, že pohyb čriev by zmiernil vaše príznaky.
  • Hnačka. Niektorí ľudia môžu mať hyperaktívne črevá a častejšie kakanie. Môže to byť spôsobené tým, že zápal z vášho slepého čreva dráždi koncovú časť hrubého čreva vedľa neho.

Aké ďalšie stavy sa môžu zamieňať so zápalom slepého čreva?

Príznaky apendicitídy sa môžu podobať na mnohé iné stavy. Týka sa to najmä žien a ľudí, ktorým bola pri narodení priradená ženská pohlavná funkcia (AFAB). Váš podbrušok leží v blízkosti panvovej dutiny a stavy postihujúce panvové orgány sa môžu pocitovo veľmi podobať zápalu slepého čreva. Medzi tieto orgány patrí váš močový systém a ženský reprodukčný systém. Môžu byť postihnuté aj iné orgány dolnej časti brucha.

Medzi bežné stavy, ktoré sa dajú ľahko zameniť so zápalom slepého čreva, patria:

  • Panvové zápalové ochorenie.
  • Endometrióza.
  • Cysta na vaječníkoch.
  • Obličkový kameň.
  • Infekcia močových ciest.
  • Pankreatitída.
  • Zápalové ochorenie čriev.
  • Divertikulitída hrubého čreva.
  • Gastroenteritída.
  • Črevná obštrukcia.

Čo spôsobuje zápal slepého čreva?

Veľkosť a umiestnenie vášho slepého čreva uľahčujú jeho upchatie a infekciu. Vaše hrubé črevo je domovom mnohých baktérií, a ak sa ich v apendixe zachytí príliš veľa, premnožia sa a spôsobia infekciu. Niekedy sa zápal slepého čreva začína infekciou a niekedy je infekcia sekundárna. Opuch vášho slepého čreva môže zmenšiť alebo uzavrieť otvor a uväzniť v ňom viac baktérií.

Medzi bežné príčiny zápalu, opuchu, upchatia a infekcie v slepom čreve patria:

  • Zatvrdnuté výkaly (apendixové kamene) . Tvrdé, kalcifikované usadeniny stolice známe ako fekality, apendikolity alebo apendixové kamene môžu uviaznuť v otvore vášho slepého čreva. Prenášajú baktérie a môžu tiež zachytiť baktérie, ktoré už boli vo vnútri vášho slepého čreva.
  • Lymfatická hyperplázia. Váš lymfatický systém, ktorý je súčasťou vášho imunitného systému, pomáha bojovať proti infekciám tým, že produkuje a uvoľňuje biele krvinky do tkanív. To môže spôsobiť opuch lymfatického tkaniva vo vašom slepom čreve, aj keď je pôvodná infekcia inde vo vašom tele. Opuchnuté tkanivo vo vašom slepom čreve ho môže upchať a viesť k infekcii vo vnútri.
  • Kolitída. Zápal v hrubom čreve spôsobený infekciou alebo zápalovým ochorením čreva môže ovplyvniť vaše slepé črevo. Infekcia sa môže rozšíriť alebo samotný zápal ho môže podráždiť.

Medzi ďalšie faktory, ktoré by mohli zablokovať otvor do vášho slepého čreva, patria:

  • Nádory.
  • Parazity.
  • Cystická fibróza.

Čo spôsobuje chronickú apendicitídu?

Teória chronickej apendicitídy spočíva v tom, že niečo spôsobuje mierny zápal, ktorý sa opakuje a prerušuje po dlhú dobu. Môže ísť o chronické ochorenie, ako je zápalové ochorenie čriev alebo mierne bakteriálne prerastanie. Alebo to môže byť prekážka, ktorá sa pohybuje dovnútra a von z otvoru do slepého čreva. Chronický zápal môže viesť k lymfatickej hyperplázii alebo dokonca k jazve v slepom čreve, ak trvá veľmi dlho.

Je zápal slepého čreva genetický?

Zdá sa, že výskyt zápalu slepého čreva v rodine zvyšuje riziko jeho vzniku, hoci nie je jasné prečo. Samotný zápal slepého čreva sa nededí, ale genetika sa môže podieľať na niektorých jeho príčinách.

Môže stres spôsobiť zápal slepého čreva?

Je to nepravdepodobné. Silný fyziologický stres z kritického ochorenia však môže spôsobiť ischémiu čriev, dočasné zníženie prietoku krvi do čriev. Ischemická kolitída môže zriedkavo postihnúť vaše slepé črevo.

Môže jedlo spôsobiť zápal slepého čreva?

Boli zaznamenané zriedkavé prípady, keď nestrávené semeno alebo orech uviazol v otvore slepého čreva a spôsobil zápal. Vo všeobecnosti však platí, že konzumácia väčšieho množstva vlákniny znižuje riziko zápalu slepého čreva.

Aké sú možné komplikácie zápalu slepého čreva

Zápal slepého čreva môže rýchlo viesť k veľmi vážnym komplikáciám, preto ho poskytovatelia zdravotnej starostlivosti považujú za urgentný stav. Komplikácie môžu postupovať v niekoľkých fázach, aj keď nie vždy prebiehajú rovnakým spôsobom. Komplikácie (štádiá) môžu zahŕňať:

  • Ischémia a nekróza. Silný opuch slepého čreva preruší prívod krvi (ischémia), čo zvýši zápal a nakoniec spôsobí, že tkanivá sa začnú rozkladať (nekróza).
  • Gangréna/perforácia. Po vzniku nekrózy sa môže rozšíriť infekcia. Môže sa šíriť pomaly prostredníctvom vnútornej gangrény alebo rýchlo, keď sa vaše slepé črevo roztrhne alebo praskne (perforácia).
  • Absces/flegmóna. Spočiatku sa infekcia nemusí rozšíriť ďaleko za apendix. Môže sa vytvoriť absces, hnisavá kapsa, na vonkajšej strane vášho slepého čreva. Okolo slepého čreva sa môže vytvoriť aj útvar nazývaný flegmóna. Tieto útvary obsahujú infekciu, ale môžu prasknúť.
  • Peritonitída a šírenie infekcie. Keď sa infekcia rozšíri do vašej pobrušnicovej dutiny (peritonitída), môže sa rozšíriť do iných orgánov a dokonca do krvného obehu (septikémia). Infekcia vo vašom krvnom obehu môže viesť k sepse a septickému šoku, ktoré môžu byť smrteľné.

Ako sa diagnostikuje zápal slepého čreva?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám položí podrobné otázky týkajúce sa vašej bolesti a ďalších príznakov. Vykoná šetrné fyzikálne vyšetrenie, aby skontroloval fyzické príznaky apendicitídy, ako je stráženie, stuhnutie a bolesť v reakcii na tlak. Ak máte typický profil príznakov, môžu vám hneď stanoviť diagnózu. Ak nie, možno budú musieť nariadiť ďalšie testy na potvrdenie apendicitídy.

Aké testy môžu diagnostikovať zápal slepého čreva?

Testy na zápal slepého čreva zvyčajne zahŕňajú krvné testy a zobrazovacie vyšetrenia. Krvné testy môžu preukázať príznaky zápalu, napríklad vysoký počet bielych krviniekalebo C-reaktívneho proteínu, a môžu pomôcť identifikovať infekciu. Zobrazovacie testy, ako napríklad ultrazvuk brucha alebo CT vyšetrenie, môžu ukázať, či je vaše slepé črevo opuchnuté. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže nariadiť ďalšie testy na vylúčenie iných ochorení.

Liečba zápalu slepého čreva

Môže zápal slepého čreva zmiznúť sám?

Je to možné, ale nie je to pravdepodobné. Zápal slepého čreva môže spontánne ustúpiť, ak príčina náhle sama zmizne. To sa môže stať, ak sa prekážka v slepom čreve uvoľní a prejde ďalej cez črevo alebo ak sa náhle zlepší infekcia, ktorá spôsobovala lymfatickú hyperpláziu v slepom čreve. Nemali by ste však predpokladať, že sa to stane alebo že sa to stalo, aj keď sa vaša bolesť znížila.

Aká je liečba zápalu slepého čreva?

Zápal slepého čreva sa považuje za urgentný stav, preto sa lieči na pohotovosti. Štandardná liečba zahŕňa lieky aj chirurgický zákrok, hoci v malom počte prípadov môžu stačiť lieky.

Operácia

Keď vám diagnostikujú zápal slepého čreva, čas je rozhodujúci. Vaše slepé črevo môže prasknúť do 36 hodín od prvých príznakov. Chirurgovia vám zvyčajne naplánujú apendektómiu do 24 hodín od stanovenia diagnózy. Apendektómia je jedným z najčastejších chirurgických zákrokov vykonávaných na celom svete. Chirurgovia ju často môžu vykonať pomocou minimálne invazívnych metód, ako je napríklad laparoskopická operácia.

Chirurg vám počas operácie ošetrí aj všetky komplikácie, ktoré sa u vás vyskytnú. Komplikácie si môžu vyžadovať zvládnutie otvorenej brušnej operácie. Po operácii vám vypláchnu brucho sterilným roztokom.

Odstránenie slepého čreva nemá žiadne vedľajšie účinky. Zdravotnícki pracovníci si nie sú istí, či má vaše slepé črevo nejakú funkciu. Ak áno, je malý. Môže pomáhať vytvárať protilátky počas detstva.

Aký je čas zotavovania po operácii slepého čreva?

Ak ste podstúpili jednoduchú laparoskopickú apendektómiu, možno budete môcť ísť domov ešte v ten istý deň. Ak ste mali komplikácie alebo otvorenú operáciu, možno budete musieť zostať v nemocnici o niečo dlhšie. Počas prvých dní doma budete možno potrebovať lieky proti bolesti. Väčšina ľudí sa úplne zotaví do šiestich týždňov.

Záver

Možno ste na svoje slepé črevo nikdy nepomysleli, až kým vás jedného dňa nezačne bolieť. Ak sa tak stane, nie je čas na príjemné reči - je to signál, aby ste zamierili do nemocnice. Zápal slepého čreva je vážny, ale častý, a ak kvôli nemu budete potrebovať urgentnú operáciu, budete v skúsených rukách. Po jej skončení sa už nikdy nebudete musieť obávať zápalu slepého čreva.

 

Späť do obchodu