Žalúdočné vredy

Obsah:

  • Čo je žalúdočný vred?
  • Aké sú príznaky žalúdočných vredov?
  •  Čo spôsobuje žalúdočné vredy?
  • Ako sa diagnostikuje žalúdočný vred?
  •  Manažment a liečba žalúdočného vredu
  • Prevencia žalúdočného vredu
  • Ako dlho trvá, kým sa žalúdočný vred zahojí?
  •  Záver

zaludocne vredy

Žalúdočný vred vzniká, keď žalúdočná kyselina prežerie ochrannú sliznicu žalúdka a vytvorí otvorený vred. Medzi typické príznaky patrí pálivá bolesť žalúdka a poruchy trávenia. Vredy sa zahoja, keď pominú podmienky, ktoré ich spôsobujú. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti musí identifikovať príčinu vášho vredu, aby vám mohol odporučiť správnu liečbu.

Čo je žalúdočný vred?

Žalúdočný vred (alebo vred žalúdka) je otvorená rana v sliznici žalúdka. Je častou príčinou ložiskovej bolesti žalúdka - bolesti, ktorú cítite vychádzať z určitého miesta - často s pálením alebo hryzením. Nie všetky žalúdočné vredy však spôsobujú výrazné príznaky.

Žalúdočné vredy sú bežné a liečiteľné, ale ak trvajú príliš dlho bez liečby, môžu sa stať vážnymi. Niektoré vredy krvácajú nepretržite, čo môže časom viesť k značnej strate krvi. Niektoré môžu pokračovať v erózii cez stenu žalúdka, až kým nevznikne diera.

Niekedy sa žalúdočný vred nazýva peptický vred. Žalúdočné vredy sú jedným z typov vredovej choroby žalúdka.

Ako časté sú žalúdočné vredy?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti každoročne ošetria približne 4 milióny žalúdočných vredov. Žalúdočné vredy sú v našej spoločnosti bežné, pretože bežné sú aj ich hlavné príčiny. Patrí k nim užívanie voľnopredajných liekov proti bolesti a rozšírená bakteriálna infekcia nazývaná H. pylori.

Aké sú príznaky žalúdočných vredov?

Žalúdočný vred pociťujete ako bolestivé miesto v žalúdku, ktoré sa nachádza v hornej časti brucha, medzi hrudnou kosťou a pupkom, trochu vľavo.

Typickú bolesť žalúdočného vredu pociťujete ako pálenie kyselinou v žalúdku alebo akoby ho niečo požieralo. Tento pocit nie je ilúziou. Žalúdočné kyseliny, enzýmy a iné chemické látky rozožierajú ranu.

Mnohí ľudia pri žalúdočných vredoch pociťujú tráviace ťažkosti, čo znamená pálivú bolesť žalúdka spolu s pocitom plnosti. Môžete mať pocit plnosti krátko po tom, ako ste začali jesť, a/alebo dlho po tom, ako ste jedli.

Ľudia tiež hlásia: "V priebehu dňa sa objavujú ťažkosti s jedlom, ktoré je potrebné odstrániť:

Tieto príznaky súvisia so stavmi, ktoré spôsobili váš žalúdočný vred.

Niektorí ľudia svoje žalúdočné vredy vôbec necítia. Tieto vredy sa nazývajú tiché vredy. Nemusíte pociťovať žiadne príznaky, kým sa u vás nevyskytnú komplikácie, napríklad krvácanie alebo perforácia (otvor).

Tieto príznaky môžu zahŕňať:

  • Bledosť (bledosť).
  • Závraty, slabosť alebo mdloby.
  • Čierna krv vo vašich výkaloch.
  • Zvratky, ktoré vyzerajú ako kávová usadenina.
  • Náhla, silná bolesť brucha, ktorá nemizne.

Ak sa u vás objaví niektorý z týchto príznakov, ihneď vyhľadajte lekára.

Aké závažné sú komplikácie žalúdočných vredov?

Krvácajúce vredy: Aktívne krvácanie zo žalúdočného vredu môže byť mierne až závažné a môže vás postihovať málo alebo veľa. Mierna strata krvi môže viesť k anémii, zatiaľ čo závažná strata krvi môže viesť k šoku.

Perforované vredy: Vred, ktorý prerazí celú stenu žalúdka, je zriedkavý, ale je to naliehavý prípad. Žalúdočné kyseliny a baktérie, ktoré z otvoru unikajú do brušnej dutiny, môžu spôsobiť infekciu. Infekcia v brušnej dutine sa môže ľahko rozšíriť do krvného obehu a viesť k sepse.

Čo spôsobuje žalúdočné vredy?

Dve najčastejšie príčiny žalúdočných vredov sú bakteriálna infekcia H. pylori a nadmerné užívanie nesteroidných protizápalových liekov (NSAID). Tieto dve príčiny spolu predstavujú približne 99 % žalúdočných vredov, ktoré liečia poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v USA.

InfekciaH. pylori

  1. pylorije veľmi častá bakteriálna infekcia, ktorá postihuje až polovicu ľudí na celom svete. Žije predovšetkým v žalúdku. Zdá sa, že u mnohých ľudí nespôsobuje žiadne problémy. Niekedy sa však premnoží a prevezme kontrolu. Keď sabaktérie naďalejmnožia, rozožierajú sliznicu žalúdka a spôsobujú chronický zápal, ktorý vedie k žalúdočným vredom.

NSAID

NSAID (nesteroidné protizápalové lieky ) sú bežné voľnopredajné lieky proti bolesti, ako napríklad ibuprofén, naproxén a aspirín. Tieto lieky pri kontakte dráždia žalúdočnú sliznicu a inhibujú aj niektoré chemické látky, ktoré ju bránia a obnovujú.

Vaša žalúdočná sliznica je navrhnutá tak, aby sa z týchto drobných poškodení zotavila. Ak však užívate príliš veľa NSAID príliš často, nakoniec nebude schopná opravy stíhať. Čím viac sa ochranná sliznica opotrebúva, tým menej zdrojov má na obnovu.

Ďalšie príčiny

Medzi menej časté príčiny žalúdočných vredov patria napr:

  • Iné infekcie. Zriedkavo sa môžu v žalúdku uchytiť iné bakteriálne, vírusové alebo plesňové infekcie a spôsobiť erozívnu gastritídu.
  • Zollingerov-Ellisonov syndróm. Ide o zriedkavé ochorenie, ktoré spôsobuje, že váš žalúdok produkuje príliš veľa žalúdočnej kyseliny, ktorá rozleptáva sliznicu.
  • Silný fyziologický stres. Stresový vred sa u vás môže objaviť, ak sa vaše telo snaží zotaviť z život ohrozujúcej choroby alebo zranenia. Silný fyziologický stres mení rovnováhu pH, čím sa váš žalúdok stáva kyslejším.

Podporuje môj životný štýl vznik žalúdočných vredov?

Bežné faktory životného štýlu, ako je vaša každodenná úroveň stresu a to, čo jete a pijete, nespôsobujú žalúdočné vredy. Môžu však zhoršiť vaše príznaky, ak ich máte. Všetko, čo zvyšuje kyslosť vášho žalúdka, môže podráždiť ranu, vrátane:

  • Fajčenie.
  • Alkohol.
  • Pikantné a kyslé jedlá.

Ako sa diagnostikuje žalúdočný vred?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti začne tým, že sa vás opýta na vaše príznaky a anamnézu. Bude chcieť vedieť, či často užívate NSAID alebo či ste v minulosti prekonali infekciu H. pylori. Ak príznaky poukazujú na vred, pozrie sa do vnútra vášho žalúdka, aby ho našiel.

Aké testy sa používajú na diagnostiku žalúdočných vredov?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti bude chcieť skontrolovať, či sa u vás nevyskytuje infekcia H. pylori, a potom sa pozrie na samotný vred vo vnútri žalúdka. Môže to urobiť niekoľkými rôznymi spôsobmi. Jednou z bežných metód je vyšetrenie hornou endoskopiou, ktoré môže vykonať oboje naraz.

Endoskopia

Pri hornej endoskopii (vyšetrenie EGD) sa do vášho žalúdka vstupuje pomocou malej kamery na dlhej, tenkej trubici (endoskope). Trubica vám vchádza do hrdla, pričom ste pod sedatívami. Cez trubicu môže poskytovateľ zdravotnej starostlivosti prechádzať dlhými, úzkymi nástrojmi.

Váš poskytovateľ môže pomocou týchto nástrojov odobrať vzorku tkaniva (biopsia) a otestovať ju na prítomnosť H. pylori. Nástroje môže použiť aj na liečbu žalúdočného vredu na pohľad. Je to užitočné najmä vtedy, ak má váš poskytovateľ podozrenie na komplikácie, ako je krvácanie.

Ďalšie testy

Hoci endoskopia je najlepšou metódou, niekedy môže zobrazovacie vyšetrenie, ako napríklad séria röntgenových snímok hornej časti tráviaceho traktu, identifikovať žalúdočný vred bez toho, aby ste museli vstúpiť do žalúdka. Špecifické testy na infekciu H. pylori zahŕňajú dychový test, krvný test alebo test stolice.

Aké ďalšie stavy by sa mohli zameniť za žalúdočný vred?

Ak sa ukáže, že nemáte žalúdočný vred, môžete mať:

  • Gastroezofageálne refluxné ochorenie (GERD). Chronický reflux kyseliny môže spôsobiť pálenie záhy, pálivú bolesť žalúdka a nevoľnosť.
  • Funkčná dyspepsia. To znamená, že máte chronické tráviace ťažkosti bez zjavnej fyzickej príčiny. Príznaky sú podobné, ale nespôsobuje ich kyselina a nie je viditeľná erózia žalúdočnej sliznice.
  • Rakovina žalúdka. Rakovina žalúdka je zriedkavá, ale môže spôsobovať podobné príznaky ako žalúdočné vredy.

Manažment a liečba žalúdočného vredu

Aký je najrýchlejší spôsob liečby žalúdočného vredu?

Sliznica vášho žalúdka sa začne hojiť, keď zmizne príčina vzniku vredu. Ak sa vám ho podarí odstrániť bez liečby - napríklad ak je váš vred spôsobený užívaním NSAID a vy prestanete NSAID užívať - môže to stačiť na to, aby sa vred vyliečil sám.

Na druhej strane, ak máte infekciu H. pylori, pravdepodobne budete potrebovať antibiotiká, aby vred zmizol. Váš lekár vám môže predpísať aj iné lieky, ktoré pomôžu znížiť množstvo kyseliny v žalúdku a ochrániť žalúdočnú sliznicu, aby podporili rýchlejšie hojenie.

Aká liečba je k dispozícii pri žalúdočných vredoch?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti liečia väčšinu vredov kombináciou liekov na zníženie žalúdočnej kyseliny, obalenie a ochranu vredu počas hojenia a usmrtenie prípadnej infekcie. Príležitostne môže byť potrebný zákrok na zastavenie krvácania alebo opravu otvoru.

Lieky

Medzi lieky na liečbu žalúdočných vredov patria:

Antibiotiká. Ak máte H. pylori alebo inú bakteriálnu infekciu, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám predpíše určitú kombináciu antibiotík na zničenie baktérií.

Medzi bežné antibiotiká na liečbu infekcie spôsobenej H. pylori patria:

  • Tetracyklín.
  • Metronidazol.
  • Klaritromycín.
  • Amoxicilín.

Cytoprotektíva. Tieto lieky pomáhajú pokrývať a chrániť sliznicu žalúdka. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti ich často predpisujú na liečbu a prevenciu žalúdočných vredov súvisiacich s užívaním NSAID. Patria medzi ne:

  • Sukralfát.
  • Misoprostol.
  • Bismut subsalicylát.

Blokátory histamínových receptorov (H2 blokátory). Tieto lieky znižujú žalúdočnú kyselinu blokovaním chemickej látky, ktorá telu hovorí, aby ju produkovalo. Patria medzi ne:

  • Famotidín.
  • Cimetidín.
  • Nizatidín.

Inhibítory protónovej pumpy (PPI). Tieto lieky pomáhajú znižovať žalúdočnú kyselinu a tiež pokrývajú a chránia sliznicu žalúdka, aby podporili hojenie. Medzi PPIs patria napr:

  • Esomeprazol.
  • Dexlansoprazol.
  • Lansoprazol.
  • Omeprazol.
  • Pantoprazol.
  • Rabeprazol.

Lekárske postupy

Ak máte komplikovaný vred, váš lekár ho možno bude musieť liečiť priamo. Zvyčajne to môže urobiť počas vášho endoskopického vyšetrenia. Poskytovatelia liečia krvácanie kauterizáciou alebo injekčným podaním lieku do rany. Ak máte otvor, kolorektálny chirurg ho možno bude musieť zašiť.

Zriedkavo sa u niektorých ľudí vyskytujú pretrvávajúce žalúdočné vredy, ktoré nereagujú na liečbu alebo sa neustále vracajú. To môže spôsobiť chronickú bolesť a zjazvenie žalúdka. Zjazvené tkanivo môže dokonca zablokovať vývod na dne žalúdka. To si môže vyžiadať chirurgický zákrok:

  • Odstránenie zjazveného tkaniva alebo otvorenie vývodu (pyloroplastika).
  • Prerušiť nerv, ktorý spúšťa žalúdočnú kyselinu (vagotómia).

Prevencia žalúdočného vredu

Ako môžem zabrániť vzniku alebo návratu žalúdočného vredu?

Aby ste predišli žalúdočnému vredu, urobte tieto opatrenia:

  • H. pylori. Väčšina ľudí, ktorí majú infekciu H. pylori, o nej nevie. To, či ju máte, môžete zistiť jednoduchým dychovým testom alebo testom stolice. Ak ju máte, môžete ju preventívne liečiť (skôr, ako spôsobí nejaké problémy).
  • Používajte NSAID podľa pokynov. Ak ste si zvykli liečiť každodenné bolesti pomocou NSAID, uistite sa, že neužívate viac, ako je odporúčaná dávka. Ak ich užívate zo zdravotných dôvodov, poraďte sa so svojím poskytovateľom o znížení dávky, zmene lieku alebo užívaní iných liekov spolu s nimi na ochranu žalúdočnej sliznice.
  • Znížte množstvo iných dráždivých látok. Fajčenie, užívanie alkoholu a niektoré ďalšie lieky môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku vredov, ak máte aj H. pylori alebo užívate NSAID.

Ako dlho trvá, kým sa žalúdočný vred zahojí?

Ak užívate lieky podľa predpisu a vyhýbate sa veciam, ktoré by mohli vred zhoršiť, mal by sa zahojiť do niekoľkých týždňov. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže vykonať kontrolné vyšetrenia, aby sa uistil, že sa vred zahojil a prípadná infekcia sa odstránila.

Väčšina ľudí bude potrebovať len krátkodobú liečbu, ale niektorí ľudia majú chronické ochorenia, ktoré môžu spôsobiť chronické vredy. Napríklad Zollingerov-Ellisonov syndróm spôsobuje, že váš žalúdok produkuje príliš veľa kyseliny. Chronické stavy môžu vyžadovať dlhodobú liečbu.

Záver

Žalúdočné vredy sú bežné a liečiteľné, ale môžu byť aj vážne. Aj keď nespôsobujú žiadne príznaky, stále si vyžadujú liečbu. Hoci vám zmena životného štýlu môže pomôcť cítiť sa lepšie, je dôležité identifikovať a liečiť príčinu.

Žalúdočný vred znamená, že vaša prirodzená žalúdočná kyselina preťažuje ochrannú sliznicu žalúdka. To je situácia, ktorá sa môže len zhoršiť, ak sa nezvládne. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže pomôcť predpísať správnu liečbu vášho stavu.

 

Späť do obchodu