Žalúdočná chrípka

Obsah:

  • Čo je to žalúdočná chrípka?
  • Príznaky a príčiny žalúdočnej chrípky
  • Diagnostika a testy žalúdočnej chrípky
  • Manažment a liečba žalúdočnej chrípky
  • Prevencia žalúdočnej chrípky
  • Vyhliadky / prognóza žalúdočnej chrípky
  • Záver

Čo je to žalúdočná chrípka?

Žalúdočná chrípka je vírusová infekcia, ktorá postihuje žalúdok a črevá.

Žalúdočná chrípka spôsobuje gastrointestinálne (GI) príznaky, ako sú hnačka, kŕče v bruchu a nevoľnosť. Môžete ju tiež nazvať „žalúdočnou chrípkou“. Žalúdočná chrípka nie je vždy vírus - niekedy ide o baktérie alebo parazity - ale v každom prípade sú príznaky podobné. Možno nebudete vedieť určiť, či je váš bacil vírus alebo nie.

Prečo sa vírusovej gastroenteritíde hovorí „žalúdočná chrípka“?

Žalúdočná chrípka nesúvisí s „chrípkou“ (chrípkou), ktorá je vírusovou infekciou v dýchacom systéme. Tieto dve ochorenia spôsobujú rôzne vírusy a postihujú rôzne telesné systémy. Nie je jasné, ako vznikla prezývka „žalúdočná chrípka“ alebo prečo sa spája s chrípkou, ale môžeme špekulovať.

Obe sú bežné vírusové infekcie, ktoré kolujú počas tej istej „chrípkovej sezóny“, takže ľudia môžu používať slovo „chrípka“ v jednoduchom význame „som chorý. Aj keď žalúdočná chrípka nie je vždy vírus.

Vírusová gastroenteritída je celosvetovo veľmi rozšírená, ale je ťažké presne odhadnúť, koľko ľudí ju každoročne dostane. Spôsobuje ju mnoho rôznych vírusov a väčšina ľudí sa na ňu nenechá klinicky vyšetriť. Odborníci odhadujú, že norovírus, ktorý je najčastejšou príčinou, infikuje každý rok 685 miliónov ľudí.

zaludocna chripka

Príznaky a príčiny žalúdočnej chrípky

Aké sú príznaky žalúdočnej chrípky?

  • Hnačka.
  • Nevoľnosť a vracanie.
  • Strata chuti do jedla.
  • Bolesť brucha a kŕče.

Tieto príznaky pochádzajú zo zápalu v žalúdku a črevách. (Hoci názov gastroenteritída sa vzťahuje na žalúdok a tenké črevo, zápal sa môže rozšíriť aj do hrubého čreva). Zápal je aktivácia vášho imunitného systému v boji proti vírusu.

Ak je vaša infekcia závažnejšia alebo ak na ňu váš imunitný systém reaguje silnejšie, môžete mať tzv. systémové príznaky. Tieto príznaky pochádzajú zo zápalu v iných telesných systémoch mimo vášho tráviaceho systému. Ide o ďalšiu úroveň imunitnej reakcie na vírus.

Systémové príznaky môžu zahŕňať:

  • Horúčka.
  • Zimnica.
  • Únava.
  • Bolesti tela.
  • Bolesti hlavy.
  • Opuch lymfatických uzlín.

Ako vyzerá začiatok žalúdočnej chrípky?

Mnohým ľuďom sa zdá, že príznaky žalúdočnej chrípky sa objavia náhle a z ničoho nič. V prvý deň môžete viackrát zvracať alebo mať hnačku. Príznaky sa objavia jeden až dva dni po tom, ako ste boli vystavení vírusu. Našťastie sa zvyčajne rovnako rýchlo skončia a ustúpia do jedného až dvoch dní.

Aké sú štádiá žalúdočnej chrípky?

  1. Expozícia. Žalúdočnú chrípku s najväčšou pravdepodobnosťou dostanete od niekoho vo vašom okolí, najmä v uzavretom prostredí, ako je škola, domov dôchodcov alebo výletná loď. Keďže na vznik príznakov je potrebný určitý čas, o vypuknutí epidémie sa môžete dozvedieť neskôr, po tom, ako ste boli vystavení.
  2. Inkubácia. Keď sa nakazíte vírusom, začne sa vo vašom tele rozmnožovať. Ide o inkubačné obdobie. Nebudete mať príznaky, kým sa vírus nezreplikuje natoľko, aby upozornil váš imunitný systém. To zvyčajne trvá niekoľko dní, v závislosti od vírusu.
  3. Akútna infekcia. Vírusová gastroenteritída je akútna infekcia, čo znamená, že je náhla a dočasná. Keď váš imunitný systém zaregistruje hrozbu, aktivuje zápalovú reakciu na odstránenie vírusu. Práve to spôsobuje príznaky ochorenia. Keď sa to podarí, príznaky ustanú.
  4. Zotavenie: V prípade, že sa ochorenie vyskytne v priebehu niekoľkých dní, je možné, že sa ochorenie prejaví v priebehu niekoľkých dní. Keď váš imunitný systém vyhrá boj s vírusom, spozorujete, že sa vaše príznaky zmierňujú. Nakoniec vaše príznaky ustanú a vy sa budete cítiť lepšie. Niekoľko dní však môžete pokračovať vo vylučovaní vírusu v stolici, čo znamená, že ste stále nákazliví.

Žalúdočná chrípka zvyčajne trvá len niekoľko dní, ale v ťažkých prípadoch môže trvať až týždeň alebo dva. Ľudia so slabším imunitným systémom môžu mať ťažšie poraziť vírus a môže to trvať dlhšie.

Je žalúdočná chrípka nákazlivá?

Áno, je veľmi nákazlivá. Keď ju máte, mali by ste obmedziť kontakt s inými ľuďmi. Ak žijete s inými ľuďmi, nezabudnite si často umývať ruky a dezinfikovať spoločné povrchy, najmä v kúpeľni.

Ako dlho je žalúdočná chrípka nákazlivá?

Najviac nákazlivý ste počas akútnej fázy infekcie (keď máte príznaky) a niekoľko dní po nej. Môžete však byť ešte trochu nákazliví až dva týždne po uzdravení.

Čo spôsobuje žalúdočnú chrípku?

Mnoho rôznych vírusov môže infikovať váš tráviaci systém a spôsobiť gastroenteritídu.

Najčastejšie sa vyskytujú tieto vírusy:

  • Norovírus. Ide o hlavnú príčinu žalúdočnej chrípky u dospelých, ktorá podľa odhadov predstavuje 50 % prípadov na celom svete. Je odolnejší ako ostatné voči teplote a dezinfekčným prostriedkom.
  • Rotavírus. Rotavírus je hlavnou príčinou žalúdočnej chrípky u detí na celom svete. Väčšina z nich ho dostane pred dovŕšením 3. roku života, preto je väčšina dospelých imúnna. V súčasnosti existuje vakcína.
  • Astrovírus. Astrovírusy väčšinou postihujú deti mladšie ako 3 roky. Bežne sa šíria prostredníctvom centier dennej starostlivosti. Môžu sa však šíriť aj prostredníctvom domovov pre seniorov.
  • Adenovírus. Adenovírusy častejšie spôsobujú infekcie dýchacích ciest, ale pri náhodnom požití môžu spôsobiť infekcie tráviaceho traktu. Infikujú všetky vekové kategórie.

Ako sa šíri žalúdočná chrípka?

Žalúdočná chrípka sa zvyčajne šíri „fekálno-orálnou cestou“. Vírus žije vo výkaloch - a zvratkoch - infikovaných ľudí. Mikroskopické stopy infikovaných výkalov alebo zvratkov môžu zostať na rukách alebo povrchoch ľudí. Tieto stopy sa môžu preniesť do potravín a vodných zdrojov. Vírus môžete prehltnúť prostredníctvom kontaminovaného jedla alebo vody, alebo dotykom infikovanej osoby alebo povrchu a následným dotykom úst.

Kto dostane žalúdočnú chrípku?

Žalúdočnú chrípku môže dostať každý, ale niektorí ľudia sú zraniteľnejší. Ak máte slabší ako priemerný imunitný systém, môže byť pravdepodobnejšie, že sa nakazíte alebo dostanete závažnejšiu infekciu.

Slabší imunitný systém môžete mať, ak máte chronické ochorenie, ktoré ovplyvňuje imunitu, alebo užívate lieky na potlačenie imunity. Dojčatá a starší ľudia sú tiež náchylnejší na infekcie.

Aké sú možné komplikácie žalúdočnej chrípky?

U väčšiny ľudí je žalúdočná chrípka nekomplikovaná a samovoľná. V krátkom čase sama odoznie. U ľudí so slabším imunitným systémom však môže mať infekcia závažnejší priebeh a je pravdepodobnejšie, že sa u nich vyskytnú komplikácie.

Najpravdepodobnejšou komplikáciou je dehydratácia. Tá nastane, keď hnačkou alebo vracaním stratíte príliš veľa tekutín a elektrolytov a nemôžete dostatočne piť alebo piť dostatočne rýchlo, aby ste ich nahradili.

Ľudia so slabším imunitným systémom (najmä deti) majú väčšiu pravdepodobnosť dehydratácie a tá môže byť pre nich obzvlášť nebezpečná.

  • Buďte pozorní na príznaky dehydratácie, ako napr:
  • Smäd.
  • Nedostatok moču (moču) alebo tmavé sfarbenie moču.
  • Nedostatok stolice alebo tvrdá, suchá stolica.
  • Slabosť alebo malátnosť.
  • Zapadnuté oči.
  • Plač bez sĺz.
  • Bolesť hlavy z dehydratácie.
  • Suché pery a jazyk.

Diagnostika a testy žalúdočnej chrípky

Ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti diagnostikujú žalúdočnú chrípku?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti často diagnostikujú gastroenteritídu na základe vašich príznakov. Nebudú vedieť, či ide o vírusovú chorobu alebo o aký vírus ide, bez toho, aby vykonali laboratórny test, ktorý to zistí. Väčšinou to však nie je potrebné. Keďže na žalúdočnú chrípku neexistuje žiadny špecifický liek, nie je potrebné ju identifikovať, ani vírus.

Manažment a liečba žalúdočnej chrípky

Ako sa zbaviť žalúdočnej chrípky?

Váš imunitný systém sa zbaví žalúdočnej chrípky prostredníctvom vlastných prirodzených procesov. Trvá len niekoľko dní, kým vykoná svoju prácu. Vaše príznaky, hoci sú nepríjemné, sú znakom toho, že váš imunitný systém pracuje. Na žalúdočnú chrípku neexistuje žiadny liek. Antibiotiká neúčinkujú na vírusy - sú určené na bakteriálne infekcie.

Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, aby ste pomohli svojmu imunitnému systému vykonať svoju prácu, je zostať doma a odpočívať, zostať hydratovaný a trochu sa najesť, ak môžete. Doprajte svojmu telu energiu, ktorú potrebuje na boj s infekciou. Ak chcete zostať hydratovaní, pite po malých dúškoch počas dňa, skôr ako pocítite smäd, alebo si cucnite ľadovú drť.

Čo pomáha žalúdočnej chrípke rýchlejšie odísť?

Niektoré výskumy ukazujú, že užívanie probiotík môže pomôcť rýchlejšie odísť žalúdočnej chrípke. Probiotiká sú užitočné baktérie, ktoré žijú v tráviacom systéme. Dostatok užitočných baktérií v črevách je súčasťou zdravého imunitného systému. Opýtajte sa poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, či vám probiotiká môžu pomôcť.

Čo by ste mali jesť, keď máte žalúdočnú chrípku?

To, čo jete, žalúdočnú chrípku nezlepší, ale môže ju zhoršiť. Potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru, kofeínu alebo mliečnych výrobkov môžu zvýšiť pravdepodobnosť, že budete zvracať alebo mať hnačku. Môžete mať malú chuť do jedla alebo pociťovať nevoľnosť pri pomyslení na jedlo. Zamerajte sa na potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné a dodajú vám rýchlu dávku energie, ako sú nanuky s ovocnou šťavou, vývary a slané krekry. Soľ vám môže pomôcť nahradiť elektrolyty.

 

Poskytovateľa zdravotnej starostlivosti kontaktujte, ak:

  • Vaše príznaky sa nezlepšili po štyroch dňoch.
  • Máte vysokú horúčku  počas štyroch dní.
  • Dva dni ste sa nemohli vymočiť alebo vykakať.
  • Máte podozrenie na dehydratáciu.
  • Máte krv vo výkaloch.
  • Máte silné bolesti brucha.

Prevencia žalúdočnej chrípky

Ako sa dá predísť žalúdočnej chrípke?

Riziko ochorenia na žalúdočnú chrípku alebo jej šírenia na iných môžete znížiť dodržiavaním správnej hygieny.
To zahŕňa:

  • Umývanie rúk. Dobré umývanie rúk je najdôležitejšou obranou proti vírusom žalúdočnej chrípky, pretože dezinfekčné prostriedky na ruky nie sú vždy účinné. Je to dôležité najmä po návšteve toalety alebo výmene plienky a pred kontaktom s potravinami.
  • Čistenie. Umyte a vydezinfikujte všetky povrchy alebo materiály, ktorých ste sa vy alebo infikovaná osoba dotkli. Na dezinfekciu povrchov, najmä v kúpeľni, použite bielidlo a vodu (až 25 polievkových lyžíc na galón). Na posteľnú bielizeň a oblečenie použite nastavenie vysokej teploty na práčke.
  • Bezpečné zaobchádzanie s potravinami. Potraviny môžu byť kontaminované vírusmi žalúdočnej chrípky, baktériami alebo inými organizmami. Bezpečná príprava potravín môže pomôcť znížiť toto riziko. Ľudia, ktorí už boli nakazení žalúdočnou chrípkou, by sa mali podľa možnosti vyhýbať manipulácii s potravinami pre iných.

Vyhliadky / prognóza žalúdočnej chrípky

Kedy sa budem cítiť lepšie?

U väčšiny ľudí sa príznaky zlepšia v priebehu niekoľkých dní. Ak sa nezlepšujú, kontaktujte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ľudia so slabším imunitným systémom môžu potrebovať liečbu dehydratácie alebo lieky na zmiernenie príznakov. Je tiež možné, že máte iné ochorenie, ak sa vaše stavy nezlepšujú.

Kedy sa môžem vrátiť do práce alebo do školy?

Najlepšie je povedať izolovaný až dva dni po tom, ako vaše príznaky ustanú. Je to čas, keď ste najviac nákazlivý. Aj keď vaše telo infekciu prekonalo, stále budete vylučovať živý vírus v stolici. Ak sa akákoľvek stopa týchto výkalov dostane do kontaktu s inou osobou, môže ochorieť.

Aký je rozdiel medzi žalúdočnou chrípkou a chrípkou (influenzou)?

Žalúdočná chrípka nesúvisí s „chrípkou“ (influenzou), ktorá je vírusovou infekciou v dýchacom systéme. Vakcína proti chrípke vás pred žalúdočnou chrípkou neochráni. Tieto dve ochorenia spôsobujú rôzne vírusy a ovplyvňujú rôzne telesné systémy. Väčšina ich príznakov je odlišná, hoci niektoré sa môžu prekrývať.

Chrípka spôsobuje respiračné príznaky, ako je prekrvenie, bolesť hrdla alebo nádcha. Žalúdočná chrípka spôsobuje gastrointestinálne príznaky, ako sú hnačka, nevoľnosť a vracanie. Obe môžu spôsobovať „systémové príznaky“, ako je horúčka a únava. Deti môžu mať pri oboch chrípkach určité gastrointestinálne príznaky.

Čo sú to „príznaky podobné chrípke“?

Ľudia majú pravdepodobne na mysli rôzne veci, keď používajú toto slovné spojenie. Môžu mať na mysli príznaky chrípky. Alebo môžu mať na mysli systémové príznaky, ktoré sú vo všeobecnosti častejšie pri vírusových infekciách ako pri iných typoch. Niektorí ľudia môžu mať na mysli gastrointestinálne príznaky.

Aký je rozdiel medzi žalúdočnou chrípkou a otravou jedlom?

Žalúdočná chrípka aj otrava jedlom sú infekcie, ktoré spôsobujú gastroenteritídu, s podobnými príznakmi. Rozdielne názvy opisujú odlišný pôvod infekcie. Vírusová gastroenteritída pochádza z vírusu, zatiaľ čo otrava jedlom vzniká z konzumácie potravín, ktoré sú kontaminované buď vírusom, alebo niečím iným.

Otrava jedlom môže spôsobiť žalúdočnú chrípku, ak sa vírus dostane z jedla. Je to bežné a v tomto prípade oba názvy opisujú ten istý stav. Otravu jedlom však môžu spôsobiť aj iné typy kontaminácie, napríklad baktérie. Bakteriálna otrava jedlom má niekoľko malých rozdielov oproti žalúdočnej chrípke.

Záver

Takmer každý niekedy dostane žalúdočnú chrípku. Keďže ju môže spôsobiť mnoho rôznych vírusov, môžete ju dostať viackrát. Deti v škôlkach a školách a ľudia v opatrovateľských zariadeniach sú viac ohrození, že ju dostanú zo svojho okolia, a môžu pri nej pociťovať závažnejšie príznaky.

Pre väčšinu ľudí je žalúdočná chrípka nepríjemná, ale krátka. Pre niektorých však môže byť nebezpečná. Ak sa staráte o dieťa alebo staršieho človeka so žalúdočnou chrípkou, sledujte príznaky dehydratácie a zostaňte v kontakte s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Prijmite opatrenia, aby ste sa pred vírusom chránili a zabránili jeho šíreniu na ostatných.

 

Späť do obchodu