Zachráňte svoje oči s kolagénom

Obsah:

  • Ako môže byť kolagén užitočný pre oči?
  • Ako vám môžu doplnky stravy pomôcť získať okamžité výhody?
  • Kolagén - úžasná živina, ktorá pomáha očiam zostať mladými

Medicína proti starnutiu by nebola úplná bez toho, aby sa venovala náležitá úcta tejto v pozadí úžasnej živine, ktorá doslova pomáha držať pohromade celé vaše telo - kolagénu. Je to popri vode druhá najrozšírenejšia látka vo vašom tele. Nielenže pomáha „spájať“ vašu pokožku, aby sa zabránilo jej ochabovaniu, ale pomáha aj väzom a šľachám, ktoré podporujú vaše kĺby, zostať pevnými, aby ste boli pohybliví aj vo vyššom veku. Ale to, o čom by som vám tu chcela povedať, sú úžasné účinky proti starnutiu, ktoré môže mať kolagén na jeden z vašich najdôležitejších orgánov - vaše oči. Prečítajte si o tom všetko...

Ako môže byť kolagén užitočný pre oči?

Kolagén je jednou z najhojnejšie dostupných látok v tele, ktorá ponúka množstvo výhod a prínosov. Vytvárajú ho bunky v tele známe ako fibroblasty. S vekom sa však tvorba kolagénu spomaľuje. Kolagén je bielkovina, ktorá poskytuje telu pevnosť a štruktúru. Proteín pomáha predchádzať ovisnutej pokožke, pórom, vráskam a mnohým ďalším problémom súvisiacim s pokožkou.

Je však účinný aj v prípade očí? Nedávne štúdie ukazujú, že nedostatok kolagénu v očiach je jednou z hlavných príčin glaukómu a šedého zákalu. Ako? Katarakta je kryštálik, ktorý sa vytvára na očnej šošovke, čo bráni videniu a zraku. Glaukóm je stav, ktorý vedie k zvýšenému tlaku v očiach, keď sa normálne tekutiny nemôžu odvádzať von alebo v dôsledku upchatia. V oboch prípadoch sa preukázalo, že zvýšený príjem kolagénu má významný prínos v boji proti týmto problémom súvisiacim s očami.

Glaukóm, šedý zákal a ďalšie súvisiace problémy sa najčastejšie vyskytujú u osôb starších ako 50 rokov. Môže to súvisieť s tým, že s pribúdajúcim vekom sa v tele prirodzene spomaľuje tvorba kolagénu.

Dôsledný príjem kolagénu preto môže nielen podporiť lepšie zdravie pokožky a vlastnosti proti starnutiu, ale môže zohrávať významnú úlohu aj v oblasti zdravia vašich očí.

kolagen a oci

Ako vám môžu doplnky stravy pomôcť získať okamžité výhody?

Ľudia najčastejšie trpia mnohými zdravotnými problémami a otázkami v dôsledku nesprávnej stravy a stravovacích návykov. Úplne zmeniť svoj bežný životný štýl však môže byť takmer nemožná úloha. Ak chcete zvýšiť príjem kolagénu vo svojom každodennom životnom štýle bez toho, aby ste museli robiť nejaké drastické zmeny, kolagénové doplnky stravy sú skvelým spôsobom, ako začať.

Existuje mnoho výhod, ktoré môžete získať, keď začnete dopĺňať svoju stravu doplnkami zdravej výživy. Po prvé, doplnky stravy sú skvelým a jednoduchým spôsobom, ako dodať telu dôležité bielkoviny a ďalšie živiny bez toho, aby ste sa museli zbytočne starať o svoju stravu. Okrem toho sú pomerne cenovo výhodné a ľahko dostupné na mieste. Aby ste sa však vyhli falošným a nekvalitným výrobkom, je nevyhnutné, aby ste preskúmali a zúžili výber správnych riešení pre vás.

Pokiaľ ide o starostlivosť o oči, existuje veľké množstvo doplnkov, ktoré môžete zvážiť. Zatiaľ čo niektoré z nich sú zamerané na zvýšenie príjmu kolagénu, existujú aj iné doplnky, ktoré zlepšujú zrak, silu a celkové zdravie vašich očí. Používanie doplnkov je také jednoduché ako konzumácia tabletky raz alebo dvakrát denne.

Kolagén - úžasná živina, ktorá pomáha očiam zostať mladými

Vaše oči sú tvorené vláknitým aj vodnatejším tkanivom želatínového typu - obidve vyžadujú optimálny príjem kolagénu, aby boli silné. Kolagén je látka bielkovinového pôvodu, veľmi podobná želatíne. Prirodzene sa hojne vyskytuje v hydine - kuracom a morčacom mäse. V skutočnosti sú hrebene kohútov takmer úplne tvorené kolagénom a HA - kyselinou hyalurónovou - ďalšou živinou proti starnutiu „pletúcou tkanivá“. Tieto dve živiny spolupracujú na udržiavaní podporných štruktúr v celom tele, aby bolo silné.

Kolagén sa vo vašom tele vytvára v drobných bunkách nazývaných „fibroblasty“, potom sa najhojnejšie ukladá v dermis - najhlbšej vrstve vašej pokožky - v očných tkanivách, ako aj vo väzoch a šľachách vašich kĺbov.

S pribúdajúcim vekom však vaše telo spomaľuje produkciu kolagénu a HA, takže ho vaše oči, koža, väzy a šľachy, vlasy a nechty majú čoraz menej. Čo sa stane? Tieto štruktúry už nemajú potrebnú pevnosť a oporu a môžu sa začať rozpadávať. Dôkazom rozpadu sú vrásky na koži, čo sú praskliny a brázdy v derme spôsobené nedostatkom kolagénu; vaše väzy a šľachy môžu začať slabnúť a kĺby sa môžu posúvať z miesta, čo spôsobuje bolesť pri pohybe.

V oblasti očí však čoraz viac výskumov poukazuje na to, že úbytok kolagénu a/alebo mutácie kolagénu, ku ktorým dochádza so starnutím, môžu viesť k šedému zákalu, ako aj ku glaukómu. Predchádzajúci výskum z Indie, Possible role of lens collagen in cataractogenesis, naznačil, že nedostatok kolagénu v očnej šošovke môže mať za následok vznik sivého zákalu. Katarakty sú kryštalizované kúsky, ktoré sa tvoria na očnej šošovke a spôsobujú prekážku vo videní. Odhaduje sa, že 50 miliónov alebo viac ľudí na celom svete má sivý zákal a je hlavnou príčinou slepoty. Za vznik katarakty súvisiacej s vekom je zodpovedných približne 80 % všetkých prípadov sivého zákalu a za hlavný faktor sa okrem iných faktorov, ako je úbytok výživy a vplyv životného prostredia (slnko, vietor, znečisťujúce látky), považuje úbytok kolagénu vplyvom starnutia. Po 50. roku života sa riziko vzniku sivého zákalu výrazne zvyšuje.

Glaukóm je stav zvyšujúceho sa tlaku v oku. Tlak sa zvyšuje, pretože sa zablokuje normálny odtok tekutín do očí a z očí. Vedci sa domnievajú, že oslabenie kolagénových štruktúr očí spôsobuje, že očná guľa je nesprávne podopretá a tekutiny nemôžu správne odtekať, čo spôsobuje zvyšovanie tlaku. Podobne ako šedý zákal, aj glaukóm je ďalšou hlavnou príčinou slepoty na celom svete. Prevencia oboch týchto stavov je preto dôležitá pre zdravie zraku vo vyššom veku.

Ako sa teda môžete chrániť pred vznikom sivého a zeleného zákalu alebo ako môžete pomôcť zlepšiť tieto stavy, ak ich už máte? Jedným zo spôsobov je zvýšiť príjem kolagénu v strave. Tu je niekoľko spôsobov, ako to urobiť:

  • Zvýšte hladinu vitamínu C. Vitamín C pomáha vytvárať kolagén. Ak ho máte nedostatok, pre vaše telo bude ťažké kolagén vyrábať. Nachádza sa v citrusových plodoch, tmavozelenej listovej zelenine a v doplnkoch stravy.
  • Zvýšte hladinu HA - kyseliny hyalurónovej. HA sa nachádza vo viacerých zdrojoch potravy, ako je hydina - kuracie a morčacie mäso - kde je jej obzvlášť veľa, alebo vo fazuli, červenom ovocí, ktoré obsahuje lykopén, antioxidant, ktorý pomáha zachovávať kolagén.
  • Užívajte gingko biloba. Zlepšuje integritu kolagénu, pomáha mu, aby sa nerozpadol.
  • Jedzte viac sóje a syra. Tieto potraviny obsahujú genisteín, ktorý zvyšuje produkciu kolagénu.
  • Omega-3 mastné kyseliny. Nachádzajú sa v rybách, orechoch, ľane. Pomáhajú udržiavať integritu kolagénu.
  • Avokádo.Jedinečné živiny avokáda výskumne preukázateľne zvyšujú systémový kolagén.
  • Užívajte kolagénové doplnky. Na trhu je veľa kvalitných kolagénových doplnkov dostupných v tekutej forme alebo v kapsuliach. 

Zvýšenie a ochrana prirodzených zásob kolagénu môže výrazne prispieť k zachovaniu zdravia nielen vašich očí, ale aj celého tela. Výsledky zvýšenej produkcie kolagénu by mali byť viditeľné približne za 1 mesiac. Optimálne zásoby kolagénu tiež pomôžu znížiť bolesť kĺbov posilnením slabých väzov a šliach, zvýši sa hustota kostí, posilnia sa kardiovaskulárne tkanivá, ako aj zuby a ďasná, vlasy a nechty sa opäť oživia, kožné rany sa budú rýchlo hojiť a vaša pokožka bude vyzerať hladšie, menej vráskavo a mladšie. To je celkom veľa výhod pre zdravie tela z jednej malej živiny!

Späť do obchodu