Význam kolagénu pre pleť

Obsah:

  • Prečo je kolagén dôležitý pre pleť?
  •  Výhody kolagénu
  • Čo spôsobuje stratu kolagénu?
  • Čo sa stane, keď nemáte dostatok kolagénu?
  • Typy kolagénu pre pleť 
  •  Ako chrániť svoj kolagén
  • Ako získať viac kolagénu

Vedeli ste, že kolagén je najrozšírenejšou bielkovinou v tele?

Kolagén zohráva zásadnú úlohu v mnohých telesných systémoch vrátane kĺbov, kostí a samozrejme aj vašej pokožky. Kolagén sa s vekom prirodzene rozpadá, ale nie každý horlivo prijíma tenkú pokožku a vrásky.

Aký význam má kolagén pre pokožku? Ako kolagén ovplyvňuje príznaky starnutia? A čo je najdôležitejšie, čo môžete urobiť na ochranu a doplnenie kolagénu?

Odpovede na všetky tieto a ďalšie otázky nájdete v našom podrobnom sprievodcovi kolagénom pre pleť.

Prečo je kolagén dôležitý pre pleť?

Kolagén je štrukturálny proteín, ktorý sa nachádza vo vašich spojivových tkanivách, šľachách, koži, kostiach a chrupavkách. Poskytuje týmto oblastiam podporu a pevnosť a pomáha pri oprave tkanív, bunkovej komunikácii, migrácii a imunitnej reakcii vášho tela.

Kolagén zohráva veľmi dôležitú úlohu v zdraví a funkcii celého vášho tela. Okrem toho, že kolagén poskytuje kľúčovú vnútornú podporu, má aj významné prínosy pre pokožku.

Kolagén a elastín sú dôležité bielkoviny zodpovedné za to, že vaša pokožka je pružná a „pružná“. Kolagén sa vytvára počas celého života, ale s vekom prirodzene klesá. Hladina elastínu dosahuje vrchol v maternici a s vekom pomaly klesá.

Predstavte si pokožku malého batoľaťa a predstavte si, aká je jemná, pružná a pevná. Deti majú takú nádhernú pokožku, pretože ich produkcia kolagénu je na vrchole a hladina elastínu je stále vysoká!

kolagen pre plet_1

Výhody kolagénu

Kolagén dodáva pokožke silu a pevnosť. Udržiavanie vysokej hladiny kolagénu v tele je kľúčové pre podporu štrukturálneho zdravia a prevenciu príznakov starnutia pokožky. Užívanie kolagénových doplnkov, používanie kolagénovej starostlivosti o pleť a ochrana pokožky môžu:

Čo spôsobuje stratu kolagénu?

Starnutie, zlá strava a niektoré autoimunitné ochorenia, ako je reumatoidná artritída a lupus, môžu viesť k úbytku kolagénu. Najčastejšou príčinou úbytku kolagénu je vek.

Približne po 25. roku života začne vaše telo spomaľovať produkciu kolagénu, hoci táto funkcia nikdy úplne nezanikne, podobne ako v prípade elastínu. Tento prirodzený úbytok kolagénu vedie k tenkej pokožke a vráskam, ktoré sa s vekom naďalej prehlbujú.

Iné príčiny úbytku kolagénu sú lepšie kontrolovateľné. Napríklad ľudia, ktorí fajčia cigarety, majú viac predčasných známok starnutia v dôsledku oslabenia kolagénu a suchej pokožky. Nadmerné pitie alkoholu tiež spomaľuje tvorbu kolagénu a obmedzuje schopnosť pokožky obnovovať sa.

Okrem vyhýbania sa cigaretám a alkoholu by ste mali dbať aj na svoju stravu. Sladké, spracované potraviny spôsobujú glykáciu, ktorá bráni kolagénu v plnej interakcii s vašimi bunkami.

Slnko je najväčším nepriateľom zdravej a pevnej pokožky. Vždy, keď idete von alebo sedíte na slnečnom mieste, mali by ste používať opaľovací krém a slnečné okuliare, aby ste si chránili tvár. Slnečné žiarenie a UV lúče rozkladajú kolagén, čo spôsobuje hyperrýchle starnutie pokožky.

Čo sa stane, keď nemáte dostatok kolagénu?

Kolagén je jednou z najdôležitejších bielkovín vo vašom tele a takmer každý telesný systém potrebuje kolagén. Keď nemáte dostatok kolagénu, pravdepodobne zaznamenáte niektoré negatívne účinky.

Žiaľ, starnutiu sa nedá vyhnúť, takže všetci ľudia môžu očakávať, že sa na ich vzhľade prejavia určité zmeny. Predčasné a výrazné známky starnutia sú však klasickou známkou toho, že v tele potrebujete viac kolagénu.

Keď kolagén dosiahne extrémne nízku úroveň, môžete mať nedostatok kolagénu. Nedostatok kolagénu je vážny problém, ktorý je potrebné okamžite riešiť. Medzi príznaky nedostatku kolagénu môžu patriť:

  • Suchá pokožka
  • Slabá, tenká pokožka
  • Ochabnutá pokožka a vrásky
  • krehké vlasy
  • lámavé nechty
  • stuhnuté kĺby

V závažných prípadoch, napríklad v dôsledku autoimunitných porúch, môže nedostatok kolagénu spôsobiť extrémnejšie problémy. Závažné problémy spôsobené nedostatkom kolagénu môžu zahŕňať:

  • svrbivé, bolestivé vyrážky
  • bolesti kĺbov a svalov
  • vredy v ústach
  • Otvorené rany na tele
  • citlivá, odlupujúca sa pokožka hlavy
  • Vypadávanie vlasov
  • Studené a necitlivé končatiny

Ak máte podozrenie, že by ste mohli mať vážny nedostatok kolagénu, je dôležité, aby váš zdravotný stav posúdil lekár. Mohli by ste mať autoimunitné ochorenie. Vo väčšine prípadov však nedostatku kolagénu môžete predchádzať a riešiť ho sami.

Typy kolagénu pre pleť

V ľudskom tele je v skutočnosti známych približne 28 typov kolagénu. Kolagén typu 1 je najrozšírenejší, tvorí až 90 % všetkého kolagénu, ktorý sa nachádza v celom ľudskom tele a u zvierat. Tento typ kolagénu sa dá ľahko získať z viacerých živočíšnych a rastlinných zdrojov.

Pokiaľ ide o hľadanie vhodného zdroja kolagénu alebo doplnku stravy, existuje veľa možností. Výskum ukázal, že takmer každý typ kolagénu je skvelý pre vašu pokožku, kĺby a celkové zdravie!

Kolagén živočíšneho pôvodu

Kolagén sa nenachádza len u ľudí. Všetky živé zvieratá potrebujú kolagén na podporu svojho tela a štrukturálnych systémov. Niektoré časti tela obsahujú viac kolagénu ako iné a ľudia môžu získať značné množstvo kolagénu jednoducho konzumáciou týchto zvierat.

Napríklad koža, kĺby a kosti zvierat obsahujú veľké množstvo živín, ktoré posilňujú pokožku, vrátane kolagénu. Kostný vývar a kostná dreň, želatína a bravčové kolená sú niektoré z bežných spôsobov, ako ľudia konzumujú kolagén živočíšneho pôvodu.

Hromadu týchto zvieracích častí na tanieri často neservírujeme, ale živočíšny kolagén môžeme konzumovať aj inými spôsobmi. Nemáte chuť jesť viac bravčových kolien? Kolagén živočíšneho pôvodu môžete ľahko nájsť aj v doplnkoch stravy a výrobkoch na starostlivosť o pleť.

Morský kolagén

Nie všetok kolagén pochádza zo suchozemských zvierat. Ryby a mnohé morské bezstavovce, ako napríklad medúzy, tiež poskytujú jeden z najlepších kolagénov pre pokožku. Niektorí ľudia sa rozhodnú užívať morský kolagén z náboženských, environmentálnych alebo osobných dôvodov.

Morský kolagén je kolagén pochádzajúci z rýb, medúz a iných vodných živočíchov. Morský kolagén, bežne označovaný aj ako rybí kolagén, sa dodáva v práškovej, tabletkovej, tekutej a lokálnej forme. Morský kolagén sa do tela vstrebáva podobne ako kolagén suchozemských živočíchov.

Rastlinný kolagén

Niektoré kolagénové výrobky nie sú vhodné pre vegánov, ktorí sa vyhýbajú používaniu akýchkoľvek zložiek živočíšneho pôvodu. Našťastie sú k dispozícii alternatívy rastlinného kolagénu pre tých, ktorí sa cítia byť znepokojení dobrými životnými podmienkami zvierat a životného prostredia.

Kolagén zo živočíšnych zdrojov sa v skutočnosti nevstrebáva ľahko do tela. Namiesto toho telo rozkladá živočíšny kolagén na základné aminokyseliny a tieto aminokyseliny využíva na tvorbu nových bielkovín.

Rastlinné kolagénové doplnky a lokálne zložky sa zameriavajú na poskytovanie rovnakých základných aminokyselín ako živočíšny kolagén. Tieto aminokyseliny môžu pochádzať z akéhokoľvek rastlinného zdroja bielkovín, ako je sója, strukoviny, šošovica, orechy, semená a huby. Výrobky s práškom zosnehových rias sú vynikajúcimi prírodnými posilňovačmi kolagénu pre ľudí, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom.

Ako chrániť svoj kolagén

Určitému úbytku kolagénu s vekom sa nedá vyhnúť, ale môžete tento proces spomaliť a obmedziť množstvo zmien, ktoré vaše telo vykazuje. Ochrana prirodzeného kolagénu vo vašom tele je kľúčová pre prevenciu viditeľných príznakov starnutia pokožky. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých preventívnych opatrení, ktorými môžete zabezpečiť, aby hladina kolagénu zostala čo najvyššia.

Zostaňte hydratovaní

Pitie väčšieho množstva vody je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre svoju pleť vo všeobecnosti. Voda je pre telo ako motorový olej, ktorý zabezpečuje komunikáciu medzi bunkami, vstrebávanie vitamínov a ľahký transport všetkého. Okrem pitia veľkého množstva vody hydratujte svoju pokožku zvonka pomocou každodenného hydratačného krému a nočného krému.

Vyhýbajte sa slnku

Slnečné žiarenie je pre pokožku hrozné z viacerých dôvodov; vysušuje kožnú bariéru, poškodzuje bunky a rozkladá kolagén a elastín. Po rozpade týchto vlákien môže trvať dlho, kým pokožka opäť získa pružnosť a elasticitu. Uistite sa, že každý deň používate ochranný faktor SPF 30 alebo vyšší a vyhýbajte sa dlhému sedeniu na slnku.

Prestaňte fajčiť

Množstvo ľudí fajčí cigarety, aby sa uvoľnili, ale tabakové výrobky môžu ničiť vašu pokožku a vytvárať väčší stres. Toxíny v cigaretách poškodzujú kolagén a elastín, zhoršujú krvný obeh, vytvárajú hyperpigmentáciu a ďalšie. Ak ste fajčiar, ktorý sa obáva o svoju pleť, je nevyhnutné, aby ste obmedzili používanie cigariet.

Chráňte sa pred znečistením

Vedeli ste, že znečistenie ovzdušia môže poškodzovať kolagén vašej pokožky? Znečisťujúce látky v ovzduší spôsobujú zápaly a vytvárajú v pokožke voľné radikály, ktoré rozkladajú kolagén a spôsobujú problémy s vráskami a ochabnutím. Nemôžete sa vždy vyhnúť oblastiam s vysokým znečistením, ako sú mestské centrá, ale môžete svoju pokožku chrániť každodenným umývaním, peelingom a používaním ochranného hydratačného krému a opaľovacieho krému.

Jedzte viac antioxidantov

Potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú čučoriedky, višne a tmavá listová zelenina, sú skvelé na podporu pokožky a celkového zdravia. Antioxidanty neutralizujú voľné radikály, čím zabraňujú krádeži kolagénu. Potraviny s antioxidantmi často dodávajú aj dodatočnú hydratáciu a vitamín C, takže sa zásobte produktmi bohatými na antioxidanty!

Podpora zdravej pokožky

Používajte produkty starostlivosti o pleť, ktoré chránia prirodzenú kožnú bariéru a podporujú udržiavanie kolagénu. Zložky ako retinol, vitamíny C a E a ďalšie pôsobia na podporu zdravia pokožky a podporujú prirodzenú produkciu kolagénu vo vašom tele.

Ako získať viac kolagénu

Ochrana kolagénu, ktorý v súčasnosti máte, je dôležitá, ale na zlepšenie pružnosti vašej pokožky veľa neprinesie, ak už máte nedostatok kolagénu. Okrem ochranných opatrení uvedených vyššie doplňte kolagén z týchto užitočných zdrojov.

Prírodné zdroje kolagénu

Do určitej miery môžete zvýšiť hladinu kolagénu bez použitia špeciálnych doplnkov alebo koncentrovaných krémov. Vyberajte si tuhšie kusy mäsa, ako je napríklad steak z hovädzieho mäsa a bôčik, a do svojho jedálnička zaraďte potraviny bohaté na kolagén, ako je vývar z kostí, rybia koža a želatína.

Ak nejete mäso alebo tieto kusy mäsa radšej nejete, vyhľadajte potraviny bohaté na aminokyseliny. Potraviny, ako sú ryby, kuracie mäso, vajcia, strukoviny, tofu a tempeh, poskytujú stavebné kamene pre vaše telo, aby si mohlo vyrábať viac vlastného kolagénu. Kolagén si vyžaduje aj živiny, ako je zinok, vitamín C a vitamín E, takže sa uistite, že ste splnili svoje denné odporúčané množstvo!

Kolagénové doplnky pre pleť

Sledovanie príjmu kolagénu prostredníctvom potravín sa môže zdať ako práca na plný úväzok. Našťastie, zvyšovanie hladiny kolagénu môže byť oveľa jednoduchšie pomocou orálnych doplnkov stravy. Liečenie pokožky zvnútra je jedným z najlepších spôsobov, ako si zabezpečiť dlhodobé zdravie pokožky a udržanie kolagénu!

 

 

 

 

 

 

 

Späť do obchodu