Výhody kolagénu: Krása zvnútra von

 

Obsah:

  • Pochopenie kolagénu a jeho úlohy v tele
  • Čo je hydrolyzovaný kolagén?
  • Aké sú výhody kolagénu?
  • Aké ďalšie zložky by som mal hľadať v kolagénovom doplnku?

V snahe o nestarnúcu krásu a celkovú pohodu je tu rastúci trend, ktorý upútal pozornosť nadšencov krásy aj jednotlivcov, ktorí dbajú o svoje zdravie: doplnky stravy s kolagénom určené na požitie.

Kolagén, najrozšírenejšia bielkovina v našom tele, zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní pevnosti, pružnosti a mladistvého vzhľadu našej pokožky, vlasov a nechtov. Hoci je na trhu dostupných niekoľko rôznych zdrojov, dve populárne možnosti si získali značnú pozornosť - hovädzí kolagén a morský kolagén.

V tomto blogu sa budeme venovať výhodám zaradenia požitého kolagénu do každodennej rutiny a dôvodom, prečo sa stal zmenou hry pre tých, ktorí sa snažia posilniť svoju prirodzenú krásu zvnútra.

Pochopenie kolagénu a jeho úlohy v tele

Kolagén je bielkovina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele a zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravých kĺbov, pružnosti pokožky a podpore rastu svalov. Slúži ako kľúčový stavebný prvok v našich kostiach, koži, svaloch, šľachách a chrupavkách a poskytuje potrebnú štruktúru spojivových tkanív.
Hoci existuje celkovo 28 typov kolagénu, stojí za zmienku, že výživové doplnky sa vo veľkej miere zameriavajú na typy 1, 2 a 3 vzhľadom na ich prevahu v tele.

  • Typ I: Ide o najbežnejší a najrozšírenejší typ kolagénu v tele, ktorý tvorí primárnu štrukturálnu zložku rôznych spojivových tkanív vrátane kože, šliach, kostí, väzov a zubov.
  • Typ II: Kolagén typu II sa nachádza najmä v chrupavkách, ktorým dodáva pevnosť a pružnosť, čím je nevyhnutný pre zdravie kĺbov. Je tiež mimoriadne významný pre udržiavanie štrukturálnej integrity kĺbov a prevenciu opotrebovania.
  • Typ III: Tento typ kolagénu má podobné vlastnosti ako typ I a často sa nachádza v tkanivách spolu s ním. Je súčasťou rôznych spojivových tkanív vrátane kože, svalov a ciev.

S pribúdajúcim vekom naše telo produkuje menej kolagénu, čo môže viesť k vráskam, ochabnutej pokožke a bolestiam kĺbov. Výskum ukázal, že jeho hladina sa začína znižovať od 25. roku života, čo vedie k závažným dôsledkom pre našu pokožku. Potom dochádza k postupnému úbytku kolagénu v priebehu desaťročí.
Keď sa hladina kolagénu začne znižovať, jeho štruktúra sa stáva krehkejšou a lámavejšou, čo oslabuje štrukturálnu podporu pokožky. Pokožka stráca objem a pevnosť a začína sa stenčovať a vráskať. Preto sa mnohí ľudia obracajú na kolagénové doplnky, aby zlepšili svoje zdravie a vzhľad.

kolagen_1

Čo je hydrolyzovaný kolagén?

Pojem „hydrolyzovaný kolagén“ sa v poslednom čase dostal do centra pozornosti vďaka svojej zvýšenej účinnosti. V podstate vzniká procesom nazývaným „hydrolýza“, pri ktorom sa kolagénové vlákna rozkladajú na menšie kolagénové reťazce, často označované ako „kolagénové peptidy“.

Tieto menšie fragmenty sú ako superhrdinovia kolagénu vďaka ich pozoruhodnej schopnosti byť ľahko absorbované a využité vaším telom. Po prijatí sa tieto peptidy môžu rýchlo pustiť do práce - či už ide o zlepšenie hydratácie vašej pokožky, redukciu vrások, alebo dokonca o pomoc pri hladkom pohybe vašich kĺbov.

Aké sú výhody kolagénu?

Prehltnuté kolagénové doplnky ponúkajú pohodlný a účinný spôsob, ako doplniť hladinu kolagénu v našom tele. Dodaním potrebných aminokyselín a peptidov tieto doplnky stimulujú syntézu kolagénu, čím pomáhajú zlepšiť pružnosť pokožky a znížiť výskyt vrások.
Bolo preukázané, že pravidelná konzumácia kolagénových doplnkov potenciálne:

  • zvýšiť hydratáciu pokožky, čo vedie k mladistvejšej, plnšej a žiarivejšej pleti
  • udržiavať zdravie a pevnosť našich vlasov tým, že vyživujú vlasové folikuly a zlepšujú prekrvenie pokožky hlavy, čím zabraňujú rednutiu, lámavosti a vypadávaniu vlasov
  • podporujú prirodzené regeneračné procesy v tele, čím podporujú rýchlejšie hojenie rán a jaziev

Takže teraz, keď už o kolagéne niečo vieme, porovnajme dva hlavné typy kolagénových doplnkov na trhu: hovädzí a morský.

Rozdiel medzi hovädzím a morským kolagénom

S rozmachom kolagénových doplnkov sa do popredia dostali dva základné zdroje: hovädzí a morský kolagén. Každý typ ponúka odlišné výhody, ktoré sú vhodné na dosiahnutie rôznych wellness cieľov.
Hovädzí kolagén, ktorý sa získava z hovädzej kože, je už desaťročia základom kozmetického a wellness priemyslu. Jeho popularita pramení z jeho výnimočnej biologickej dostupnosti a všestrannosti. Hovädzí kolagén je bohatý na kolagén typu I a III, ktoré sa veľmi podobajú kolagénu nachádzajúcemu sa v ľudskej koži. Táto štrukturálna podobnosť umožňuje hovädziemu kolagénu bezproblémovú integráciu do kolagénovej matrice nášho tela, čím podporuje omladenie zvnútra.

Jednou z kľúčových výhod hovädzieho kolagénu je jeho široká škála výhod:

  • zlepšuje pružnosť pokožky
  • znižuje výskyt vrások
  • posilňuje vlasy a nechty
  • podporuje zdravie kĺbov
  • podporuje zdravie čriev

Na druhej strane, morský kolagén sa získava z rybích šupín a kože a pozostáva predovšetkým z kolagénu typu I, ktorý sa hojne vyskytuje aj v ľudskej pokožke. Jeden z významných prínosov morského kolagénu spočíva v jeho potenciáli podporovať zdravie pokožky. Pravidelné užívanie doplnkov s morským kolagénom môže podporiť hydratáciu, pevnosť a pružnosť pokožky.

Okrem toho je známe, že morský kolagén obsahuje esenciálne aminokyseliny vrátane glycínu a prolínu, ktoré podporujú prirodzenú produkciu kolagénu v tele.

Aké ďalšie zložky by som mal hľadať v kolagénovom doplnku?

Vedeli ste, že účinnosť kolagénových doplnkov možno zvýšiť zaradením niektorých doplnkových zložiek? Ak hľadáte najlepšie výsledky v boji proti príznakom starnutia, je nevyhnutné pozrieť sa aj na iné zložky ako len na kolagén a zvážiť dobre zostavený doplnok, ktorý využíva silu synergických zložiek.

Kyselina hyalurónová: na hydratáciu a plnosť pleti

Kyselina hyalurónová je prirodzene sa vyskytujúca látka v našom tele, ktorá je známa svojou schopnosťou udržiavať vlhkosť. V kombinácii s kolagénom môžu byť výsledky skutočne transformačné. Kyselina hyalurónová funguje tak, že priťahuje a zadržiava vodu, čím podporuje hydratáciu pokožky, jej plnosť a zníženie výskytu jemných vrások. Keď hľadáte kolagénový doplnok, vyberte si taký, ktorý obsahuje kyselinu hyalurónovú, aby ste zabezpečili komplexnú výživu pleti zvnútra.

Vitamín C: katalyzátor kolagénu

Vitamín C, ktorý je často oslavovaný pre svoje vlastnosti posilňujúce imunitu, zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe kolagénu. Tento nevyhnutný vitamín je kofaktorom pri syntéze kolagénu, pričom pomáha pri tvorbe štruktúry bielkovín. To môže viesť k zlepšeniu pružnosti pokožky, zníženiu počtu vrások a zlepšeniu celkového zdravia pokožky. Vyhľadajte doplnky stravy, ktoré obsahujú kyselinu askorbovú alebo iné biologicky dostupné formy vitamínu C, aby sa maximalizoval účinok na zvýšenie kolagénu.

Zinok: napomáha obnove pokožky a hojeniu rán

Zinok prispieva k schopnosti tela obnovovať poškodenú pokožku a tkanivá a pomáha pri syntéze kolagénu, čím podporuje prirodzené hojivé procesy v tele. Ak hľadáte nielen výhody pre krásu, ale aj celkové zdravie a regeneráciu pokožky, zvážte kolagénový doplnok s pridaným zinkom.

Antioxidanty: Ochrana proti voľným radikálom

Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu spôsobiť oxidačný stres a poškodenie našich buniek vrátane tých, ktoré sú zodpovedné za tvorbu kolagénu. Zahrnutie antioxidantov do vášho kolagénového doplnku môže pomôcť bojovať proti škodlivým účinkom voľných radikálov, zachovať integritu kolagénu a podporiť zdravú pokožku. Zložky ako vitamíny E a A môžu posilniť váš kolagénový režim.

 

Späť do obchodu