Cieľom tohto článku o Vláknine je poskytnúť vám prístup k spoľahlivým vedecky podloženým informáciám, ktoré podporia každého na jeho ceste k zdravej strave. V tejto časti si môžete prečítať o vláknine v strave, potravinách, ktoré poskytujú vlákninu, a o tom, ako môžu ovplyvniť naše zdravie.
OBSAH:
- Čo je to vláknina?
- Požiadavky na vlákninu a jej príjem
- Dôkazy o vláknine a zdraví
- Zdroje vlákniny
- Vláknina na etikete
Čo je to vláknina?
Vláknina je komplexná skupina látok v rastlinných potravinách, ktoré sa nedajú úplne rozložiť tráviacimi enzýmami. Patria sem vosky, lignín, beta-glukány a polysacharidy, ako je celulóza a pektín.
Pôvodne sa predpokladalo, že vláknina je úplne nestráviteľná a neposkytuje žiadnu energiu. V súčasnosti je známe, že niektoré druhy vlákniny môžu byť v hrubom čreve fermentované črevnými baktériami (súhrnne nazývanými črevná mikroflóra), pričom vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom a plyny (metán, vodík a oxid uhličitý). Mastné kyseliny sa vstrebávajú do krvného obehu a poskytujú malé množstvo energie, ktorú môžu využiť bunky vystieľajúce hrubé črevo, a predpokladá sa, že posilňujú funkciu črevnej bariéry. Množstvo vyprodukovaného plynu závisí od druhu skonzumovanej vlákniny a prítomných črevných baktérií. Po výraznom zvýšení množstva vlákniny v strave sa u niektorých ľudí objavia príznaky, ako je nafúknutie brucha, nepríjemné pocity a vetry. Hrubé črevo a črevné baktérie sa však postupne prispôsobia zvýšenému príjmu a príznaky sa zvyčajne zmiernia.
Požiadavky na vlákninu a jej príjem
Pri hodnotení dôkazov o súvislostiach medzi vlákninou a zdravotnými výsledkami zistila sieť SACN významné zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu a rakoviny hrubého čreva pri 30 g vlákniny alebo viac denne.
Odporúčania pre príjem vlákniny pre dospelých aj deti sú uvedené nasledujúce. Deti potrebujú v strave proporcionálne menej vlákniny.
- Dospelí
30 g/deň - Dospievajúci vo veku 16-18 rokov
30 g/deň - Deti vo veku 11-16 rokov
25 g/deň - Deti vo veku 5-11 rokov
20 g/deň - Deti vo veku 2-5 rokov
15 g/deň
Dôkazy o vláknine a zdraví
existujú presvedčivé dôkazy z prospektívnych štúdií o tom, že strava bohatá na vlákninu, najmä obilnú vlákninu a celozrnné výrobky, je spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, koronárnych príhod, mozgovej príhody, cukrovky 2. typu a rakoviny hrubého čreva.
Zdroje vlákniny
Keďže zložky vlákniny sa v potravinách obsahujúcich vlákninu nachádzajú v rôznom pomere a majú rôzne vlastnosti, je dôležité jesť rôzne potraviny obsahujúce vlákninu. Nižšie sú uvedené niektoré príklady rôznych zložiek vlákniny a ich potravinových zdrojov.
Vláknina na etikete
Podobne ako sacharidy, tuky a bielkoviny, aj vláknina je zdrojom energie, ktorý poskytuje v priemere 2 kcal na gram. Výživové informácie na etiketách potravín musia spĺňať formát stanovený v nariadeniach EÚ o informáciách o potravinách pre spotrebiteľov. Zatiaľ čo obsah energie, tukov, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli v potravinách je povinný, obsah vlákniny je dobrovoľný.
Výrobcovia môžu dobrovoľne uvádzať potraviny ako "zdroj vlákniny", ak obsahujú aspoň 3 g vlákniny na 100 g alebo aspoň 1,5 g vlákniny na 100 kcal, alebo ako "s vysokým obsahom vlákniny", ak obsahujú aspoň 6 g vlákniny na 100 g alebo aspoň 3 g vlákniny na 100 kcal. Ak sa používajú tieto tvrdenia, obsah vlákniny sa musí uviesť v informáciách o výživovej hodnote na zadnej strane obalu.
Pre "vlákninu" neboli schválené žiadne zdravotné tvrdenia, pretože tvrdenie musí byť založené na spoľahlivých dôkazoch o konkrétnom vzťahu príčiny a účinku, čo nie je možné v prípade rôznorodej kategórie zlúčenín zahrnutých do definície vlákniny. Vo Veľkej Británii (Anglicko, Wales a Škótsko) bol schválený rad zdravotných tvrdení týkajúcich sa konkrétnych druhov vlákniny, ktoré opisujú vzťah medzi konzumáciou daného druhu vlákniny a zdravím. S každým tvrdením sú spojené podmienky používania, ktoré musia byť splnené, aby mohol byť výrobok označený tvrdením, vrátane v niektorých prípadoch špecifických informácií, ktoré sa musia poskytnúť spotrebiteľovi, ak sa tvrdenie uvádza. Niektoré príklady povolených tvrdení sú uvedené nižšie. Úplný zoznam povolených tvrdení nájdete v registri výživových a zdravotných tvrdení (NHC) Veľkej Británie.