Vitamín E je vitamín rozpustný v tukoch s viacerými formami, ale alfa-tokoferol je jediný, ktorý ľudské telo využíva. Jeho hlavnou úlohou je pôsobiť ako antioxidant, ktorý zachytáva voľné elektróny - tzv. voľné radikály - ktoré môžu poškodiť bunky. Zlepšuje tiež imunitné funkcie a zabraňuje tvorbe zrazenín v srdcových tepnách.
Antioxidačné vitamíny vrátane vitamínu E sa dostali do povedomia verejnosti v 80. rokoch 20. storočia, keď vedci začali chápať, že poškodenie voľnými radikálmi sa podieľa na počiatočných štádiách aterosklerózy, ktorá upcháva tepny, a môže prispievať aj k vzniku rakoviny, strate zraku a množstvu ďalších chronických ochorení.
Vitamín E má schopnosť chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ako aj znižovať produkciu voľných radikálov v určitých situáciách. Rozporuplné výsledky štúdií však znížili niektoré prísľuby používania vysokých dávok vitamínu E na prevenciu chronických ochorení.
OBSAH:
- Vitamín E odporúčané množstvá
- Vitamín E na zdravie
- Vitamín E ktoré sú jeho potravinové zdroje
- Vitamín E a jeho príznaky nedostatku
- Vitamín E má toxické účinky?
- Vitamín E vedeli ste, že?
Vitamín E odporúčané množstvá
Odporúčaná výživová dávka (RDA) pre vitamín E pre mužov a ženy vo veku od 14 rokov je 15 mg denne (alebo 22 medzinárodných jednotiek, IU) vrátane tehotných žien. Dojčiace ženy potrebujú o niečo viac, 19 mg (28 IU) denne.
Vitamín E na zdravie
- Ochorenia srdca
- Rakovina
- ochorenia zraku súvisiace s vekom
- Kognitívne funkcie a neurodegeneratívne ochorenia
Vitamín E ktoré sú jeho potravinové zdroje
Vitamín E sa nachádza v rastlinných olejoch, orechoch, semenách, ovocí a zelenine.
- Olej z pšeničných klíčkov
- slnečnicový, svetlicový a sójový olej
- slnečnicové semená
- Mandle
- Arašidy, arašidové maslo
- Zelená repa, zelený šalát, špenát
- Tekvica
- Červená paprika
- Špargľa
- Mango
- Avokádo
Vitamín E a jeho príznaky nedostatku
Keďže vitamín E sa nachádza v rôznych potravinách a doplnkoch, jeho nedostatok je zriedkavý. U ľudí, ktorí majú poruchy trávenia alebo neabsorbujú správne tuky (napr. pankreatitída, cystická fibróza, celiakia), môže vzniknúť nedostatok vitamínu E.
Bežné príznaky nedostatku sú nasledovné:
- Retinopatia (poškodenie očnej sietnice, ktoré môže zhoršiť videnie)
- Periférna neuropatia (poškodenie periférnych nervov, zvyčajne v rukách alebo nohách, ktoré spôsobuje slabosť alebo bolesť)
- Ataxia (strata kontroly nad pohybmi tela)
- Znížená funkcia imunitného systému
Vitamín E má toxické účinky?
Neexistujú dôkazy o toxických účinkoch vitamínu E, ktorý sa prirodzene nachádza v potravinách.
Väčšina dospelých, ktorí získavajú viac ako 22 IU denne, používa multivitamíny alebo samostatné doplnky vitamínu E, ktoré obsahujú 400 - 1000 IU denne. Neboli zaznamenané žiadne škodlivé vedľajšie účinky užívania doplnkov u zdravých ľudí.
Existuje však riziko nadmerného krvácania, najmä pri dávkach vyšších ako 1000 mg denne. Z tohto dôvodu bola stanovená horná hranica vitamínu E pre dospelých od 19 rokov na 1000 mg denne (1465 IU) akejkoľvek formy doplnku s obsahom tokoferolu.
Vitamín E vedeli ste, že?
Vzhľadom na občasné správy o negatívnych zdravotných účinkoch doplnkov vitamínu E vedci diskutovali o tom, či tieto doplnky môžu byť škodlivé a dokonca zvyšovať riziko úmrtia.
Vedci sa pokúsili odpovedať na túto otázku kombináciou výsledkov viacerých štúdií. Hoci táto metaanalýza pri svojom zverejnení vyvolala pozornosť na titulných stranách novín, závery, ktoré z nej možno vyvodiť, majú svoje obmedzenia. Vedci dospeli k odlišným záverom. Nie je teda jasné, či sa tieto zistenia vzťahujú aj na zdravých ľudí. Napríklad v štúdii Physicians' Health Study II sa nezistil žiadny rozdiel v úmrtnosti medzi účastníkmi štúdie, ktorí užívali vitamín E a tými, ktorí užívali placebo.