Trávenie v tehotenstve

Obsah:

  • 10 krokov, aby ste sa vyhli žalúdočným problémom počas tehotenstva
  • Aké zmeny nastávajú v tráviacom systéme počas tehotenstva?
  • Záverečné myšlienky

Počas tehotenstva sa vo vašom tele odohráva niekoľko fyzických a emocionálnych aspektov. Zatiaľ čo očakávanie nového bábätka prináša množstvo radostí, iné zážitky robia proces tehotenstva skľučujúcim a nepríjemným, napríklad bolesti žalúdka na začiatku tehotenstva. Zahŕňa viaceré komplikácie, ako napr:

  • Nevoľnosť
  • Pálenie záhy
  • Poruchy trávenia
  • Zápcha

Tieto problémy vznikajú okrem iného v dôsledku hormonálnej nerovnováhy, dodatočného tlaku na brucho a zmien v stravovaní. Našťastie môžete podniknúť určité kroky, ktoré vám počas tehotenstva pomôžu zlepšiť zdravie tráviaceho traktu.

Aké zmeny nastávajú v tráviacom systéme počas tehotenstva?

Tehotenské hormóny môžu ovplyvňovať tráviaci systém. Hormón progesterón, ktorý spôsobuje uvoľnenie hladkého svalstva, často spôsobuje uvoľnenie a spomalenie trávenia v žalúdku a tenkom a hrubom čreve. Ovplyvnený je aj žlčník s oneskoreným vyprázdňovaním. To môže zvýšiť pravdepodobnosť tvorby žlčových kameňov. Mnohé tráviace ťažkosti v tehotenstve, ako sú ranné nevoľnosti (nevoľnosť alebo vracanie), zápcha a pálenie záhy, súvisia s uvoľneným tonusom a spomalenou činnosťou tráviaceho systému.

Rastúca maternica môže sama o sebe ovplyvňovať tráviaci systém. Ako maternica rastie, môže tlačiť na časti tráviaceho traktu alebo ich dokonca blokovať. To môže viesť k spomaleniu pohybu potravy a zápche. Zvýšené množstvo tekutín, pravidelné cvičenie a zvýšenie obsahu vlákniny v strave sú niektoré zo spôsobov, ako predchádzať zápche. Pred užitím akéhokoľvek lieku na tento stav sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Mnohé ženy majú v tehotenstve zmeny chuti do jedla, ako napr:

  • Zvýšený hlad
  • Znížená chuť do jedla
  • Chuť na jedlo
  • Nechuť do jedla
  • Nevoľnosť a vracanie

U niekoľkých žien sa objaví pica, zriedkavá chuť jesť iné veci ako jedlo. Patria sem veci ako hlina, hlina, ľad, surová ryža, múka, škrob alebo uhlie. Chuť na jedlo môže znamenať nedostatok živín, napríklad nedostatok železa v tele.

travenie v tehotenstve

10 krokov, aby ste sa vyhli žalúdočným problémom počas tehotenstva

Tu je 10 realizovateľných krokov, ktoré môžete použiť na predchádzanie žalúdočným problémom počas tehotenstva:

Jedzte malé, pravidelné jedlá 
Počas tehotenstva váš žalúdok produkuje viac kyseliny a môže byť citlivejší. Keď jete veľké jedlá, vyvíjate tlak na žalúdok a črevá, čo zvyšuje riziko bolesti žalúdka na začiatku tehotenstva. Aby ste sa vyhli boju s citlivým trávením, jedzte pravidelne malé jedlá. Každých pár hodín by ste mali niečo zjesť, aby ste si zabezpečili stabilnú hladinu cukru v krvi a aby ste vy aj vaše dieťa dostávali stály prísun živín.

Jedzte potraviny s vysokým obsahom živín 
Niektoré potraviny majú vysoký obsah vitamínov a minerálov a vlákniny, ktoré pomáhajú podporovať rast a trávenie vášho dieťaťa. Jedzte veľa čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov a rastlinných bielkovín so zdravými tukmi. Celozrnné potraviny pomáhajú vyživovať prospešné baktérie a zároveň podporujú váš potravinový odpad. Vynechajte sladké občerstvenie alebo rafinované sacharidy.

Zostaňte hydratovaní 
Dostatočná hydratácia je nevyhnutná nielen pre správne trávenie, ale aj pre prevenciu zápchy počas tehotenstva. Mali by ste sa snažiť vypiť denne približne osem až desať pohárov vody a konzumovať hydratačné potraviny, ako je ovocie a zelenina. Správna hydratácia môže tiež pomôcť zmäkčiť stolicu, uľahčiť pravidelné vyprázdňovanie a znížiť riziko zápchy. Ak nemáte radi chuť obyčajnej vody, môžete si ju zaliať čerstvým ovocím alebo si vychutnať bylinkové čaje, napríklad mätový alebo zázvorový, ktoré môžu podporiť trávenie.

Vyhýbajte sa spúšťacím potravinám 
Niektoré potraviny a nápoje môžu počas tehotenstva zhoršiť žalúdočné problémy. Pikantné, mastné a kyslé jedlá, ako aj kofeínové a sýtené nápoje môžu prispieť k páleniu záhyhttps://www.tozax.sk/blog/6-vitaminov-a-doplnkov-pri-refluxe/, poruchám trávenia a nevoľnosti. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré spôsobujú vášmu telu komplikácie. Zvážte, či sa nenaučíte viesť si potravinový denník, aby ste mohli sledovať svoje príznaky, a či sa neporozprávate s registrovaným dietológom o individuálnych stravovacích odporúčaniach.

Rozumné stravovanie 
Rozumné stravovanie si vyžaduje venovať pozornosť signálom tela o hlade a sýtosti a zároveň si vychutnávať každé sústo. Pomalé a vedomé jedenie znižuje riziko prejedania sa. Príliš rýchle jedenie zaťažuje tráviaci systém, čo vedie k zvýšenému riziku žalúdočných problémov. Preto jedzte pomaly a nezabudnite jedlo čo najviac prežúvať, aby ste si ho vychutnali bez rozptyľovania. Rovnako sa vyhýbajte jedlu počas pozerania do smartfónu alebo sledovania televízie.

Zvládnite stres 
Tehotenstvo je vzrušujúce obdobie, ale aj pomerne stresujúce. Vysoká úroveň stresu môže výrazne ovplyvniť zdravie tráviaceho traktu. Môže ešte viac zhoršiť stavy, ako sú tráviace ťažkosti alebo syndróm dráždivého čreva. Aby ste znížili stres a zabezpečili správne trávenie, osvojte si postupy na zníženie stresu, ako je hlboké dýchanie, prenatálna joga, meditácia alebo akékoľvek jemné cvičenie. Vyberte si cvičenia, pri ktorých sa uvoľníte a budete spokojní, a cvičte ich denne. Venujte sa aj činnostiam starostlivosti o seba, ktoré máte radi a ktoré vás bavia, a hľadajte osobnú podporu u svojho partnera, príbuzných alebo priateľov.

Zostaňte aktívni 
Pravidelná fyzická aktivita môže uľahčiť trávenie a odstrániť zápchu počas tehotenstva. Vykonávajte cvičenia s nízkou záťažou, ako je chôdza, plávanie alebo joga, aby ste rozhýbali svoje telo a zlepšili funkciu čriev. Pred začatím fyzickej aktivity počas tehotenstva sa poraďte so svojím lekárom, počúvajte svoje telo a nikdy sa nepreťažujte. Väčšinu dní v týždni sa snažte cvičiť aspoň 30 minút so strednou intenzitou. Do svojho programu zaraďte fyzické aktivity, ktoré máte rada a pri ktorých sa cítite dobre.

Zvážte probiotiká 
Probiotiká ako zdraviu prospešné baktérie pomáhajú udržiavať vyvážené prostredie vo vašej črevnej flóre a môžu pomôcť pri zmierňovaní tráviacich problémov vrátane zápchy alebo hnačky. Prediskutujte užívanie probiotického doplnku s poskytovateľom prenatálnej starostlivosti alebo konzumujte prírodné potraviny bohaté na probiotiká, ako je jogurt, kefír, kyslá kapusta alebo miso.

Spite na ľavom boku 
Keď budete počas tehotenstva spať na ľavom boku, môže sa vám lepšie tráviť. Spanie na ľavom boku tiež znižuje riziko pálenia záhy a refluxu kyseliny. Gravitácia totiž zabraňuje spätnému toku žalúdočnej kyseliny do pažeráka. To môže znížiť nočné nepohodlie a zlepšiť kvalitu spánku. Počas spánku na boku používajte vankúše, aby ste si zdvihli brucho a nohy. Možno budete chcieť experimentovať s rôznymi polohami spánku, aby ste zistili, ktorá je pre vás najpohodlnejšia.

Záverečné myšlienky

Žalúdočné problémy sú počas tehotenstva takmer nevyhnutné, ale dodržiavaním vyššie uvedených krokov a prijatím aktívnych opatrení môžete minimalizovať nepríjemnosti s nimi spojené a postarať sa o zdravie svojho tráviaceho systému. Navigácia pri zdravotných problémoch s trávením počas tehotenstva sa tak stane hladšou a znesiteľnejšou.

Nezabudnite však zostať v kontakte so svojím lekárom, aby ste zistili, čo vám môže vyhovovať, a uprednostnite svoju celkovú pohodu. Predchádzanie tráviacim ťažkostiam vám pomôže sústrediť sa na prípravu a spojenie s vaším novým bábätkom. 

 

 

Späť do obchodu