Trávenie tukov

Obsah:

  • Trávenie tukov
  • Čo sa deje po strávení tuku?
  • Ktoré tuky sú najťažšie stráviteľné?
  • Zlepšenie trávenia tukov
  • Výživové doplnky na trávenie
  • Zhrnutie

Trávenie tukov sa začína ešte pred vstupom potravy do žalúdka, pričom chemické trávenie sa začína v ústach. Telo pokračuje v trávení tukov, keď potrava prechádza tráviacim traktom. 

Tuky z potravy sa trávia pomocou enzýmov v rôznych fázach tráviaceho procesu. Časť z neho sa hneď využije na energiu a časť sa uloží na neskôr. Keď je potrebná dodatočná energia, vaše telo uložený tuk rozloží.

Aj keď sa tuk v priebehu rokov dostal do zlého svetla, v skutočnosti je pre vaše zdravie nevyhnutný. Tuk podporuje viaceré funkcie vášho tela a dodáva telu potrebnú energiu.

Tuk tiež pomáha vášmu telu absorbovať dôležité vitamíny a dodáva telu esenciálne mastné kyseliny, ktoré kontrolujú zápaly, zlepšujú zdravie mozgu a ďalšie.

Čas, ktorý tuk potrebuje na strávenie, sa líši od človeka k človeku a medzi cisgender mužmi a ženami.

V 80. rokoch minulého storočia výskumníci  zistili, že priemerný čas prechodu od jedla po vylúčenie stolice je približne 40 hodín. Celkový tranzitný čas bol v priemere 33 hodín u mužov a 47 hodín u žien.

Trávenie tukov trvá dlhšie ako trávenie iných potravín a čas sa líši v závislosti od druhu tuku. Tuky v potrave pozostávajú z:

  • nasýtených tukov
  • trans-tuky
  • mononenasýtené mastné kyseliny
  • polynenasýtené mastné kyseliny vrátane omega-3 mastných kyselín

Trans- a nasýtené tuky sa považujú za nezdravé tuky a zvyšujú hladinu LDL cholesterolu.

Trávenie tukov

Trávenie tukov

Lipidy nie sú rozpustné vo vode, čo znamená, že voda ich nemôže absorbovať ani rozložiť. Väčšina tráviacich enzýmov v tele je založená na vode, takže telo musí používať špeciálne enzýmy na rozklad tukov v celom tráviacom trakte.

Telo začína štiepiť tuk v ústach pomocou enzýmov v slinách. Žuvanie zväčšuje povrch potravín, čo umožňuje enzýmom účinnejšie rozkladať potravu. Najdôležitejšie chemické látky, ktoré pomáhajú pri trávení tukov v ústach, sú jazyková lipáza a fosfolipidy, ktoré menia tuky na malé kvapky.

Kým časť trávenia tukov prebieha v žalúdku, väčšina tohto procesu sa odohráva v črevách.

Ďalší krok pri trávení tukov nastáva, keď žalúdočná lipáza v žalúdku ďalej štiepi tuky. Keď sa žalúdok sťahuje, tento proces sa zintenzívňuje. Žalúdok dokáže približne do 2 - 4 hodín po jedle premeniť takmer 30 %tukov na diglyceridy a mastné kyseliny.

Potom obsah žalúdka vrátane diglyceridov a mastných kyselín putuje do tenkého čreva. Pečeň uvoľňuje žlč, ktorá obsahuje lecitín, žlčové soli a emulgátory, ktoré pomáhajú ďalej štiepiť tuky.

Žlč sa zachytáva na tukoch a emulgátory zväčšujú ich povrch, čím uľahčujú pôsobenie tráviacich enzýmov.

Enzýmy následne rozkladajú mastné kyseliny. Lipáza z pankreasu ďalej rozkladá tuky na monoglyceridy a mastné kyseliny. Žlč sa opäť zachytí na tuk a pomôže ho presunúť do drobných vláskovitých výbežkov čriev. Tieto výbežky, nazývané mikroklky, pomáhajú transportovať tuky do buniek tráviacej sústavy.

Odtiaľ musí telo tuky absorbovať. Na tento účel sa rozložené zložky tukov preskupujú do triacylglycerolov. Tie sa môžu spojiť s cholesterolom, fosfolipidmi a bielkovinou a vytvoriť lipoproteíny. Lipoproteíny sa dostávajú do lymfatického systému a telo ich potom uvoľňuje do krvného obehu.

Keďže trávenie tukov si vyžaduje množstvo enzýmov, rôzne stavy môžu ovplyvniť tento proces a v dôsledku toho aj vstrebávanie. Poruchy pečene, syndróm tenkého čreva a problémy s tenkým črevom môžu telu sťažovať trávenie a vstrebávanie tukov. Z tohto dôvodu môžu niektorí ľudia s týmito stavmi zaznamenať mastnú stolicu.

Čo sa deje po strávení tuku?

Po strávení tuku sa mastné kyseliny dostanú cez lymfatický systém a potom krvným obehom do celého tela, kde sa využijú alebo uskladnia na energiu, obnovu buniek a rast. Váš lymfatický systém tiež absorbuje mastné kyseliny, ktoré pomáhajú v boji proti infekciám.

Tukové, teda tukové tkanivo, prijíma triglyceridy z chylomikrónov. Každý chylomikrón sa zmenšuje a nakoniec zostane zvyšok, ktorý je bohatý na cholesterol a prijíma ho pečeň.

Ktoré tuky sú najťažšie stráviteľné?

Štúdia z roku 2018 naznačuje, že tuhé tuky - tie, ktoré sú pri izbovej teplote pevné, ako napríklad maslo - sú pre telo ťažšie stráviteľné ako tukové kvapky.

V štúdii sa použil model ľudského tráviaceho systému, aby sa zistilo, ako rýchlo dokážu enzýmy rozložiť tieto dva typy tukov. Model tráviaceho traktu rozložil tuhé tuky približne o polovicu rýchlejšie. Toto zistenie naznačuje, ale nedokazuje, že tuhé tuky môžu predstavovať väčšie tráviace problémy. Je však dôležité poznamenať, že štúdia sa nezaoberala priamo ľuďmi a použila len jeden typ tukovej emulzie.

Typ tuku nie je jediným faktorom, ktorý určuje, ako ťažko sa potravina trávi. Niektoré potraviny, napríklad vyprážané, sú pre telo ťažšie stráviteľné a častejšie spôsobujú tráviace problémy.

Tráviace problémy môžu byť v niektorých prípadoch aj dôsledkom potravinovej citlivosti, preto si ľudia s tráviacimi problémami v minulosti môžu skúsiť viesť potravinový denník, aby sledovali svoju stravu a príznaky.

Zlepšenie trávenia tukov

Účinné trávenie tukov je pre celkové zdravie veľmi dôležité, pretože telo potrebuje tuky na vykonávanie mnohých svojich funkcií. Účinné trávenie tukov môže dokonca zohrávať úlohu pri udržiavaní primeranej telesnej hmotnosti. Ľudia môžu zlepšiť trávenie tukov:

  • konzumáciou stravy s nižším obsahom tuku: Štúdia z roku 2018Dôveryhodný zdroj zistila, že typická západná strava s vysokým obsahom tuku môže podporovať rozvoj baktérií v črevách, ktoré spôsobujú, že človek vstrebáva viac tuku, čo môže viesť k nárastu hmotnosti.
  • Konzumácia zdravých tukov: Ľudia by sa mali snažiť zaradiť do jedálnička zdravé tukyTruststed Source, ako sú avokádo, orechy, kokosový olej a ryby. Zároveň by mali znížiť príjem spracovaných tukov, červeného mäsa a vyprážaných potravín.
  • Liečba zdravotných ťažkostí: Je dôležité liečiť všetky chronické alebo dlhodobé zdravotné ťažkosti, najmä tie, ktoré ovplyvňujú pečeň a tráviaci systém. Problémy s týmito orgánmi môžu telu sťažiť trávenie živín vrátane tukov.
  • Ochrana zdravia pečene: Pečeň vytvára žlčové soli, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri trávení tukov. Ľudia môžu pomôcť chrániť svoju pečeň tým, že obmedzia konzumáciu alkoholu a zdržia sa užívania rekreačných drog.

Hoci niektorí zástancovia prírodnej a alternatívnej medicíny tvrdia, že užívanie určitých tráviacich enzýmov alebo doplnkov stravy môže zlepšiť trávenie tukov, neexistuje dostatok vedeckých dôkazov na podporu tohto tvrdenia.

Výživové doplnky na trávenie

Doplnky stravy obsahujúce tráviace enzýmy sú čoraz populárnejšie, hoci je potrebné vykonať ďalší výskum o ich účinnosti. Ukázalo sa však, že môžu poskytnúť sľubné výsledky nielen pri nedostatku enzýmov.

Tieto doplnky môžu obsahovať mnoho rôznych enzýmov, ktoré pomáhajú rozkladať konkrétne potraviny.

Napríklad lipáza pomáha pri trávení tukov, zatiaľ čo amyláza pomáha rozkladať sacharidy, bromelaín, a papaín. Bromelaín a papaín sú enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať bielkoviny. Nachádzajú sa v ananáse a papáji.

Štúdia z roku 2013Trusted Source ukázala, že papaín môže pomôcť tráveniu a zmierniť príznaky, ako je nadúvanie a zápcha u ľudí so syndrómom dráždivého čreva (IBS) .

Ako už bolo spomenuté, na ďalšie skúmanie doplnkov na trávenie tukov je ešte potrebný ďalší výskum. Pred užívaním doplnkov určených na zlepšenie trávenia tukov sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Zhrnutie

Trávenie tukov je zložitý proces, ktorý si vyžaduje čas a funkčnú pečeň, pankreas, žalúdok a tenké črevo, ako aj množstvo tráviacich enzýmov.

Ľudia, ktorí sa obávajú, že možno zle trávia alebo vstrebávajú tuky, by sa mali obrátiť na lekára, pretože žiadna domáca liečba nedokáže spoľahlivo zlepšiť trávenie tukov.

 

Späť do obchodu