Trávenie a alkohol

Obsah:

  • VPLYV ALKOHOLU NA VAŠE TELO
  • ALKOHOL A TRÁVIACI TRAKT
  • ALKOHOL A ZVYŠOK TELA
  • VÝHODY ZNÍŽENIA ALEBO UKONČENIA PITIA ALKOHOLU

Zatiaľ čo celkový počet ľudí, ktorí pijú alkohol, sa znížil, počet ľudí, u ktorých sa vyskytuje závislosť od alkoholu, sa zvyšuje. Každý štvrtý muž a každá siedma žena pije škodlivé množstvo alkoholu. Tieto informácie boli napísané s cieľom pomôcť vám pri informovanom rozhodovaní o konzumácii alkoholu.

VPLYV ALKOHOLU NA VAŠE TELO

ČO SA DEJE S VAŠÍM TELOM, KEĎ PIJETE ALKOHOL?

Keď pijete alkohol, prehltnete ho a skončí vo vašom žalúdku. Odtiaľ sa presunie do tenkého čreva (čreva). Z tenkého čreva sa vstrebáva do krvného obehu. Alkohol potom spracuje vaša pečeň, ktorá dokáže spracovať približne 24 ml (jednu uncu) alkoholu za hodinu. Akýkoľvek ďalší alkohol bude cirkulovať v krvnom obehu, kým vaša pečeň nebude schopná alkohol opäť spracovať. To je dôvod, prečo môžete stále pociťovať účinky alkoholu aj po tom, ako ste ho prestali piť.

KRÁTKODOBÉ ÚČINKY

Krátkodobé účinky nadmernej konzumácie alkoholu sa vzťahujú na účinky alkoholu, ktoré sa prejavia okamžite, ako napr:

Škodlivé množstvo alkoholu sa spája aj s výrazne vyšším nadmerným rizikom
neúmyselného alebo úmyselného zranenia (poranenia hlavy, zlomeniny, poranenia tváre v dôsledku pádu, dopravnej nehody, otravy, utopenia) seba a iných osôb. Súvisí to aj s prípadmi domáceho násilia a zhoršením základných psychických problémov vrátane samovrážd, ako aj s otravou alkoholom. 

DLHODOBÉ ÚČINKY

Nadmerná konzumácia alkoholu je tretím najväčším rizikovým faktorom invalidity a chorôb, ktorým sa dá predchádzať. Závislosť od alkoholu môže spôsobiť problémy takmer všetkým hlavným orgánom v tele. Definícia škodlivého pitia alkoholu je viac ako 35 jednotiek týždenne u žien a viac ako 50 jednotiek u mužov.

Ženy, ktoré vypijú od 14 do 35 jednotiek, a muži, ktorí vypijú od 14 do 50 jednotiek, pijú nebezpečné množstvo alkoholu. Niektoré vplyvy, ktoré sa môžu vyskytnúť pri tejto úrovni konzumácie alkoholu, závisia od jednotlivca. Ľudia reagujú na alkohol individuálne. Neexistuje žiadna úroveň pitia bez rizika poškodenia a riziko sa zvyšuje, čím viac alkoholu pravidelne pijete.

Trávenie a alkohol

ALKOHOL A TRÁVIACI TRAKT

V tejto časti sú opísané účinky škodlivého alebo vysoko rizikového pitia na tráviaci systém.

HRDLO

V hrtane, časti hrdla, predstavuje dlhodobé užívanie alkoholu riziko rakoviny, najmä u ľudí, ktorí zároveň fajčia cigarety. Štatistiky naznačujú, že len necelá štvrtina prípadov rakoviny hrtana je spôsobená alkoholom. Počet ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná rakovina hrtana, jeden z typov rakoviny hlavy a krku, sa za 10 rokov zvýšil o pätinu. Táto rakovina je diagnostikovaná viac u mužov ako u žien, ale počet prípadov u žien sa zvyšuje rýchlejšie. Alkohol môže byť faktorom aj pri iných typoch rakoviny hlavy a krku vrátane rakoviny ústnej dutiny.

PAŽERÁK

Alkohol môže spôsobiť epizódy pálenia záhy a refluxu. Je to preto, že uvoľňuje svalový prstenec na dne pažeráka, čo spôsobuje reflux kyseliny do pažeráka. Samotný alkohol môže podráždiť sliznicu pažeráka a spôsobiť jej opuch a zápal (oesophagitis). U ľudí s najzávažnejšími príznakmi môžu vzniknúť vredy, ktoré spôsobujú bolesť pri prehĺtaní, vracanie a niekedy aj krvácanie.

ŽALUDOK

Alkohol môže ovplyvniť sliznicu žalúdka, spôsobiť zápal (gastritídu) a znížiť schopnosť obnovy poškodenia. Ovplyvňuje aj spôsob vyprázdňovania žalúdka a mení množstvo produkovanej kyseliny. Alkohol môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny žalúdka.

TENKÉ ČREVO

V prvej časti tenkého čreva môže alkohol spôsobiť zápal (duodenitídu) a vredy. Keďže všetok alkohol sa dostáva do krvného obehu, môže sa dostať aj do čreva a zvýšiť riziko vzniku rakoviny čreva. Baktérie v čreve totiž menia alkohol na iné látky, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny čreva.

PEČEŇ

Pečeň má v tele približne 500 funkcií a je miestom, kde sa alkohol spracováva, aby sa znížila jeho toxicita. Preto nie je príliš prekvapujúce, že pri nadmernej konzumácii alkoholu môže dôjsť k jej poškodeniu. Alkohol je druhou najčastejšou príčinou ochorení pečene a hlavnou príčinou úmrtí . Závislosť od alkoholu môže mať za následok zápal pečene (alkoholická hepatitída), ktorý môže u niektorých ľudí časom vyústiť do zjazvenia pečene (tzv. cirhóza). Keď sa cirhóza vyvinie, môže sa stať, že pečeň nebude môcť správne fungovať. Zatiaľ čo zápal pečene a skoré zjazvenie sú vratné, ak človek prestane piť, cirhóza vo všeobecnosti nie je vratná. Včasné zjazvenie pečene a cirhóza pečene spočiatku nespôsobujú žiadne príznaky, takže človek nemusí vedieť, že ju má. Človek však
môže nakoniec dôjsť k „dekompenzácii pečene“, najmä ak naďalej pije. To môže mať za následok vyčerpávajúce príznaky vrátane opuchu brucha v dôsledku nahromadenia tekutiny (ascites), krvácania z tráviaceho traktu a zmätenosti (encefalopatia). Tieto príznaky je často potrebné riešiť v nemocnici. Nadmerný príjem alkoholu môže byť tiež faktorom zvyšujúcim riziko rakoviny pečene.

PANKREAS

Nadmerné pitie alkoholu je druhou najčastejšou príčinou akútneja chronickej pankreatitídy, hoci existujú aj iné príčiny, ktoré nemôžete ovplyvniť, napríklad genetika alebo žlčové kamene. Približne 1 zo 4 prípadov akútnej pankreatitídy v Spojenom kráľovstve je spôsobený alkoholom, hoci zatiaľ nie je úplne jasné, ako alkohol spôsobuje akútnu pankreatitídu. Vieme však, že čím viac alkoholu pijete, tým väčšie je riziko vzniku akútnej pankreatitídy. Riziko rakoviny pankreasu sa môže zvýšiť aj pri nadmernom požívaní alkoholu.

ALKOHOL A ZVYŠOK TELA

Nadmerný príjem alkoholu môže mať účinky aj v iných oblastiach tela vrátane:

SRDCE

Alkohol spôsobuje zvýšené riziko nepravidelného srdcového rytmu (fibrilácia predsiení) a ochorenia srdcového svalu (kardiomyopatia). Je významným rizikovým faktorom vysokého krvného tlaku, ktorý môže zvýšiť riziko mozgovej príhody. Škodlivé množstvo konzumovaného alkoholu môže tiež zvýšiť riziko srdcového infarktu a periférnych cievnych ochorení, najmä u mužov a žien po menopauze.

MOZOG

Zatiaľ čo pitie alkoholu nám môže na krátky čas pomôcť zabudnúť na problémy, nadmerná konzumácia alkoholu môže spôsobiť depresiu a úzkosť. Môže sťažovať zvládanie stresu. Niektorí ľudia používajú alkohol na samoliečbu duševných chorôb, čo môže viesť k cyklu depresie a požívania alkoholu. Táto situácia môže maskovať pôvodné ochorenie, preto nie je úspešné používať túto stratégiu. Dlhodobejšie nadmerné užívanie alkoholu môže zvýšiť riziko vzniku demencie alebo poškodenia mozgu spôsobeného alkoholom, ktoré sa nazýva Wernickerova encefalopatia. Nadmerné požívanie alkoholu môže viesť aj k mozgovej príhode.

KOSTI

Krehké kosti (osteoporóza) sú pravdepodobnejšie u ľudí závislých od alkoholu v dôsledku toho, že alkohol znižuje schopnosť tela budovať kosti. Osteoporóza môže viesť k zlomeninám kostí.

TELESNÁ HMOTNOSŤ

Alkohol môže spôsobiť nezdravú telesnú hmotnosť - ľudia môžu mať buď podváhu, alebo nadváhu.

VÝHODY ZNÍŽENIA ALEBO UKONČENIA PITIA ALKOHOLU

AKÉ SÚ VÝHODY ZNÍŽENIA ALEBO UKONČENIA PITIA ALKOHOLU?

Niektoré účinky alkoholu, ako napríklad zápal tráviaceho traktu, alkoholová hepatitída a skoré zjazvenie pečene, sú reverzibilné. Zvážiť zníženie alebo zastavenie príjmu alkoholu je vždy veľmi pozitívny krok. Môže to zabrániť ďalšiemu poškodeniu aj v prípadoch, keď účinky nie sú zvratné. Existujú dôkazy, že niekoľko dní v týždni bez alkoholu môže ľuďom pomôcť znížiť ich príjem. Príjem alkoholu môžete znížiť tak, že si možno nedáte alkoholický nápoj zakaždým, keď sa vám navrhne „runda“. Mohli by ste si tiež dať nealkoholický nápoj medzi alkoholickými nápojmi. Je v poriadku povedať nie a k dispozícii sú niektoré dobré nealkoholické alternatívy, ktoré chutia veľmi podobne ako ich alternatívy obsahujúce alkohol.

Ak máte závislosť od alkoholu alebo pijete na úrovni s vysokým rizikom, neprestaňte okamžite (všeobecne známe ako „studená morka“). Pri závislosti sa môžu vyskytnúť aj príznaky trasenia, záchvatov, potenia, halucinácií a zmien duševného zdravia. Okamžité zastavenie môže byť nebezpečné a v prípade závislosti od alkoholu môže viesť až k smrti. O znížení príjmu alkoholu sa poraďte so svojím lekárom, ktorý vám môže poskytnúť pomoc pri všetkých následkoch abstinencie, ktoré sa môžu objaviť. Môže vám tiež pomôcť, ak máte problémy so znižovaním množstva vypitého alkoholu. Zníženie alebo zastavenie pitia alkoholu môže byť náročné a desivé, ale existuje mnoho zdrojov a charitatívnych organizácií, ktoré vám môžu pomôcť. Zvyčajne sem patria miestne služby, ktoré sa nazývajú „služby pre kontakt s alkoholom“.

 

Späť do obchodu