Trávenie: Dobré potraviny na podporu trávenia

Obsah:

  • Dodávajte vlákninu pre správne trávenie, aby ste predišli zápche
  • Pite veľa tekutín na podporu trávenia
  • Znížte množstvo tuku pre zdravé črevá a trávenie
  • Pozor na spúšťače črevných príznakov pri trávení
  • Vyberte si správne nápoje na uľahčenie trávenia
  • Trávenie a Probiotiká

Aby sa vám upravilo trávenie a problemy s ním , ako sú zápcha, pálenie záhy a príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS), je dôležité jesť správne potraviny. Tu je niekoľko tipov šetrných k žalúdku, na ktoré sa treba zamerať.

Dodávajte vlákninu pre správne trávenie, aby ste predišli zápche

Je dobré pokúsiť sa jesť viac vlákniny alebo hrubej vlákniny, pretože väčšina ľudí  jej nemá dostatok. Strava bohatá na vlákninu môže pomôcť tráveniu a zabrániť zápche.

Snažte sa dosiahnuť odporúčaný príjem 30 g vlákniny denne.

Pre zdravé črevá potrebujete vlákninu z rôznych zdrojov, napr:

  • celozrnný chlieb
  • hnedá ryža
  • ovocie a zelenina
  • fazuľa
  • ovos

U niektorých ľudí obilniny a zrná vyvolávajú nadúvanie a syndróm dráždivého čreva. V takom prípade získajte vlákninu radšej z ovocia a zeleniny.

Pite veľa tekutín na podporu trávenia

Je dôležité neustále piť, najmä vodu. Podporuje prechod odpadu tráviacim systémom a pomáha zmäkčovať výkaly.

Vláknina pôsobí ako špongia a absorbuje vodu. Bez tekutín vláknina nemôže plniť svoju úlohu a vy dostanete zápchu.

Dobrým spôsobom, ako zabezpečiť dostatočný príjem tekutín, je vypiť pohár vody pri každom jedle. Vyhnite sa kofeínovým nápojom, pretože môžu spôsobiť pálenie záhy.

Znížte množstvo tuku pre zdravé črevá a trávenie

Mastné jedlá, ako sú hranolky, hamburgery a vyprážané jedlá, sa ťažšie trávia a môžu spôsobovať bolesti žalúdka a pálenie záhy.

Obmedzte mastné vyprážané jedlá, aby ste odľahčili svoj žalúdok.

Snažte sa jesť viac chudého mäsa a rýb, pite odtučnené alebo polotučné mlieko a jedlá radšej grilujte, než vyprážajte.

Zmiernite sa s korením, aby ste sa vyhli brušným ťažkostiam

Mnohí ľudia milujú korenené jedlá a neprekáža im to na tráviacom systéme. Iným sa zdá, že ich brucho je pri korenených jedlách podráždené.

Pálenie záhy nevyvolávajú len pálivé jedlá, ako sú čili papričky. Môžu ho vyvolať aj jemnejšie, ale aromatické potraviny, ako je cesnak a cibuľa.

Ak vás po pikantných jedlách páli žáha, bolí vás žalúdok alebo máte hnačku, v budúcnosti s nimi opatrne.

Ak už máte problémy, ako je pálenie záhy alebo podráždené črevá, vyhnite sa im úplne.

aaprobiotika

Pozor na spúšťače črevných príznakov pri trávení

Niektorým ľuďom spôsobujú problémy konkrétne potraviny. Kyslé potraviny, ako sú paradajky, citrusové plody, šalátové dresingy a perlivé nápoje, môžu vyvolať pálenie záhy, zatiaľ čo pšenica a cibuľa môžu spôsobiť syndróm dráždivého čreva.

A ak neviete stráviť laktózu (intolerancia laktózy), cukor obsiahnutý v mlieku, po vypití mlieka alebo konzumácii mliečnych výrobkov vrátane smotany, syra, jogurtu a čokolády sa u vás objavia vetry a hnačka.

Snažte sa vyhýbať potravinám a nápojom, ktoré spúšťajú vaše tráviace príznaky. Veďte si potravinový denník, aby ste zistili, ktoré potraviny spôsobujú vaše príznaky.

Vyberte si správne nápoje na uľahčenie trávenia

Nápoje s obsahom kofeínu, ako je káva, kolový nápoj, čaj a niektoré šumivé nápoje, zvyšujú obsah kyseliny v žalúdku, čo u niektorých ľudí vedie k páleniu záhy.

Šumivé nápoje vo všeobecnosti majú tendenciu nadúvať brucho, čo môže tiež viesť k páleniu záhy.

Aby ste znížili pravdepodobnosť tráviacich problémov, vyberajte si nápoje, ktoré nie sú perlivé a neobsahujú kofeín, napríklad bylinkové čaje, mlieko a čistú vodu.

Ak sa bez kávy alebo čaju nezaobídete, obmedzte ich príjem na 1 až 2 šálky denne.

Trávenie a Probiotiká

Probiotiká sú takzvané "priateľské baktérie", ktoré sa prirodzene nachádzajú aj v črevách.

Existujú určité dôkazy, že môžu byť užitočné pri niektorých ochoreniach vrátane pomoci pri syndróme dráždivého čreva. Existuje však len málo dôkazov na podporu niektorých ďalších zdravotných tvrdení o nich.

Probiotiká sú k dispozícii vo forme výživových doplnkov v obchodoch so zdravou výživou alebo v živom jogurte, ktorý je dobrým prírodným zdrojom.

Ak ich chcete vyskúšať, najlepšie je užívať ich každý deň aspoň 4 týždne, aby ste zistili, či vám prospievajú.

Ak máte už nejaké zdravotné ťažkosti alebo oslabený imunitný systém, pred užívaním akýchkoľvek probiotických doplnkov sa poraďte s lekárom.

Späť do obchodu