Trávenie: Ako telo rozkladá potravu

Obsah:

  • Čo je to trávenie?
  • Tipy na zdravé trávenie
  • Často kladené otázky
  • Záver

Tráviaca sústava označuje orgány, ktoré prijímajú potravu a rozkladajú ju. Trávenie opisuje komplexný proces, ktorý umožňuje živinám v potrave dostať sa do tela a jeho buniek.

Potrava obsahuje všetky živiny, ktoré telo človeka potrebuje pre zdravie, ale veľké, komplexné zlúčeniny ich viažu. Počas trávenia telo tieto zlúčeniny rozkladá na menšie časti. Vďaka tomu sa dostanú do buniek a poskytujú im energiu a ďalšie výhody.

Tento článok vysvetľuje, ako telo trávi potravu od momentu, keď sa dostane do úst, až po jej výstup z tela. Navrhuje tiež niekoľko tipov pre zdravé trávenie a ako rozpoznať problémy.

Čo je to trávenie?

travenie

Tráviaci trakt človeka, nazývaný aj tráviaci kanál, je u dospelých ľudí dlhý približne 9 metrov.

Skladá sa:

  • úst alebo ústnej dutiny
  • pažeráka
  • žalúdka
  • tenkého čreva
  • hrubého čreva alebo hrubého čreva
  • konečník

Okrem toho tieto orgány podporujú trávenie, napríklad tým, že prežúvajú alebo pridávajú enzýmy a iné sekréty, ktoré umožňujú telu vstrebávať živiny:

  • zuby
  • jazyk
  • slinné žľazy
  • pečeň
  • pankreas
  • žlčník

Tieto orgány spoločne zabezpečujú mechanické spracovanie, vylučovanie enzýmov a žlče, ktoré pomáhajú rozkladať zlúčeniny, a vylučovanie odpadu.

Niektoré pojmy na opis týchto funkcií zahŕňajú:

  • prehltnutie, ktoré zahŕňa žuvanie a prehĺtanie
  • vylučovanie látok, ktoré umožňujú účinný pohyb potravy a živín v tele
  • poháňanie, pri ktorom svaly posúvajú obsah kanála dopredu
  • trávenie, rozklad potravy, napríklad prostredníctvom žuvania a vylučovania
  • vstrebávanie živín, ku ktorému dochádza najmä v tenkom čreve
  • vyprázdňovanie a močenie, odstraňovanie odpadových látok cez konečník, resp. močový mechúr

Ústa

Trávenie sa začína ešte predtým, ako sa potrava dostane do úst.

Keď človek cíti vôňu alebo myslí na jedlo či jedenie, slinné žľazy začnú produkovať sliny.

Akonáhle sa jedlo dostane do úst:

  • Sliny ju zvlhčujú.
  • zuby a jazyk ju mechanicky rozkladajú.
  • enzým v slinách, slinná amyláza, ju rozkladá na škrob.
  • Žutie a trávenie amylázou premení potravu na malú okrúhlu kvapku alebo bolus. To človeku umožní ľahké prehltnutie.

Pažerák

Po prehltnutí sa bolus dostane do pažeráka, kde ho gravitácia a svalové kontrakcie pomáhajú presunúť do žalúdka prostredníctvom procesu nazývaného peristaltika.

Peristaltika je pomalé sťahovanie hladkých svalov pozdĺž tráviacej sústavy a okolo nej.

Ako sa bolus pohybuje pažerákom, tieto kontrakcie ho posúvajú smerom k žalúdku.

Žalúdok

Bolus sa dostáva do žalúdka cez prstencovité svalstvo sa nazýva dolný pažerákový zvierač. Tento zvierač sa uvoľní, čím umožní bolusu vstúpiť do žalúdka.

V žalúdku prebiehajú nasledujúce procesy:

  • V žalúdku sa potrava dočasne uskladní.
  • Bunky v žalúdku vylučujú žalúdočné šťavy. Tie zahŕňajú kyselinu chlorovodíkovú, ktorá udržiava pH žalúdka medzi 1,5-2,0. : Kyselina chlorovodíková.
  • Žalúdok má tri svalové vrstvy, ktoré chrlia a miešajú jeho obsah.
  • Tieto procesy menia potravu na hustú kašu, známu ako chýmus.

Kyselina chlorovodíková je nevyhnutná pre:

  • ničenie mikroorganizmov, ako sú baktérie
  • rozklad bielkovín a rastlinných vlákien
  • aktiváciu pepsínu, enzýmu, ktorý pomáha tráviť bielkoviny

Kyselina však môže poškodiť sliznicu žalúdka, preto niektoré bunky produkujú hlien, ktorý chráni sliznicu pred poškodením.

Žalúdok neabsorbuje veľa živín z chýmusu do krvného obehu, preto sa chýmus dostáva do tenkého čreva cez pylorický zvierač.

Tenké črevo

Tenké črevo je dlhé približne 6 m a absorbuje približne 90 % živín z potravy do krvného obehu.

Má tri časti:

  • Dvanástorník: Dvanástorník: prijíma chýmus zo žalúdka a tráviace enzýmy z pečene a pankreasu.
  • Jejunum: Tu prebieha väčšina chemického trávenia a vstrebávania.
  • Ileum: obsahuje ileocekálnu chlopňu, zvierač, cez ktorý prechádza potrava do hrubého čreva.

Po úplnom rozložení potravy sa do klkov vstrebávajú živiny, ktoré sa dostávajú do krvného obehu.

Villi sú drobné, prstom podobné výčnelky, ktoré lemujú steny tenkého čreva. Vo vnútri klkov sa nachádzajú drobné kapiláry nazývané mliečne kanáliky. Zväčšením ich povrchu klky maximalizujú vstrebávanie živín.

Hrubé črevo

Nevstrebaná potrava a živiny teraz prechádzajú do hrubého čreva alebo hrubého čreva. Tento materiál je teraz výkal.

Hrubé črevo je dlhé približne 2 m a pozostáva z:

  • slepého čreva, vaku, cez ktorý sa potrava dostáva z tenkého čreva
  • vzostupného hrubého čreva
  • priečneho hrubého čreva
  • zostupného hrubého čreva
  • esovité črevo

Z hrubého čreva telo absorbuje vodu a elektrolyty.

Potrava putuje hrubým črevom pomaly, aby telo mohlo vstrebať vodu, a triliónyDôveryhodný zdroj črevných baktérií rozkladajú akúkoľvek nestrávenú potravu.

Potom peristaltika posúva výkaly smerom ku konečníku.

Konečník

Keď sa natrávená potrava presunie do konečníka, nervy v stene konečníka známe ako receptory naťahovania zistia, kedy je komora plná, a stimulujú túžbu vyprázdniť sa.

Defekácia zahŕňa dva typy svalových pohybov.

Prvý sa deje automaticky a človek ho nemôže kontrolovať. Ide o uvoľnenie hladkých svalov vnútorného análneho zvierača.

Druhý človek môže kontrolovať a ide o vedomé uvoľnenie kostrových svalov vo vonkajšom análnom zvieračovi. Ak chce človek oddialiť vyprázdňovanie, môže sa vyhnúť uvoľneniu svalov, aby sa stolica presunula späť do hrubého čreva.

Čím dlhšie výkaly zostanú v hrubom čreve, tým viac vody telo absorbuje. To môže viesť k suchým, tvrdým výkalom, zápche a prípadne k impakcii. Z tohto dôvodu by sa mal človek vyprázdniť čo najskôr, ako je to vhodné.

Osoba by mala vyhľadať lekársku pomoc, ak sa nemôže vyprázdniť približne 3 dni alebo ak má bolesti brucha alebo konečníka alebo krváca.

Tipy na zdravé trávenie

Medzi spôsoby udržiavania zdravého trávenia patria:

  • pitie veľkého množstva vody
  • dodržiavanie vyváženej stravy s dostatkom ovocia, zeleniny, vlákniny a celých potravín
  • vyhýbanie sa zdržiavaniu pri používaní toalety, ak je to možné
  • pravidelné cvičenie
  • dodržiavanie pravidiel hygieny potravín, ako je umývanie rúk a tepelná úprava mäsa, vajec a rýb pred ich konzumáciou
  • vyhľadanie lekárskej pomoci, ak sa zmenia zvyčajné tráviace alebo toaletné návyky človeka

Často kladené otázky

Tu je niekoľko odpovedí na otázky, ktoré ľudia často kladú v súvislosti s trávením.

Aké sú fázy tráviaceho systému?

Počas trávenia prechádza potrava nasledujúcimi štádiami:

  • ústa
  • pažerákom
  • žalúdok
  • tenké črevo
  • hrubé črevo alebo hrubé črevo
  • konečník

Ako prebieha trávenie krok za krokom?

Najprv zuby, jazyk a sliny premenia potravu na bolus, ktorý je dostatočne malý a tekutý na to, aby prešiel pažerákom.

Potom sa bolus dostane do žalúdka, kde sa pôsobením svalov, kyselín a enzýmov zmení na kašu nazývanú chýmus. Chýmus sa dostáva do tenkého čreva.

Tu dochádza k absorpcii približne 90 %. Živiny sa dostávajú do krvného obehu cez kapiláry vo klkoch. Odtiaľ živiny putujú do rôznych telesných buniek. Zvyšná potrava prechádza do hrubého čreva alebo hrubého čreva.

Telo absorbuje vodu, keď potrava prechádza do konečníka, pripraveného na vyprázdnenie.

Ako si môžem udržať zdravé trávenie?

Medzi tipy patria:

  • pitie veľkého množstva vody
  • pestrá strava s množstvom čerstvej zeleniny a celých potravín
  • zavedenie pravidelných črevných návykov
  • vyhľadanie lekárskej pomoci pri akýchkoľvek nevysvetliteľných zmenách trávenia alebo črevných návykov

Záver

Tráviaci systém posúva potravu v tele, rozkladá ju, aby sa živiny mohli vstrebať do krvného obehu, kde ich bunky môžu využiť na energiu, rast a obnovu tkanív a iné účely.

Trávenie zahŕňa viacero orgánov a systémov, celý rad chemických látok a peristaltiku, automatické pohyby svalov, ktoré posúvajú potravu do ďalšej fázy.

Každý, kto spozoruje zmeny v bežných tráviacich procesoch, by mal vyhľadať lekársku pomoc, pretože to môže naznačovať zdravotný stav, ktorý si vyžaduje liečbu.

Späť do obchodu