Transplantácia obličky

Obsah:

  • Čo je transplantácia obličky?
  • Podrobnosti o zákroku
  • Aké sú výhody transplantácie obličky?
  • Aké sú riziká transplantácie obličky?
  • Aký je čas zotavenia po transplantácii obličky?
  • Existujú potraviny, ktorým by som sa mal po transplantácii obličky vyhýbať?

Transplantácia obličky je zákrok, pri ktorom sa do vášho tela vloží nová oblička od darcu. Zvyčajne sa vykonáva na liečbu zlyhania obličiek. Po pripojení začne vaša nová oblička vykonávať prácu zlyhávajúceho orgánu.

Počas transplantácie obličky sa darcovská oblička umiestni do vašej dolnej časti brucha. Vaše vlastné obličky sa neodstraňujú, pokiaľ nespôsobujú problémy.

Čo je transplantácia obličky?

Transplantácia obličky je operácia, pri ktorej sa odoberie zdravá oblička od darcu a vloží sa do osoby, ktorej obličky už nefungujú správne.

Odkiaľ pochádza moja nová oblička?

Obličky na transplantáciu môžu pochádzať od žijúcich darcov alebo od zosnulých darcov orgánov. Priami rodinní príslušníci, manželia a priatelia môžu mať nárok na darcovstvo obličky. Obličky od zosnulých darcov pochádzajú od tých, ktorí sa rozhodli darovať svoje orgány po smrti.

Potenciálni darcovia obličiek sa starostlivo preverujú, aby sa zabezpečila ich zhoda. To pomáha predchádzať komplikáciám.

Prečo sa transplantujú obličky?

Transplantácie obličiek sa vykonávajú na pomoc ľuďom s chronickým ochorením obličiek alebo v konečnom štádiu zlyhania obličiek. Keď vaše obličky už nedokážu správne filtrovať odpad, budete potrebovať buď dialýzu (ktorá pomocou prístroja odstraňuje odpad z krvného obehu), alebo transplantáciu obličky.

Transplantácia obličky

Podrobnosti o zákroku

Aké sú požiadavky na transplantáciu obličky?

Každá nemocnica má svoje vlastné kritériá na prijímanie ľudí ako príjemcov transplantovanej obličky. Vo všeobecnosti by však kandidáti mali mať:

  • Konečné štádium zlyhania obličiek a byť na dialýze.
  • Chronické ochorenie obličiek v neskorom štádiu, ktoré sa blíži k potrebe dialýzy.
  • Očakávanú dĺžku života aspoň päť rokov.
  • Úplné pochopenie pooperačných pokynov a starostlivosti.

Aký je najlepší vek na transplantáciu obličky?

Hoci väčšina príjemcov transplantovanej obličky je vo veku 45 až 65 rokov, v skutočnosti neexistuje horná veková hranica. Aby sa však zabezpečili najlepšie výsledky, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti bude pravdepodobne hľadať darcu, ktorý je blízky vášmu veku.

Koľko transplantácií obličiek môže človek podstúpiť?

V niektorých prípadoch môžu ľudia počas svojho života podstúpiť dve a dokonca tri alebo štyri transplantácie obličiek. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám povie, či je to pre vás možné.

Čo vás diskvalifikuje z transplantácie obličky?

Transplantácie obličiek sa schvaľujú na základe individuálneho posúdenia každého prípadu. Existujú však niektoré všeobecné faktory, ktoré môžu spôsobiť, že osoba nebude mať nárok na transplantáciu obličky, ako napr:

  • Závažný zdravotný stav, kvôli ktorému je operácia nebezpečná.
  • Opakujúca sa (vracajúca sa) infekcia.
  • Krátka očakávaná dĺžka života.
  • Zneužívanie drog alebo alkoholu.

Bez ohľadu na vašu situáciu môže váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti určiť, či je transplantácia obličky bezpečnou možnosťou liečby.

Čo sa deje počas zákroku transplantácie obličky?

Transplantácia obličky zahŕňa vloženie zdravej obličky do vášho tela, kde môže vykonávať všetky funkcie, ktoré zlyhávajúca oblička vykonávať nemôže.

Vaša nová oblička sa umiestni do pravej alebo ľavej dolnej časti brucha, kde sa chirurgicky spojí s blízkymi krvnými cievami. Umiestnenie obličky v tejto polohe umožňuje jej ľahké spojenie s krvnými cievami a vaším močovým mechúrom. Žila a tepna vašej novej obličky sú pripojené k vašej žile a tepne. Močovod novej obličky je pripojený k vášmu močovému mechúru, aby umožnil odchod moču z vášho tela.

Čo sa stane s mojimi starými obličkami?

Vo väčšine prípadov chirurg ponechá vaše choré obličky vo vašom tele. Existujú však tri stavy, ktoré si môžu vyžadovať odstránenie vašich starých obličiek:

  • Infekcia, ktorá by sa mohla rozšíriť do vašej novej transplantovanej obličky.
  • Nezvládnutý vysoký krvný tlak spôsobený vašimi pôvodnými obličkami.
  • Reflux alebo záloha moču (moč) do vašich obličiek.

Ako dlho trvá operácia transplantácie obličky?

Operácia transplantácie obličky trvá v priemere dve až štyri hodiny.

Čo sa stane po transplantácii obličky?

Väčšina ľudí strávi po transplantácii obličky v nemocnici približne tri dni. Takto vás môže lekársky tím pozorne sledovať a uistiť sa, že sa dobre zotavujete.

Vaša nová transplantovaná oblička môže začať pracovať okamžite. Alebo môžete dočasne potrebovať dialýzu, kým nezačne fungovať. To môže trvať niekoľko dní alebo týždňov.

Budete tiež musieť začať užívať lieky, aby váš imunitný systém neodmietol vašu novú transplantovanú obličku.

Ako bude vyzerať moja jazva po transplantácii obličky?

Vaša jazva bude dlhá asi 2 až 5 cm, na pravej alebo ľavej strane vášho podbruška.

Ako dlho trvá transplantácia obličky?

Doba trvania transplantácie obličky sa môže u jednotlivých osôb líšiť. Vo všeobecnosti platí, že obličky darované žijúcou osobou vydržia dlhšie ako obličky darované zosnulou osobou. V priemere však transplantované obličky vydržia približne 10 rokov.

Aké sú výhody transplantácie obličky?

Úspešná transplantácia obličky vám dodá viac sily, vytrvalosti a energie. Po transplantácii by ste mali byť schopní vrátiť sa k normálnejšiemu životnému štýlu a mať väčšiu kontrolu nad svojím každodenným životom. Môžete mať neobmedzený príjem stravy a tekutín.

Ak ste boli pred transplantáciou odkázaný na dialýzu, budete mať viac slobody, pretože nebudete viazaný na dialyzačné plány.

Anémia, bežný problém pri zlyhaní obličiek, sa môže po transplantácii upraviť. Ak máte hypertenziu (vysoký krvný tlak), po transplantácii by ste mohli užívať menej liekov na krvný tlak.

Aké sú riziká transplantácie obličky?

Riziká transplantácie obličky sú rovnaké ako pri každom chirurgickom zákroku. Existuje riziko krvácania, infekcie alebo problémov s dýchaním. Môžu sa u vás vyskytnúť aj niektoré vedľajšie účinky liekov a mohli by ste byť náchylnejší na infekcie, pretože lieky, ktoré budete po transplantácii užívať, znižujú schopnosť vášho tela bojovať s infekciami.

Odmietnutie transplantovanej obličky

Keďže vaše telo rozpozná novú obličku ako cudzí objekt, zvyčajne sa jej bude snažiť zbaviť alebo ju „odmietne“. Budete však dostávať lieky, ktoré odmietnutiu zabránia.

Vďaka dlhoročným skúsenostiam, výskumu a zdokonaleným liekom, ktoré zabraňujú odmietnutiu, sú transplantácie obličiek veľmi úspešné a po transplantácii sa vyskytuje len málo komplikácií.

Je transplantácia obličky lepšia ako dialýza?

Hoci obe možnosti majú svoje pre a proti, transplantácia obličky je často uprednostňovanou liečbou chronického ochorenia obličiek. Je to preto, že celoživotná dialýza môže byť zaťažujúca. Transplantácia obličky ponúka väčšine ľudí lepšiu kvalitu života a štúdie ukazujú, že tí, ktorí podstúpili úspešnú transplantáciu obličky, žijú v priemere dlhšie v porovnaní s tými, ktorí dostávajú dialýzu.

Aký je čas zotavenia po transplantácii obličky?

Doba zotavovania po transplantácii obličky je v priemere približne šesť týždňov. Tento časový harmonogram je však pre každého iný. Závisí od vášho celkového zdravotného stavu a ďalších faktorov.

Aké veci môžem urobiť, aby som sa o seba postaral počas zotavovania?

Je dôležité dôsledne dodržiavať všetky pokyny, ktoré vám dá váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Tu je niekoľko všeobecných pokynov:

  • Najmenej šesť až osem týždňov po operácii sa vyhýbajte zdvíhaniu ťažkých predmetov a namáhavej fyzickej práci. Je dôležité, aby ste dva až tri mesiace nezdvíhali nič ťažšie ako 20 kg a štyri až šesť mesiacov od dátumu operácie nič ťažšie ako 40 kg.
  • Vyhnite sa šoférovaniu najmenej šesť týždňov po operácii. Naplánujte si to dopredu, aby vám počas tohto obdobia mohol pomôcť priateľ alebo člen rodiny. Keď ste v pohybujúcom sa vozidle, vždy používajte bezpečnostný pás.
  • Cvičte. Váš poskytovateľ vám odporučí začať s naťahovacími cvičeniami a chôdzou. Medzi ďalšie výborné cvičenia patrí jogging, turistika, bicyklovanie, tenis, golf, plávanie a aerobik. Všetky tieto cvičenia vám pomôžu získať späť silu a môžete s nimi začať postupne po zahojení rezu.
  • Vyhnite sa kontaktným športom, pretože by mohli spôsobiť poranenie vašej transplantovanej obličky. Ak máte pochybnosti o akejkoľvek aktivite, poraďte sa so svojím zdravotníckym pracovníkom.

Existujú potraviny, ktorým by som sa mal po transplantácii obličky vyhýbať?

Pokiaľ ide o potraviny a nápoje, ktoré konzumujete, existuje niekoľko rád, ktoré by ste mali dodržiavať:

  • Zostaňte hydratovaní. Jedným z kľúčov k úspešnému zotaveniu je zostať dobre hydratovaný. Mali by ste piť veľa vody - zvyčajne 2 litre (približne 68 uncí) - denne. Dobrý nápad je tiež obmedziť kofeín. Je to slabé diuretikum a prispieva k dehydratácii.
  • Nejedzte surové alebo nedostatočne tepelne upravené potraviny. Pri vašom oslabenom imunitnom systéme vás konzumácia surových alebo nedostatočne tepelne spracovaných potravín - najmä nedostatočne tepelne spracovaného mäsa alebo nedostatočne tepelne spracovaných vajec - kedykoľvek po transplantácii vystavuje riziku závažného ochorenia.
  • Do stravy zaraďte dostatok bielkovín. Dôležité je jesť vyváženú stravu s niekoľkými špeciálnymi diétnymi opatreniami. Bielkoviny sú obzvlášť užitočné, pretože vám pomáhajú budovať svaly a obnoviť stratenú hmotnosť. Váš poskytovateľ alebo dietológ vám pomôže zistiť, koľko bielkovín potrebujete. Je možné, že to preženiete, ale tomuto problému sa zvyčajne môžete vyhnúť tým, že sa vyhnete proteínovým doplnkom.
  • Vyhýbajte sa grapefruitom a grapefruitovej šťave. Toto ovocie môže spôsobiť silnú reakciu s liekmi, ktoré potláčajú váš imunitný systém.
  • Neužívajte nesteroidné protizápalové lieky.
  • Vyhnite sa niektorým vitamínom a bylinným doplnkom. Ľubovník bodkovaný, schizandra a niektoré bylinné čaje a iné prírodné doplnky interagujú s transplantačnými liekmi. Pred ich užívaním by ste sa mali o týchto doplnkoch poradiť so svojím poskytovateľom, aby ste sa uistili, že ich užívanie je bezpečné.

Ako dlho môže žiť človek s transplantovanou obličkou?

Ľudia môžu po transplantácii obličky žiť mnoho rokov. Oblička od žijúceho darcu vydrží v priemere približne 12 až 20 rokov, zatiaľ čo oblička od zosnulého darcu približne 8 až 12 rokov. Niektorí ľudia dostanú počas svojho života viac ako jednu transplantáciu obličky.

Môžete žiť normálny život s transplantovanou obličkou?

Áno. Mnohí ľudia po transplantácii obličky vedú zdravý a plnohodnotný život. V súčasnosti je miera prežitia jedného roka po transplantácii obličky 95 %. Priemerná troj- až päťročná miera prežitia je 90 %. To znamená, že 9 z 10 ľudí, ktorým bola transplantovaná oblička, bude žiť aj päť rokov po operácii.

Miera prežitia je odhadovaná. Nemôžu vám povedať, ako budete reagovať na liečbu alebo ako dlho budete žiť. Ak sa chcete dozvedieť viac o miere prežitia po transplantácii obličky, obráťte sa na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Kedy sa môžem po transplantácii obličky vrátiť do práce?

Mnohí pacienti po transplantácii obličky sa môžu vrátiť do práce do niekoľkých mesiacov po úspešnej operácii. Načasovanie vášho návratu však môžu ovplyvniť rôzne aspekty procesu zotavovania.

O návrate do práce sa budete musieť poradiť so svojím chirurgom. Keď sa tento čas priblíži, váš poskytovateľ vám vystaví list „návrat do práce“. Ten vášmu zamestnávateľovi oznámi, kedy môžete začať pracovať a aké máte prípadné obmedzenia.

Späť do obchodu