Top 10 bylín na črevné zápaly

Obsah:

  • Pochopenie črevného zápalu
  • Výhody používania byliniek na zdravie čriev
  • 10 najlepších bylín pri črevných zápaloch
  • Bezpečnostné opatrenia pri používaní bylinných liekov na trávenie
  • Súhrn

Podľa Národného inštitútu pre diabetes a choroby tráviaceho ústrojenstva a obličiek  trpí 60 - 70 miliónov ľudí nejakým typom ochorenia tráviaceho ústrojenstva. Lokalizovaný zápal tráviaceho traktu je spojený s rozvojom a závažnosťou zápalového ochorenia čriev (IBD), gastritídy, divertikulitídy, celiakie a syndrómu dráždivého čreva (IBS) - všetky tieto ochorenia sa môžu prejavovať príznakmi, ako sú bolesti brucha, plynatosť, nadúvanie a abnormálne pohyby čriev. Lekári funkčnej medicíny si uvedomujú dôležitosť diagnostiky a liečby črevného zápalu, ktorý súvisí aj so zvýšeným rizikom systémových ochorení vrátane kardiovaskulárnych ochorení, alergií a neurodegenerácie.

Farmaceutické lieky odporúčané konvenčnými štandardmi starostlivosti na zvládnutie zápalových črevných ochorení sú často označené varovaním pred závažnými a nežiaducimi zdravotnými následkami. Niektorí ľudia skúmajú prírodné prostriedky ako potenciálne možnosti podpory zdravia čriev, zmiernenia zápalu a zlepšenia kvality života, hoci je dôležité poznamenať, že by sa mali používať opatrne a pod vedením poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Pochopenie črevného zápalu

Zápal je prirodzená reakcia organizmu na škodlivé podnety, ako sú patogény alebo dráždivé látky. Je to zložitý biologický proces, ktorý zahŕňa aktiváciu imunitného systému na obranu tela a podporu hojenia. Počas zápalu telo uvoľňuje chemické látky, ktoré zvyšujú prietok krvi do postihnutej oblasti, čo vedie k začervenaniu, teplu, opuchu a bolesti. Zatiaľ čo akútny zápal je normálnou a ochrannou reakciou, chronický zápal vzniká vtedy, keď zápalová reakcia organizmu pretrváva dlhšie obdobie a môže viesť k rôznym ochoreniam, ako je reumatoidná artritída, rakovina alebo IBD. 

Gastrointestinálny zápal sa konkrétne vzťahuje na zápal, ktorý sa vyskytuje v tráviacom trakte. Akútny gastrointestinálny zápal je krátkodobý a po zvládnutí základnej príčiny ustúpi. Na druhej strane chronický zápal tráviaceho traktu, ktorý sa vyskytuje pri ochoreniach ako Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, zahŕňa dlhotrvajúci zápal sliznice tráviaceho traktu. Na rozdiel od akútneho zápalu chronický gastrointestinálny zápal pretrváva dlhší čas, čo vedie k pretrvávajúcim príznakom, poškodeniu tkaniva a potenciálne závažným komplikáciám, ak sa účinne nerieši. Medzi príčiny črevného zápalu patria potravinové alergie, lieky, stres, infekcia, dysbióza, nadmerná konzumácia alkoholu a fajčenie. 

Medzi príznaky črevného zápalu patria:

  • Bolesť
  • Hnačka alebo zápcha
  • inkontinencia čriev
  • Nadúvanie
  • Krv v stolici alebo zvratkoch
  • Nevoľnosť a vracanie
  • Ťažkosti s prehĺtaním

Chronický zápal sa môže prejaviť aj mimostrevne, s príznakmi, ktoré zahŕňajú:

  • Únava
  • bolesť kĺbov a svalov
  • zmeny nálady
  • neúmyselné zmeny hmotnosti

bylíny na črevné zápaly

Výhody používania byliniek na zdravie čriev

Tradičné medicínske systémy, ako je ajurvéda v Indii, tradičná čínska medicína a grécko-rímska medicína, vo veľkej miere využívali bylinky na podporu rôznych aspektov zdravia. Záznamy o liečebnom využití rastlín pochádzajú už z obdobia 3 000 rokov pred naším letopočtom. Znalosti o týchto rastlinných liekoch sa odovzdávali z generácie na generáciu a dnes tvoria základ bylinkárstva.

Vedecký výskum preskúmal účinnosť týchto tradičných bylín a potvrdil mnohé z ich historických použití. Štúdie napríklad ukázali, že zázvor má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť zmierniť nevoľnosť a zvracanie. Zistilo sa, že mätový olej uvoľňuje svaly tráviaceho systému a v súčasnosti sa odporúča v usmerneniach gastroenterológie na liečbu IBS. Mnohé rastlinné lieky však nemajú spoľahlivé a štandardizované klinické dôkazy na podporu mnohých svojich tradičných použití, čo predstavuje problém pri ich začlenení do bežných štandardov starostlivosti. Poskytovatelia funkčnej a integratívnej zdravotnej starostlivosti sa preto často spoliehajú na kombináciu tradičných poznatkov, neoficiálnych dôkazov a obmedzených vedeckých štúdií, ktoré im slúžia ako podklad pre ich postupy založené na dôkazoch.

Botanická medicína ponúka potenciálne výhody oproti svojim farmaceutickým náprotivkom tým, že využíva viaceré mechanizmy účinku na podporu symptómov gastrointestinálnych porúch bez toho, aby mala toľko súvisiacich nežiaducich účinkov. To môže byť dôvod, prečo podľa jednej práce 40 % rodičov detských pacientov využilo doplnkovú a alternatívnu medicínu (CAM) vrátane bylín a korenín na podporu gastroenterologických symptómov svojich detí.

10 najlepších bylín pri črevných zápaloch

Mnohé bylinky vo forme doplnkov a celých potravín môžu podporiť trávenie a upokojiť podráždené tráviace tkanivá. Nižšie sú uvedené bežne používané bylinky, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravie čriev.

Kurkuma 

Kurkumín je prírodná zlúčenina odvodená z kurkumy, jasne žltého korenia. Je známa pre svoje potenciálne protizápalové, antioxidačné a iné vlastnosti, ktoré sú obzvlášť dôležité v súvislosti so zdravím tráviaceho traktu.

Dávky sa často pohybujú od 500 do 2 000 mg denne, zvyčajne rozdelené do dvoch alebo troch dávok; niektoré štúdie však bezpečne používali kurkumín v dávkach až 600 mg päťkrát denne počas jedného mesiaca. Kurkumín má nízku perorálnu biologickú dostupnosť v dôsledku nízkej absorpcie v tenkom čreve; preto sa do mnohých výživových doplnkov pridáva piperín (alkaloid čierneho korenia) na zvýšenie absorpcie. Pri podpore zdravia tráviaceho traktu však môže byť prospešné používať formy s nižšou absorpciou, aby sa dosiahol priamejší účinok byliny na črevnú sliznicu.

Jilm škvrnitý

Prínos brestu klzkého pre zdravie čriev možno pripísať jeho vysokej koncentrácii slizu a polysacharidov, ktoré pri kontakte s vodou vytvárajú gélovitú ochrannú vrstvu. Tento povlak pomáha upokojiť podráždenú sliznicu, vďaka čomu je užitočný na podporu zdravia čriev. Bolo tiež preukázané, že jeho slizovitá povaha zmierňuje príznaky, ako je bolesť, nadúvanie a zápcha.

Koreň brestu klzkého sa často dávkuje v práškovej forme a mieša sa v preferovanej tekutine (jedna polievková lyžica na šálku vody), aby sa vytvorila kaša alebo čaj. Je však dostupný aj vo forme tabliet, kapsúl a pastiliek. 

Mäta pieporná 

Mäta pieporná sa spája s mnohými účinkami, vďaka ktorým má význam pre podporu zdravia tráviaceho traktu. Olej z mäty piepornej obsahuje L-mentol, ktorý môže pomáhať uvoľňovať hladké svalstvo, čo vyvoláva upokojujúce účinky. Okrem toho je známy ako karminatívny, antimikrobiálny a antioxidačný prostriedok. Početné klinické štúdie preukázali, že mätový olej v črevnom obale môže pomôcť znížiť závažnosť príznakov, najmä brušných ťažkostí a nadúvania, u osôb s tráviacimi problémami. 

Koreň bahniatkalekárskeho 

Koreň bahniatka je veľmi podobný brestu sliznatému, bohatý na slizové polysacharidy vrátane arabinogalaktánov, galakturonorhamnanov, glukánov a arabinánov, ktoré sú zodpovedné za jeho upokojujúce vlastnosti. Z tohto dôvodu sa koreň bahniatka (v práškovej alebo kapsulovanej forme až do 6 gramov denne) často považuje za prostriedok na podporu zdravia čriev. 

Zázvor 

Zázvor je všeobecne uznávané korenie a liečivá rastlina s históriou trvajúcou tisíce rokov. Jeho aktívne zlúčeniny, ako napríklad gingerol, sú zodpovedné za jeho početné vlastnosti. Zázvor sa vďaka svojim upokojujúcim účinkom už dlho používa na riešenie rôznych gastrointestinálnych problémov. Je známe, že zázvor uvoľňuje svaly tráviaceho traktu a zvyšuje pohyblivosť žalúdka, čím znižuje kŕče a zmierňuje ťažkosti. Jeho povaha pomáha pri upokojovaní tkanív v tráviacom trakte. Zázvor preukázateľne pomáha pri poruchách trávenia, nadúvaní, nevoľnosti/vracaní a brušných ťažkostiach.

Odporúčania pre dávkovanie zázvoru sa môžu líšiť v závislosti od formy doplnku a konkrétneho stavu, ktorý sa rieši. Napríklad zázvorový čaj, ktorý sa pripravuje namáčaním plátkov čerstvého zázvoru v horúcej vode, je obľúbeným a upokojujúcim prostriedkom na tráviace ťažkosti. Prípadne sú k dispozícii zázvorové doplnky vo forme kapsúl alebo tinktúr, ktoré sa môžu užívať podľa odporúčania zdravotníckych pracovníkov alebo na základe pokynov na etikete výrobku. Štandardná dávka zázvoru na podporu trávenia sa pohybuje od 500 mg do 3 gramov denne, rozdelená do viacerých dávok.

Harmanček

Kvety harmančeka obsahujú prchavé oleje a flavonoidy, ktoré majú upokojujúce vlastnosti, ktoré môžu pomôcť rozptýliť uviaznuté plyny, upokojiť tkanivá a uvoľniť hladké svalstvo čriev. Tradične sa harmanček používa pri mnohých gastrointestinálnych ťažkostiach vrátane koliky, brušných ťažkostí, plynatosti a ďalších.

Harmanček sa najčastejšie podáva vo forme kapsúl alebo čaju na podporu zdravia čriev. Vo forme kapsúl je typická dávka 500 - 1 000 mg až štyrikrát denne. Prípadne si ľudia môžu pripraviť harmančekový čaj tak, že na jednu šálku horúcej vody lúhujú 1 - 3 čajové vrecúška alebo jednu polievkovú lyžicu sušenej byliny 10 - 15 minút a pijú až štyri šálky denne. 

Aloe Vera 

Gélovitá látka, ktorá sa nachádza vo vnútri listov aloe vera, obsahuje množstvo bioaktívnych látok vrátane vitamínov, minerálov, enzýmov a polysacharidov, ktoré prispievajú k upokojujúcim a podporným vlastnostiam gélu. Klinické štúdie preukázali, že gél z aloe vera môže byť užitočným prírodným prostriedkom na podporu zdravia tráviaceho traktu.

Perorálne užívanie gélu z aloe sa vo všeobecnosti dobre znáša. Latex z aloe má však silné katarzné laxatívne účinky a môže spôsobiť brušné ťažkosti; dlhodobé užívanie môže zvýšiť riziko dehydratácie a nerovnováhy elektrolytov. 

Koreň sladkého drievka

Sladké drievko je všestranná bylina, ktorá sa bežne považuje za súčasť plánu na podporu čriev, pretože má upokojujúce a iné vlastnosti. Celokorenná forma byliny obsahuje glycyrrhizín, ktorý môže zvyšovať krvný tlak. Deglycyrizovaná forma byliny (nazývaná DGL) však nezvyšuje krvný tlak a používa sa na podporu zdravia tráviaceho traktu.

Glycyrrhizín môže tiež aktivovať mineralokortikoidné receptory, čím zvyšuje reabsorpciu sodíka a vylučovanie draslíka. To prispieva nielen k jeho hypertenzným účinkom, ale môže viesť k nízkej hladine draslíka. Celokorenné sladké drievko sa neodporúča pacientom s už existujúcim vysokým krvným tlakom, ochorením srdca alebo obličiek. 

DGL sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú a dobre tolerovanú. Štandardná dávka DGL je 760 - 1520 mg medzi jedlom alebo 20 minút pred jedlom. 

Fenikel obyčajný 

Štúdie pripisujú éterickým olejom feniklu zodpovednosť za jeho antioxidačné, antibakteriálne a iné vlastnosti. 

Jedna štúdia zistila, že fenikel účinne neutralizuje voľné radikály, ktoré sú spojené s chronickým zápalom. Výskumníci dospeli k záveru, že toto zistenie naznačuje, že výťažky z feniklu by sa mali považovať za silný zdroj prírodných antioxidantov na podporu zdravia.

Iné klinické štúdie ukázali, že semená feniklu, čaj a olej zo semien môžu pomôcť zlepšiť motilitu žalúdka a zmierniť kontrakcie hladkého svalstva v črevných stenách. Okrem toho môžu mleté semená feniklu pomôcť zvládnuť baktérie, ktoré spôsobujú tráviace ťažkosti a hnačky.

Fenikel sa ľahko zaraďuje do stravy. Cibuľky feniklu sa môžu konzumovať surové (v šalátoch) alebo tepelne upravené pečením, grilovaním alebo dusením. Do jedla dodávajú sladký nádych podobný sladkej sladkosti sladkého drievka. Lístky feniklu sa často používajú ako príloha do polievok a šalátov. Semená feniklu sú aromatické a používajú sa na ochutenie pečiva, mäsa a rýb, dezertov, zmesí korenia a bylinkových čajov.

Boswellia 

Živica z gumy rastlín Boswellia obsahuje kyselinu boswellovú, ktorá má vlastnosti, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravie tým, že blokuje 5-lipoxygenázu, enzým podieľajúci sa na produkcii zápalových cytokínov. Vďaka tomu je boswellia potenciálnou možnosťou na podporu zdravia čriev. Štúdie ukázali, že 250 - 1 200 mg (v rozdelených dávkach) denne počas 4 - 6 týždňov môže pomôcť zlepšiť klinické parametre zdravia tráviaceho traktu. Pozitívne výsledky zahŕňali zníženie gastrointestinálnych ťažkostí a potreby farmaceutických liekov. 

Bezpečnostné opatrenia pri používaní bylinných liekov na trávenie

Pri zvažovaní rastlinných liekov buďte opatrní a uvedomte si možné riziká. Prírodné neznamená vždy bezpečné. Bylinky môžu mať negatívny vplyv na organizmus a spôsobiť alergické reakcie alebo vedľajšie účinky vrátane tráviacich ťažkostí. Okrem toho sa bylinné doplnky môžu vzájomne ovplyvňovať s predpísanými liekmi, buď znižovať ich účinnosť, alebo zosilňovať ich účinky, čo môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Preto je nevyhnutné poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom, najmä ak máte základné zdravotné ťažkosti, ste tehotná, dojčíte alebo užívate lieky. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti môžu ponúknuť individuálne poradenstvo, zohľadniť vašu zdravotnú anamnézu a všetky lieky, ktoré v súčasnosti užívate, a zabezpečiť, aby boli rastlinné lieky bezpečné a vhodné pre vašu konkrétnu situáciu.

Súhrn

Potenciálne výhody bylín pri podpore črevného zdravia ponúkajú sľubnú cestu pre jednotlivcov, ktorí hľadajú prírodné a holistické prístupy k riadeniu svojej pohody. Bylinky ako kurkuma, zázvor, aloe vera a brest klzký, okrem iného, preukázali vlastnosti, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravie tráviaceho traktu, čo z nich robí cenných spojencov pri podpore črevnej pohody.

 

Späť do obchodu