Sprievodca bolesti kolena

Obsah:

  • Čo je to bolesť kolena?
  • Aké sú najčastejšie príčiny bolesti kolena?
  • Ako sa lieči bolesť kolena?
  • Ako môžem predísť bolesti kolena?
  • Záver

Bolesť kolena je veľmi častým príznakom, ktorý môže byť dôsledkom rôznych príčin, od dočasného zranenia až po chronické ochorenie, ako je artritída. Bolesť kolena môžete zvyčajne liečiť doma pomocou odpočinku a voľnopredajných liekov. Ak ste utrpeli zranenie alebo máte bolesti kolena dlhšie ako niekoľko dní po sebe, navštívte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

To, kde v kolene pociťujete bolesť, závisí od toho, ktorá časť kolena je podráždená alebo zranená.

Čo je to bolesť kolena?

Bolesť kolena je bolesť alebo nepríjemný pocit, ktorý pociťujete v kolennom kĺbe alebo v jeho okolí .

Kĺby sú miesta vo vašom tele, kde sa stretávajú dve kosti. Kolenný kĺb spája vaše stehno s dolnou končatinou. Je to miesto, kde sa vaša stehenná kosť (stehenná kosť)stretáva s holennou kosťou (holenná kosť).

Koleno je najväčší kĺb vo vašom tele a pri pohybe absorbuje a udržiava veľkú časť vašej hmotnosti. Preto je to jeden z najčastejšie zranených kĺbov. Bolesť kolena môže byť dočasný, krátkodobý problém, ale môže ísť aj o chronický (dlhodobý) problém, ktorý si vyžaduje diagnostiku a liečbu poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Miesto, kde pociťujete bolesť kolena, zvyčajne závisí od toho, ktorá časť alebo časti kĺbu sú poškodené. Môžete pociťovať bolesť:

  • V blízkosti povrchu nad alebo za kolenom (zvyčajne ide o problém so svalmi, šľachami alebo väzmi).
  • Hlbšie vo vnútri kolena (bolesť, ktorá vychádza z kostí alebo chrupavky).
  • Vo viacerých častiach kolena alebo nohy. Bolesť kolena sa niekedy môže šíriť (vyžarovať) do iných oblastí. Môžete pociťovať bolesť na jednej strane, ktorá niekedy vychádza akoby zo zadnej časti kolena. Bolesť môže vyžarovať aj do oblastí okolo kolena, napríklad do predkolenia alebo stehna.

Bolesť kolena môže prichádzať a odchádzať. Môžete napríklad pociťovať bolesť pri pohybe alebo ohýbaní kolena, ktorá sa zlepší, keď si oddýchnete. Niektorí ľudia pociťujú bolesť aj v rôznych častiach dňa. Väčšiu bolesť môžete pociťovať hneď ráno, keď sa zobudíte. Časté je aj pociťovanie bolesti kolena v noci, najmä ak ste boli predtým v ten deň fyzicky aktívni.

Bolesť kolena môžete zvyčajne liečiť doma tak, že si dáte prestávku od fyzických aktivít a budete užívať voľnopredajné lieky proti bolesti. Ak pociťujete bolesť, ktorá je natoľko silná, že ovplyvňuje váš každodenný život alebo vám sťažuje pohyb, navštívte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Navštívte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak pociťujete bolesť kolena, ktorá trvá dlhšie ako niekoľko dní a nezlepšuje sa.

bolest kolena3

Aké sú najčastejšie príčiny bolesti kolena?

Medzi najčastejšie príčiny bolesti kolena patria:

Nadmerné používanie

Fyzické aktivity, cvičenie, športovanie a fyzická práca môžu zaťažovať kolenný kĺb. Vykonávanie rovnakých opakujúcich sa pohybov (napríklad časté skákanie alebo práca na rukách a kolenách) môže spôsobiť bolesť kolena.

Bolesť kolena je príznakom bežných problémov spojených s nadmerným používaním, vrátane:

  • Patellofemorálna bolesť (PFPS alebo bežecké koleno).
  • Osgood-Schlatterova choroba (skokanské koleno) - len u detí a dospievajúcich.
  • Zápal šľachy (najmä zápal šľachy kolenného kĺbu).
  • Burzitída (najmä prepatelárna burzitída).

Artritída

Artritída spôsobuje bolesť a zápal kĺbov. Artritída kolena je bežná. Spôsobuje príznaky ako bolesť, opuch a stuhnutosť. Bolesti kolena môže spôsobovať niekoľko typov artritídy, vrátane:

  • Osteoartróza.
  • Reumatoidná artritída.
  • Posttraumatická artritída.

Zranenia

Akékoľvek zranenie, ktoré poškodí kolenný kĺb, môže spôsobiť bolesť. Medzi zranenia kolena môžu patriť:

  • Poranenia z opakovaného namáhania.
  • Športové zranenia.
  • Úrazy, ako sú pády alebo dopravné nehody.

Medzi najčastejšie zranenia, ktoré spôsobujú bolesť kolena, patria:

  • Podvrtnutie kolena.
  • Hyperextenzia kolena.
  • Natrhnutiekolenných väzov.
  • Natrhnutie menisku.
  • Zlomeniny kostí (zlomené kosti).
  • Vykĺbenia.

Ako sa lieči bolesť kolena?

To, akú liečbu budete potrebovať pri bolesti kolena, závisí od toho, čo ju spôsobuje. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti navrhne liečbu na základe závažnosti bolesti a jej príčiny.

Metóda RICE pri bolesti kolena

Bolesť kolena môžete zvyčajne liečiť doma pomocou metódy RICE:

Odpočinok: Prestaňte vykonávať fyzickú aktivitu, ktorá spôsobila bolesť, aby ste zabránili zhoršeniu zranenia.

Ľad: Prvý deň po zranení si prikladajte ľadový obklad alebo studený obklad na 15 až 20 minút každú hodinu. Po jednom dni môžete aplikovať ľad každé tri až štyri hodiny. Nepoužívajte ľad priamo na pokožku (ľadový obklad zabaľte do uteráka alebo utierky).

Kompresia: Kompresia pomáha znížiť prietok krvi do zraneného kolena a znižuje opuch. Priložte si kompresný obväz alebo si ho omotajte okolo kolena. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže ukázať, ako bezpečne aplikovať a nosiť kompresný zábal.

Elevácia: Udržujte koleno vo výške nad úrovňou srdca. Koleno si môžete podložiť vankúšmi, dekami alebo poduškami.

 

Kolenné ortézy

Kolenná ortéza podopiera vaše koleno a drží ho na mieste. Kolenné ortézy fungujú tak, že udržiavajú vaše koleno v rovine. Zvyčajne sú vyrobené z tuhého plastu alebo kovu s vankúšmi a popruhmi, ktoré obopínajú vaše koleno a nohu. Lekár vám povie, aký typ ortézy budete potrebovať a ako často by ste ju mali nosiť.

Fyzikálna terapia

Váš poskytovateľ vám môže navrhnúť fyzikálnu terapiu, ak máte artritídu alebo sa zotavujete zo zranenia. Fyzioterapeutvám ukáže strečingy a cviky, ktoré posilňujú svaly okolo postihnutého kolena. Tým sa zlepší vaša stabilita a môže sa zmierniť bolesť.

Operácia kolena

Väčšina ľudí s bolesťou kolena nebude potrebovať operáciu. Váš lekár vám ju však môže navrhnúť, ak je bolesť silná a iné spôsoby liečby nepomohli. Operáciu môžete potrebovať na opravu poškodeného väzu, zlomeniny kosti alebo ak máte ťažkú artritídu.

Artroskopia kolena je najbežnejším typom operácie kolena. Chirurg vám urobí niekoľko malých rezov (rezov) v koži okolo kolena a potom do kolenného kĺbu zavedie špeciálny nástroj nazývaný artroskop. Súčasťou artroskopu je kamera a svetlo, ktoré umožňujú chirurgovi vidieť a opraviť poškodenie vo vnútri vášho kolena.

Možno budete potrebovať náhradu kolenného kĺbu (artroplastiku). Váš chirurg nahradí váš kolenný kĺb umelým implantátom (protézou). Váš lekár vám môže odporučiť výmenu kolenného kĺbu, ak bolesť a iné príznaky vášho kolena ovplyvňujú vašu schopnosť stáť, chodiť a pohybovať sa. Váš chirurg navrhne buď celkovú náhradu kolena, alebo čiastočnú náhradu kolena. Ktorý typ operácie budete potrebovať, závisí od toho, čo spôsobuje bolesť a ktoré časti kolena sú poškodené.

Chirurg vám povie, čo môžete očakávať a ako dlho bude trvať zotavenie.

Ako môžem predísť bolesti kolena?

Nie vždy sa vám môže podariť zabrániť bolesti kolena, najmä ak je spôsobená zranením, ktoré nemôžete naplánovať. Nemusíte byť schopní zabrániť ani artritíde a iným zdravotným ťažkostiam.

Najlepším spôsobom, ako predchádzať bolesti, je zostať v bezpečí, keď ste fyzicky aktívni. Počas športovania alebo iných fyzických aktivít:

  • Noste správne ochranné pomôcky.
  • Ak vás počas fyzickej aktivity alebo po nej bolí koleno, „nehrajte cez bolesť“.
  • Doprajte svojmu telu čas na odpočinok a regeneráciu po intenzívnej aktivite.
  • Pred športovaním alebo cvičením sa pretiahnite a zahrejte.
  • Po fyzickej aktivite sa ochlaďte a pretiahnite.

Dodržiavajte tieto všeobecné bezpečnostné pokyny, aby ste znížili riziko zranenia:

  • Uistite sa, že váš domov a pracovný priestor sú bez neporiadku, o ktorý by ste mohli zakopnúť vy alebo iní.
  • Vždy používajte vhodné nástroje alebo vybavenie v domácnosti, aby ste dosiahli na veci. Nikdy nestojte na stoličkách, stoloch alebo pracovných doskách.
  • Ak máte problémy s chôdzou alebo zvýšené riziko pádu, používajte palicu alebo chodítko.

Záver

Bolesť kolena je taká bežná, že ju v živote pocítil takmer každý. To však neznamená, že musíte žiť v neustálej bolesti. Navštívte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak vás bolesť kolena trápi natoľko, že musíte zmeniť svoj každodenný režim. Pomôžu vám nájsť liečbu, ktorá vás vráti k tomu, čo máte radi.

Dôverujte svojim inštinktom a počúvajte svoje telo. Ľudia niekedy predpokladajú, že bolesť kolien je len súčasťou starnutia alebo nevyhnutným vedľajším účinkom ich zamestnania alebo činností. Bolesť môžete pociťovať raz za čas, ale neignorujte ju, ak to bolo viac ako niekoľko dní po sebe, čo ste boli bez bolesti.

 

Späť do obchodu