Septická artritída

Obsah:

  • Čo je septická artritída?
  • Aké sú príznaky septickej artritídy?
  • Čo spôsobuje septickú artritídu?
  • Ako sa diagnostikuje septická artritída?
  • Ako sa lieči septická artritída?
  • Aké sú rizikové faktory vzniku septickej artritídy?
  • Aká je prognóza (výhľad) septickej artritídy?
  • Aký je rozdiel medzi septickou artritídou a osteomyelitídou?

 septicka artritida

Septická artritída je zriedkavé a závažné ochorenie, ktoré postihuje jeden alebo viacero vašich kĺbov. Medzi príznaky patrí intenzívna bolesť, opuch a obmedzený rozsah pohybu v kĺbe. Zvyčajne sa lieči antibiotikami.

Čo je septická artritída?

K septickej artritíde (známej aj ako infekčná artritída) dochádza vtedy, keď sa infekcia rozšíri do jedného alebo viacerých vašich kĺbov a spôsobí zápal. Zápal je na povrchu chrupavky (typ spojivového tkaniva), ktorá vystiela vaše kĺby, a synoviálnej tekutiny, ktorá maže vaše kĺby. Infekciu môžu spôsobiť baktérie, vírusy alebo plesne, ktoré zvyčajne pochádzajú z inej časti vášho tela a šíria sa do vášho kĺbu prostredníctvom krvi. Častejšie sú postihnuté veľké kĺby, ako je bedrový kĺb a koleno, ale septickú artritídu môžete dostať aj v iných kĺboch, napríklad v ramene a členku.

Vo svete medicíny sa pod pojmom artritída rozumie akýkoľvek typ zápalu kĺbov. Existuje niekoľko rôznych druhov artritídy, vrátane:

Možno si myslíte, že artritídou trpia len starší ľudia, ale niektorým typom artritídy môže ochorieť ktokoľvek v akomkoľvek veku. V skutočnosti sa u detí častejšie vyskytuje septická artritída ako u dospelých.

Ktoré kĺby majú vyššiu pravdepodobnosť výskytu septickej artritídy?

Kĺb, ktorý je s najväčšou pravdepodobnosťou postihnutý septickou artritídou, závisí od rôznych faktorov. Vo všeobecnosti sú častejšie postihnuté väčšie kĺby v dolnej polovici tela, ako sú bedrá, kolená a členky.

  • U detí je najpravdepodobnejšie, že dostanú septickú artritídu v bedrovom kĺbe.
  • Dospelí najčastejšie dostanú septickú artritídu v kolene.
  • Injekční užívatelia drog častejšie dostanú septickú artritídu v kĺboch, ktoré spájajú panvu a dolnú časť chrbtice (sakroiliakálne kĺby), a v kĺbe, ktorý spája kľúčnu kosť s hrudnou kosťou (sternoklavikulárny kĺb).

Môže sa septická artritída rozšíriť na iné miesta v mojom tele?

Ak sa infekcia, ktorá spôsobila septickú artritídu, nelieči, infekcia sa môže rozšíriť do iných častí vášho tela. Nazýva sa to sepsa a je to život ohrozujúce.

Väčšina prípadov septickej artritídy sa týka len jedného kĺbu. V zriedkavých prípadoch môže mať septickú artritídu viacero kĺbov. Stafylokokové infekcie sú najčastejšou príčinou septickej artritídy a väčšina prípadov zahŕňa len jeden kĺb. Septická artritída spôsobená baktériami rodu Neisseria zvyčajne zahŕňa viacero kĺbov.

Koho septická artritída postihuje?

Septická artritída častejšie postihuje deti, ale môžu ju dostať aj dospelí. Ľudia narodení ako muži pri narodení medzi 2. a 3. rokom života majú najväčšiu pravdepodobnosť, že dostanú septickú artritídu.

Ako častá je septická artritída?

Septická artritída nie je veľmi častá. Na 100 000 ľudí pripadá približne 2 až 6 prípadov septickej artritídy ročne.

Ako závažná je septická artritída?

Hoci je zriedkavá, septická artritída je závažné ochorenie. Môže spôsobiť trvalé poškodenie postihnutého kĺbu a ďalšie komplikácie. Ak sa nelieči, môže spôsobiť aj smrť. Ak sa u vás objavia príznaky, určite okamžite navštívte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo choďte do najbližšej nemocnice.

Aké sú príznaky septickej artritídy?

Príznaky septickej artritídy môžu zahŕňať:

  • Pociťovanie bolesti a citlivosti v postihnutom kĺbe.
  • Pociťovanie opuchu a tepla v postihnutom kĺbe.
  • Obmedzený rozsah pohybu v postihnutom kĺbe.
  • Nechuť používať alebo hýbať postihnutým kĺbom.
  • Horúčka.

Čo spôsobuje septickú artritídu?

Septická artritída je spôsobená infekciou. Môže byť spôsobená baktériami, hubami, mykobaktériami, vírusom alebo inými patogénmi. Vo väčšine prípadov infekcia začína niekde inde na vašom tele alebo v tele a potom sa krvou šíri do vášho kĺbu. Konkrétne môžu septickú artritídu spôsobiť nasledujúce organizmy:

  • Staphylococcus aureus: Táto baktéria (známa aj ako stafylokok) je najčastejšou príčinou septickej artritídy u detí aj dospelých.
  • Zlatý stafylokok rezistentný na meticilín (MRSA): MRSA je typ stafylokokovej infekcie, ktorá je odolná voči niektorým antibiotikám. Medzi ľudí, u ktorých je vyššie riziko vzniku septickej artritídy spôsobenej MRSA, patria ľudia, ktorí užívajú intravenózne lieky, majú HIV (infekciu vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti) alebo cukrovku.
  • Streptokokyskupiny A a B : Streptokoky sú druh baktérií. Starší ľudia a ľudia s chronickými ochoreniami, ako je cukrovka a cirhóza, majú vyššie riziko, že dostanú septickú artritídu zo streptokokov.
  • Neisseria gonorrhoeae: Táto baktéria spôsobuje kvapavku, sexuálne prenosnú infekciu (STI). Ľudia, ktorí majú kvapavku, môžu dostať gonokokovú artritídu, čo je forma septickej artritídy.
  • Neisseria meningitides (meningokok): Táto baktéria spôsobuje meningitídu, čo je stav, ktorý zahŕňa zápal (opuch) ochranných membrán pokrývajúcich mozog a miechu. Hoci sa to môže stať, dostať septickú artritídu spôsobenú Neisseria meningitides je zriedkavé.

Ktorá baktéria najčastejšie spôsobuje septickú artritídu?

Staphylococcus aureus, druh baktérie, je najčastejšou príčinou septickej artritídy u detí aj dospelých. Približne 37 % až 56 % prípadov septickej artritídy spôsobuje Staphylococcus aureus.

Je septická artritída nákazlivá?

Septická artritída nie je nákazlivá. Baktérie, ktoré spôsobujú septickú artritídu, ako napríklad Staphylococcus aureus, meticilín-rezistentný Staphylococcus aureus (MRSA) a Neisseria gonorrhoeae, sa však môžu šíriť kontaktom medzi ľuďmi.

Ako sa diagnostikuje septická artritída?

Ak má váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti po fyzikálnom vyšetrení kĺbu podozrenie, že máte septickú artritídu, s najväčšou pravdepodobnosťou vám z postihnutého kĺbu ihlou odoberie synoviálnu tekutinu (tekutina, ktorá maže kĺb). Tento postup sa nazýva aspirácia. Následne vykoná laboratórne vyšetrenie synoviálnej tekutiny. Nález baktérií v synoviálnej tekutine vášho kĺbu potvrdzuje diagnózu septickej artritídy.

Aké testy sa používajú na diagnostiku septickej artritídy?

Medzi testy, ktoré sa používajú na diagnostiku septickej artritídy, patria:

  • Aspirácia synoviálnej tekutiny: Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže tenkou ihlou odobrať tekutinu z postihnutého kĺbu, aby ju skontroloval na prítomnosť baktérií. Tento postup sa nazýva aspirácia.
  • Krvné testy: Váš poskytovateľ vám môže dať urobiť krvné testy, aby zistil, či imunitný systém vášho tela reaguje na infekciu a/alebo aby vylúčil iné možné problémy.
  • Röntgenové snímky: Röntgenové vyšetrenie využíva žiarenie na zhotovenie snímok vašich kostí. Röntgenové snímky môžu ukázať rozšírené kĺbové priestory a vypuklé mäkké tkanivá, čo môžu byť príznaky septickej artritídy.
  • Ultrazvuk: Ultrazvuk používa zvukové vlny na snímanie vnútra vášho tela. Ultrazvuk môže pomôcť vášmu poskytovateľovi vidieť, aký opuchnutý je váš kĺb, a pomôže mu vidieť kĺbovú tekutinu pri jej odsávaní.
  • MAGNETICKÁ REZONANCIA: MRI (magnetická rezonancia) využíva veľký magnet, rádiové vlny a počítač na vytvorenie podrobných snímok vašich orgánov a kostí. MRI môže pomôcť odhaliť včasné prípady septickej artritídy.

Ako sa lieči septická artritída?

Pri septickej artritíde sa používa nasledujúca liečba:

  • Chirurgický zákrok: Vo väčšine prípadov je potrebné odstránenie zapáleného tkaniva (chirurgický debridement) a intravenózne podávanie antibiotík.
  • Antibiotiká: Všetky prípady septickej artritídy je potrebné liečiť antibiotikami. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže podať antibiotiká intravenózne a/alebo vo forme tabliet.
  • Odvodnenie kĺbovej tekutiny: Váš poskytovateľ môže z vášho kĺbu odsať (aspirovať) tekutinu pomocou tenkej ihly. Možno to bude musieť urobiť viackrát, keď sa budete zotavovať.
  • Fyzikálna terapia: Pravdepodobne budete potrebovať fyzikálnu terapiu, aby sa obnovila funkcia vášho kĺbu a zabránilo sa oslabeniu svalov okolo kĺbu.
  • Odstránenie umelého kĺbu: Ak dostanete septickú artritídu v umelom (protetickom) kĺbe, pravdepodobne vám budú musieť odstrániť umelý kĺb a nahradiť ho kĺbovou vložkou, zariadením vyrobeným z antibiotického cementu. Po niekoľkých mesiacoch vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti umelý kĺb vymení.

Ako dlho trvá liečba septickej artritídy?

Čas potrebný na úplné vyliečenie septickej artritídy závisí od toho, čo spôsobilo vašu infekciu, a od vášho celkového zdravotného stavu. Možno budete musieť niekoľko týždňov užívať antibiotiká. Úplné vyliečenie vášho kĺbu môže trvať dlhšie, ak infekcia spôsobila poškodenie vášho kĺbu a okolitých mäkkých tkanív.

Zmizne septická artritída sama od seba?

Septická artritída nemôže zmiznúť sama od seba, pretože ide o infekciu. Bakteriálne infekcie sa musia liečiť antibiotikami. Ak sa u vás prejavia príznaky septickej artritídy, ihneď kontaktujte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo choďte do najbližšej nemocnice. Septická artritída môže viesť k vážnym komplikáciám a ak sa nelieči, môže byť život ohrozujúca.

Aké sú rizikové faktory vzniku septickej artritídy?

Rizikové faktory vzniku septickej artritídy sú u detí a dospelých odlišné. Medzi rizikové faktory u detí patria napr:

  • Vek: Novorodenci majú vyššie riziko vzniku septickej artritídy, pretože ich imunitný systém nie je taký silný.
  • Hemofília: Deti, ktoré majú hemofíliu, dedičnú poruchu krvácania, pri ktorej sa ich krv správne nezráža, majú vyššie riziko vzniku septickej artritídy.
  • Oslabený imunitný systém: Deti, ktoré majú oslabenú imunitu v dôsledku ochorení, ako je kosáčikovitá anémia a HIV, majú vyššie riziko vzniku septickej artritídy.
  • Liečba chemoterapiou: Chemoterapia oslabuje imunitný systém, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku septickej artritídy u ľudí, ktorí ju podstupujú.

Medzi rizikové faktory u dospelých patria:

  • Vek: Dospelí nad 80 rokov majú vyššie riziko vzniku septickej artritídy.
  • Reumatoidná artritída (RA) alebo osteoartritída: Ľudia, ktorí majú poškodené kĺby reumatoidnou artritídou alebo osteoartritídou, sú náchylnejší na septickú artritídu. Prípady septickej artritídy u ľudí, ktorí majú reumatoidnú artritídu, sú až 70 na 100 000 ľudí ročne.
  • Prítomnosť vírusu HIV (vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti): HIV oslabuje váš imunitný systém, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že dostanete infekciu, ktorá môže viesť k septickej artritíde.
  • Mať cukrovku: Diabetes: vysoká hladina cukru v krvi môže oslabiť váš imunitný systém. Ľudia, ktorí majú cukrovku a majú trvalo vysokú hladinu cukru v krvi, sú vystavení väčšiemu riziku, že dostanú infekciu a septickú artritídu.
  • Majú kožné infekcie: Keďže septická artritída je zvyčajne spôsobená infekciou na inom mieste vášho tela, infekcia kože môže viesť k septickej artritíde.
  • Nedávna operácia kĺbov: Ak ste nedávno podstúpili operáciu kĺbu, je u vás vyššie riziko vzniku septickej artritídy, pretože rana po operácii sa môže infikovať.
  • Umelý (protetický) kĺb: Infekcie sú častejšie v protetických (umelých) kĺboch ako v prirodzených kĺboch. To, že máte protetický kĺb, zvyšuje riziko vzniku septickej artritídy.
  • Injekčné užívanie drog: Injekčné užívanie liekov zvyšuje riziko vzniku septickej artritídy, pretože ihla môže pri porušení kože vniesť do vášho tela škodlivé baktérie a iné organizmy.
  • Sexuálna aktivita: Sexuálna aktivita, najmä nechránený sex, vás môže vystaviť vyššiemu riziku vzniku septickej artritídy spôsobenej baktériami, ktoré spôsobujú kvapavku, sexuálne prenosnú infekciu (STI). Baktéria sa nazýva Neisseria gonorrhoeae.

Ako môžem predísť septickej artritíde?

Hoci nie všetkým prípadom septickej artritídy sa dá predísť, môžete sa pokúsiť zabrániť jej vzniku niekoľkými spôsobmi, napr:

  • Dbajte na to, aby sa rany a poranenia neinfikovali: Ak máte na koži reznú ranu alebo poranenie, udržiavajte ich čisté, aby ste predišli infekcii. Ak sa u vás objavia príznaky infekcie - napríklad začervenanie, teplo a/alebo hnis v rane alebo jej okolí - okamžite kontaktujte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.
  • Snažte sa dobre zvládať svoje chronické zdravotné ťažkosti: Ak máte chronický zdravotný stav, napríklad cukrovku alebo AIDS (syndróm získanej imunodeficiencie), snažte sa svoj stav čo najlepšie zvládnuť, aby ste zostali zdraví.
  • Praktizujte bezpečný sex: Vždy dodržiavajte zásady bezpečného sexu, napríklad vždy používajte prezervatív alebo zubnú hrádzu a porozprávajte sa so svojím sexuálnym partnerom o predchádzajúcich partneroch a pohlavne prenosných infekciách.
  • Nezneužívajte drogy: Injekčné užívanie drog môže spôsobiť infekcie. Lieky užívajte len tak, ako vám predpísal poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

Aká je prognóza (výhľad) septickej artritídy?

Prognóza (vyhliadky) septickej artritídy závisí od niekoľkých faktorov vrátane:

  • druhu baktérií alebo organizmu, ktoré spôsobili infekciu.
  • Ako dlho vaša infekcia trvá.
  • Vášho veku a celkového zdravotného stavu.

Niektoré typy baktérií, ako napríklad MRSA, sú náročnejšie na liečbu ako iné. Čím dlhšie septická artritída trvá, tým je pravdepodobnejšie, že sa postihnutý kĺb poškodí. U ľudí, ktorí majú oslabený imunitný systém, je tiež vyššia pravdepodobnosť poškodenia postihnutého kĺbu.

Môže byť septická artritída smrteľná?

Napriek používaniu antibiotík na liečbu je 7 až 15 % úmrtnosť (smrť) na septickú artritídu. Ak sa u vás vyskytnú príznaky alebo symptómy septickej artritídy, nezabudnite čo najskôr kontaktovať svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo ísť do najbližšej nemocnice.

Existujú komplikácie spojené so septickou artritídou?

Septická artritída je závažné ochorenie. Komplikácie septickej artritídy môžu zahŕňať:

  • Chronickú bolesť.
  • Osteomyelitída (zápal alebo opuch v kosti).
  • Osteonekróza (kostné tkanivo odumiera v dôsledku nedostatočného prietoku krvi).
  • Rozdiel v dĺžke nohy.
  • Sepsa (rozsiahly zápal v tele).
  • Smrť.

 

Aký je rozdiel medzi septickou artritídou a osteomyelitídou?

Osteomyelitída a septická artritída sú zriedkavé a závažné stavy. Osteomyelitída je infekcia kosti. Septická artritída je zápal povrchu chrupavky, ktorá vystiela kĺb, a synoviálnej tekutiny, ktorá kĺb maže, ktorý je spôsobený infekciou. Oba stavy sú zvyčajne spôsobené baktériou Staphylococcus aureus.

Osteomyelitídu a septickú artritídu môže byť zložité rozlíšiť, pretože majú podobné príznaky vrátane bolesti, citlivosti a opuchu v postihnutej oblasti. Septická artritída môže viesť k osteomyelitíde a môžete mať obe ochorenia súčasne. Ak máte príznaky osteomyelitídy a/alebo septickej artritídy, okamžite choďte do najbližšej nemocnice. Oba stavy si vyžadujú lekárske ošetrenie. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vykoná určité testy, aby určil, ktorý stav spôsobuje vaše príznaky.

Aký je rozdiel medzi septickou artritídou a dnou?

Dna je bežná forma zápalovej artritídy, ktorú spôsobuje kryštál nazývaný kyselina močová. Septická artritída je zápal v kĺbe, ktorý je spôsobený infekciou.

Septická artritída je zriedkavou, ale závažnou komplikáciou dny. Keďže obe ochorenia môžu mať podobné príznaky, napríklad zápal postihnutého kĺbu so začervenaním a opuchom, môže byť ťažké ich od seba odlíšiť. Ak máte príznaky dny a/alebo septickej artritídy, čo najskôr kontaktujte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám položí otázky týkajúce sa vašich príznakov a môže vás pozvať do nemocnice na vykonanie určitých vyšetrení, aby určil, ktoré ochorenie spôsobuje vaše príznaky.

Septická artritída je zriedkavé, ale závažné ochorenie. Dobrou správou je, že je liečiteľná. Ak máte príznaky septickej artritídy, ako sú intenzívna bolesť, opuch a nedostatočná pohyblivosť kĺbu, čo najskôr choďte do najbližšej nemocnice. Čím skôr vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti diagnostikuje a vylieči septickú artritídu, tým skôr sa budete cítiť lepšie.

 

Späť do obchodu