Riešenia bolesti kĺbov


Obsah:

  • Bolesť kĺbov
  • Bolesti krku
  • Bolesť čeľuste
  • Bolesť lakťa
  • Bolesť zápästia
  • Bolesť prstov
  • Bolesť bedrového kĺbu
  • Bolesť kolena
  • Bolesť členka
  • Bolesť chodidiel

     

Bolesť kĺbov

Bolesť aj jedného kĺbu pri artritíde môže negatívne ovplyvniť celé vaše telo. Napríklad bolestivý krk vám môže brániť v správnom otáčaní hlavy a zaťažovať ramená. Bolestivé koleno môže spôsobiť, že budete chodiť spôsobom, ktorý ovplyvňuje vaše boky, chrbát a nohy. A keď držíte kĺb v pokoji, aby ste ho chránili, môže sa časom stať, že jeho pohyb bude ťažší - a v niektorých prípadoch takmer nemožný.

Ak je bolesť kĺbov spôsobená zápalovým ochorením, ako je reumatoidná artritída alebo juvenilná idiopatická artritída, je potrebná systémová liečba na zastavenie zápalu, ktorý môže viesť k poškodeniu alebo zničeniu kĺbu. V prípade vzplanutia bolesti, pretrvávajúcej bolesti alebo bolesti spôsobenej inými príčinami existuje mnoho vecí, ktoré môžete urobiť sami - alebo sa na ne opýtať svojho lekára či fyzioterapeuta - aby ste dosiahli úľavu.

Riešenia sú rôzne a môžu zahŕňať dlahy, terapeutické cvičenia alebo neformálnejšie každodenné úpravy doma i mimo neho. Tu je niekoľko návrhov, ktoré vám pomôžu zmierniť bolesť kĺbov od hlavy až po päty.

Riešenia bolesti kĺbov

Bolesti krku

Bolesť krku môže sťažovať pozeranie sa hore alebo otáčanie hlavy do strán. Ak sa vyhýbate krúteniu krku pohybom ramien alebo celého tela, okolité svaly môžu bolieť rovnako ako samotné kĺby.

Riešenia: Priložte na svaly vlhké teplo, aby ste im pomohli uvoľniť sa. Spite s krčným vankúšom - alebo bez vankúša - aby ste zmiernili bolesť krku. Cvičte pomalé cviky s rozsahom pohybu - napríklad pohybujte hlavou hore a dole a do strán -, aby ste zabránili strate pohybu a znížili bolesť.

Bolesť čeľuste

Čeľustný kĺb môže byť častým zdrojom nepríjemných pocitov, takže je bolestivé zahryznúť sa do hrubého sendviča alebo jablka. Bolesť čeľuste je bežná na strane tváre alebo tesne pred uchom.

Riešenia: Počas epizód bolesti čeľuste jedzte mäkšie jedlá, ktoré si vyžadujú menšiu silu, krájajte jedlo na malé kúsky, aby ste minimalizovali žutie, a vyhýbajte sa žuvačkám. Na zmiernenie bolesti používajte vlhké teplo alebo chlad - alebo ich kombináciu. Vyhnite sa činnostiam, ako je napríklad zovretie čeľuste, držanie telefónu medzi uchom a krkom alebo opretie brady o ruku, ktoré môžu bolesť zhoršiť. Pri zívaní si čeľusť podoprite ľahkým tlakom palca a ukazováka pod bradou. Masírujte svaly hlavy a krku, aby ste uvoľnili napätie.

Bolesť lakťa

Aj keď to spôsobuje bolesť, je dôležité narovnať lakeť, inak by ste mohli časom stratiť túto schopnosť. Časom môže držanie akéhokoľvek kĺbu v ohnutej polohe spôsobiť skrátenie svalov na tejto strane.

Riešenia: Na uvoľnenie kĺbu a uvoľnenie stuhnutých svalov použite vyhrievaciu podložku alebo si dajte teplý kúpeľ či sprchu. Na opuch používajte ľadové obklady. Aby ste zabránili skracovaniu svalov, vyskúšajte cvičenia, ktoré si vyžadujú narovnanie lakťa, napríklad odstrkovanie ľahkých predmetov alebo „vytláčanie“ predstieraných predmetov do stropu. Porozprávajte sa s fyzioterapeutom o rôznych typoch ortéz a dlah, ktoré odľahčujú bolestivý lakeť a umožňujú hojenie.

Bolesť zápästia

Ak máte bolestivé zápästia, už len ich zdvihnutie alebo zovretie v päsť môže byť ťažké.

Riešenia: Používanie funkčnej dlahy počas dňa vám môže pomôcť vykonávať úlohy s menšou bolesťou. Používanie pokojovej dlahy v noci poskytuje dodatočnú podporu a môže zabrániť deformácii. Tieto cvičenia môžu tiež pomôcť zmierniť bolesť zápästia:

Pomocou palca na jednej ruke pomaly a jemne odťahujte palec od prstov na opačnej ruke. Podržte ich po dobu 25 minút. Opakujte s druhou rukou.

S rukami natiahnutými pred sebou v úrovni hrudníka položte zápästia chrbtom k sebe a potom ich pomaly od seba odťahujte. Podržte ich po dobu 25.

Ak bolesť pretrváva, spolupracujte s terapeutom na posilňovaní svalov na zadnej a bočnej strane ruky.

Bolesť prstov

Bolestivé prsty môžu sťažovať zdvíhanie malých predmetov alebo držanie pera či ceruzky.

Riešenia: Pri písaní používajte perá alebo ceruzky s mäkkými krytmi. Deti s bolesťou prstov môžu používať veľké ceruzky alebo pastelky. Ak je to možné, namiesto písania rukou používajte počítač a v prípade ťažkostí s používaním klávesnice používajte softvér na rozpoznávanie hlasu. Na posilnenie prstov používajte Play-Doh, tmel alebo stresovú loptičku.

Bolesť bedrového kĺbu

Bolesť bedrového kĺbu môže sťažovať chôdzu, stúpanie do schodov, dlhé sedenie alebo dokonca spánok. Bolesť bedrového kĺbu u detí môže signalizovať nekontrolovaný zápal, ktorý neliečený môže spôsobiť poškodenie kĺbov a problémy s rastom. Preto je obzvlášť dôležité, aby deti vyhľadali odbornú pomoc fyzioterapeuta alebo reumatológa. Platí to aj pre dospelých so zápalovými formami artritídy, ako je RA.

Riešenia: Cvičenie na udržanie flexibility, zmiernenie bolesti a zníženie rizika ďalšieho zranenia. Namáčanie v teplom kúpeli môže tiež pomôcť zmierniť bolesť a stuhnutosť a uľahčiť cvičenie. Tu sú dva cviky, ktoré môžete vyskúšať:

Ľahnite si na chrbát s pokrčenými kolenami a chodidlami položenými na podlahe. Jemne stiahnite jadro a zadok a zdvihnite boky tri až päť centimetrov nad podlahu. Vyhnite sa ohýbaniu chrbta. Vydržte päť až desať sekúnd a potom pomaly spustite boky na podlahu. Opakujte 10-krát, dva až štyrikrát denne.

Ľahnite si na chrbát s rovnými oboma nohami. Pomaly priťahujte jedno koleno k hrudníku oboma rukami, kým nepocítite jemné natiahnutie v zadku. Vydržte 30 až 60 sekúnd. Udržujte brušné svaly napnuté a pomaly spúšťajte nohu späť nadol. Opakujte s druhou nohou. Cvičte dva až štyrikrát denne.

Bolesť kolena

Ak vám bolesť a stuhnutosť sťažujú narovnanie kolena, môžete chodiť krívajúc a ťažko sa vám bude krčiť alebo stúpať po schodoch.

Riešenia: Pri bolestiach kolena by ste mali odpočívať s rovným kolenom a podopretou pätou. Pri chôdzi, najmä na nerovnom povrchu, alebo pri stúpaní po schodoch používajte palicu v ruke oproti postihnutému kolenu. Fyzioterapeut s vami môže pracovať na posilnení štvorhlavých svalov na podporu kolena.

Jeden z cvikov, ktorý môžete vyskúšať: Ľahnite si na chrbát s jednou nohou pokrčenou a druhou rovnou. Napnite svaly narovnanej nohy a zdvihnite nohu na úroveň druhého kolena. Pomaly spúšťajte. Vykonajte 10 opakovaní a potom nohy vymeňte. Opakujte ešte dva razy a cvičte aspoň raz denne.

Bolesť členka

Váš členok môže vyžadovať určitú podporu, ak sa stane slabým a bolestivým.

Riešenia: Ortéza v topánke môže podporiť štruktúru chodidla a zmierniť tak bolesť pri státí a chôdzi. Posilňujte svaly vykonávaním krúženia členkom vo vani alebo používaním chodidiel na tvorbu písmen abecedy.

Vykonávajte cviky, ktoré naťahujú lýtkové svaly. Jeden z nich môžete vyskúšať: Posaďte sa na zem s nohami natiahnutými pred sebou. Pozdĺžne preložte uterák a obtočte ho okolo chodidiel. Jemne ohýbajte chodidlá a prsty na nohách smerom nahor. Ak je to príliš náročné na štvorhlavý sval stehna, môžete mierne pokrčiť kolená. Vydržte 10 sekúnd a opakujte až 10-krát.

Bolesť chodidiel

Keď vás bolí chodidlo, bolesť je zvyčajne silnejšia na ploske nohy, čo sťažuje chôdzu alebo zdvíhanie prstov.

Riešenia: Umiestnite malú podložku tesne za plôšku chodidla, aby ste zmiernili tlak na chodidlo. Noste topánky s nízkym podpätkom a priestranným priehlavkom.

 

Späť do obchodu