Rakytník rešetliakový účinky

Obsah:

  • Výhody rakytníka rešetliakového
  • Vedľajšie účinky rakytníka rešetliakového
  • Dávkovanie: Koľko rakytníka by som mal užívať?
  • Zdroje rakytníka rešetliakového a čo hľadať
  • Zhrnutie

rakytnik ucinky

Rakytník rešetliakový (Hipphophae rhamnoides) je tŕnistý strom, ktorý sa bežne vyskytuje v Ázii a Európe. Časti rakytníka sa už dlho používajú v liečiteľstve a kozmetike. Predpokladá sa, že strom má liečivé vlastnosti, čo vedie mnohých ľudí k využívaniu rakytníka zaujímavými spôsobmi vrátane džemov, koláčov a nápojov.

Výťažok z rakytníka rešetliakového, ktorý je dostupný vo forme doplnkov stravy, obsahuje rôzne esenciálne mastné kyseliny a antioxidanty (vrátane vitamínu C, vitamínu E a antokyánov).

Tento článok sa zaoberá navrhovaným použitím rakytníka, možnými vedľajšími účinkami, bezpečnostnými opatreniami a informáciami o dávkovaní.

Výhody rakytníka rešetliakového

V bylinnej medicíne sa rakytník už dlho používa na podporu tráviaceho systému, zlepšenie zdravia srdca, zníženie zápalov a liečbu kožných ochorení.

Rakytníkový olej si získal popularitu aj ako zložka rôznych výrobkov na starostlivosť o pleť. Pri lokálnej aplikácii sa predpokladá, že rakytníkový olej má mnoho výhod.

V súčasnosti chýbajú klinické štúdie, ktoré by testovali liečivé aj kozmetické účinky rakytníka rešetliakového. Predbežný výskum sa však zaoberal niekoľkými možnými spôsobmi použitia.

Používanie doplnkov by malo byť individuálne a overené zdravotníckym pracovníkom, napríklad registrovaným dietológom (RD alebo RDN), lekárnikom alebo poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Žiadny doplnok nie je určený na liečbu, vyliečenie alebo prevenciu ochorenia.

Ekzém

Staršie štúdie naznačujú, že orálne doplnky s rakytníkom môžu pomôcť pri liečbe atopickej dermatitídy (ekzému) alebo alternatívne, že neposkytujú žiadny prínos.

Najnovšie literárne hodnotenie 37 štúdií z roku 2019 naznačuje, že existujú dôkazy o užívaní rakytníka pri znižovaní závažnosti atopickej dermatitídy, ale niektoré zo štúdií boli malé a sú potrebné spoľahlivejšie dôkazy.

Hojenie rán

Niektoré štúdie naznačujú, že rakytník rešetliakový môže pri lokálnej aplikácii podporovať hojenie rán. Zdá sa, že najmä rakytníkový olej podporuje hojenie rán.

Napríklad v štúdii z roku 2021 na 55 osobách s popáleninami druhého stupňa sa priaznivo porovnávali obväzy z rakytníka s bežnejším 1 % krémom so sulfadiazínom striebra. Použitie rakytníka zlepšilo čas hojenia.

Krvný cukor

Štúdia na ľuďoch v Číne v roku 2021 zistila, že konzumácia pyré z plodov rakytníka počas piatich týždňov viedla k miernemu zníženiu hladiny cukru v krvi nalačno.5 Štúdia však bola malá - zahŕňala len 38 ľudí. Účastníci mali poruchu regulácie glukózy (IGR) alebo prediabetes.

Ďalšia malá štúdia na 18 mužoch (pohlavie pridelené pri narodení) naznačila, že plody rakytníka znížili a oddialia inzulínovú reakciu po jedle.

Predpokladá sa, že antioxidačné zložky rakytníka sú zodpovedné za jeho potenciálne účinky na zníženie hladiny cukru v krvi. Celkovo je výskum v tejto oblasti obmedzený a sú potrebné komplexnejšie štúdie.

Rakovina

Podľa krátkeho prehľadu sa predpokladá, že antioxidačné a protizápalové zložky rakytníka majú protirakovinové účinky.

V prehľade sa však poukazuje na to, že doterajší výskum sa uskutočnil na zvieratách alebo in vitro (v pohári). Pred potvrdením potenciálnych protirakovinových účinkov rakytníka u ľudí sú potrebné štúdie na ľuďoch.

Starostlivosť o pleť a kozmetika

V prehľade z roku 2017 sa uvádzajú rôzne spôsoby využitia rakytníka rešetliakového na pleť. Podľa tohto prehľadu môže byť lokálne použitie rakytníka užitočné týmito spôsobmi:

  • Zvlhčovanie pokožky
  • Zmiernenie podráždenia
  • Liečba akné
  • Hojenie poškodení súvisiacich so starnutím
  • starostlivosť o vlasy vrátane vypadávania vlasov

V prehľade sa uvádza, že antioxidanty a mastné kyseliny v rakytníku sú užitočnými nástrojmi v starostlivosti o pokožku. Predpokladá sa, že antioxidanty odstraňujú voľné radikály, a tým znižujú prejav starnutia, zatiaľ čo mastné kyseliny dodávajú pokožke vlhkosť.

Zápal

V štúdiách sa skúmal potenciálny prínos rakytníka pri liečbe zápalov. V semenách rakytníka sa nachádzajú rastlinné chemické látky nazývané fenolové kyseliny (patria medzi polyfenoly).

Výskum ukázal, že tieto zlúčeniny zohrávajú kľúčovú úlohu v boji proti zápalom a oxidačnému stresu v tele. Plody tiež obsahujú antioxidačné vlastnosti.

Kardiovaskulárne zdravie

Rakytník rešetliakový môže byť prospešný pri liečbe vysokého krvného tlaku a vysokej hladiny cholesterolu. Tieto kardiovaskulárne (srdcové) ochorenia sú bežné, ale predstavujú veľké zdravotné riziká.

Preskúmaním 11 štúdií o rakytníku sa zistilo, že u ľudí, ktorí mali v anamnéze vysokú hladinu cholesterolu alebo nealkoholovú tukovú chorobu pečene (NAFLD), ktorá sa v súčasnosti nazýva metabolická dysfunkcia spojená so steatotickým ochorením pečene (MASLD), došlo k zlepšeniu hladiny cholesterolu. Rovnaký prínos sa nezistil u zdravých ľudí.

Rakytník rešetliakový je tiež zdrojom zdravých omega-6 a omega-3 mastných kyselín, ktoré môžu pomôcť predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam vrátane vysokého krvného tlaku.

Vedľajšie účinky rakytníka rešetliakového

Plody rakytníka rešetliakového sú pravdepodobne bezpečné, ak sa konzumujú v množstvách bežne sa vyskytujúcich v potravinách. Plody sú pravdepodobne bezpečné aj pri konzumácii na liečebné účely, hoci sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky.

Bežné vedľajšie účinky

Pri lokálnom alebo perorálnom používaní rakytníka bolo zaznamenaných len málo vedľajších účinkov.

Jedna malá štúdia na ľuďoch uvádza, že približne 10 % účastníkov pociťovalo gastrointestinálne príznaky po trojmesačnom užívaní 3 gramov (g) rakytníkového oleja.

Závažné vedľajšie účinky

Neboli hlásené žiadne závažné vedľajšie účinky rakytníka rešetliakového. Napriek tomu by niektoré z možných interakcií rakytníka rešetliakového mohli pre určité skupiny obyvateľstva predstavovať zvýšené riziko nežiaducich účinkov.

Pred začatím užívania rakytníka rešetliakového alebo iných výživových doplnkov sa poraďte so svojím lekárom, najmä ak užívate iné lieky.

Bezpečnostné opatrenia

Rakytníkové doplnky, masti alebo kozmetika nemusia byť vhodné pre každého.

Pred použitím rakytníka u detí je obzvlášť dôležité požiadať o radu zdravotníckeho pracovníka. Výskumníci upozorňujú, že o toxicite a bezpečnosti tohto doplnku výživy sa stále veľa nevie.16 Aj keď môže byť bezpečný, nie je dostatok dôkazov, ktoré by to potvrdzovali.

Pred začatím užívania rakytníka by ste sa mali poradiť so zdravotníckym pracovníkom, ak:

  • máte nízky krvný tlak
  • máte poruchu krvácavosti
  • sa chystáte na operáciu
  • užívate nejaké lieky (sú možné liekové interakcie)
  • ste tehotná alebo dojčíte (hoci štúdie naznačujú, že užívanie je bezpečné)
  • Máte cukrovku

Väčšina výskumov rakytníka rešetliakového bola vykonaná na zvieratách alebo veľmi malých skupinách ľudí. Z tohto dôvodu nie je známy úplný zoznam možných preventívnych opatrení pri používaní rakytníka.

Dávkovanie: Koľko rakytníka by som mal užívať?

Na určenie bezpečného alebo účinného dávkovania rakytníka nie je dostatok vedeckých dôkazov o perorálnom alebo lokálnom užívaní rakytníka.

V štúdiách na zvieratách sa dávky pohybovali od 0,1 do viac ako 10 gramov (g) na kilogram (kg) telesnej hmotnosti.Štúdie na zvieratách však nie sú definitívnym dôkazom a je potrebných viac štúdií o bezpečnom dávkovaní rakytníka u ľudí.

Nezabudnite, že vedľajšie účinky (napríklad tráviace ťažkosti) môžu byť pravdepodobnejšie, ak užijete viac rakytníka, ako sa odporúča.

Pred užívaním výživového doplnku sa vždy poraďte s lekárom, aby ste sa uistili, že výživový doplnok aj dávkovanie sú vhodné pre vaše potreby.

Interakcie

Hoci neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o interakciách s rakytníkom, niektoré výskumy naznačujú, že sa môže vzájomne ovplyvňovať s niektorými liekmi. Patria sem lieky na riedenie krvi a lieky na zníženie hladiny cukru v krvi.

Lieky na riedenie krvi

Rakytník môže znižovať zrážanlivosť krvi, čo môže viesť k zvýšenému krvácaniu. Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, by mali byť opatrní pri užívaní rakytníka, pretože by to mohlo zvýšiť riziko krvácania.

Lieky na zníženie hladiny cukru v krvi

Ľudia s cukrovkou alebo užívajúci lieky na zníženie hladiny cukru v krvi bysa malitiež poradiť s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, či je rakytník vhodný doplnok stravy. Niektoré dôkazy totiž poukazujú na schopnosť rakytníka znižovať hladinu cukru v krvi. Pri užívaní rakytníka a liekov na zníženie hladiny cukru v krvi by mohlo dôjsť k príliš nízkej hladine cukru v krvi.

Je nevyhnutné pozorne si prečítať zoznam zložiek a panel s výživovými údajmi doplnku, ako je rakytník, aby ste vedeli, ktoré zložky a koľko jednotlivých zložiek obsahuje. Preštudujte si etiketu tohto doplnku so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a prediskutujte možné interakcie s potravinami, inými doplnkami a liekmi.

Ako rakytník rešetliakový skladovať

Výživové doplnky a krémy sa odporúča skladovať na chladnom a suchom mieste, mimo dosahu priameho slnečného svetla. Výživové doplnky a krémy zlikvidujte podľa dátumu exspirácie uvedeného na obale.

Ak používate čerstvé plody rakytníka, skladujte ich ako ostatné potraviny.

Podobné doplnky

Rakytník rešetliakový má jedinečné zloženie a obsahuje rôzne vitamíny, minerály a živiny. Niektoré iné doplnky a živiny však majú podobné navrhované použitie ako rakytník.

Medzi podobné doplnky, ktoré sa môžu používať na pomoc pri ekzémoch, patria napr:

  • Probiotiká
  • vitamín
  • vitamín 

Medzi podobné doplnky, ktoré boli skúmané na hojenie rán, patria napr:

  • Vitamín
  • gél aloe vera

Medzi podobné doplnky, ktoré môžu znižovať zápal, patria:

  • Kurkumín
  • Spirulina
  • zázvor

Keďže navrhované použitie rakytníkových doplnkov a krémov má široký rozsah, podobné výhody môžu mať aj iné doplnky. Nie je známe, či by sa rakytník s týmito alebo inými doplnkami vzájomne ovplyvňoval. Preto je najlepšie poradiť sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o všetkých doplnkoch, ktoré užívate alebo plánujete užívať.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že doplnky stravy nie sú liečbou ani liekom na akýkoľvek zdravotný stav. Aj keď môžu poskytovať výhody, vždy by ste mali dodržiavať liečebný plán odporúčaný poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Zdroje rakytníka rešetliakového a čo hľadať

Rakytník rešetliakový obsahuje mnoho dôležitých živín, ktoré vaše telo denne potrebuje, ako napríklad vitamín A, vitamín E a dôležité nenasýtené tuky. Na získanie všetkých potrebných vitamínov, minerálov a ďalších živín je vždy najlepšie zvoliť prístup založený na potravinách.

Zdravá a vyvážená strava často poskytuje dostatok živín obsiahnutých v rakytníku.

Potravinové zdroje rakytníka

Rakytník rešetliakový nie je bežne dostupný v potravinách predávaných v obchodoch. Aby ste rakytník mohli prijímať potravou, museli by ste si s najväčšou pravdepodobnosťou uvariť alebo upiecť vlastné recepty obsahujúce rakytník.

Želé, džemy, omáčky alebo nápoje s obsahom rakytníka môžete nájsť v špecializovaných obchodoch s potravinami alebo na internete.

Majte na pamäti, že vzhľadom na to, že nie je stanovená odporúčaná denná dávka rakytníka, nie je potrebné používať ho ako doplnok stravy alebo ho pridávať do receptov, ak nie je odporúčané inak.

Rakytníkové doplnky

Rakytníkové doplnky nájdete v rôznych formách vrátane oleja alebo krému, kapsúl alebo kapsúl v kombinácii s inými bylinnými prípravkami. Nie je známe, ktorá forma rakytníka je najlepšia alebo najprospešnejšia, pretože výskum je stále obmedzený.

Rakytníkové doplnky sú dostupné online a v niektorých obchodoch s prírodnými potravinami. V mnohých špecializovaných obchodoch s kozmetikou nájdete aj prípravky na starostlivosť o pleť s obsahom rakytníka.

Výživové doplnky nie sú v Spojených štátoch regulované, čo znamená, že Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) ich pred uvedením na trh neschvaľuje z hľadiska bezpečnosti a účinnosti. Ak je to možné, vyberte si doplnok stravy, ktorý bol testovaný dôveryhodnou treťou stranou, napríklad USP, ConsumerLabs alebo NSF.

Avšak aj keď sú doplnky testované treťou stranou, neznamená to, že sú nevyhnutne bezpečné pre všetkých alebo všeobecne účinné. Je dôležité, aby ste sa o všetkých doplnkoch, ktoré plánujete užívať, poradili so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a informovali sa o prípadných interakciách s inými doplnkami alebo liekmi.

Zhrnutie

Rakytník rešetliakový je rastlinný doplnok, ktorý sa niekedy používa pri špecifických zdravotných a kožných stavoch. Zatiaľ však existuje len málo dôkazov o tom, že rakytník je na tieto účely prospešný. Zdravá a vyvážená strava často poskytuje dostatok živín, ktoré sa nachádzajú v rakytníku.

Ak uvažujete o doplnkoch výživy z rakytníka, poraďte sa najprv s registrovaným dietológom alebo iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, najmä ak máte zdravotné ťažkosti alebo užívate lieky. Doplnky stravy nie sú regulované, preto pozorne čítajte etikety a hľadajte pečiatky schválenia tretích strán.

 

Späť do obchodu