Probiotiká pri hnačke

Obsah:

  • Ako môžu probiotiká liečiť hnačku a predchádzať jej
  • Typy hnačiek, ktoré reagujú na liečbu probiotikami
  • Najlepšie typy probiotík na liečbu hnačky
  • Možné vedľajšie účinky súvisiace s užívaním probiotík
  •  Záver

Probiotiká sú prospešné mikroorganizmy, ktoré preukázateľne ponúkajú širokú škálu zdravotných výhod.

Probiotické doplnky stravy a potraviny bohaté na probiotiká sa preto stali populárnymi prírodnými prostriedkami na liečbu mnohých zdravotných ťažkostí vrátane tráviacich problémov, ako je napríklad hnačka .

Tento článok vysvetľuje, ako môžu probiotiká pomôcť v boji proti hnačke, uvádza, ktoré kmene sú najúčinnejšie, a zaoberá sa možnými vedľajšími účinkami spojenými s užívaním probiotík.

Ako môžu probiotiká liečiť hnačku a predchádzať jej

Okrem toho, že sa probiotiká nachádzajú v doplnkoch stravy a niektorých potravinách, prirodzene sa nachádzajú aj vo vašich črevách. Tam zohrávajú niekoľko dôležitých úloh, napríklad udržiavajú zdravie imunitného systému a chránia vaše telo pred infekciami a chorobami.

Baktérie v črevách - súhrnne známe ako črevná mikroflóra - môžu byť negatívne aj pozitívne ovplyvnené rôznymi faktormi vrátane stravy, stresu a užívania liekov.

Keď sa zloženie črevných baktérií nevyváži a naruší sa normálna populácia probiotík, môže to viesť k negatívnym zdravotným účinkom, ako je zvýšené riziko ochorení, napríklad syndrómu dráždivého čreva (IBS), a tráviacich príznakov, napríklad hnačky.

Svetová zdravotnícka organizácia definuje hnačku ako „tri alebo viac riedkych alebo vodnatých stolíc v priebehu 24 hodín“. Akútna hnačka trvá menej ako 14 dní, zatiaľ čo pretrvávajúca hnačka trvá 14 dní alebo dlhšie.

Dopĺňanie probiotík môže pomôcť predchádzať niektorým typom hnačky a pomáhať pri liečbe hnačky tým, že obnovuje a udržiava prospešné črevné baktérie a upravuje nerovnováhu.

Probiotiká bojujú proti patogénnym baktériám tým, že súperia o živiny, posilňujú imunitný systém a menia črevné prostredie tak, aby bolo menej priaznivé pre patogénne aktivity.

Výskum v skutočnosti ukázal, že probiotické doplnky zabraňujú a liečia niektoré typy hnačiek u detí aj dospelých.

ZHRNUTIE

Užívanie probiotík môže pomôcť pri prevencii a liečbe hnačky tým, že obnoví populáciu prospešných črevných baktérií a upraví nerovnováhu v črevnej mikroflóre.

Probiotiká pri hnačke

Typy hnačiek, ktoré reagujú na liečbu probiotikami

Hnačka má viacero rôznych príčin vrátane bakteriálnych alebo vírusových infekcií, niektorých liekov a vystavenia rôznym mikroorganizmom pri cestovaní.

Výskum ukázal, že mnohé typy hnačiek dobre reagujú na probiotické doplnky.

Infekčná hnačka

Infekčná hnačka je hnačka spôsobená infekčným činiteľom, ako sú baktérie alebo parazity. Je známych viac ako 20 rôznych baktérií, vírusov a parazitov, ktoré spôsobujú infekčnú hnačku, vrátane rotavírusuE. coli a salmonely.

Infekčná hnačka je častejšia v rozvojových krajinách a ak sa nelieči, môže viesť k smrti. Liečba zahŕňa prevenciu dehydratácie, skrátenie času, počas ktorého je osoba infekčná, a skrátenie trvania hnačky.

Jeden prehľad 63 štúdií na 8 014 osobách dospel k záveru, že probiotiká bezpečne skracujú trvanie hnačky a frekvenciu stolice u dospelých a detí s infekčnou hnačkou .

V skupinách liečených probiotikami trvala hnačka v priemere takmer o 25 hodín kratšie ako v kontrolných skupinách.

Hnačka spojená s antibiotikami

Antibiotiká sú lieky používané na liečbu celého radu ochorení spôsobených baktériami. Hnačka je častým vedľajším účinkom antibiotickej liečby v dôsledku narušenia normálnej črevnej mikroflóry, ktoré tieto lieky spôsobujú.

Užívanie probiotík môže pomôcť predchádzať hnačkám spojeným s užívaním antibiotík tým, že sa v črevách obnovia prospešné baktérie.

Prehľad 17 štúdií na 3 631 ľuďoch preukázal, že hnačka spojená s antibiotikami sa výrazne častejšie vyskytovala u tých, ktorí probiotiká nedopĺňali.

V skutočnosti takmer 18 % ľudí v kontrolných skupinách malo hnačku spojenú s antibiotikami, zatiaľ čo v skupinách liečených probiotikami bolo postihnutých len 8 % ľudí .

Prehľad dospel k záveru, že probiotiká - najmä druhy Lactobacillus rhamnosus GG a Saccharomyces boulardii - môžu znížiť riziko hnačky spojenej s antibiotikami až o 51 %.

Cestovateľská hnačka

Cestovanie vás vystavuje mnohým typom mikroorganizmov, ktoré sa bežne nedostanú do vášho organizmu, čo môže spôsobiť hnačku.

Cestovateľská hnačka je definovaná ako „vylučovanie troch alebo viacerých nesformovaných stolíc za deň“ s aspoň jedným súvisiacim príznakom, ako sú kŕče alebo bolesti brucha, ktoré sa u cestovateľa objavia po príchode do cieľovej destinácie. Ročne postihuje 20 miliónov ľudí.

Preskúmaním 11 štúdií sa zistilo, že preventívna liečba probiotickými doplnkami významne znižuje výskyt cestovateľskej hnačky.

Ďalší prehľad 12 štúdií z roku 2019 ukázal, že len liečba probiotickými prípravkami Saccharomyces boulardii viedla k významnému zníženiu výskytu cestovateľskej hnačky až o 21 % .

Hnačky postihujúce deti a dojčatá

Hnačky spojené s antibiotikami a ochorenia, ktoré spôsobujú hnačky, sú rozšírené u dojčiat a detí.

Nekrotizujúca enterokolitída (NEC) je ochorenie čriev, ktoré sa vyskytuje takmer výlučne u dojčiat. Toto ochorenie je charakterizované črevným zápalom, ktorý vedie k premnoženiu baktérií, ktoré vážne poškodzujú bunky čriev a hrubého čreva .

NEC je závažné ochorenie s úmrtnosťou až 50 %.

Jedným z príznakov NEC je silná hnačka. Na liečbu tohto ochorenia sa často používajú antibiotiká, čo môže viesť k hnačke spojenej s antibiotikami, ktorá môže zhoršiť stav pacienta.

Okrem toho niektorí odborníci naznačujú, že liečba antibiotikami môže byť jedným z faktorov, ktoré spôsobujú NEC.

Štúdie ukázali, že probiotiká môžu pomôcť znížiť riziko NEC a úmrtnosti u predčasne narodených detí.

Prehľad 42 štúdií, ktoré zahŕňali viac ako 5 000 dojčiat mladších ako 37 týždňov, ukázal, že používanie probiotík znižuje výskyt NEC a preukázal, že liečba probiotikami viedla k zníženiu celkovej úmrtnosti dojčiat .

Okrem toho sa v inom prehľade dospelo k záveru, že liečba probiotikami bola spojená s nižším výskytom hnačiek súvisiacich s antibiotikami u detí vo veku od 1 mesiaca do 18 rokov.

Iné štúdie zistili, že niektoré kmene probiotík vrátane Lactobacillus rhamnosusGGmôžu liečiť aj infekčnú hnačku u detí.

ZHRNUTIE

Užívanie probiotík môže pomôcť pri prevencii a liečbe hnačky spojenej s infekciou, cestovaním a užívaním antibiotík.

Najlepšie typy probiotík na liečbu hnačky

Existujú stovky druhov probiotík, ale výskumy ukazujú, že pri boji proti hnačke je najprínosnejšie doplniť len niekoľko vybraných druhov.

Podľa najnovších vedeckých zistení sú na liečbu hnačky najúčinnejšie nasledujúce typy probiotických kmeňov:

  • Lactobacillus rhamnosus GG(LGG): Toto probiotikum patrí medzi najčastejšie dopĺňané kmene. Výskum ukazuje, že LGG je jedným z najúčinnejších probiotík na liečbu hnačky u dospelých aj detí.
  • Saccharomyces boulardii: S. boulardii je prospešný kmeň kvasiniek, ktorý sa bežne používa v probiotických doplnkoch. Ukázalo sa, že pomáha liečiť hnačky spojené s antibiotikami a infekčné hnačky.
  • Bifidobacterium lactis: Toto probiotikum posilňuje imunitu a chráni črevá a môže významne znížiť závažnosť a frekvenciu hnačiek u detí.
  • Lactobacillus casei: L. casei je ďalší probiotický kmeň, ktorý bol skúmaný pre svoje účinky proti hnačke. Niektoré štúdie naznačujú, že lieči hnačky spojené s antibiotikami a infekčné hnačky u detí a dospelých.

Hoci pri liečbe hnačky môžu pomôcť aj iné druhy probiotík, vyššie uvedené kmene majú najviac výskumov podporujúcich ich použitie pri tomto konkrétnom ochorení.

Probiotiká sa merajú v jednotkách tvoriacich kolónie (CFU), ktoré udávajú počet prospešných baktérií koncentrovaných v každej dávke. Väčšina probiotických doplnkov obsahuje 1 až 10 miliárd CFU v jednej dávke.

Niektoré probiotické výživové doplnky však obsahujú viac ako 100 miliárd CFU v jednej dávke.

Výber probiotického doplnku s vysokým počtom CFU je síce zásadný, ale rovnako dôležité sú aj kmene obsiahnuté v doplnku a kvalita výrobku.

Vzhľadom na to, že kvalita a CFU probiotických doplnkov sa môže výrazne líšiť, je dobré spolupracovať s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom pri výbere najúčinnejšieho probiotika a dávkovania.

ZHRNUTIE

Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium lactis Lactobacillus casei sú niektoré z najúčinnejších kmeňov probiotík na liečbu hnačky.

Možné vedľajšie účinky súvisiace s užívaním probiotík

Hoci sa probiotiká vo všeobecnosti považujú za bezpečné pre deti aj dospelých a závažné vedľajšie účinky sú u zdravých ľudí zriedkavé, u niektorých skupín obyvateľstva sa môžu vyskytnúť niektoré potenciálne nežiaduce účinky.

Ľudia, ktorí sú náchylní na infekcie, vrátane osôb zotavujúcich sa po operácii, kriticky chorých detí a osôb, ktoré majú zavedené katétre alebo sú chronicky choré, sú viac ohrození výskytom nežiaducich reakcií po užívaní probiotík.

Probiotiká môžu napríklad spôsobiť závažné systémové infekcie, hnačky, nadmernú stimuláciu imunitného systému, kŕče v bruchu a nevoľnosť u osôb s oslabenou imunitou.

Menej závažné vedľajšie účinky súvisiace s užívaním probiotík sa môžu príležitostne vyskytnúť aj u zdravých ľudí, vrátane nadúvania, plynatosti, štikútky, kožných vyrážok a zápchy.

Hoci sa probiotiká vo všeobecnosti považujú za bezpečné pre väčšinu ľudí, vždy je dobré poradiť sa so svojím zdravotníckym pracovníkom predtým, ako pridáte akýkoľvek doplnok stravy sebe alebo svojmu dieťaťu.

ZHRNUTIE

Probiotiká sa všeobecne považujú za bezpečné, ale u osôb so zníženou imunitou môžu spôsobiť závažné vedľajšie účinky.

Záver

Podľa najnovších výskumov môžu niektoré typy probiotík pomôcť pri liečbe a prevencii rôznych typov hnačiek vrátane hnačky spojenej s antibiotikami, infekčnej hnačky a cestovateľskej hnačky.

Hoci sú k dispozícii stovky kmeňov probiotík vo forme výživových doplnkov, iba u niektorých z nich sa preukázalo, že liečia hnačku, vrátane Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium lactis Lactobacillus casei.

Ak máte záujem používať probiotiká na liečbu alebo prevenciu hnačky, poraďte sa so svojím lekárom.

Probiotické doplnky si môžete zakúpiť na našom eshope.

Späť do obchodu