Probiotiká pre deti

Obsah:

  • Čo sú probiotiká?
  • Čo robia probiotiká?
  • Aké druhy probiotík existujú?
  • Sú probiotiká bezpečné pre deti?
  • Aké sú príznaky, že potrebujete probiotiká?
  • Ako by ste mali používať probiotiká?

Probiotické výživové doplnky sa stali rovnako dôležitou súčasťou wellness ako vitamínové doplnky. Na pultoch obchodov ich často vidíte vedľa seba. Keďže rodiny dbajú o svoje zdravie, čoraz viac ľudí zaraďuje probiotiká do svojho každodenného režimu, aby udržali zlé baktérie v črevnom mikrobióme na uzde.

Zatiaľ čo probiotiká sú obľúbené u mnohých dospelých pre ich prínos pre tráviaci trakt, myšlienka podávať ich deťom je relatívne nová. Rodičia si uvedomujú, ako dobre sa po probiotikách cítia, a zdá sa logické, že chcú, aby ich deti mali rovnaké zdravotné výhody.

Ak uvažujete o zaradení probiotík do wellness programu svojho dieťaťa, tu je to, čo potrebujete vedieť o tom, kedy podávať deťom probiotiká a ako môžu podporiť detský organizmus.

Čo sú probiotiká?

Existujú milióny baktérií. Niektoré z týchto baktérií môžu spôsobiť ochorenie alebo infekciu a práve tieto typy baktérií je potrebné udržiavať pod kontrolou prostredníctvom dobrej hygieny a správnej zdravotnej starostlivosti. Práve kvôli nim je dôležité zabezpečiť, aby si vaše deti vedeli správne umývať ruky a zakrývať si ústa, keď kašlú alebo kýchajú.

Probiotiká sú úplne inou skupinou baktérií. Probiotiká sú baktérie, ktoré ľudské telo potrebuje. Vo vašom tele sa nachádzajú mikróby baktérií a iné mikróby plniace dôležité funkcie. Probiotiká sú dobré baktérie, ktoré zohrávajú úlohu pri udržiavaní rovnováhy v ľudskom tele, najmä v tráviacom systéme.

Jedna dávka probiotík obsahuje niekoľko miliárd CFU, teda jednotiek tvoriacich kolónie. Miliardy sa môžu zdať prehnané, ale vaše telo potrebuje a využíva množstvo zdravých baktérií a mikroorganizmov v črevách počas celého dňa.

Čo robia probiotiká?

Potraviny, ktoré vaša rodina konzumuje, sú plné živín, ktoré vaše telo takmer úplne vstrebalo v čase, keď sa z potravín stal odpad. Črevné baktérie sú jedným z najcennejších aktérov tohto procesu.

Vaše telo využíva dobré baktérie, ktoré pomáhajú tráviť potravu a udržiavať pohyb čriev. Probiotiká sú živé, aktívne baktérie, ktoré pomáhajú v tomto procese. Zavedením väčšieho množstva dobrých baktérií do čriev môžete podporiť ich účinnosť.

Probiotické doplnky často obsahujú aj prebiotiká. Prebiotiká nie sú živé a aktívne baktérie. Baktérie, ktoré sa už nachádzajú vo vašich črevách, budú lepšie pracovať a prospievať, keď im dodáte to, čo potrebujú, aby zostali zdravé a aktívne. Prebiotiká sú zložky prírodného pôvodu, ktoré podporujú rast zdravých baktérií tým, že pôsobia ako potrava pre tieto baktérie.

Tieto dve látky spolu fungujú ako vysnívaný tím pre zdravie čriev. Probiotiká vypĺňajú medzery, zatiaľ čo prebiotiká poskytujú črevám podporu, ktorú potrebujú, aby fungovali tak, ako majú.

probiotika pre deti

Aké druhy probiotík existujú?

Existujú stovky rôznych kmeňov probiotík. Keď väčšina ľudí hovorí o probiotikách, má na mysli skupinu probiotík „lactobacillus“ . Laktobacily sú zdravé baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskej črevnej mikroflóre. Tieto probiotiká rozkladajú sacharidy v tráviacom systéme a menia ich na kyselinu mliečnu, čo je presne to, čo sa deje, keď telo prirodzene premieňa potravu na energiu.

Laktobacily robia to isté, čo by zdravý tráviaci systém robil sám od seba. Ak organizmus účinne nerozkladá sacharidy v tráviacom systéme, môže to viesť k zápche a v niektorých prípadoch môže spôsobiť hnačku. Zavedenie väčšieho množstva baktérií lactobacillus do čreva môže zlepšiť schopnosť organizmu tráviť potravu.

Sú probiotiká bezpečné pre deti?

Na probiotikách nie je nič, čo by sa považovalo za nebezpečné pre väčšinu zdravých detí. Napriek tomu by ste sa pred zavedením nových vitamínov, doplnkov stravy alebo probiotík do stravy vášho dieťaťa mali vždy opýtať svojho pediatra.

Pre deti platia rovnaké pravidlá bezpečnosti probiotík pre dospelých. Probiotiká nemusia byť vhodnou voľbou pre deti s ochoreniami, ktoré ovplyvňujú ich imunitný systém, deti po operácii, ktorá ovplyvnila ich tráviaci systém, a deti s inými typmi chronických ochorení. To sa dozviete, až keď sa poradíte so svojím pediatrom. Zavolajte mu do ordinácie alebo sa o probiotikách zmiente pri najbližšej preventívnej prehliadke vášho dieťaťa.

Aké sú príznaky, že potrebujete probiotiká?

Rovnako ako pri multivitamínových doplnkoch, nie každé dieťa bude mať z probiotík úžitok. Deti so skvelým zdravím tráviaceho traktu sa môžu spoliehať na svoje vlastné telo, aby všetko fungovalo bez problémov. Deti, ktoré potrebujú trochu viac pomoci, napríklad tie, ktoré majú problémy s nadúvaním alebo celkovo zlým zdravotným stavom čriev, môžu chcieť používať probiotiká. Pred podávaním probiotík by ste sa mali vždy poradiť s pediatrom vášho dieťaťa, najmä ak má problémy s črevami alebo tráviacim traktom, ako je napríklad IBS (syndróm dráždivého čreva) alebo IBD (zápalové ochorenie čriev).

Vaše dieťa nedávno užívalo antibiotiká

Niekedy sú antibiotiká pre zdravie vášho dieťaťa nevyhnutné. Antibiotiká ničia baktérie zodpovedné za spôsobenie závažného ochorenia alebo infekcie, ale nerozlišujú - antibiotiká nemajú možnosť rozlíšiť baktérie, ktoré vášmu dieťaťu pomáhajú, od baktérií, ktoré mu škodia. Zničia všetky baktérie vrátane prospešných baktérií v črevách vášho dieťaťa.

Tráviace problémy sú častým vedľajším účinkom antibiotík. Mnohí ľudia zistili, že používanie probiotických doplnkov po antibiotikách môže pomôcť organizmu vrátiť sa do normálu oveľa skôr. Keďže probiotiká dopĺňajú a obnovujú zdravé črevné baktérie, pomáhajú udržať motor trávenia v tele, keď potrebuje dodatočnú podporu.

Vaše dieťa trpí zápchou

Zápcha nastáva, keď je pohyb čriev neúplný, ťažko sa vyprázdňuje alebo je zriedkavý. Je normálne, že dieťa vydrží bez stolice až tri dni. Ak vaše dieťa nie je počas tohto obdobia nafúknuté alebo sa necíti nepríjemne, zvyčajne to nie je znakom toho, že niečo nie je v poriadku. Ak vaše dieťa trvá dlhšie ako tri dni bez stolice a pociťuje nepríjemné pocity, je čas zavolať pediatra.

K zápche u detí môže prispieť veľa vecí. Probiotiká síce môžu byť súčasťou riešenia, ale neodhalia hlavnú príčinu zápchy. Probiotiká nemôžu vyriešiť problémy, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku stravy s nízkym obsahom vlákniny, potravinovej intolerancie alebo dehydratácie. Váš pediater bude musieť vaše dieťa vyšetriť, identifikovať príčinu a navrhnúť plán, ako zabrániť tomu, aby vaše dieťa opäť trpelo zápchou.

Vaše dieťa trpí hnačkou

Hnačka je charakterizovaná častým, voľným pohybom čriev. Hnačka môže byť u detí veľmi závažná. Ak sa nelieči, môže rýchlo viesť k dehydratácii. Ak má vaše dieťa hnačku, najlepšie je zavolať pediatra. Ak má vaše dieťa horúčku s hnačkou a vracaním, považujte situáciu za urgentnú. Udržiavanie hydratácie vášho dieťaťa a liečba akéhokoľvek základného ochorenia alebo infekcie môže tiež pomôcť zmierniť hnačku.

Ak vaše dieťa občas trpí hnačkou, ktorú nesprevádza horúčka ani infekcia, problém pravdepodobne súvisí so zdravím čriev. Váš pediater možno bude musieť vaše dieťa vyšetriť na ochorenia, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva. Rovnako dôležité je, aby váš pediater zistil, či hnačka nesúvisí s malabsorpciou, stavom, pri ktorom môže mať vaše dieťa ťažkosti so vstrebávaním živín z potravy.

Probiotiká môžu byť užitočným prostriedkom na posilnenie zdravia čriev pre deti, ktoré potrebujú trochu pomôcť, aby bol ich črevný bióm zdravý. Opýtajte sa svojho pediatra, či by probiotiká boli pre vaše dieťa prospešné.

Ako by ste mali používať probiotiká?

Probiotiká pôsobia v črevách. Najlepšie je používať probiotiká počas jedla. Užívanie probiotík tesne pred jedlom môže pomôcť probiotikám integrovať sa do tráviaceho systému vášho dieťaťa. Najlepšie je používať probiotiká s ranným jedlom. Probiotiká sa najlepšie spájajú s raňajkami, vďaka čomu majú dostatok času na to, aby mohli počas dňa pracovať.

Probiotiká sú určené na každodenné užívanie. Kľúčom k úspechu je dôslednosť. Ak dieťaťu podávate iba jeden alebo dva probiotické doplnky každý mesiac, je nepravdepodobné, že budú mať nejaký významný účinok. Probiotiká začínajú pôsobiť rýchlo, ale plný rozsah ich prínosu sa prejaví až po 2 až 3 týždňoch. Potom každodenné užívanie udržiava ich prínos.

V niektorých prípadoch vám pediater odporučí používať probiotiká len krátkodobo. Ak vaše dieťa nedávno užívalo antibiotiká, váš pediater môže navrhnúť užívanie probiotík približne mesiac. Ak chcete svojmu dieťaťu podávať probiotiká aj naďalej, opýtajte sa svojho pediatra. Ak vášmu dieťaťu výrazne prospievajú, váš pediater sa pravdepodobne podpíše.

 

Späť do obchodu