Probiotiká na akné a zdravie pokožky

Obsah:

  • Čo spôsobuje akné a škvrny?
  • Ako môže zdravie čriev ovplyvniť vašu pleť a prečo?
  • Mikrobióm kože
  • Môžu probiotiká pomôcť pri akné?
  • Probiotiká pri rosacei
  • Päť tipov pre zdravú pleť a zdravé črevá

Zdravie čriev a zdravie pokožky boli prepojené už na začiatku 20. stotočia . V tomto článku sa budeme venovať súčasným poznatkom o tomto prepojení, najmä prepojeniu medzi zdravím čriev a akné, a úlohe, ktorú v tomto vzťahu môžu zohrávať probiotiká.

Tínedžeri nie sú jedinou vekovou skupinou, ktorú trápia nepríjemné, bolestivé škvrny a výsevy - akné je častým problémom aj u dospelých. V tomto článku vám odpovieme na otázky o súvislosti medzi zdravím čriev a zdravím pokožky a o tom, ako môžu probiotiká pomôcť.

Čo spôsobuje akné a škvrny?

Akné je spôsobené zápalom pokožky a postihuje najmä mazové žľazy, ktoré produkujú kožný maz, prirodzený olej, ktorý udržiava pokožku mastnú. Nadmerné množstvo kožného mazu a odumretých kožných buniek blokuje kožné folikuly (objavujú sa ako čierne bodky). Tieto zablokované póry sú živnou pôdou pre ďalšie infekcie a zápaly. Škvrny sa vyvíjajú ako papuly (červené hrbolčeky) a pustuly (biele hlavičky). Hoci existujú rôzne faktory, ktoré môžu vyvolať akné, vrátane hormonálnych, stravovacích a environmentálnych faktorov, do úvahy by sa mal brať aj vplyv zdravia čriev.

probiotika a akne

Ako môže zdravie čriev ovplyvniť vašu pokožku a prečo?

Zdravé črevá sú do veľkej miery ovplyvnené zdravím súboru mikróbov, ktoré žijú v našich črevách, známeho ako črevný mikrobióm. Črevný mikrobióm ovplyvňuje zdravie čriev nielen lokálne, ale má aj ďalekosiahle účinky v celom tele. Podieľa sa na mnohých bežných kožných ochoreniach, ako sú ekzémy, psoriáza a akné.

Črevá môžu ovplyvňovať zdravie pokožky prostredníctvom tzv. osi črevo - koža3 . Keďže 70 % imunitných buniek sa nachádza v črevách, naše črevné mikróby môžu ovplyvňovať funkciu imunitných buniek. V ideálnom prípade to vedie k zvýšeniu produkcie protizápalových poslov (cytokínov) a zníženiu hladiny prozápalových cytokínov. Avšak dysbióza, nerovnováha medzi priateľskými a škodlivejšími baktériami v čreve, je často prítomná pri akné a môže mať negatívny vplyv na naše imunitné reakcie.

V reakcii na dysbiózu, zápal alebo infekciu v čreve sa zväčšujú medzery medzi bunkami vystieľajúcimi črevo, čo spôsobuje tzv. deravé črevo. Prospešné črevné baktérie, známe ako probiotiká, brzdia rast škodlivých baktérií alebo patogénov a posilňujú výstelku črevnej steny. Keď však premnoženie patogénov poškodí črevnú stenu, obsah čreva uniká cez túto abnormálne priepustnú výstelku a môže stimulovať reakciu imunitných buniek, čo v tele vyvolá zápal, ktorý môže prispieť k vzniku akné. Cez tieto medzery v sliznici črevnej steny môžu prechádzať aj vedľajšie bakteriálne produkty, ktoré sa krvným obehom dostávajú do kože, kde môžu vysušovať a stvrdnúť pokožku.

Kožný mikrobióm

Podobne ako črevá, aj koža je osídlená vlastným súborom mikróbov nazývaným kožný mikrobióm. Medzi bežné baktérie, ktoré sa bežne nachádzajú na koži, patria stafylokoky, korynebaktérie, propionibaktérie, brevibaktérie a mikrokoky. Zloženie kožného mikrobiómu sa u jednotlivých ľudí líši v závislosti od faktorov, ako je vek, pohlavie a prostredie.

Kolonizácia kože baktériou Propionibacterium acnes sa spája s akné a môže vyvolať zápalovú reakciu. Prvou líniou liečby acne vulgaris sú antibiotiká. Žiaľ, v posledných rokoch sa zvýšil počet kmeňov Propionibacterium acnes rezistentných voči antibiotikám a antibiotiká môžu spôsobovať nepríjemné vedľajšie účinky. Tí, ktorí trpia akné, môžu hľadať alternatívne možnosti, ako sú napríklad probiotiká, ktoré im pomôžu zvládnuť akné alebo zmierniť vedľajšie účinky antibiotických liekov - viac informácií o tom nájdete nižšie.

Môžu probiotiká pomôcť pri akné?

Záujem o používanie probiotík pri akné a iných kožných ochoreniach rastie, ale ako môžu pomôcť? Pozrime sa na rôzne spôsoby, akými môžu byť prospešné.

  • Akné je zápalové ochorenie a ukázalo sa, že kmene laktobacilov a bifidobaktérií znižujú uvoľňovanie prozápalových cytokínov TNF- α, IL-6 a IL-8 a zvyšujú uvoľňovanie protizápalových cytokínov IL-1010.
  • Zníženie oxidačného stresu - telo prirodzene produkuje tzv. voľné radikály ako výsledok metabolických procesov v tele. Antioxidanty, ktoré prijímame v strave, napríklad v pestro sfarbenom ovocí a zelenine, pôsobia proti týmto voľným radikálom. Často však dochádza k nerovnováhe, keď sa produkuje príliš veľa voľných radikálov a nie dostatok antioxidantov na potlačenie ich účinkov, čo sa nazýva oxidačný stres. Nadbytok voľných radikálov prispieva k vzniku zápalov. Pri akné dochádza k zvýšeniu oxidačného stresu a markerov oxidačného stresu, ako je napríklad hydroperoxid. Tieto markery oxidačného stresu vrátane hydroperoxidu boli znížené aj špecifickými probiotickými kmeňmi.
  • Obnovenie rovnováhy črevnej dysbiózy - Probiotická suplementácia môže obnoviť rovnováhu črevného mikrobiómu zvýšením hladiny prospešných baktérií a potlačením rastu škodlivejších baktérií.
  • Inhibícia patogénnych baktérií na koži - Medzi prirodzených bakteriálnych obyvateľov kože patria Staphylococcus epidermidis a Streptococcus salivarius , ktoré môžu inhibovať rast Propionibacterium acnes.Hoci v súčasnosti tieto probiotické kmene nie sú dostupné na starostlivosť o pleť, farmaceutická spoločnosť Bayer oznámila, že v blízkej budúcnosti plánuje vyvinúť prírodný rad na starostlivosť o pleť s obsahom Staphylococcus epidermidis.
  • Udržiavanie integrity črevnej bariéry - zvýšená črevná priepustnosť, inak známa ako „deravé črevo“, môže prispievať k vzniku akné. Probiotiká môžu posilniť výstelku črevnej steny a potlačiť rast patogénov, ktoré poškodzujú jemnú črevnú výstelku.
  • Podporujú zdravie čriev a regulujú pohyb čriev - jedinci s akné častejšie trpia pravidelnosťou a problémami s trávením Dysbióza a „deravé črevá“ sa častejšie vyskytujú u osôb trpiacich nepravidelnosťou čriev v porovnaní so zdravými jedincami, pričom obe tieto skutočnosti môžu prispievať k vzniku akné.
  • Pomoc pri zvládaní účinkov stresu - existuje prepojenie medzi duševným zdravím, črevami a zdravím pokožky, známe ako os črevo-koža-mozog. Problémy duševného zdravia, ako sú úzkosť a depresia, sa často vyskytujú spolu s chronickými kožnými ochoreniami, ako je akné, a stres je dôležitým spúšťačom akné. Pri stresovej reakcii sa do krvného obehu uvoľňuje kortizol, náš hlavný stresový hormón. Môže sa viazať na receptory v koži, čo vedie k zvýšenej produkcii kožného mazu a zápalu. Stres môže spúšťať akné aj nepriamo, pretože spôsobuje dysbiózu v črevách. Toto narušenie črevného mikrobiómu môže zvýšiť črevnú priepustnosť a spôsobiť „deravé črevo“, čo vedie k zápalu. Dysbióza aj „deravé črevo“ môžu prispieť k vzniku akné a môžu byť zlepšené probiotikami, ako je uvedené vyššie. 

Probiotiká na rosaceu?

Ružovka, kožné ochorenie, ktoré spôsobuje začervenanie, malé hrbolčeky a viditeľné cievy na tvári, sa často mylne považuje za akné. Avšak začervenanie spojené s akné sa zvyčajne nachádza okolo jednotlivých škvŕn kdekoľvek na tvári alebo na tele, zatiaľ čo začervenanie kože pri rosacei sa častejšie vyskytuje v strede tváre.

Medzi črevom a rosaceou môžu existovať súvislosti. V rozsiahlej klinickej štúdii sa zistilo, že veľký počet dospelých s diagnózou rosacea mal aj gastrointestinálne poruchy, ako je Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a IBS.

Päť tipov pre zdravú pokožku a zdravé črevá

  • Dbajte na stravovacie návyky - Typická západná strava - s vysokým obsahom tuku, cukru a vlákniny - je spojená s akné. Zvážte zaradenie väčšieho množstva celozrnných potravín, ako je ovocie a zelenina a celozrnné výrobky.
  • Pite veľa vody - hydratácia je nevyhnutná pre pravidelnosť čriev a zdravé črevá.
  • Cvičenie môže zlepšiť zdravie pokožky zvýšením prietoku krvi a vylučovaním odpadových látok v pote, ale výskum tiež ukázal, že cvičenie môže znížiť zhoršovanie stavu pokožky spojené so starnutím.
  • Skúste jogurtovú masku na tvár - odborníci na krásu používajú živý prírodný jogurt, ktorý sa nanesie priamo na tvár a nechá sa pôsobiť 10 až 15 minút. Výhody jogurtovej masky na tvár môžu byť spôsobené probiotickými baktériami Lactobacilli, ktoré sa bežne nachádzajú v živých jogurtoch.
  • Zvážte probiotický doplnok

 

Späť do obchodu