Probiotiká a zdravie čriev

Obsah:

  • Čo sú probiotiká?
  • Ako probiotiká fungujú?
  • Na čo sa môžu probiotiká používať?
  • Prebiotiká
  • Najlepšie tipy

Probiotiká a zdravie čriev

Čo sú probiotiká?

Hoci ľudia majú tendenciu myslieť si, že baktérie sú škodlivé zárodky, ktoré kazia potraviny alebo spôsobujú choroby, existuje mnoho baktérií, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Vaše črevá trávia a vstrebávajú potravu a prirodzene obsahujú bilióny mikroorganizmov (napr. baktérií), ktoré sú dôležité pre to, aby sme si udržali zdravie.

Probiotiká sú „dobré“ mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v potravinových výrobkoch alebo doplnkoch stravy. Môžu byť prospešné pre naše zdravie tým, že zlepšujú rovnováhu črevných baktérií. Nachádzajú sa v rôznych formách, ako sú jogurty, tablety, kapsuly a vrecúška.
Probiotiká sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné pre zdravých ľudí všetkých vekových kategórií. Ak váš imunitný systém nefunguje správne, môžete byť pri ich užívaní ohrození. Požiadajte o radu svojho lekára alebo dietológa.

Vedeli ste, že?

Počet baktérií vo vašom čreve je takmer 10-krát vyšší ako počet buniek vášho vlastného tela. Ak by ste zhromaždili svoje črevné baktérie, vážili by približne 1 kg .

Ako probiotiká fungujú?

Baktérie v črevách môžu byť vyradené z rovnováhy z mnohých rôznych dôvodov. Patrí medzi ne starnutie, užívanie antibiotík, ochorenia, ako je syndróm dráždivého črevahttps://www.tozax.sk/blog/hnacka-a-syndrom-drazdiveho-creva-nemusi-byt-velky-problem/ alebo zápalové ochorenie čreva, alebo po otrave jedlom (gastroenteritíde) či operácii čriev.
Mnohé probiotiká obnovujú rovnováhu črevných baktérií a môžu vášmu telu pomôcť optimálne fungovať v mnohých ohľadoch.
Keď ich konzumujete, súperia o priestor a potravu s potenciálne škodlivými baktériami - vyháňajú ich z vašich čriev. Probiotiká tiež umožňujú vášmu imunitnému systému lepšie bojovať s infekciami.
Niektoré štúdie napríklad ukázali, že vďaka nim môže prechladnutie trvať kratšie a zlepšujú vašu reakciu na niektoré vakcíny.
Probiotiká vám tiež môžu pomôcť tráviť vlákninu a produkovať kyslé zlúčeniny na udržanie zdravej sliznice čriev.

Na čo sa môžu probiotiká používať?

Uskutočnilo sa veľa výskumov, aby sa zistilo, či je užívanie probiotík vhodné pre zdravých ľudí a ľudí so špecifickými poruchami. Vedeckých dôkazov o ich používaní stále pribúda, ale tu je niekoľko oblastí, v ktorých môžu byť probiotiká prospešné.

Užívanie antibiotík

Antibiotiká sú skutočne užitočné v boji proti bakteriálnym infekciám. Spôsobujú však aj veľké zmeny v rovnováhe našich črevných baktérií, čo niekedy vedie k hnačke. Výskum ukazuje, že mnohé probiotiká zabránia hnačke pri užívaní antibiotík. Užívajte ich hneď, ako začnete užívať antibiotiká, a pokračujte v užívaní aspoň týždeň po skončení liečby.

Prevencia superbaktérie Clostridium difficile

Niektorí ľudia, najmä tí, ktorí užívajú antibiotiká, sú vystavení riziku nákazy týmto črevným superbaktériom, nazývaným aj C-diff. Tento bacil spôsobuje veľmi silnú hnačku. Hoci sa dá liečiť antibiotikami, až štyria z desiatich ľudí dostanú C-diff znova. Dietológovia a ďalší klinickí výskumníci zistili, že probiotický mliečny nápoj obsahujúci Lactobacillus casei aLactobacillus bulgaricus môže zabrániť tomu, aby starší ľudia, ktorí užívajú antibiotiká v nemocnici, vôbec dostali C-diff.

Cestovanie do exotických krajín

Cestovateľská hnačka sa môže vyskytnúť v dôsledku bakteriálnej alebo vírusovej infekcie počas cesty do určitých krajín alebo po nej. Medzi príznaky patrí vylučovanie vodnatej stolice trikrát alebo viackrát denne, a to buď počas cesty, alebo krátko po nej. Zvyčajne trvá približne tri až päť dní a je to bežné, ale zvyčajne mierne ochorenie, ktoré sa šíri v dôsledku nedostatočnej hygieny. 
Preskúmanie ukázalo, že probiotiká môžu znížiť pravdepodobnosť, že dostanete cestovateľskú hnačku. Ak sa chystáte do časti sveta, kde je cestovateľská hnačka bežná, môžete zvážiť užívanie probiotika Saccharomyces boulardii alebo zmesi probiotík Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum počas celej dovolenky.

Zápcha

Zápcha je bežná. Medzi príznaky patrí zriedkavé vyprázdňovanie, tvrdá stolica, nadúvanie brucha a napínanie. Nedávne štúdie ukázali, že niektoré probiotiká môžu pomôcť zmierniť tieto príznaky. Ak trpíte zápchou, vyskúšajte výrobky, ktoré obsahujú Bifidobacterium lactis na skúšobné obdobie štyroch týždňov. Ak nezaberajú, vyskúšajte inú značku alebo ich prestaňte užívať.

Syndróm dráždivého čreva (IBS)

IBS je medzi dospelými veľmi častý. Príznaky zahŕňajú silnú hnačku alebo zápchu spolu s nadúvaním. U niektorých pacientov sa preukázali zmeny v rovnováhe črevných baktérií. Hoci mnohé štúdie boli doteraz malé a nepresvedčivé, výskum ukázal, že niektoré probiotiká môžu pomôcť zmierniť príznaky, najmä nadúvanie.
Dietológovia odporúčajú pacientom s IBS užívať probiotiká počas skúšobného obdobia štyroch týždňov. Ak nezaberajú, vyskúšajte inú značku alebo ich prestaňte užívať - nezaberajú na každého.

Zápalové ochorenie čriev

Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba sú zápalové ochorenia čriev, ktoré majú za následok silné hnačky a veľké zmeny v rovnováhe črevných baktérií. Niektoré probiotiká sú pre pacientov s ulceróznou kolitídou veľmi užitočné, najmä preto, že im pomáhajú udržať sa dlhšie v dobrom stave. Ich použitie u pacientov s Crohnovou chorobou však nie je také presvedčivé.

Ako sa môžem stravovať s ohľadom na túto skutočnosť?

Ak chcete probiotiká zaradiť do svojho jedálnička, vyberajte si potraviny bohaté na probiotiká, napríklad jogurty. Uistite sa, že na obale je uvedené „obsahuje živé alebo aktívne kultúry“.
Iné fermentované potraviny, ako napríklad kefír a kombucha, môžu tiež obsahovať prospešné mikroorganizmy. Uvedomte si, že sa nepovažujú za probiotiká, pretože chýbajú vedecké dôkazy o ich prospešnosti pre zdravie.
Ak ste zdraví, je nepravdepodobné, že probiotický doplnok bude prospešný. Ak trpíte črevným ochorením a chcete vyskúšať probiotikum, poraďte sa so svojím dietológom. Poradí vám výrobok s najlepšími vedeckými dôkazmi na zlepšenie vašich príznakov.
Probiotické potraviny alebo výživové doplnky vždy skladujte podľa odporúčaných podmienok (napr. teplota) uvedených na obale. Môže to ovplyvniť počet „živých“ probiotík, ktoré bude výrobok obsahovať, keď ho skonzumujete.

Prebiotiká

Niektoré probiotiká sa ťažko dostávajú do čriev, pretože ich ničí kyselina v žalúdku. Jedným zo spôsobov, ako posilniť svoje vlastné prirodzené dobré črevné baktérie, je konzumácia prebiotík. Prebiotiká sú ako hnojivo pre naše črevné mikróby. Sú to v podstate potraviny, ktoré vyživujú naše dobré baktérie a nesmú sa zamieňať s probiotikami, čo sú živé baktérie. Konzumácia prebiotík spôsobuje, že vo vašich črevách rastie viac dobrých črevných baktérií.
Medzi zdroje prebiotík patrí cibuľa, cesnak, špargľa, artičok a koreň čakanky. Niektorí ľudia sa rozhodnú užívať prebiotický doplnok, ako je fruktooligosacharid alebo galaktooligosacharid.
Hoci sa uskutočnili niektoré výskumy o používaní prebiotík v uvedených oblastiach, vo všeobecnosti sa viac štúdií uskutočnilo o probiotikách. V týchto oblastiach je potrebný ďalší výskum.

Najlepšie tipy

  • V našich črevách sa nachádzajú bilióny prirodzených baktérií, ktoré nám pomáhajú udržiavať zdravie, ale niekedy môžu byť vyradené z rovnováhy
  • Probiotiká sú dobré baktérie, ktoré môžu zlepšiť rovnováhu našich črevných baktérií. Nachádzajú sa v potravinách, ako sú niektoré jogurty a fermentované mliečne nápoje, a tiež v doplnkoch vo forme tabliet a kapsúl.
  • Ak si vyberiete probiotický doplnok, dodržiavajte pokyny na obale týkajúce sa dávkovania a dĺžky užívania.
  • Užívanie probiotík je pre zdravých ľudí vo všeobecnosti bezpečné. Ľudia, ktorých imunitný systém nefunguje správne, však môžu byť ohrození, preto by mali vopred vyhľadať odbornú radu
  • Ak trpíte črevným ochorením, opýtajte sa svojho dietológa, ktoré probiotiká majú najlepšie dôkazy na zvládnutie vašich príznakov

 

Späť do obchodu