Obsah:
- Čo sú probiotiká?
- Výhody probiotík pre zdravie
- Ako používať probiotiká
- Najlepšie probiotické potraviny
- Záver
Či už chcete podporiť svoju imunitu, znížiť riziko ochorenia alebo jednoducho zlepšiť svoj celkový zdravotný stav, probiotiká môžu byť vhodným doplnkom vašej každodennej rutiny.
Nielen to, ale niektorí ľudia dokonca veria, že probiotiká by mohli byť kľúčom k ukončeniu podvýživy na celom svete.
Čo sú probiotiká? Probiotiká sú typom organizmu, ktorý môže pomôcť zvýšiť množstvo prospešných baktérií v črevách. Vo vašich črevách sa nachádzajú trilióny týchto živých mikroorganizmov, ktoré tvoria mikrobióm.
Nachádzajú sa aj v doplnkoch stravy, fermentovaných potravinách (ako je tempeh, natto a miso) a probiotických nápojoch, ako je kombucha.
Rôzne mikróby žijúce v tráviacom trakte zohrávajú úlohu buď pri podpore zdravia, alebo pri ochoreniach. Mnohé z týchto bakteriálnych buniek sa napríklad považujú za „dobré baktérie“ a pomáhajú podporovať imunitné funkcie, zlepšujú vstrebávanie živín a pomáhajú pri syntéze kľúčových neurotransmiterov a iných zlúčenín.
Čo sú probiotiká?
Probiotiká sú definované ako živé baktérie, ktoré lemujú tráviaci trakt a podporujú schopnosť tela absorbovať živiny a bojovať proti infekciám.
Vedeli ste, že vaše telo obsahuje približne rovnaký počet molekúl črevných baktérií ako buniek zvyšku tela? Nie je teda divu, že vaše črevá sú pre vaše zdravie také dôležité.
Len vaša pokožka a tráviaci systém hostia približne 2 000 rôznych druhov baktérií.
Národné centrum pre komplementárne a integratívne zdravie (NCCIH) nazýva probiotiká „živé mikroorganizmy, ktoré majú mať po konzumácii alebo aplikácii do tela priaznivé účinky na zdravie“. NCCIH poukazuje na to, že baktérie často považujeme za škodlivé „bacily“ - probiotické baktérie však v skutočnosti pomáhajú telu správne fungovať.
Čo sa stane, keď začnete užívať probiotiká? Ukázalo sa, že probiotiká sú účinné pri podpore imunitných funkcií, znižovaní zápalov, podpore zdravého trávenia, zvládaní zápalových ochorení čriev, ako aj pri udržiavaní krásnej pokožky, najmä v kombinácii s prebiotikami (ako sú oligosacharidy).
Vaše „dobré črevné baktérie“ sú tiež zodpovedné za:
- produkciu vitamínu B12, butyrátu a vitamínu K2
- vytláčanie zlých mikróbov
- Zlepšovanie funkcie bariéry črevnej sliznice a zabraňovanie invázii patogénov do črevného epitelu
- pomoc pri regulácii centrálneho nervového systému
- Vytváranie enzýmov, ktoré ničia škodlivé mikróby
- stimulácia vylučovania IgA a regulačných T-buniek, ktoré podporujú imunitné funkcie
Probiotiká sú vo vašom organizme už od narodenia. Keď je novorodenec počas pôrodu v pôrodných cestách matky, dieťa je prvýkrát vystavené živým baktériám svojej matky.
Táto udalosť spustí reťazec udalostí v tráviacom trakte dieťaťa a tráviaci trakt dieťaťa začne produkovať dobré baktérie.
V minulosti mali ľudia v strave dostatok probiotík z konzumácie čerstvých potravín z dobrej pôdy a kvasením potravín, aby sa nepokazili.
Dnes však kvôli chladeniu a poľnohospodárskym postupom, ako je napríklad namáčanie potravín chlórom, väčšina našich potravín v mene hygieny obsahuje len málo alebo žiadne probiotiká. V skutočnosti mnohé potraviny obsahujú nebezpečné antibiotiká, ktoré ničia dobré baktérie v našom tele.
Výhody probiotík pre zdravie
- Zlepšenie zdravia tráviaceho traktu
Prvým hlavným prínosom probiotík je podpora dobrého zdravia tráviaceho traktu. V prehľade z roku 2019 sa vysvetľuje, že konzumácia probiotík preukázateľne zlepšuje imunitný, gastrointestinálny a reprodukčný systém zdravia zdravých dospelých ľudí.
V skutočnosti podľa metaanalýzy klinických štúdií: „Pri rozhodovaní o používaní probiotík pri liečbe alebo prevencii gastrointestinálnychochorení je najdôležitejším faktorom, ktorý treba zohľadniť, typ ochorenia a druh (kmeň) probiotika.“
Konzumácia potravín bohatých na dobré baktérie a používanie probiotických doplnkov môže pomôcť zabezpečiť ochranu pred zápalovými ochoreniami čriev vrátane ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby. Dôkazy sú všaksilnejšie, čo sa týka zlepšenia ulceróznej kolitídy, zatiaľ čo Crohnova choroba nemusí mať taký veľký prínos.
Okrem toho prebieha výskum skúmajúci úlohu probiotík pri problémoch s lepkom vrátane celiakie.
Veľké množstvo dôkazov naznačuje, že probiotiká sú účinné aj proti viacerým formám hnačky vrátane hnačky spojenej s antibiotikami, akútnej hnačky, cestovateľskej hnačky, infekčnej hnačky a ďalších pridružených príznakov hnačky. Pomáhajú aj pri zmierňovaní zápchy.
Okrem toho sa v metaanalýzach zistilo, že probiotiká znižujú bolesť a závažnosť príznakov syndrómu dráždivého čreva (IBS), pomáhajú pri eradikácii H. pylori a liečia pouchitídu, stav, ktorý vzniká po chirurgickom odstránení hrubého čreva a konečníka.
Na dosiahnutie najväčšieho prínosu pri zvládaní IBS, štúdie naznačujú, že najlepšie je užívať viackmeňové probiotické kapsuly počas obdobia najmenej ôsmich týždňov.
- Pomáhajú znižovať odolnosť voči antibiotikám
Svetová zdravotnícka organizácia považuje rezistenciu voči antibiotikám za jednu z najväčších hrozieb pre globálne zdravie, potravinovú bezpečnosť a rozvoj v súčasnosti. Baktérie sa stávajú odolnými voči antibiotikám v dôsledku nadmerného používania predpísaných antibiotík, nedostatočnej rozmanitosti týchto liekov a nesprávneho používania antibiotík.
Používaním probiotík je možné pomôcť obnoviť chudobnú rozmanitosť črevných baktérií, ktorá sa často vyskytuje po užívaní antibiotík, a predchádzať črevným problémom spojeným s antibiotikami. Okrem toho probiotiká z výživových doplnkov a potravín môžu zvýšiť účinnosť antibiotík a pomôcť zabrániť tomu, aby sa baktérie vo vašom tele stali rezistentnými.
- Môže bojovať proti duševným chorobám
„Druhý“ mozog čriev je hlavným bodom výskumu, odkedy vedci objavili význam spojenia čriev a mozgu.
V prehľade z roku 2015 sa zdôraznili zložité interakcie medzi črevami a mozgom a uviedlo sa v ňom: Zdá sa, že „[rôzne interakcie medzi črevami a mozgom] ovplyvňujú patogenézu mnohých porúch, v ktorých je zapletený zápal, ako sú poruchy nálady, poruchy autistického spektra, poruchy pozornosti a precitlivenosti, skleróza multiplex a obezita.“
Autori diskutujú o potrebe „psychobiotík“ (probiotík, ktoré ovplyvňujú funkciu mozgu) pri zvládaní rozvoja týchto stavov. Zdá sa, že práve táto protizápalová vlastnosť zaujíma výskumníkov najviac.
Hoci sa na ľuďoch uskutočnilo len obmedzené množstvo klinických štúdií zameraných na túto tému, prvé výskumy naznačujú, že u zvierat môže doplnenie probiotík pomôcť zmierniť príznaky úzkosti znížením zápalu pozdĺž tohto spojenia medzi črevami a mozgom.
Niekoľko štúdií na hlodavcoch ukázalo, že konzumácia probiotík môže zabrániť zvýšeniu niektorých stresových hormónov vrátane ACTH, kortikosterónu a adrenalínu prostredníctvom osi hypotalamus-hypofýza-nadobličky.
Podľa metaanalýzy z roku 2016 - prvého prehľadu svojho druhu - sa zdá, že medzi prínosy probiotík patrí aj zníženie príznakov depresie . Užívanie probiotík môže tiež pomôcť znížiť počet opakovaných hospitalizácií z manických epizód u osôb s manickou depresiou.
O niečo prekvapivejším výsledkom sa však zdá byť spôsob, akým probiotiká môžu ovplyvniť niektoré príznaky autizmu. O autizme a zdraví čriev sa diskutuje už nejaký čas, keďže pacienti s touto poruchou zvyčajne trpia veľkým množstvom tráviacich problémov.
Na základe štúdií na zvieratách sa však zdá byť možné, že zmena kvality črevných baktérií by mohla prospieť nielen tráviacemu systému, ale aj abnormálnemu správaniu pri autizme.
V roku 2016 bola zaznamenaná prípadová štúdia chlapca s ťažkým autizmom. Počas liečby probiotikami na tráviace problémy sa pacient spontánne zlepšil na škále ADOS, diagnostickom hodnotiacom systéme pre ľudí s autizmom.
Skóre kleslo z 20 o tri body na stabilných 17. Podľa správy, skóre ADOS „spontánne nekolíše v čase“ a je „absolútne stabilné“.
Vzhľadom na výsledky, ako sú uvedené vyššie, prebiehajú štúdie na ľuďoch s cieľom zistiť, či liečba probiotikami môže zlepšiť nielen gastrointestinálne príznaky pozorované pri autizme, ale aj „základné deficity poruchy, kognitívny a jazykový vývoj a funkciu a prepojenie mozgu“.
- Posilnenie imunity
Probiotiká aj prebiotiká sú pokračujúcimi témami výskumu týkajúcimi sa imunity. Keď sa používajú spoločne, vedci ich spoločne označujú ako synbiotiká.
V jednom prehľade z roku 2015 na túto tému sa uvádza,,Naznačujeme, že LAB a bifidobaktérie a nové kmene [probiotík] by mohli byť dodatočnou alebo doplnkovou liečbou a môžu mať potenciál na prevenciu širokého spektra ochorení súvisiacich s imunitou v dôsledku protizápalového účinku."
Keďže chronický zápal je základom mnohých chorôb a zdravotných stavov, skutočnosť, že probiotiká tento účinok uplatňujú v čreve, kde sa nachádza 80 % imunitného systému, je kľúčová. Zdá sa, že imunitu posilňujúce účinky probiotík sú obzvlášť užitočnépre kvalitu života seniorov.
V súčasnosti prebieha výskum, ktorého cieľom je overiť, či probiotiká môžu „znížiť zápal a zlepšiť imunitné zdravie čriev u HIV pozitívnych osôb“, ktoré ešte nepodstúpili liečbu.
- Podpora zdravej pokožky
Mnohé cesty výskumu skúmali prínosy probiotík pre pokožku, najmä u detí. Metaanalýzy zistili, že probiotiká môžu byť účinné pri prevenciidetskej atopickej dermatitídy a detského ekzému.
Integrita črevných baktérií súvisí aj so vznikom akné, hoci spôsob, akým sa to deje, je stále nejasný.
Zdá sa, že prínos probiotík pre pokožku súvisí aj so znížením zápalu, ktorý sa prejavuje u zdravých črevných baktérií. L. casei, konkrétny kmeň probiotika, „môže znížiť antigénne špecifické zápaly kože“.
Výskum skutočne naznačuje, že vyvážené črevné prostredie má prínos pre zdravú aj chorú ľudskú pokožku.
- Poskytuje ochranu pred potravinovými alergiami
Vedeli ste, že u dojčiat s chudobnými črevnými baktériami sa počas prvých dvoch rokov života častejšie objavujú alergie?
Dôvodom, prečo probiotiká môžu pomôcť znížiť najmä príznaky potravinovej alergie, je s najväčšou pravdepodobnosťou ich schopnosť znižovať chronický zápal v čreve a regulovať imunitné reakcie - u dospelých aj u detí.
- Môžu liečiť závažné ochorenia u dojčiat
Dve nebezpečné ochorenia u novorodencov, nekrotizujúca enterokolitída (NEC) a novorodenecká sepsa, sa môžu stretnúť s dobre navrhnutými probiotickými doplnkami. Obe tieto ochorenia sú časté u predčasne narodených detí a najnebezpečnejšie sú u detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou a veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou.
Výskum potvrdil, že ak tehotná matka užíva počas tehotenstva vysokokvalitné probiotiká, pravdepodobnosť vzniku NEC alebo sepsy u jej dieťaťa je výrazne nižšia, najmä ak je dieťa po narodení dojčené (a mama stále užíva doplnky) a/alebo ak sa probiotiká pridávajú do výživy.
Zdá sa, že probiotický doplnok s viacerými bakteriálnymi kmeňmi je v týchto prípadoch najúčinnejší.
Jeden prehľad o prínosoch probiotík pri nekrotizujúcej enterokolitíde bol dostatočne odvážny na to, aby povedal: „Výsledky potvrdzujú významný prínos probiotických doplnkov pri znižovaní úmrtnosti a ochorení u predčasne narodených novorodencov... celkové dôkazy naznačujú, že ďalšie placebom kontrolované štúdie nie sú potrebné, ak je k dispozícii vhodný probiotický produkt.“
Pokiaľ ide o sepsu v rozvojových krajinách (kde je v drvivej väčšine prípadov častejšia), v randomizovanej kontrolovanej štúdii z roku 2017 sa uvádza, že veľkému počtu týchto prípadov „by sa dalo účinne predísť“, ak by matky dostávali synbiotikum (probiotikum a prebiotikum spolu), ktoré obsahuje probiotický kmeň L. plantarum.
- Zníženie krvného tlaku
Rozsiahla analýza preskúmala dostupné výskumy a zistila, že probiotiká pomáhajú znižovať krvný tlak zlepšením lipidového profilu, znížením inzulínovej rezistencie, reguláciou hladiny renínu (bielkoviny a enzýmu vylučovaného obličkami na zníženie krvného tlaku) a aktiváciou antioxidantov.
Vedci ich považujú za cenné perspektívy pri liečbe vysokého krvného tlaku, pretože ich vedľajšie účinky sú vo všeobecnosti minimálne alebo žiadne.
Tieto účinky sú najvýraznejšie u ľudí, ktorí už majú hypertenziu, a zlepšujú sa, keď subjekt konzumuje viac probiotických kmeňov najmenej osem týždňov alebo dlhšie v doplnkoch obsahujúcich 100 miliárd alebo viac jednotiek tvoriacich kolónie (CFU).
- Môže bojovať proti cukrovke
Niekoľko rozsiahlych štúdií a dve metaanalýzy potvrdili, že probiotiká by mali byť hlavným faktorom pri určovaní prírodnej liečby cukrovky.
V rozsiahlej štúdii zahŕňajúcej takmer 200 000 subjektov a celkovo 15 156 prípadov cukrovky 2. typu vedci potvrdili, že vyšší príjem jogurtov bohatých na probiotiká znižuje riziko vzniku cukrovky.
Podľa metaanalýzy z roku 2014 probiotiká prospievajú diabetikom tým, že zlepšujú citlivosť na inzulín a znižujú autoimunitnú reakciu vyskytujúcu sa pri cukrovke. Autori naznačujú, že výsledky boli dostatočne významné na to, aby sa uskutočnili veľké, randomizované, kontrolované štúdie („zlatý štandard“ vedeckých štúdií) s cieľom zistiť, či sa probiotiká skutočne môžu používať na prevenciu alebo zvládanie príznakov cukrovky.
Kombinácia probiotík s prebiotikami môže tiež pomôcť pri riadení hladiny cukru v krvi, najmä ak je hladina cukru v krvi už zvýšená.
- Môže zlepšiť nealkoholovú tukovú chorobu pečene
Nealkoholickým tukovým ochorením pečene (NAFLD) trpí len v USA 80 až 100 miliónov ľudí. NAFLD je charakterizovaná nahromadením tuku v pečeni a môže nakoniec viesť k cirhóze, ktorá u niektorých pacientov končí zlyhaním pečene alebo smrťou.
Metaanalýza štúdií o probiotikách a NAFLD z roku 2013 zistila, že užívanie probiotík môže u pacientov s týmto ochorením zlepšiť viaceré dôležité faktory, čo viedlo autorov štúdie k tvrdeniu: „Modulácia črevnej mikroflóry predstavuje novú liečbu NAFLD.“
- Môže zlepšiť zdravie pošvy
Probiotiká pre vaginálne zdravie? Hoci sa ešte stále nedozvedeli viac o vplyve, ktorý môžu mať probiotiká na vaginálne zdravie, niektoré dôkazy naznačujú, že ich užívanie môže znížiť riziko opakujúcich sa vaginálnych infekcií a dráždivých príznakov, ktoré spôsobujú.
Jedna štúdia preukázala potenciál probiotických doplnkov zlepšujúcich vaginálne zdravie, napríklad pri bakteriálnej vaginóze a vaginálnom zápachu. Iná štúdia ukázala, že doplnenie probiotika počas 30 dní pomohlo vytvoriť zdravú vaginálnu flóru až u 90 % pacientok.
- Môže podporiť zdravú reguláciu telesnej hmotnosti
Probiotiká môžu potenciálne pomôcť pri regulácii hmotnosti prostredníctvom niekoľkých mechanizmov. Na začiatok môžu znížiť počet kalórií prijatých z potravy.
Niektoré probiotické baktérie môžu inhibovať vstrebávanie tukov zo stravy v čreve, čo spôsobuje, že sa vylučujú stolicou, a nie ukladajú v tele.
Okrem toho môžu niektoré probiotické kmene ovplyvňovať hladiny hormónov a bielkovín súvisiacich s chuťou do jedla a ukladaním tukov. Niektoré probiotiká môžu napríklad zvyšovať hladinu GLP-1, hormónu, ktorý pomáha cítiť sa plnší a spaľovať viac kalórií a tukov.
Ukázalo sa, že probiotiká, ako sú Lactobacillus rhamnosus a Lactobacillus gasseri, majú najmä protiobezitné účinky, potenciálne tým, že znižujú vstrebávanie a ukladanie tukov. Štúdia na 62 dospelých osobách s obezitou zistila, že konzumácia Lactobacillus gasseriBNR17 viedla k významnému zníženiu telesnej hmotnosti a obvodu pása a bokov.
Iná štúdia ukázala, že Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 pomohol ženám dosiahnuť výrazné zníženie a udržanie hmotnosti.
V prehľade z roku 2021 sa zistilo, že pri použití ako intervencie s jedným kmeňom všetky probiotické kúry vykazovali pozitívne účinky na zníženie telesnej hmotnosti, BMI, obvodu pása a telesného tuku.
Výskum naznačuje, že jedinci s obezitou majú tendenciu mať odlišné zloženie črevných baktérií v porovnaní s jedincami s miernou hmotnosťou. Probiotiká môžu pomôcť obnoviť rovnováhu črevného mikrobiómu.
Je však dôležité poznamenať, že výsledky sa môžu líšiť v závislosti od konkrétnych použitých probiotických kmeňov, dávkovania, dĺžky užívania a individuálnych faktorov. Hoci probiotiká sľubne prispievajú k regulácii hmotnosti, nie sú zázračným riešením a pre dosiahnutie najlepších výsledkov by sa mali kombinovať so zdravou stravou a životným štýlom.
Ako používať probiotiká
Upozorňujeme, že prínosy jedného probiotického kmeňa môžu byť úplne odlišné od zdravotných prínosov pozorovaných u iného probiotika.
Ak chcete probiotiká používať na riešenie konkrétneho zdravotného problému, je nevyhnutné vybrať správne probiotikum pre správny stav - alebo môžete konzumovať širokú škálu probiotík v potrave, aby ste boli pokrytí.
Pri čítaní etikety probiotika by mal byť uvedený rod, druh a kmeň probiotika. Výrobok (zvyčajne vo forme kapsúl alebo probiotických tabliet) by vám mal v čase výroby uviesť aj počet jednotiek tvoriacich kolónie (CFU).
Väčšina probiotík tiež môže zahynúť v teple, preto je dôležité aj vedieť, že spoločnosť mala správne skladovanie a chladenie zariadenia.
Existuje sedem konkrétnych vecí, ktoré chcete zvážiť pri kúpe probiotického doplnku:
- Kvalita značky - hľadajte renomované, zavedené značky výživových doplnkov s ľahko dostupnými recenziami zákazníkov.
- Vysoký počet CFU - Dávka probiotika sa meria v „jednotkách tvoriacich kolónie“ alebo CFU. V ideálnom prípade by ste sa mali zamerať na minimálne 5 až 10 miliárd CFU denne pre deti a 10 až 20 miliárd CFU každý deň pre dospelých. Odporúčané dávkovanie sa však môže líšiť v závislosti od individuálnych zdravotných problémov, preto sa podľa potreby poraďte so svojím lekárom, ktorý vám poskytne individuálne poradenstvo.
- Prežívanie a rozmanitosť kmeňov - Hľadajte kmene, ako sú Bacillus coagulans, Saccharomyces boulardii, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Bacillus clausii a ďalšie kultúry alebo prípravky, ktoré zabezpečujú, že probiotiká sa dostanú do čreva a sú schopné kolonizácie.
- Prebiotiká a doplnkové zložky - Aby probiotické baktérie mohli rásť, potrebujú aj prebiotiká. Kvalitné probiotické doplnky obsahujú prebiotiká aj ďalšie zložky určené na podporu trávenia a imunity. Príkladmi týchto zložiek sú (najlepšie fermentované) ľanové semienka, chia semienka, semienka cañihua, astragalus, ashwagandha, konopné semienka, tekvicové semienka, pestrec mariánsky, hrášok, zázvor, fazuľa mungo a kurkuma.
- Stabilita a typy organizmov - niektoré probiotické kmene je potrebné uchovávať v chlade, aby si zachovali svoju účinnosť. To sa týka ich výroby, prepravy, skladovania a predaja. Iné sú skladovateľné a nevyžadujú chladenie. Bohužiaľ, väčšina chladených probiotík sa nikdy nedostane cez žalúdok, pretože nie sú stabilné. Namiesto toho hľadajte výrobok, ktorý je stabilný v regáloch a obsahuje organizmy na báze pôdy.
- Cukor - Cukor nie je dobrým zdrojom potravy pre probiotiká. Prebiotiká sú zdrojom potravy určenej na udržanie života probiotík. Synbiotikum je doplnok stravy, ktorý obsahuje prebiotiká aj probiotiká. Najlepšie synbiotiká obsahujú zdravé rastlinné škroby a vlákninu.
- Živé vs. mŕtve - „živé a aktívne kultúry“ sú lepšou voľbou ako „vyrobené s aktívnymi kultúrami“. Po fermentácii môže byť výrobok tepelne upravený, čím sa zničia dobré aj zlé baktérie (predĺži sa trvanlivosť).
Je vhodné užívať probiotiká každý deň?
Áno, väčšine ľudí môže prospieť nepretržité užívanie probiotík každý deň v rovnakom čase.
Kedy je najlepší čas na užívanie probiotík?
Väčšina zdrojov zvyčajne odporúča užívať probiotiká hneď ráno, približne 15-30 minút pred raňajkami. Tým sa zabezpečí, že probiotický doplnok sa lepšie dostane rýchlo do vášho tráviaceho traktu bez toho, aby uviazol v žalúdku za ranným jedlom.
Najlepšie probiotické potraviny
Okrem probiotických doplnkov stravy môžete skúsiť do svojho jedálnička pridať aj viac probiotických potravín, ktoré vám pomôžu optimalizovať zdravie čriev. Fermentované potraviny a potraviny s prídavkom probiotík sú skvelou možnosťou, ako do seba dostať dennú dávku.
Medzi najlepšie probiotické potraviny patria:
- Tempeh
- Miso
- Natto
- Kombucha
- Syrový syr
- Kefír
- Probiotický jogurt
- Kimči
- Nakladané uhorky
- Kyslá kapusta
Majte na pamäti, že tieto probiotické potraviny by mali mať nízky obsah pridaného cukru, konzervačných látok a ďalších prísad, aby ste za svoje peniaze získali čo najviac. Aj keď konzumujete najlepší probiotický nápoj alebo najlepší probiotický jogurt, nemusí obsahovať rovnaké zdravotné výhody, ak je vysoko spracovaný a napumpovaný prísadami.
Záver
- Rôzne mikróby žijúce v tráviacom trakte zohrávajú úlohu buď pri podpore zdravia, alebo pri ochoreniach.
- Keďže veľká časť vášho zdravia sa začína v komplexnom črevnom mikrobióme, správna rovnováha črevných baktérií je pre celkové zdravie kľúčová.
- Prírodné probiotiká sú baktérie vo vašom tráviacom trakte, ktoré podporujú imunitný systém a pomáhajú znižovať chronický zápal, čím potenciálne ovplyvňujú vznik veľkého množstva ochorení, ako sú zápalové ochorenia čriev, IBS a ďalšie.
- Probiotiká môžete do svojho jedálnička zaradiť tak, že budete jesť viac kyslých a fermentovaných potravín, budete kŕmiť svoje črevné baktérie nerozpustnou vlákninou v potravinách s vysokým obsahom vlákniny a dokonca môžete užívať vysokokvalitný doplnok stravy, aby ste využili výhody probiotík.
- Aké probiotiká je najlepšie používať? Hľadajte kapsule s počtom CFU najmenej 10 miliárd a výrobok, ktorý obsahuje kmene ako Bacillus coagulans, Saccharomyces boulardii, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum a Bacillus clausii.
- Vedľajšie účinky probiotík sú zriedkavé, ale vždy sa riaďte pokynmi a pri začatí užívania akýchkoľvek nových doplnkov výživy buďte opatrní.