Príznaky zlého stavu tráviaceho traktu, ktoré vám dáva vaše telo

Obsah:

  • Čo sú to gastrointestinálne ochorenia?
  • Hlavné faktory, ktoré môžu spôsobiť problémy s tráviacim traktom
  • Príznaky tráviacich problémov, ktoré by ste nemali ignorovať
  • Záver

Udržiavanie dobrého zdravia tráviaceho traktu je kľúčové pre celkovú pohodu. K problémom s trávením však môžu viesť rôzne faktory, ktoré ovplyvňujú náš každodenný život a celkové zdravie. V tomto blogovom príspevku sa budeme venovať ochoreniam tráviaceho traktu, faktorom ovplyvňujúcim zdravie tráviaceho traktu a príznakom, ktoré naznačujú potenciálne problémy s trávením.

Čo sú to gastrointestinálne ochorenia?

Gastrointestinálny trakt (GI), známy aj ako tráviaci trakt, je komplexný systém zodpovedný za trávenie potravy, vstrebávanie živín a vylučovanie odpadu. Gastrointestinálne ochorenia zahŕňajú širokú škálu stavov, ktoré postihujú tento systém, od miernych až po závažné. Medzi najčastejšie ochorenia tráviaceho traktu patria:

Ak sa tieto ochorenia neliečia, môžu výrazne ovplyvniť funkciu tráviaceho traktu a celkové zdravie.

Hlavné faktory, ktoré môžu spôsobiť problémy s tráviacim traktom

K vzniku tráviacich problémov a ochorení tráviaceho traktu prispieva niekoľko faktorov. Pochopenie týchto faktorov môže pomôcť pri udržiavaní zdravia tráviaceho traktu a predchádzaní komplikáciám. Medzi hlavné faktory patria:

  • Strava:To, čo jete, priamo ovplyvňuje váš tráviaci systém. Strava s vysokým obsahom spracovaných potravín, nasýtených tukov a nízkym obsahom vlákniny môže viesť k zápche, nadúvaniu a iným tráviacim problémom. Potraviny bohaté na vlákninu, ako sú ovocie, zelenina a celozrnné výrobky, podporujú zdravé trávenie tým, že napomáhajú vyprázdňovaniu čriev a zabraňujú zápche. Zlý výber stravy je pravdepodobne najčastejšou vecou, ktorú vám poskytovatelia zdravotnej starostlivosti radia napraviť.
  • Životné návyky:Lenivý a málo pohyblivý životný štýl prispieva k pomalému a menej plynulému tráveniu a môže sa stať príčinou problémov s tráviacim traktom. Pravidelná fyzická aktivita stimuluje trávenie a pomáha predchádzať stavom, ako je zápcha. Nadmerná konzumácia alkoholu a fajčenie môžu dráždiť sliznicu tráviaceho traktu, čo vedie k zápalom a zvyšuje riziko ochorení, ako je gastritída a vredy.
  • Stres:Chronický stres vyvoláva uvoľňovanie stresových hormónov, ktoré môžu narušiť rovnováhu baktérií v črevách a zhoršiť trávenie. Techniky zvládania stresu, ako sú meditácia, hlboké dýchacie cvičenia a pravidelná fyzická aktivita, môžu pomôcť znížiť hladinu stresu a podporiť zdravie tráviaceho traktu. Vplyv stresu na zdravie tráviaceho traktu by ste nemali podceňovať.
  • Lieky:Niektoré lieky môžu mať nepriaznivé účinky na tráviaci systém. Antibiotiká, hoci sú potrebné na liečbu infekcií, môžu narušiť rovnováhu prospešných baktérií v črevách, čo vedie k hnačkám a iným poruchám tráviaceho traktu. Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) môžu spôsobiť podráždenie a poškodenie žalúdočnej sliznice, čím sa zvyšuje riziko vzniku vredov a krvácania z tráviaceho traktu.
  • Genetika:Rodinná anamnéza zohráva úlohu pri predispozícii jedincov k určitým ochoreniam tráviaceho traktu. Stavy ako syndróm dráždivého čreva (IBS), zápalové ochorenie čriev (IBD) a rakovina hrubého čreva môžu mať genetické zložky. Pochopenie rodinnej anamnézy môže pomôcť identifikovať potenciálne riziká a umožniť včasnú intervenciu a stratégie prevencie.

traviaci trakt

Príznaky tráviacich problémov, ktoré by ste nemali ignorovať

Rozpoznanie včasných príznakov tráviacich problémov je kľúčové pre včasný zásah a liečbu. Tu sú niektoré príznaky, ktoré by mali upútať vašu pozornosť:

Zápcha

Ak sa vám nedarí vyprázdniť sa viac ako trikrát do týždňa alebo sa pravidelne namáhate s vyprázdňovaním stolice, možno trpíte chronickou zápchou. Príčin môže byť niekoľko, od nedostatku vlákniny v strave až po nádory brucha a konečníka.

Plyn

Nadmerné plynatosť možno považovať za príznak zlého stavu tráviaceho traktu, keď nadmerne vypúšťate plyny a je to spojené s bolesťou brucha, zápchou, hnačkou alebo úbytkom hmotnosti.

Nadúvanie

Nadúvanie sa často opisuje ako pocit nepríjemnej plnosti a váš žalúdok môže vyzerať okrúhlejší ako zvyčajne. Keď pocit po odchode plynov nezmizne a máte akékoľvek iné príznaky zlého stavu tráviaceho traktu, mali by ste sa o tom poradiť so svojím lekárom. Nadúvanie môže byť trochu zložité určiť príčinu, preto je dôležitá spolupráca s lekárom.

Hnačka

Hnačka trvajúca viac ako dva týždne môže byť príznakom viacerých ochorení. Patrí medzi ne Crohnova choroba, celiakia alebo syndróm dráždivého čreva. Všetky tieto ochorenia si vyžadujú zhodnotenie a diagnostiku lekárom. Ak je vaša stolica čierna alebo krvavá, mali by ste okamžite vyhľadať lekára.

Neúmyselný úbytok hmotnosti

Úbytok hmotnosti bez výraznejšej zmeny stravy a životného štýlu môže znamenať, že sa vo vašom tele niečo významné deje. Ak chudnete a máte iné žalúdočné alebo črevné problémy, rýchlo vyhľadajte lekára.

Zvracanie

Zvracanie a nevoľnosť (pocit, že budete zvracať) môžu byť spôsobené mnohými rôznymi faktormi. Zvyčajne je to z infekcie (napríklad žalúdočná chrípka), otravy jedlom, nevoľnosti pri pohybe alebo rannej nevoľnosti počas skorého tehotenstva. Môže ísť aj o zdravotný problém tráviaceho traktu, ako je Crohnova choroba, IBS, GERD alebo zápal pankreasu. Lekára by ste mali navštíviť, ak vracanie trvá dlhšie ako 48 hodín alebo ak máte príznaky dehydratácie. U detí sa tento časový rámec predlžuje na 24 hodín a u dojčiat na 2 až 12 hodín.

Časté pálenie záhy

Pálenie záhy je príznak, ktorý zvyčajne spôsobuje reflux kyseliny. Reflux je stav, keď sa žalúdočné tekutiny vracajú späť do pažeráka. Ak vás páli žáha z refluxu kyseliny 2 alebo viackrát týždenne, môže ísť o GERD(gastroezofageálnu refluxnú chorobu). O GERD ide vtedy, keď reflux poškodzuje pažerák alebo spôsobuje obťažujúce príznaky. Ak vás páli žáha 2 alebo viackrát týždenne a/alebo nezaberajú voľnopredajné lieky, dohodnite si stretnutie s lekárom.

Zmeny farby stolice

Farba vašej stolice môže naznačovať problém s tráviacim systémom. Žltá stolica by mohla naznačovať, že sa do nej dostáva príliš veľa tuku, čo môže byť spôsobené poruchou, ako je celiakia. Jasne červená stolica by mohla byť z potravinárskeho farbiva alebo červenej repy, prípadne by mohlo ísť o krv v čreve alebo konečníku. Hemoroidy sú častým zdrojom krvi v stolici.

Bolesť/nepohodlie

Bolesť brucha zvyčajne nie je vážna. Môže byť z poruchy trávenia, bolesti pri plynatosti alebo svalového napätia. Lekára by ste mali navštíviť, ak je vaša bolesť silná, trvá niekoľko dní alebo ju sprevádza horúčka, krv v stolici, pretrvávajúce vracanie alebo nevoľnosť, žltá koža, citlivosť na dotyk alebo opuch brucha.
Veľká časť vášho zdravia a pohody súvisí s vaším tráviacim systémom. Je ťažké cítiť sa plný energie a pozitívne naladený s niektorým z týchto príznakov. Ak máte obavy týkajúce sa tráviaceho traktu, ako sú uvedené vyššie, možno je čas na odbornú konzultáciu s gastroenterológom. Objednajte sa na stretnutie ešte dnes.

Záver

Udržiavanie zdravia tráviaceho traktu je nevyhnutné pre celkovú pohodu a kvalitu života. Pochopením príznakov tráviacich problémov a včasným vyhľadaním lekárskej pomoci môžete účinne zvládnuť ochorenia tráviaceho traktu a predchádzať komplikáciám. Nezabudnite uprednostniť zdravie svojho tráviaceho traktu a v prípade pretrvávajúcich alebo znepokojujúcich príznakov sa poraďte s odborníkom na gastroenterológiu. Gastroenterológia východného pobrežia verí, že na zdraví vašich čriev záleží, preto sa oň starajte a nehanbite sa požiadať o pomoc.

 

Späť do obchodu