Obsah:
- Najčastejšie príznaky celiakie
- Čo spôsobuje príznaky celiakie?
- Ako celiakia ovplyvňuje tráviaci systém
- Ako celiakia ovplyvňuje centrálny nervový systém
- V čom sa celiakia líši od citlivosti na lepok?
- Prírodný plán liečby celiakie
- Záverečné myšlienky
Podľa Nadácie pre celiakiu má celiakiu približne 1 zo 100 ľudí na svete.
Celiakiu prvýkrát popísal pred viac ako 8 000 rokmi grécky lekár, ktorý netušil, že toto ochorenie je typom autoimunitnej reakcie na lepok. Táto informácia sa stala jasnou až o tisíce rokov neskôr, keď si vedci uvedomili, že celiakiu u pacientov vyvoláva konzumácia lepku, bielkoviny, ktorá sa nachádza v mnohých potravinách konzumovaných po celom svete (najmä v chlebe!).
Aj za posledných 50 rokov sme pochopili oveľa viac o tom, ako sa prejavujú príznaky celiakie a príznaky neznášanlivosti lepku, spolu s nebezpečenstvami neliečených potravinových alergií, ako sú podvýživa, spomalenie rastu, neurologické a psychiatrické ochorenia a mnohé ďalšie.
Najčastejšie príznaky celiakie
Predpokladá sa, že celiakia - často vyvolaná alergiou na lepok, bielkovinu, ktorá sa nachádza v zrnách pšenice, jačmeňa alebo raže - postihuje približne o niečo menej ako 1 % všetkých dospelých. Pre ľudí, ktorým bola diagnostikovaná celiakia, sa dodržiavanie bezlepkovej diéty alebo diéty pri citlivosti na lepok považuje za „lekársku výživovú terapiu“ a je jediným definitívnym spôsobom, ako zlepšiť príznaky a predísť budúcim zdravotným problémom.
Výskyt celiakie a neznášanlivosti lepku v posledných desaťročiach výrazne stúpa, hoci sa stále diskutuje o tom, prečo je to tak. Podľa niektorých správ sa počet prípadov celiakie od 60. rokov 20. storočia zvýšil takmer o 400 percent.
Mnohé príznaky celiakie sa odvíjajú od dysfunkcie tráviaceho traktu, vrátane čriev a čreva. Celiakia je typ autoimunitného ochorenia, pri ktorom zápalová reakcia na lepok poškodzuje tkanivo v tenkom čreve. Tenké črevo je orgán v tvare trubice medzi žalúdkom a hrubým črevom, kde prebieha vysoké percento vstrebávania živín - u ľudí s celiakiou však tento proces prestáva fungovať správne.
Podľa Nadácie pre celiakiu môže byť toto ochorenie ťažké diagnostikovať, pretože ovplyvňuje ľudí na rôznych úrovniach rôznymi spôsobmi. V skutočnosti sa predpokladá, že u ľudí s alergiou na lepok sa v tele vyskytujú stovky príznakov celiakie, ktoré súvisia s vplyvom ochorenia na imunitný a tráviaci systém.
Medzi príznaky celiakie zvyčajne patria:
- nadúvanie
- kŕče a bolesti brucha
- hnačka alebo zápcha
- problémy so sústredením alebo „mozgová hmla“
- zmeny hmotnosti
- poruchy spánku vrátane nespavosti
- chronická únava alebo letargia
- nedostatok živín (podvýživa) v dôsledku problémov so vstrebávaním v tráviacom trakte
- chronické bolesti hlavy
- bolesti kĺbov alebo kostí
- zmeny nálady, napríklad úzkosť
- mravčenie a necitlivosť rúk a nôh
- záchvaty
- nepravidelná menštruácia, neplodnosť alebo opakované potraty
- vredy v ústach
- rednutie vlasov a matná pokožka
Odborníci niekedy označujú lepok za „tichého zabijaka“, pretože môže byť zdrojom trvalého poškodenia celého tela bez toho, aby o tom niekto vedel. Mikrobióm sa považuje za „nulový bod“, kde sa príznaky celiakie začínajú prvýkrát a šíria sa do rôznych tkanív. Príznaky celiakie môžu mať rôznu intenzitu a závisia od jedinečnej reakcie človeka, takže nie každý človek bude mať rovnaké reakcie alebo príznaky.
U niektorých ľudí nemusia byť prítomné prakticky žiadne príznaky. U iných môžu ich príznaky začínať ako pretrvávajúce bolesti hlavy, nevysvetliteľné zmeny hmotnosti alebo pocit väčšej úzkosti ako zvyčajne. Potom to môže pokračovať a prejsť do nespavosti, pocitu „napätia, ale únavy“, bolestí kĺbov a u starších ľudí dokonca spôsobiť príznaky depresie a nakoniec aj pokles kognitívnych funkcií alebo demenciu.
Rozpoznať celiakiu môže byť ťažké, pretože príznaky sú zvyčajne veľmi podobné príznakom spôsobeným inými ochoreniami tráviaceho traktu a autoimunitnými stavmi, ako sú syndróm dráždivého čreva (IBS), anémia z nedostatku železa, potravinové alergie, ako je intolerancia laktózy, citlivosť na FODMAP, alebo poruchy tráviaceho traktu, ako sú zápalové ochorenia črevaa divertikulitída.
Menej časté príznaky
Hoci vyššie uvedený zoznam predstavuje bežnejšie príznaky celiakie, objavili sa aj zistenia, ktoré naznačujú, že poškodenie spôsobené týmto ochorením ďaleko presahuje gastrointestinálny trakt a že sa prejavuje inak, ako sme si doteraz mysleli. Výskum týkajúci sa potravinových alergií vrátane neznášanlivosti lepku za posledných niekoľko desaťročí odhalil, že lepok môže mať vplyv na takmer každý systém v tele. A bez ohľadu na to, či sa u niekoho prejavujú klasické príznaky, všetci ľudia s celiakiou sú stále ohrození dlhodobými komplikáciami.
Aj keď nie každý s celiakiou bude mať také drastické príznaky alebo problémy, je možné, že základné zápalové reakcie na lepok spôsobia zdravotné problémy v črevnom mikrobióme, mozgu, endokrinnom systéme, žalúdku, pečeni, cievach, hladkom svalstve a dokonca aj v jadrách buniek. To je dôvod, prečo sú pacienti s celiakiou vystavení vyššiemu riziku mnohých ochorení vrátane:
- Anémia
- cukrovky I. typu
- skleróza multiplex (SM)
- herpetiformná dermatitída (svrbivá kožná vyrážka)
- Osteoporóza
- neplodnosť a potraty
- neurologické ochorenia, ako je epilepsia a migréna
- Rakovina čriev
- problémy s rastom u detí v dôsledku zlého vstrebávania živín
Čo spôsobuje príznaky celiakie?
Alergia na lepok (alebo citlivosť, teda typ, ktorý nie je celiakiou) zvyšuje produkciu zápalových cytokínov. Tie sú vysielané imunitným systémom s cieľom zaútočiť na vnímané hrozby v celom tele. U niektorých ľudí k tomu dochádza v dôsledku kombinácie environmentálnych aj genetických faktorov. Ľudia s celiakiou majú zvyčajne genetickú predispozíciu k tomu, aby mali alergiu na lepok (vrátane abnormalít v ľudských leukocytových antigénoch a génoch iných ako HLA), hoci samotný výskyt celiakie v rodine neznamená, že niekomu bude nutne diagnostikovaná.
Jedným z charakteristických znakov celiakie je vysoká hladina protilátok, ktorá je výsledkom kontaktu s gliadínom, jednou zo zlúčenín, z ktorých sa skladá bielkovina lepok. Vystavenie gliadínu môže u niekoho zapnúť špecifické gény v imunitných bunkách, ktoré spúšťajú uvoľňovanie chemických látok cytokínov. Cytokíny sú za normálnych okolností prospešné, keď plnia svoju určenú úlohu - pomáhajú opravovať a chrániť telo pred takými vecami, ako sú baktérie, vírusy, infekcie a zranenia. Vieme však, že cytokíny sú tiež kľúčovými hráčmi pri vzniku chronického zápalu, ktorý je príčinou väčšiny chorôb.
Vysoké hladiny zápalu sú spojené so všeobecne zlým zdravotným stavom a vyšším výskytom chorôb. Vysoký zápal zvyšuje riziko nespočetných zdravotných problémov vrátane duševných porúch, autoimunitných ochorení a dokonca rakoviny. Výskum tiež naznačuje, že ľudia s inými autoimunitnými poruchami a cukrovkou majú vyššie riziko celiakie, pretože majú spoločné niektoré genetické faktory a imunitné reakcie.
Prečo a ako presne lepok spôsobuje takéto problémy? Všetko sa odvíja od chemického zloženia tohto proteínu a jeho vplyvu na tráviace orgány. Lepok sa nachádza v niektorých obilninách a považuje sa za „antinutrient“. Antinutrienty môžu byť dobré aj zlé - niektoré sa napríklad nazývajú „fytonutrienty“ a nachádzajú sa v mnohých druhoch zeleniny a ovocia. Antinutrienty sú prítomné v rastlinách, ktoré sa vyvinuli na ochranu pred hrozbami tvorbou „toxínov“, ktoré odpudzujú hmyz, chrobáky, hlodavce a huby.
Jedným z typov prírodných antinutrientov je lepok, ktorý pri konzumácii ľuďmi pôsobí ako toxín - môže totiž poškodiť sliznicu čriev, viazať základné minerálne látky, čím ich zneprístupňuje telu, a brániť tráveniu a vstrebávaniu základných živín vrátane bielkovín.
Ako celiakia ovplyvňuje tráviaci systém
Keď sa príznaky celiakie zvýšia, je to dôsledok toho, že lepok spúšťa zápalové reakcie, ktoré sú spojené s dysfunkciou hlavne v tráviacom, endokrinnom a centrálnom nervovom systéme. Veľká časť problému sa začína v čreve, kde sa v skutočnosti nachádza veľké percento imunitného systému. Keď niekto s celiakiou skonzumuje lepok, v podstate sa v črevnom prostredí spustí „alarm“, ktorý pošle imunitný systém do úzadia.
Vystavenie bielkovine gliadín zvyšuje priepustnosť čreva, čo znamená, že malé trhliny (alebo spojky) v črevnej výstelke sa môžu otvoriť širšie a umožniť látkam, aby prešli a dostali sa do krvného obehu. Imunitný systém reaguje poškodením alebo zničením klkov, čo sú malé výbežky, ktoré lemujú tenké črevá. Za normálnych okolností u človeka, ktorý je zdravý, črevná stena odvádza skvelú prácu, aby zabránila vyprázdňovaniu častíc do krvného obehu, ale podráždenie spôsobené potravinovou senzitivitou spôsobuje, že sa tento systém poruší.
Tento proces je známy ako „syndróm deravého čreva“ , a keď sa u vás tento stav vyvinie, môžete sa stať veľmi náchylní na ďalšie potravinové alergie alebo citlivosti, ktoré ste predtým nemali, pretože imunitný systém pracuje na plné obrátky, aby dostal veci pod kontrolu.
Hovorí sa tiež, že lepok má určité „lepivé“ vlastnosti, ktoré môžu pri neznášanlivosti lepku narušiť správne vstrebávanie a trávenie dôležitých živín, čo vedie k zlému tráveniu potravín v tráviacom trakte, nedostatkom a ďalším zápalom. Keď imunitný systém rozpozná, že potraviny nie sú v črevách správne rozložené, príznaky syndrómu deravého čreva sa môžu zvýšiť, pretože telo naďalej napáda sliznicu tenkého čreva, čo spôsobuje reakcie, ako sú bolesti brucha, nevoľnosť, hnačka, zápcha a črevné ťažkosti.
Syndróm deravého čreva umožňuje dysfunkciu lipopolysacharidov, čo sú štrukturálne zložky našich malých mikrobiálnych buniek, ktoré žijú v našich črevách. Keď sa im podarí preniknúť do črevnej výstelky tak, že sa vkradnú cez malé otvory v črevnej stene, zvyšujú systémový zápal.
Ako celiakia ovplyvňuje centrálny nervový systém
Mnoho ľudí si myslí, že celiakia spôsobená potravinovými alergiami poškodzuje len tráviaci systém, ale v skutočnosti je mozog jedným z najnáchylnejších orgánov na zápal. Lepok zvyšuje zápal a priepustnosť čriev, ale môže tiež prispieť k narušeniu hematoencefalickej bariéry, čo znamená, že do mozgu sa môžu dostať určité látky, ktoré sa tam za normálnych okolností nedostanú. Práve to je dôvod, prečo sa medzi príznaky celiakie môže bežne vyskytovať mozgová hmla, depresia, úzkosť, problémy so spánkom a únava.
A mozog dokonca nie je jediným ďalším orgánom, ktorý je zraniteľný voči účinkom neliečených potravinových alergií - mnohí ľudia nemusia pociťovať zjavné príznaky gastrointestinálnych ťažkostí spôsobených celiakiou alebo citlivosťou na lepok, ale napriek tomu môžu zistiť, že imunitný systém „potichu útočí“ na telo inde, napríklad na svaly alebo kĺby.
Zdá sa, že protilátky, ktoré majú napadnúť gliadín, krížovo reagujú s určitými mozgovými bielkovinami, čo znamená, že sa viažu na neurónové synapsie a prispievajú ku komplikáciám v mozgu. V niektorých závažných prípadoch, keď k tomu dôjde, sa môžu dysfunkcie prejaviť vo forme záchvatov, porúch učenia a neurologických zmien správania.
V čom sa celiakia líši od citlivosti na lepok?
Niektorí vedci dokonca špekulujú, že vysoké percento populácie môže mať nejakú formu citlivosti na lepok bez ohľadu na to, či skutočne trpí celiakiou alebo nie. V skutočnosti sa predpokladá, že takmer každý má určitú úroveň negatívnej reakcie na lepok, ktorá spadá niekde do spektra, pričom u niektorých ľudí (najmä u tých s potvrdenou celiakiou) sú reakcie oveľa závažnejšie ako u iných.
V súčasnosti vieme, že je možné mať „neznášanlivosť lepku“ bez toho, aby sme mali celiakiu. Tento stav je známy ako neceliakálna citlivosť na lepok (NCGS). Dokonca aj ľudia, ktorí nie sú klinicky alergickí na lepok (ich testy na celiakiu sú negatívne a nezdá sa, že by mali niektoré z klasických príznakov nesprávneho trávenia bielkovín), môžu pri konzumácii potravín s lepkom pociťovať podobné rozsiahle problémy, ktoré sa zvyčajne výrazne znížia, keď sa vyhnú jeho konzumácii. Hoci počet diagnostikovaných prípadov celiakie zostáva relatívne nízky, čoraz viac ľudí sa označuje za citlivých alebo neznášajúcich účinky lepku.
Prečo je to tak? Jedným z dôvodov môže byť nadmerná expozícia lepku, keďže táto látka je dnes všade! Lepok je v tej či onej forme zložkou mnohých spracovaných potravín a nachádza sa vo všetkých zložkách, od sušienok a cereálií až po zmrzlinu, koreniny a dokonca aj kozmetické výrobky. Ďalším dôvodom, prečo sa čoraz viac ľudí rozhoduje vyhýbať lepku, je, že poznatky o jeho účinkoch neustále rastú. Popularita „bezlepkového hnutia“ rastie - dokonca aj výrobcovia potravín zvučných mien teraz ponúkajú bezlepkové múky, chlieb, cereálie atď. V súčasnosti existuje dokonca aj bezlepkový alkohol!
Existuje aj niečo také ako alergia na pšenicu, čo je niečo iné ako alergia na lepok. Ľuďom s alergiou na pšenicu môže tiež prospieť dodržiavanie bezlepkovej diéty, ale nemusia nutne prísne obmedzovať raž, jačmeň a ovos zo svojho jedálnička ako pacienti s celiakiou.
Prírodný plán liečby celiakie
Ak sa môžete stotožniť s vyššie opísanými príznakmi celiakie, najlepšie je navštíviť lekára na skríningové testy a potvrdenie diagnózy. Diagnóza sa zvyčajne zakladá na výsledkoch testov z biopsie tenkého čreva, po ktorých nasledujú klinické a sérologické reakcie na vystavenie lepku na potvrdenie diagnózy.
Súčasťou oficiálneho potvrdenia diagnózy celiakie sú pozitívne protilátky proti tkanivovej transglutamináze alebo proti endomyziálnym protilátkam. Dodržiavanie bezlepkovej diéty počas obdobia eliminačnej diéty môže tiež ukázať, či po odstránení lepku príznaky vymiznú.
- Dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty
Na celiakiu, ktorá je chronická a má autoimunitný charakter, nie je známy žiadny liek, takže existujú len spôsoby, ako minimalizovať príznaky a pomôcť obnoviť imunitný systém. V prvom rade je veľmi dôležité, aby ste v prípade celiakie dodržiavali úplne bezlepkovú diétu tým, že sa vyhnete všetkým výrobkom obsahujúcim pšenicu, jačmeň alebo raž (pozri môj článok o diéte pri celiakii). Lepok tvorí približne 80 % bielkovín nachádzajúcich sa v týchto troch obilninách, hoci sa skrýva aj v mnohých iných výrobkoch a obilninách s krížovou kontamináciou.
Majte na pamäti, že keďže v súčasnosti je veľké percento stravy ľudí založené na balených potravinách, väčšina ľudí prichádza do kontaktu s lepkom častejšie ako kedykoľvek predtým. Moderné postupy spracovania potravín dokonca často spôsobujú, že lepok sa v stopových množstvách objavuje aj vo výrobkoch obsahujúcich iné „bezlepkové zrná“, ako je kukurica alebo bezlepkový ovos.
Je dôležité veľmi pozorne čítať etikety potravín a vyhýbať sa výrobkom s prídavnými zložkami, ktoré obsahujú aj malé stopy lepku - napríklad takmer všetky výrobky z múky, sójová omáčka, dresingy alebo marinády, slad, sirupy, dextrín, škrob a mnohé ďalšie „zákerné“ prísady. Nadácia pre celiakiu ponúka užitočné zdroje informácií o tom, ako sa striktne vyhýbať lepku, vrátane tohto zoznamu zdrojov lepku pri nakupovaní potravín alebo stravovaní v reštauráciách.
Dobrou správou je, že pri dodržiavaní bezlepkovej diéty máte stále veľa možností a dnes je na trhu dokonca k dispozícii množstvo bezlepkových potravín vrátane starodávnych obilnín a bezlepkových múk.
Celoživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty umožní imunitnému systému, aby sa sám obnovil, čo zabráni prepuknutiu príznakov. Tento proces môže v závislosti od závažnosti trvať od niekoľkých týždňov až po mnoho mesiacov. Vyhýbanie sa lepku umožňuje vilóznej atrofii v tenkom čreve alebo črevnej výstelke, aby sa opäť uzavrela, a pomáha predchádzať budúcim komplikáciám spôsobeným pokračujúcim zápalom.
- Odstráňte prípadné nedostatky živín
Mnohí ľudia s celiakiou musia užívať aj výživové doplnky, ktoré im pomôžu obnoviť zásoby živín a vyliečiť príznaky spôsobené malabsorpciou. Môže ísť o nedostatok železa, vápnika a vitamínu D, zinku, B6, B12 a kyseliny listovej. Ide o bežné príznaky celiakie, pretože pri poškodení a zápale tráviaci trakt nedokáže tak dobre absorbovať živiny, čo znamená, že aj keď sa inak stravujete výborne, stále môžete mať nedostatky.
Môžete sa poradiť so svojím lekárom o vykonaní testov, ktoré potvrdia prípadné nedostatky, a potom môžete užívať kvalitné výživové doplnky, ktoré pomôžu urýchliť proces hojenia a doplniť prípadné nedostatky.
Lekár vám môže predpísať výživové doplnky vo vysokých dávkach alebo vám odporučiť užívanie bezlepkových multivitamínov. Väčšina bezlepkových potravín nie je obohatená o ďalšie živiny (ako mnohé balené obohatené pšeničné výrobky), takže doplnky stravy sú ďalším spôsobom, ako pokryť svoje potreby. Samozrejme, najlepším spôsobom, ako získať viac vitamínov a minerálov prirodzenou cestou, je zásobovanie sa liečivými potravinami s vysokým obsahom živín.
- Vyhýbajte sa ďalším domácim alebo kozmetickým výrobkom s obsahom lepku
Prekvapivo to nie sú len potraviny obsahujúce lepok, ktorým sa musíte v každodennom živote vyhýbať. Existuje aj mnoho nepotravinových predmetov, ktoré môžu obsahovať lepok a spúšťať príznaky, vrátane:
- Zubná pasta
- Lepidlo na pečiatky a obálky
- Prací prášok
- Lesk na pery a balzam na pery
- Telové mlieko a opaľovací krém
- Make-up
- lieky na predpis a voľnopredajné lieky
- Hracie cesto
- Šampón
- Mydlá
- Vitamíny
- Vyhľadajte odbornú pomoc
Zmena stravy na bezlepkovú môže byť pre niektorých ľudí veľmi náročná. Je veľmi dôležité, aby ste dodržiavali bezlepkovú diétu, ktorá je skutočne zdravá a bohatá na živiny. Mnohí ľudia sa dokážu vyhnúť lepku, ale nemusia si vyberať tie najzdravšie, a preto im môžu chýbať kľúčové vitamíny a minerály, čo len spomaľuje proces liečby a môže viesť k ďalším problémom. Neváhajte sa obrátiť na registrovaného dietológa, ktorý vám pomôže zaviesť skutočne zdravú bezlepkovú diétu. Existujú aj podporné skupiny pre celiakiu, ktoré vám môžu poskytnúť poradenstvo.
- Zvážte ďalšie testy na kontrolu kostí, kože a kĺbov
Niektorí lekári vám nariadia test hustoty kostí alebo iné testy, aby zistili, či nedostatky spôsobili problémy, ako je úbytok kostí alebo zápal kĺbov. Môžete tiež zvážiť vykonanie rôznych testov na syndróm deravého čreva, aby ste zistili, aký závažný je váš stav.
Záverečné myšlienky
- Celiakia je závažné autoimunitné ochorenie, pri ktorom požitie lepku vedie k poškodeniu tenkého čreva.
- Je možné mať „neznášanlivosť lepku“ bez celiakie, čo je stav známy ako neceliakálna citlivosť na lepok (NCGS).
- Príznaky celiakie môžu zahŕňať nadúvanie, kŕče a bolesti brucha, hnačku alebo zápchu, problémy so sústredením, poruchy nálady, zmeny hmotnosti, poruchy spánku, nedostatok živín a ďalšie.
- V súčasnosti neexistuje liek na celiakiu, ale veľmi prísne vyhýbanie sa lepku môže zmierniť príznaky a umožniť vášmu črevu, aby sa napravilo.
- Prírodný program liečby celiakie zahŕňa:
- dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty
- Vyhýbanie sa iným neočakávaným zdrojom lepku vrátane bežných domácich produktov, ako sú balzamy na pery, vitamíny a voľnopredajné lieky.
- Doplnky stravy, ktoré pomáhajú obnoviť zásoby živín a liečiť príznaky spôsobené malabsorpciou.
- Nájdite si registrovaného dietológa, ktorý vám pomôže zabezpečiť dodržiavanie skutočne zdravej a komplexnej bezlepkovej diéty.
- Ďalšie vyšetrenia na kontrolu ďalších zdravotných problémov vyplývajúcich z celiakie.