Prírodné lieky na podráždený žalúdok

Obsah:

  • Prírodné lieky na podráždený žalúdok
  • Niektoré potraviny zhoršujú žalúdočnú nevoľnosť
  • 7 tipov, ako sa vyhnúť tráviacim ťažkostiam pri citlivom žalúdku

Podráždený žalúdok môžete upokojiť pitím niektorých nápojov vrátane harmančekového čaju a konzumáciou potravín s nízkym obsahom vlákniny.

Bolesti žalúdka sú také bežné, že ich v určitom okamihu zažije každý. Existujú desiatky dôvodov, prečo vás môže bolieť brucho. Väčšina príčin nie je vážna a príznaky rýchlo pominú. Vo všeobecnosti nie je potrebné hľadať riešenie ďalej ako vo vašej kuchyni.

podrazdeny zaludok

Prírodné lieky na podráždený žalúdok

Aktívne uhlie

Aktívne uhlie sa už roky používa na liečbu celého radu rôznych ochorení. Nech to znie akokoľvek zvláštne, mnohí ľudia napríklad prisahajú na používanie zubnej pasty s aktívnym uhlím, ktorá im pomáha získať belší úsmev.
V rámci tohto článku však existujú aj vedecké dôkazy, že aktívne uhlie môže slúžiť ako prospešný domáci prostriedok na liečbu tráviacich ťažkostí.

Horčiny a sóda

Bar je pravdepodobne posledným miestom, kde by ste si mysleli, že budete hľadať úľavu od nevoľnosti, ale mnohí ľudia prisahajú na päť alebo šesť kvapiek koktailovej horčiny zmiešaných v pohári studeného toniku, sódy alebo zázvorového piva.

Väčšina bežných značiek horčín obsahuje zmes byliniek, ako je škorica, fenikel, mäta a zázvor. Možno práve tieto zložky pomáhajú niektorým ľuďom zmierniť nevoľnosť.

Zázvor

Už od dávnych čias sa ľudia obracali na zázvor ako na liek na všetko od bolesti až po nevoľnosť. Nie je to len rozprávka starých žien. ŠtúdieDôveryhodný zdroj ukázali, že zázvor môže byť veľmi účinným liekom na niektoré druhy žalúdočných ťažkostí.

Zázvor, ktorý je prírodným protizápalovým prostriedkom, je dostupný v mnohých formách, z ktorých všetky môžu pomôcť. Žuvačky a doplnky stravy so zázvorom sa dajú ľahko užívať, zatiaľ čo iní ľudia dávajú prednosť zázvoru vo forme nápoja. Vyskúšajte úplne prírodné zázvorové pivo alebo si nasekajte čerstvý koreň zázvoru a pripravte si čaj.

Harmančekový čaj

Šálka dobrého harmančekového čaju môže pomôcť zmierniť bolesť podráždeného žalúdka tým, že pôsobí protizápalovo. Tieto protizápalové vlastnosti pomáhajú uvoľniť žalúdočné svaly, čo môže znížiť bolesť pri kŕčoch a kŕčoch.

BRAT diéta

Každý rodič batoľaťa pozná diétu s banánmi, ryžou, jablkovým pyré a toastom (BRAT) na upokojenie podráždeného žalúdka. Môže pomôcť pri nevoľnosti alebo hnačke.

BRAT obsahuje potraviny s nízkym obsahom vlákniny a vysokou väznosťou. Žiadna z týchto potravín neobsahuje soľ ani korenie, ktoré môžu príznaky ešte zhoršiť. Táto nevýrazná diéta je vhodná, keď sa cítite zle, ale napriek tomu musíte niečo zjesť. Skúste si prepražiť toasty - predpokladá sa, že zuhoľnatený chlieb znižuje nevoľnosť.

Mäta pieporná

Mäta pieporná sa často uvádza ako užitočný liek na nevoľnosť a žalúdočnú nevoľnosť, pretože mentol v jej listoch je prírodným analgetikom, teda liekom proti bolesti.

Vyskúšajte:

  • uvarte si šálku čaju z mäty piepornej alebo mäty priepornej
  • šňupanie výťažku z mäty piepornej
  • cmúľať mätové cukríky
  • žuť samotné listy

To by malo udržať žalúdočné ťažkosti na uzde a zmierniť pocity nevoľnosti.

Jablčný ocot

Ak ho dokážete stráviť, skúste užívať tento kyslý základ špajze po polievkových lyžiciach, aby ste neutralizovali podráždený žalúdok. Je príliš silný? Zmiešajte polievkovú lyžicu so šálkou vody a čajovou lyžičkou medu a pomaly popíjajte.

Kyseliny v jablčnom octe môžu pomôcť znížiť trávenie škrobu, vďaka čomu sa škrob dostane do čriev a baktérie v črevách zostanú zdravé. Niektorí ľudia užívajú každý deň lyžicu ako preventívne opatrenie.

Vyhrievacia podložka

Keď sa cítite zle, môže vás upokojovať vyhrievacia poduška alebo fľaša s horúcou vodou, preto sa pritúľte k elektrickej deke a upokojte sa, kým vaše príznaky neprejdú.

Teplo na bruchu vás rozptýli od akýchkoľvek kŕčov alebo bolesti a teplo vám môže pomôcť uvoľniť svaly a znížiť nevoľnosť. Nenechávajte ju však zapnutú príliš dlho, pretože nadmerným používaním si môžete poškodiť pokožku.

Mätový olej

Mätový olej sa už po stáročia používa na liečbu gastrointestinálnych ťažkostí. Mätový olej má antimikrobiálne, protizápalové, antioxidačné, imunomodulačné a anestetické účinky, ktoré môžu pomôcť pri črevných poruchách. Mätový olej môže uvoľniť bolestivé svalové kontrakcie pozdĺž potravnej rúry.

Eukalyptový olej, ktorý sa nachádza vo vapor rub

Vapor rub obsahuje zložky, ktoré môžu poskytnúť upokojujúci účinok, ak sa natrú na brucho. Obsahuje eukalyptový olej, ktorý bojuje proti baktériám, zlepšuje imunitný systém a znižuje zápaly. Obsahuje aj mentol, gáfrový olej a muškátový olej, ktoré sa používajú na zmiernenie bolesti.

Športové nápoje a limonády bez kofeínu

Zvracanie a hnačka pri žalúdočných ťažkostiach môžu spôsobiť dehydratáciu. Športové nápoje s elektrolytmi sú najlepším spôsobom, ako zabrániť dehydratácii. Ak máte problémy s udržaním tekutín, skúste cucať ľadovú drť a piť malé dúšky vody. Môžete tiež piť nealkoholické limonády, napríklad Sprite, 7UP alebo zázvorové pivo.

Dbajte na to, aby ste sa vyhli limonádam s kofeínom, pretože kofeín môže zhoršiť vaše žalúdočné ťažkosti. Sýtenie z limonád nafukuje žalúdok a zároveň zvyšuje jeho vnútorný tlak. Kombinácia vyššieho tlaku a účinkov kofeínu zvyšuje pravdepodobnosť refluxu kyseliny.

Niektoré potraviny zhoršujú žalúdočnú nevoľnosť

Niektorí ľudia s chronickými žalúdočnými ťažkosťami sú citlivejší na určité potraviny:

  • Nealkoholické ná poje môžu zhoršiť príznaky refluxu kvôli obsahu kofeínu a sýteniu.
  • Mliečne výrobky: Pacienti s intoleranciou laktózy by sa mali vyhýbať mliečnym výrobkom.
  • Pikantné potraviny: Príliš veľa korenistých jedál môže rozrušiť žalúdok a viesť k zápche alebo hnačke.
  • Smažené jedlá: Smažené potraviny majú vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré sa v žalúdku rozkladajú oveľa dlhšie a spomaľujú trávenie.
  • Alkohol: Pitie nadmerného množstva alkoholu dráždi črevá, čo môže spôsobiť bolesť žalúdka, nevoľnosť a zvracanie.
  • Lieky proti bolesti

Ľudia so syndrómom dráždivého čreva sa môžu chcieť vyhnúť niektorým potravinám, ktoré zvyšujú plynatosť, najmä fazuli, strukovinám, cibuli, zeleru, špargli, karfiolu, hrozienkam, marhuliam, sušeným slivkám, ružičkovému kelu, pšenici, praclíkom a bagelom.

7 tipov, ako sa vyhnúť tráviacim ťažkostiam pri citlivom žalúdku

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa tráviacim ťažkostiam alebo podráždenému žalúdku.

  • Jedzte pomaly a uistite sa, že jedlo správne prežúvate.
  • Konzumujte menšie a častejšie jedlá.
  • Počas dňa pite veľa tekutín.
  • Vyhnite sa jedlám alebo občerstveniu v neskorých nočných hodinách.
  • Dbajte na to, aby vaša strava obsahovala rozpustnú vlákninu.
  • Identifikujte špecifické spúšťače a odstráňte ich zo svojho jedálnička.
  • Dodržiavajte nevýraznú stravu bez nadmerného používania korenín.

Bolesť žalúdka má rôzne formy a môže sa pohybovať od občasnej bolesti až po tupé bolesti brucha, bodavé bolesti, ktoré zostávajú stále.

 

Späť do obchodu