Príčiny nafukovania

 

Obsah:

  • Cítite sa nafúknutý?
  • Príčiny nafukovania
  • Kedy je to vážne?

nafukovanie

Nafúknuté brucho patrí medzi jeden z najčastejších problémov v rámci tráviaceho traktu. Je dôsledkom plynatosti, teda problému, kedy sa v črevách nahromadí veľké množstvo plynov. Pocit nafúknutého brucha býva často zamieňaný s pocitmi plnosti po konzumácii väčšieho množstva jedla, v skutočnosti však nejde o ten istý stav.

Cítite sa nafúknutý?

Všetci sme to zažili: ten príliš plný pocit, ktorý máte v bruchu. Ale nie vždy je to z toho, že sa príliš veľa najete. Zadržiava vaše telo príliš veľa vody? Môže za to niečo, čo ste zjedli? Alebo za tým môže byť nejaký zdravotný problém?

Príliš veľa plynu? Pravdepodobne nie

Väčšina ľudí, ktorí si myslia, že sú nafúknutí, pretože majú plyny, sú na ne len citlivejší. Zvyčajne to súvisí so zdravotným stavom. Medzi možné príčiny patrí syndróm dráždivého čreva (keď sú nervy spojené s črevami príliš aktívne), reflux kyseliny (ktorý dráždi pažerák, trubicu medzi hrdlom a žalúdkom)hemoroidy. Ak si myslíte, že máte často plynatosť, poraďte sa so svojím lekárom.

Príčiny nafukovania

Soľ

Vaše telo ju potrebuje, ale väčšina z nás jej dostáva viac, ako potrebuje. Vďaka nej zadržiavate - alebo zadržiavate - vodu a môže spôsobiť vážnejšie zdravotné problémy, napríklad vysoký krvný tlak. A nie je to len soľnička, ktorej by ste sa mali vyhýbať: Ak ste ako mnohí Američania, väčšina soli pochádza z balených potravín a jedál rýchleho občerstvenia. Kontrolujte etikety potravín, či obsahujú soľ (sodík), a nezabudnite: To, že ju necítite, neznamená, že tam nie je. 

Príliš veľa sacharidov

Sacharidy poskytujú telu palivo, ktoré dokáže rýchlo využiť. Ale príliš veľa naraz môže spôsobiť, že budete zadržiavať vodu. A čím rýchlejšie sa sacharidy dostanú do krvi, tým je to pravdepodobnejšie. Jednoduché sacharidy - biely chlieb, sladkosti, pečivo a nealkoholické nápoje - sa dostávajú do krvi takmer okamžite. Komplexné sacharidy - celozrnné výrobky, ovocie a zelenina - nie, pretože ich trávenie trvá dlhšie.

Prejedáte sa

Tak toto je jednoduché. Váš žalúdok je veľký asi ako vaša päsť. Môže sa roztiahnuť, ale to môže spôsobiť, že sa budete cítiť nafúknutý, najmä ak jete veľa slaných jedál a sacharidov. Jednou z rád je prestať jesť skôr, ako sa budete cítiť plní.  

Sóda

Tie bublinky v sóde a iných nápojoch, ako je pivo, šampanské alebo seltzer, sú naplnené plynom. Keď ich pijete, môžu zaplniť váš tráviaci systém. Časť z nich môžete vykrkať, ale keď sa plyn dostane do čriev, zostane tam, kým ho nevylúčite. A väčšina limonád je plná cukru, ktorý môže spôsobiť, že budete zadržiavať vodu a budete sa cítiť nafúknutí.

Jedávate príliš rýchlo

Čím rýchlejšie jete, tým viac vzduchu prehltnete. A podobne ako pri bublinkových nápojoch, keď sa tento vzduch dostane do čriev, môže spôsobiť, že sa budete cítiť nafúknutí. Trvá 20 minút, kým žalúdok oznámi vášmu mozgu, že ste plní, takže môžete zjesť toľko, že sa nafúknete a budete sa cítiť nepríjemne, kým váš mozog dostane túto správu.

Zápcha

Väčšina ľudí má z času na čas trochu nepravidelnú stolicu, a to môže spôsobiť, že sa budete cítiť nafúknutí. Môžu ju spôsobiť niektoré potraviny spolu s nedostatočným pitím vody, náhlymi zmenami v jedálničku alebo stresom. Zvyčajne to prejde samo, ale cvičenie a voľnopredajné lieky môžu pomôcť. Ak trvá dlhšie ako niekoľko dní, navštívte lekára.

Mliečne výrobky

Potraviny ako mlieko a zmrzlina môžu spôsobovať plynatosť, bolesti brucha a nadúvanie, ak vaše telo nedokáže ľahko stráviť mliečny cukor nazývaný laktóza. Zvyčajne to nie je vážne, ale je dobré vyhýbať sa mliečnym výrobkom. Niektoré lieky vám môžu pomôcť ľahšie ho stráviť. Nie je to to isté ako alergia na mliečne výrobky, pri ktorej imunitný systém vášho tela zaobchádza s nimi ako s nebezpečným votrelcom. Tá môže byť vážnejšia a spôsobuje žihľavku, vracanie a krvavú stolicu.

Zvýšenie telesnej hmotnosti

Ak ste za posledný rok pribrali 10 alebo viac kilogramov, môžete sa cítiť nafúknutý, pretože táto hmotnosť sa často pohybuje okolo vášho brucha. Tá zaberá miesto a ponecháva menej priestoru na roztiahnutie vášho žalúdka. Porozprávajte sa so svojím lekárom o pláne, ktorý vám pomôže schudnúť túto hmotnosť a byť pohodlnejší.

Fruktóza

Je to druh cukru a pre vaše telo je ťažšie odbúrateľný ako iné druhy. To môže viesť k plynatosti, nadúvaniu a bolesti. Nachádza sa v mnohých potravinách vo forme „kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy“ a prirodzene sa vyskytuje v niektorých, ako je ovocie (najmä sušené), ako aj med, cibuľa a cesnak. Potravinový denník vám môže pomôcť sledovať, ako sa cítite po konzumácii určitých potravín, a zistiť, či je to pre vás problém.

Tuk

Vaše telo ho potrebuje na tvorbu bunkových stien, nervového tkaniva (napríklad mozgu) a hormónov. Príliš veľké množstvo vám však môže spôsobiť nadúvanie, pretože vášmu telu trvá dlhšie, kým ho rozloží ako iné druhy potravín. To znamená, že sa v tele drží dlhšie. Okrem toho obsahuje veľa kalórií a ak si nedáte pozor, môžete pribrať na váhe - a to vám môže spôsobiť aj pocit nadúvania.

Mesačné obdobie

Stav nazývaný predmenštruačný syndróm alebo PMS môže spôsobiť, že niektoré ženy sa týždeň pred menštruáciou cítia unavené, bolestivé a podráždené. Taktiež vás to núti zadržiavať vodu, čo môže spôsobiť pocit nadúvania. Príčina je nejasná, ale zdá sa, že svoju úlohu zohrávajú hormóny. Môže pomôcť cvičenie a vyhýbanie sa soli, cukru a jednoduchým sacharidom.

FODMAPs

Tieto sacharidy sa trávia v blízkosti konca čreva, kde sa nimi živia baktérie. U niektorých ľudí to môže spôsobiť hromadenie plynov a tekutín, bolesti brucha a nadúvanie. FODMAPs sa nachádzajú v niektorých druhoch ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkoch a mliečnych výrobkoch - ako príklad možno uviesť špargľu, cesnak, hrušky, mango, broskyne, pšeničné cestoviny a ražný chlieb. Veďte si potravinový denník, aby ste sledovali potraviny, ktoré vás ovplyvňujú, a opýtajte sa dietológa alebo lekára, či za to môžu FODMAP.

Celiakia

Ide o prípad, keď vaše telo reaguje na lepok - bielkovinu obsiahnutú v pšenici, jačmeni, raži a mnohých balených potravinách - napadnutím sliznice čreva (časť tráviaceho systému). Môže to spôsobiť hnačku, úbytok hmotnosti, bolesť v oblasti brucha a veľa plynov, čo môže spôsobiť pocit nadúvania. Liečba neexistuje, ale príznaky môžete zvládnuť, ak sa budete vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú lepok.

Kedy je to vážne?

Väčšinu času môžete nadúvanie zvládnuť sami. Ak sa však zároveň cítite slabí alebo strácate chuť do jedla, prípadne máte hnačku, úbytok hmotnosti, horúčku, bolesti brucha alebo krv v stolici, poraďte sa so svojím lekárom. Aby zistil, čo sa deje, môže vám odobrať vzorku stolice alebo urobiť röntgenový snímok tenkého čreva, prípadne vás vyšetriť na neznášanlivosť laktózy alebo celiakiu. 

 

Späť do obchodu