Pretrhnutý meniskus

Obsah:

  • Čo je roztrhnutý meniskus?
  • Príznaky a príčiny roztrhnutého meniskusu
  • Ako sa diagnostikuje natrhnutie menisku?
  • Aká je najlepšia liečba roztrhnutého menisku?
  • Je na odstránenie roztrhnutého menisku potrebná operácia kolena?
  • Dá sa natrhnutiu menisku predísť?
  • Záver

Trhliny meniskov sú veľmi častým zranením kolena, najmä u športovcov. Náhle, krútiace pohyby - ako napríklad otáčanie pri chytaní lopty - môžu roztrhnúť chrupavku v kolene. Ľudia s artritídou v kolenách sú tiež náchylnejší na roztrhnutie menisku.

Natrhnutý meniskus je roztrhnutie tvrdej chrupavky vo vnútri kolena.

Čo je roztrhnutý meniskus?

Natrhnutý meniskus je roztrhnutie tvrdej chrupavky vo vnútri kolena. Dva kusy chrupavky sa nachádzajú vo vnútri kolena medzistehennou kosťou (femur) a holennou kosťou (tibia). Táto chrupavka je meniskus. Gumené kliny chrupavky fungujú ako tlmiče nárazov pre vaše koleno a poskytujú tlmenie pre vaše kosti a kolenný kĺb. Môže sa roztrhnúť po silnom vyvrtnutí alebo rotácii kolena.

S pribúdajúcim vekom sa chrupavka v kolene opotrebúva a slabne. Táto tenšia chrupavka sa môže ľahšie roztrhnúť. K roztrhnutiu menisku môže viesť ajartritída (rozpad chrupavky v kĺboch). Je to tiež časté športové zranenie u ľudí, ktorí športujú, dokonca aj u detí a dospievajúcich.

Typy roztrhnutia menisku

Každý z vašich kolenných kĺbov má dva menisky:

  • Mediálny meniskus: Trhlina mediálneho menisku postihuje chrupavku na vnútornej strane kolena.
  • Laterálny meniskus: V prípade roztrhnutia bočného menisku je poškodená chrupavka na vonkajšej strane kolena.

Ako časté sú natrhnutia meniskov?

Natrhnutý meniskus je veľmi časté športové zranenie. K roztrhnutiu menisku často dochádza u športovcov a ľudí, ktorí športujú pre zábavu. Toto zranenie tiež bežne postihuje starších ľudí a ľudí s artritídou kolien.

Pretrhnutý meniskus

Príznaky a príčiny roztrhnutého meniskusu

Ako zistím, či som si roztrhol meniskus?

Ľudia, ktorí si natrhnú meniskus, majú v čase zranenia často pocit, akoby im v kolene niečo prasklo. Medzi ďalšie príznaky roztrhnutia menisku patria:

  • Pocit, akoby sa pod vami koleno mohlo podlomiť.
  • Bolesť alebo stuhnutosť kolena alebo opuchnuté koleno.
  • Neschopnosť úplne ohnúť alebo narovnať nohu.

Môžete chodiť aj s roztrhnutým meniskom?

Spočiatku môžete byť schopní niesť váhu na poranenej nohe. Ale vaše koleno začne opúchať a v priebehu niekoľkých dní bude čoraz bolestivejšie.

Čo spôsobuje roztrhnutie menisku?

K akútnemu roztrhnutiu menisku dochádza pri náhlom pohybe, pri ktorom sa vaše koleno vykrúti, zatiaľ čo noha zostane stáť na zemi. K roztrhnutiu často dochádza pri športovaní. Ľudia, ktorých chrupavka sa opotrebuje (v dôsledku veku alebo artritídy), si môžu natrhnúť meniskus pri takom jednoduchom pohybe, ako je došliapnutie na nerovný povrch. Niekedy degenerácia spôsobená artritídou spôsobí roztrhnutie aj bez zranenia kolena.

Kto si môže natrhnúť meniskus?

Ľudia, ktorí sa venujú športom (napríklad tenisu, futbalu, basketbalu alebo futbalu), pri ktorých dochádza k náhlym, krútivým pohybom, si s najväčšou pravdepodobnosťou natrhnú meniskus. Riziko roztrhnutia menisku zvyšuje aj hranie kontaktných športov. Úder alebo útok vás môže prinútiť vytočiť koleno a roztrhnúť chrupavku. Degeneratívne natrhnutie menisku v dôsledku opotrebovania chrupavky v priebehu času je však bežné bez ohľadu na úroveň vašej aktivity.

Aké sú komplikácie tohto stavu?

Ak sa roztrhnutie menisku nezahojí správne, môžete mať v kolene pretrvávajúcu bolesť a nepríjemné pocity. Poranenie menisku môže tiež urýchliť opotrebovanie kolenného kĺbu, čím sa zvyšuje riziko vzniku osteoartrózy.

Ako sa diagnostikuje natrhnutie menisku?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti fyzicky vyšetrí vaše koleno a bude hľadať príznaky opuchu. Vyskúša váš rozsah pohybu pomocou McMurrayho testu alebo Thessalyho testu. Na posúdenie poškodenia vám môžu urobiť aj zobrazovacie vyšetrenia, ako napríklad röntgenové snímky alebo magnetickú rezonanciu ( MRI).

Váš poskytovateľ vám môže odporučiť artroskopiu kolena, aby sa lepšie zobrazilo a presne diagnostikovalo vaše poškodenie. Počas tohto zákroku chirurg zavedie cez malý rez (incíziu) a do vášho kolena malú kameru (tzv. artroskop).

Aká je najlepšia liečba roztrhnutého menisku?

V závislosti od veľkosti a umiestnenia natrhnutia menisku sa môže zahojiť bez operácie. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť užívanie nesteroidných protizápalových liekov (NSAID )  na zmiernenie bolesti a zníženie opuchu. V dňoch po zranení by ste mali tiež dodržiavať metódu RICE.

RICE je skratka pre odpočinok, ľad, kompresiu a eleváciu:

  • Odpočinok: Udržujte svoju váhu mimo zraneného kolena tak dlho, ako je to len možné.
  • Ľadujte: Priložte si na koleno ľadový obklad na približne 20 minút niekoľkokrát denne.
  • Kompresia: Obviažte si koleno kompresnou bandážou, aby ste znížili opuch.
  • Zvýšenie: Odpočívajte s nohou zdvihnutou vyššie ako srdce, aby ste znížili opuch.

Váš lekár vám môže tiež odporučiť spoluprácu s fyzioterapeutom, aby ste posilnili koleno a zvýšili rozsah pohybu.

Je na odstránenie roztrhnutého menisku potrebná operácia kolena?

Vážnejšie natrhnutia menisku sa nemusia zahojiť samé. Ak sa vaše zranenie nezlepší pomocou RICE, NSAID a fyzikálnej terapie, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť operáciu menisku. Ide o minimálne invazívnu operáciu s malými prestávkami. Je to jedna z najčastejších ortopedických operácií.

Operácia je veľmi účinný spôsob opravy roztrhnutého menisku. Ak je trhlina príliš veľká na opravu, váš chirurg môže odstrániť celý meniskus alebo jeho časť. Po zotavení bude menej pravdepodobné, že sa u vás objavia ďalšie problémy s kolenom.

Dá sa natrhnutiu menisku predísť?

Náhodnému zraneniu sa dá ťažko predísť. Riziko roztrhnutia menisku však môžete znížiť, ak:

  • Posilnite svaly, ktoré podporujú a stabilizujú vaše koleno.
  • Noste kolennú ortézu, ak viete, že vaše koleno je nestabilné alebo slabé.
  • Pomaly sa prepracujte k intenzívnejšej pohybovej aktivite.
  • Noste športovú obuv, ktorá je vhodná pre šport, ktorý robíte.

Záver

Zranenie kolena, ako je roztrhnutý meniskus, môže byť bolestivé - a frustrujúce. Môže vás spomaliť a zabrániť vám v cvičení, športovaní alebo dokonca len v chôdzi okolo domu. Malé natrhnutia sa často zahoja samé, zatiaľ čo iné si môžu vyžadovať artroskopickú operáciu. Spolupracujte s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti na vypracovaní liečebného a rehabilitačného plánu, ktorý vás bezpečne vráti k vašim obľúbeným aktivitám - bez bolesti. Väčšina ľudí sa z natrhnutého menisku úplne zotaví. 

Späť do obchodu