Prekvapivé potraviny, ktoré obsahujú lepok

Obsah:

  • Potraviny, ktoré vás možno prekvapia, že obsahujú lepok
  • Tipy, ako sa vyhnúť skrytým zdrojom lepku

Bielkoviny sa skrývajú v takých zložkách, ako je ovos, čipsy, pivo a spracované obedové mäso.

Ak trpíte celiakiou, aj stopy lepku (bielkoviny, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni, raži a niekedy aj v ovse) môžu spôsobiť katastrofu vo vašom črevnom trakte.

Ak bolesti a ťažkosti pretrvávajú napriek tomu, že sa doma a v reštauráciách chránime pred lepkom, možno prehliadame skryté zdroje lepku.

Dietologička Anna Taylorová sa s vami podelí o to, čo obsahuje lepok a ako sa môžete týmto zákerným zdrojom potravín obsahujúcich lepok vyhnúť.

lepok

Potraviny, ktoré vás možno prekvapia, že obsahujú lepok

Dodržiavať bezlepkovú diétu a vyhýbať sa potravinám, ktoré obsahujú lepok, môže byť náročné a zdrvujúce. Keď si už myslíte, že ste všetko pochopili, objavia sa potraviny a prísady, ktoré tento proteín zákerne obsahujú. Ktoré nečakané potraviny teda obsahujú lepok? Taylor hovorí, aby ste si dali pozor na tieto potraviny.

Lieky a výživové doplnky

Lepok sa môže používať ako plnidlo alebo obal v liekoch a doplnkoch stravy. Vždy si prečítajte zoznam zložiek na všetkých voľnopredajných liekoch alebo vitamínových a minerálnych doplnkoch.

Všetky predpísané lieky by mal skontrolovať lekárnik, aby sa uistil, že neobsahujú lepok - a nájsť bezlepkové náhrady, ak máte celiakiu.

Výskum tiež naznačuje, že osoby s celiakiou majú väčšiu potrebu živín, ako sú vitamíny skupiny B, vitamín D a železo. Poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste zistili, či sú vaše potreby vitamínov uspokojené.

Mäso, ryby a hydina

V mäse, rybách a hydine si dajte pozor na hydrolyzované pšeničné bielkoviny.

A spracované obedové mäso a lahôdky, ako sú údeniny, párky v rožku, salámy a klobásy, môžu obsahovať lepok. Aj iné potraviny, ako je hydina na samovýpek alebo ochutené morčacie prsia, môžu obsahovať lepok.

Náhrady mäsa a rýb

Pozor na lepok vo vegetariánskych hamburgeroch, klobásach, slanine a mrveničkách, ako aj v imitáciách morských plodov a seitane.

„Mnohé z týchto výrobkov používajú plnidlá, ktoré obsahujú lepok, ktorý môže pôsobiť ako lepidlo, aby držal zložky pohromade a poskytoval pružnú štruktúru,“ vysvetľuje Taylor.

Chipsy a hranolky

Zemiaky a kukurica sú prirodzene bezlepkové, ale korenie na zemiakové lupienky môže obsahovať sladový ocot a pšeničný škrob.

Tiež si treba uvedomiť, že tortillové čipsy a hranolky sa môžu smažiť v tom istom oleji/fritéze ako potraviny, ktoré obsahujú lepok. Tým sa olej kontaminuje a môže poškodiť človeka s celiakiou.

Hľadajte výrobky, na ktorých je uvedené „bez lepku“, „bez lepku“, „bez lepku“ alebo „bez lepku“, čo sú všetko regulované tvrdenia na etiketách.

Ovos

Ovos sú prirodzene bezlepkové celozrnné obilniny, ktoré obsahujú dôležité vitamíny, minerály a vlákninu. Ovos je však vystavený vysokému riziku krížovej kontaminácie. Niekedy sa pestuje vedľa pšenice alebo sa balí v zariadeniach, v ktorých sa vyrábajú výrobky obsahujúce lepok.

Pri nákupoch si dávajte pozor na veľkoobjemové zásobníky. Vyberajte si len ovos, ktorý je označený ako „certifikovaný bezlepkový“.

Nápoje a alkohol

Lepok sa môže nachádzať v ochutených kávach a čajoch. Ale v akom alkohole sa nachádza lepok? Pivo, pivo, ležiak a sladové nápoje zvyčajne obsahujú lepok. Hľadajte špeciálne bezlepkové pivo.

Víno je prirodzene bezlepkové. Destilovaný alkohol (napríklad gin a vodka) sa považuje za bezpečný pre ľudí s celiakiou.

Vajcia v reštaurácii

Ste pripravení pustiť sa do výdatných raňajok, ale predtým si možno budete chcieť rozmyslieť tie miešané vajíčka.

Vajíčka a omelety sa zvyčajne pripravujú na tých istých mriežkach, na ktorých sa pripravujú aj palacinky, čo spôsobuje krížovú kontamináciu.

Bezlepková pizza a pečivo

Aj keď sa na nich uvádza, že sú „bezlepkové“, dvakrát si rozmyslite, či budete jesť bezlepkovú pizzu alebo dokonca pečivo.

Tie môžu byť kontaminované inými obilninami, pretože sa zvyčajne pripravujú v rovnakej peci ako bežná pizza obsahujúca lepok.

Sladké pochúťky a občerstvenie

Ochutené zmrzliny (ako je cesto na sušienky) a želatína môžu obsahovať lepok. Lepok hľadajte aj v sladkostiach (najmä v sladkom drievku), energetických tyčinkách a müsli tyčinkách.

Pri každom nákupe je dôležité čítať etikety a overiť si, či sú všetky zložky bezlepkové, pretože výrobné postupy sa môžu meniť.

Sójová omáčka a miso

Koreniny môžu byť zákerným zdrojom lepku. Napríklad sójová omáčka (okrem tamari) sa vyrába z pšenice. Miso, základ polievky, sa môže vyrábať z jačmeňa.

Prípravky na šalát

Či už máte radi ranč alebo taliansky dresing, šalátové zálievky môžu obsahovať lepok. Dávajte si pozor na šalátové bary alebo bufety, pretože je ťažké vyhnúť sa krížovej kontaminácii.

Ak sa stravujete mimo reštaurácie, nezabudnite požiadať obsluhu, aby vám na šalát nedávala krutóny.

Chlieb Ezekiel

Iste, chlieb Ezekiel je plný živín, ale tento populárny naklíčený chlieb sa vyrába z pšenice a jačmeňa.

„Klíčením sa neodstráni lepok, takže tento inak zdravý chlieb nie je vhodný pre ľudí s celiakiou,“ hovorí Taylor.

Polievky a omáčky

Lepok sa môže používať ako zahusťovadlo, dokonca aj vo vývare.

Venujte pozornosť zložkám v polievkach, ako je čaušé a čili, a dokonca aj v morčacej omáčke, ktorú radi prilievate na zemiakovú kašu, pretože múka sa môže používať ako zahusťovadlo.

Tipy, ako sa vyhnúť skrytým zdrojom lepku

Taylor odporúča nasledovné spôsoby, ako sa vyhnúť skrytým zdrojom lepku:

  • Poznajte pšenicu vo všetkých jej formách. Pšeničné bobule, semolina, špalda, farina, graham, durum, emmer, faro, Khorasan, udon a einkorn obsahujú lepok. (Pozor aj na „modifikované“ výrobky.)
  • Dávajte si pozor na zradné prísady. Ak výrobok NIE JE označený ako „bezlepkový“, ale v zozname zložiek obsahuje niektorú z týchto zložiek, nekupujte ho: škrob, modifikovaný potravinársky škrob, hydrolyzované rastlinné bielkoviny, hydrolyzované rastlinné bielkoviny, štruktúrované rastlinné bielkoviny, dextrín, maltodextrín, glukózový sirup, karamel, sladové arómy, sladový extrakt, sladový ocot (destilovaný ocot je v poriadku), sirup z hnedej ryže.
  • Ak máte pochybnosti, vynechajte ho. Ak nemôžete potvrdiť, že výrobky neobsahujú lepok, nahraďte ich čerstvými, na živiny bohatými celými potravinami, ako sú mäso, ryby, hydina, fazuľa, orechy, semená, ovocie a zelenina. Vyberajte si prirodzene bezlepkové škroby, ako je ryža, quinoa, kukurica, pohánka, zemiaky, cirok a divoká ryža.
  • Zabráňte krížovej kontaminácii v kuchyni. Omrvinky zostávajú v spoločných hriankovačoch, krájacích doskách a spoločnom arašidovom masle, džemy a smotanovom syre. Pravidelne utierajte pulty a bezlepkový riad čistite samostatnou hubkou. Plechy na pečenie vyložte pergamenovým papierom alebo fóliou a bezlepkové pečivo zabaľte do fólie.

Byť ostražitý, pokiaľ ide o to, čo jete - uistiť sa, že čítate etikety a dávate pozor na krížovú kontamináciu - vám môže pomôcť zostať zdravý a vyhnúť sa bolesti a nepríjemným pocitom spôsobeným lepkom.

Celiakia je veľa na zvládnutie. Lepok je v mnohých spracovaných potravinách - a aj v niektorých nespracovaných,“ hovorí Taylor.

„Vedieť, na čo sa zamerať, čítať etikety a predchádzať krížovej kontaminácii pri dodržiavaní bezlepkovej diéty je v súčasnosti jediná účinná liečba celiakie,“ pokračuje. „Ak máte problémy, obráťte sa na podporné skupiny pre celiakiu a porozprávajte sa s dietológom z vášho zdravotníckeho tímu. Nie ste v tom sami.“

 

Späť do obchodu