Prečo ma bolí celé telo?

Obsah:

  • Príznaky bolesti tela
  • Možné príčiny bolesti tela
  • Domáca liečba bolesti tela
  • Často kladené otázky
  • Zhrnutie 

Bolesti tela môžu byť dôsledkom únavy alebo cvičenia a bežne sa vyskytujú pri infekciách, ako je chrípka. Môžu však byť aj príznakom základného ochorenia, napríklad fibromyalgie, artritídy alebo lupusu.

Hoci bolesti tela často nie sú dôvodom na obavy, je užitočné pochopiť, čo ich spôsobuje a kedy treba vyhľadať lekársku pomoc.

Tento článok hodnotí bežné príčiny a spôsoby liečby bolestí tela.

Príznaky bolesti tela

 

Bolesti tela môžu mať rôznu intenzitu a frekvenciu. Človek ich môže opisovať ako prudké, prerušované bolesti alebo ako tupú, ale pretrvávajúcu bolesť.

Tieto bolesti sa môžu vyskytnúť kdekoľvek v tele a ich lokalizácia závisí od ich príčiny. Napríklad bolesti z fyzickej námahy sa môžu vyskytovať vo svaloch, zatiaľ čo niektoré základné ochorenia spôsobujú menej špecifické bolesti.

Ďalšie príznaky

Ak sú bolesti tela spôsobené zdravotným stavom, človek môže pociťovať aj ďalšie príznaky, ako napr:

  • slabosť
  • únava
  • triaška alebo zmeny telesnej teploty
  • príznaky podobné prechladnutiu a chrípke

bolesti tela

Možné príčiny bolesti tela

Bolesti tela sa môžu vyskytnúť z mnohých rôznych príčin. Väčšina z nich je ľahko liečiteľná a relatívne neškodná, ale niekedy môžu byť bolesti tela spôsobené vážnejšími zdravotnými problémami.

Medzi možné príčiny bolestí tela patria:

Fibromyalgia

Bolesť, únava a svalová stuhnutosť sú príznakmi fibromyalgie, dlhodobého ochorenia, ktoré spôsobuje bolesti po celom tele.

Fibromyalgia môže byť dôsledkom spôsobu, akým centrálny nervový systém spracováva správy o bolesti, keď sa v tele vyskytnú.

Infekcie a vírusy

Chrípka, bežné prechladnutie a iné vírusové alebo bakteriálne infekcie môžu spôsobi bolesti tela.

Keď sa takéto infekcie vyskytnú, imunitný systém vyšle biele krvinky, aby bojovali proti infekcii. To môže mať za následok zápal, ktorý môže spôsobiť, že svaly v tele budú bolestivé a stuhnuté.

Zadržiavanie tekutín

Keď telo zadržiava tekutiny, môže dôjsť k opuchu a zápalu, čo má za následok bolesti svalov. Človek môže pociťovať aj ostré, lokalizované bolesti a kŕče.

Medzi stavy, ktoré môžu viesť k zadržiavaniu tekutín, patria:

  • problémy so štítnou žľazou, najmä nedostatočná činnosť štítnej žľazy (hypotyreóza)
  • kongestívne zlyhanie srdca
  • cirhóza pečene
  • závažná podvýživa
  • chronické ochorenie obličiek a nefrotický syndróm
  • žilová nedostatočnosť
  • problémy s lymfatickou drenážou

Hypokaliémia

Hypokaliémia je stav, keď má človek v krvi málo draslíka. Nízka hladina draslíka ovplyvňujeDôverný zdroj fungovanie nervov a svalov, čo má za následok svalové kŕče, bolesti a slabosť.

Stres

Stres môže spôsobiť napätie v tele a môže tiež ovplyvniť imunitný systém. To môže spôsobiť pocit stuhnutosti svalov, ako aj ovplyvniť reakciu tela na zápaly a infekcie.

Dehydratácia

Dehydratácia môže mať negatívny vplyv na pokožku, svaly a kĺby. Môže zvýšiť rizikoDôveryhodný zdroj svalových kŕčov a artritickej bolesti kĺbov.

Nedostatok spánku

Bolesť a celková bolesť môžu byť príčinou aj príznakom nedostatku spánku. Ľudia, ktorí pociťujú chronickú bolesť, často ťažko spia, čo časom môže viesť k vyčerpaniu. Vyčerpanie zasa môže viesť k bolestiam a ďalším bolestiam.

Nedostatok spánku ovplyvňuje ajschopnosť tela opravovať tkanivá a bunky. Keď telo nemá dostatok času na obnovu a regeneráciu, človek môže častejšie pociťovať bolesti a ťažkosti.

Zápal pľúc

Zápal pľúc je infekcia pľúc, ktorá môže byť bez liečby veľmi nebezpečná. Zápal pľúc môže mať za následok neschopnosť dostať do tela dostatok kyslíka.

Bez dostatočného množstva kyslíka nemôžu červené krvinky a tkanivá v tele správne fungovať, čo môže spôsobiť bolesti.

Chronický únavový syndróm (CFS)

Podobne ako u človeka, ktorý nemá dostatok spánku, sa u osoby s CFS môžu okrem nespavosti, vyčerpania a slabosti vyskytnúť aj bolesti svalov.

Artritída

Artritída je ochorenie, ktoré spôsobuje zápal a bolesť kĺbov. Artritída môže byť dôsledkom opotrebovania organizmu alebo autoimunitného ochorenia, ktoré spôsobuje, že imunitný systém napáda zdravé tkanivá, ktoré lemujú kĺby.

Autoimunitné poruchy

Bolesti tela môžu spôsobovať rôzne autoimunitné poruchy. Patria medzi ne napr:

  • Lupus: Vzniká vtedy, keď imunitný systém človeka začne napádať zdravé tkanivá, čo spôsobuje zápal.
  • Myozitída: Ide o zápal svalov. Medzi ďalšie príznaky myozitídy patrí únava a celkový pocit, že sa necítite dobre.
  • Skleróza multiplex (SM): Ide o autoimunitné ochorenieDôveryhodný zdroj, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Ľudia s SM pociťujú bolesti tela, pretože tkanivo obklopujúce ich nervové bunky sa v dôsledku pretrvávajúceho zápalu rozpadlo.

Domáca liečba bolesti tela

Lekár predpíše liečbu akéhokoľvek základného ochorenia, ktoré spôsobuje bolesti tela, ale človek môže vyskúšať aj nasledujúce prostriedky na zmiernenie nepríjemných pocitov:

  • Odpočinok: To umožňuje telu čas na regeneráciu a zotavenie.
  • Pitie veľkého množstva tekutín: Hydratácia môže pomôcť zmierniť bolesti spôsobené dehydratáciou.
  • Užívanie voľnopredajných liekov.
  • Teplý kúpeľ: Teplo môže pomôcť uvoľniť svaly a zmierniť napätie v tele.
  • Regulácia teploty: To môže zahŕňať zníženie horúčky, udržiavanie tepla alebo udržiavanie chladu, aby sa zmiernilo chvenie a zabránilo sa kŕčom svalov.

Často kladené otázky

Prečo mám ráno bolesti kĺbov?

Bolesť a stuhnutosť kĺbov, ktorá je prítomná po prebudení a trvá 30 minút alebo dlhšie, môže byť príznakom RA. RA zvyčajne postihuje viac ako jeden kĺb a vyskytuje sa v zodpovedajúcich kĺboch na oboch stranách tela, napríklad v oboch kolenách.

Čo znamená, keď máte bolesti tela, ale nemáte horúčku?

Bolesti tela sa často vyskytujú pri infekcii a môžete mať aj horúčku a zimnicu. Môžu sa však vyskytnúť aj bez horúčky, napríklad ak ste cvičili viac ako zvyčajne, ak zle spíte alebo ak vám chýbajú živiny, napríklad vitamín D alebo vápnik.

Ako zastaviť bolesti tela?

To bude závisieť od príčiny. Ak sú spôsobené cvičením, budete musieť počkať, kým sa zmiernia. Niektoré základné ochorenia, ako napríklad prechladnutie alebo chrípka, reagujú na odpočinok a domácu liečbu. Iné príčiny si budú vyžadovať lekársku pomoc. V prípade sepsy bude osoba potrebovať okamžitú pomoc.

Začína COVID-19 bolesťami tela?

COVID-19 môže spôsobiť bolesti tela alebo svalov. Príznaky, ktoré sa objavia ako prvé, sa však môžu u jednotlivých osôb líšiť.

Aké ochorenie sa začína bolesťami tela?

Bolesti tela môžete mať pri chrípke, COVID-19 alebo inom ochorení, ako je mononukleóza alebo zápal pľúc. Niektorí ľudia môžu pociťovať mierne bolesti aj pri bežnom prechladnutí.

Zhrnutie

Mierne bolesti tela, ktoré sa časom zlepšia a zmiernia odpočinkom, rehydratáciou a voľnopredajnou liečbou, zvyčajne nie sú dôvodom na obavy.

Bolesti tela však môžu poukazovať aj na závažnejšie základné ochorenie.

Ak človek pociťuje časté bolesti tela alebo bolesti spolu s inými, závažnejšími príznakmi, mal by sa poradiť s lekárom, ktorý stanoví správnu diagnózu a liečbu.

 

Späť do obchodu