Prečo je rakovina prsníka častejšia v ľavom prsníku?

Obsah:

  • Je pravda, že rakovina prsníka sa častejšie vyskytuje v ľavom prsníku?
  • Prečo sa vedci domnievajú, že ľavý prsník je náchylnejší na vznik rakoviny?
  • Praváci dokážu lepšie odhaliť hrčky v ľavom prsníku
  • Neúplné dojčenie
  • Väčšia veľkosť ľavého prsníka
  • V ktorom kvadrante vášho prsníka je väčšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny?
  • Je rakovina ľavej strany prsníka agresívnejšia ako rakovina pravej strany?
  • Ako dlho môžete mať rakovinu prsníka bez toho, aby ste to vedeli?
  • Záver

Vedci stále skúmajú, prečo sa rakovina prsníka môže o niečo častejšie vyskytovať v ľavom prsníku. Medzi teórie patrí aj to, že praváci dokážu lepšie odhaliť hrčky v ľavom prsníku.

Ak vám niekedy diagnostikovali rakovinu prsníka v ľavom prsníku, nie ste v tom sami. Zdá sa, že rakovina prsníka sa častejšie vyskytuje v ľavom prsníku ako v pravom, ale odborníci stále pracujú na odhalení dôvodu tohto javu.

V tomto článku nájdete prehľad súčasných teórií, kde v prsníku sa rakovina vyskytuje s väčšou pravdepodobnosťou a či je rakovina v ľavom prsníku agresívnejšia ako rakovina v pravom prsníku.

Je pravda, že rakovina prsníka sa častejšie vyskytuje v ľavom prsníku?

Štúdia z roku 2022 zistila, že rakovina prsníka je o niečo častejšia v ľavom prsníku ako v pravom prsníku.

Vedci skúmali klinické charakteristiky viac ako 881 000 ľudí s rakovinou prsníka. Zistili, že rakovina ľavej strany prsníka sa vyskytla u 50,8 % skúmaných osôb a rakovina pravej strany prsníka sa vyskytla u 49,2 % osôb.

Je však potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili, prečo sa rakovina prsníka vyskytuje častejšie v ľavom prsníku.

Prečo sa vedci domnievajú, že ľavý prsník je náchylnejší na vznik rakoviny?

Vedci si nie sú istí, prečo sa zdá, že rakovina prsníka sa častejšie vyskytuje v ľavom prsníku. V priebehu rokov sa objavilo niekoľko nepotvrdených teórií, ktoré skúmame nižšie.

Praváci dokážu lepšie odhaliť hrčky v ľavom prsníku

V západných krajinách je približne 85 - 90 % ľudí pravákov. Vedci sa domnievajú, že praváci môžu mať lepšiu schopnosť odhaliť hrčky v ľavom prsníku dominantnou rukou. A keďže väčšina ľudí je pravákov, môže to byť dôvodom väčšieho počtu diagnostikovaných prípadov rakoviny ľavej strany prsníka.

Neúplné dojčenie

Ďalšia teória pravákov sa zameriava na neúplné dojčenie. Dojčiace matky môžu zistiť, že je ľahšie držať dieťa v dominantnej ruke, čo vedie k tomu, že ľavý prsník sa vyprázdňuje menej často ako pravý. To môže znížiť ochranný účinok dojčenia v ľavom prsníku. Túto teóriu však opäť nepotvrdzujú žiadne štúdie.

Väčšia veľkosť ľavého prsníka

Prsia nie sú symetrické a ľavý prsník človeka je často o niečo väčší ako pravý. Ale to, že má viac žľazového tkaniva (časť prsníka, ktorá produkuje mlieko) alebo väčšiu plochu na vznik rakoviny, neznamená, že je pravdepodobnejšie, že sa tam rakovina vyvinie.

Hoci obezita a husté prsia môžu zvyšovať riziko vzniku rakoviny prsníka, v súčasnosti neexistujú dôkazy, ktoré by spájali veľkosť prsníka so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny prsníka. V skutočnosti táto štúdia z roku 2019 do značnej miery vyvracia akúkoľvek súvislosť medzi veľkosťou prsníkov a rizikom rakoviny prsníka.

abalicky

V ktorom kvadrante vášho prsníka je väčšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny?

Prehľad z roku 2020 viac ako 2,4 milióna ľudí, ktorým bola diagnostikovaná rakovina prsníka, zistil, že najčastejším miestom výskytu nádoru bol horný vonkajší kvadrant ich prsníka.

V tomto konkrétnom prehľade sa tiež zistilo, že ľavý a pravý prsník osoby boli postihnuté približne rovnakou mierou, ale s miernou prevahou ich ľavého prsníka.

Je rakovina ľavej strany prsníka agresívnejšia ako rakovina pravej strany?

Niektoré výskumy naznačujú, že rakovina ľavej strany prsníka je agresívnejšia ako rakovina pravej strany. Výskum tejto témy je však rozporuplný.

Štúdia z roku 2022 porovnávala výsledky u ľudí s nádormi ľavej strany prsníka s výsledkami u ľudí s nádormi pravej strany prsníka. Vedci zistili určité rozdiely medzi ľavostrannými nádormi a pravostrannými nádormi. Napríklad ľavostranné nádory sa zdali byť o niečo odolnejšie voči liečbe chemoterapiou.

Po preskúmaní faktorov, ako je stav hormonálnych receptorov a štádium nádorov, výskumníci naznačili, že výsledky sa zdajú byť horšie u ľudí s ľavostrannými nádormi prsníka ako u ľudí s pravostrannými nádormi prsníka.

Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, aké faktory zohrávajú úlohu pri tom, ako agresívny môže byť karcinóm ľavého alebo pravého prsníka.

Ako dlho môžete mať rakovinu prsníka bez toho, aby ste to vedeli?

Vďaka lepšej informovanosti o rakovine prsníka a jej lepšiemu odhaľovaniu sú približne dve tretiny (66 %), ktorým bola diagnostikovaná rakovina prsníka, v počiatočnom štádiu ochorenia (predtým, ako sa rozšíri mimo prsníka).

Odborníci odporúčajú, aby ženy dodržiavali usmernenia pre skríningové vyšetrenia na včasné odhalenie. Napríklad onkologická spoločnosť odporúča ženám s priemerným rizikom vo veku 45-54 rokov absolvovať každoročne skríningové mamografické vyšetrenie - a upozorňuje, že túto možnosť majú aj ženy vo veku 40-44 rokov.

Ženám s vysokým rizikom rakoviny prsníka sa odporúča začať chodiť na ročné mamografické vyšetrenie a magnetickú rezonanciu prsníkov oveľa skôr - zvyčajne vo veku 30 rokov.

Rakovina prsníka, ktorá sa odhalí pri skríningovom vyšetrení, ako je napríklad mamograf, býva menšia a je menej pravdepodobné, že sa rozšírila mimo prsníka. A čím skôr sa nádor odhalí, tým je väčšia pravdepodobnosť, že liečba bude úspešná.

Záver

Hoci súčasné štúdie zistili, že rakovina prsníka sa vyskytuje v ľavom prsníku o niečo častejšie ako v pravom, dôkazy o tom, prečo k tomu dochádza, sú stále obmedzené.

Taktiež, ak vám bola diagnostikovaná rakovina prsníka v ľavom prsníku, nemusí to nevyhnutne znamenať, že budete mať horší výsledok ako niekto, kto má rakovinu prsníka v pravom prsníku.

Výskum toho, prečo sa rakovina prsníka častejšie vyskytuje v ľavom prsníku, stále prebieha, rovnako ako výskum toho, či je agresívnejší ľavý alebo pravý prsník.

Včasné odhalenie je kľúčom k lepším výsledkom liečby. Porozprávajte sa s lekárom o riziku vzniku rakoviny prsníka a dodržiavajte jeho odporúčania na skríning.

Späť do obchodu