Pravá bolesť kĺbov

 

Obsah:

  • Príčiny pravej bolesti kĺbov
  • Hodnotenie pravej bolesti kĺbov
  • Príznaky pravej bolesti kĺbov
  • Testovanie pravej bolesti kĺbov
  • Liečba pravej bolesti kĺbov
  • Záver

Bolesť, ktorá zahŕňa viac ako jeden kĺb, sa nazýva polyartikulárna bolesť kĺbov. Kĺb môže byť jednoducho bolestivý (artralgia) alebo môže byť aj zapálený (artritída).

Bolesť, ktorá zdanlivo vychádza z kĺbov, môže niekedy vychádzať zo štruktúr mimo kĺbov, ako sú väzy, šľachy alebo svaly (pozri Úvod do biológie pohybového aparátu). Príkladom takýchto porúch sú burzitída a tendinitída.

Pravá bolesť kĺbov (artralgia) môže, ale nemusí byť sprevádzaná zápalom kĺbov (artritídou). Najčastejším príznakom zápalu kĺbov je bolesť. Zapálené kĺby môžu byť tiež teplé a opuchnuté a menej často môže byť koža na nich červená. Artritída môže zahŕňať len kĺby končatín alebo aj kĺby centrálnej časti kostry, ako je chrbtica alebo panva. Bolesť sa môže vyskytnúť len pri pohybe kĺbu alebo môže byť prítomná aj v pokoji. V závislosti od príčiny bolesti kĺbov sa môžu vyskytnúť aj iné príznaky, napríklad vyrážka, horúčka, bolesť očí alebo vredy v ústach.

Rôzne poruchy majú tendenciu postihovať rôzny počet kĺbov. Z tohto dôvodu lekári zvažujú iné príčiny bolesti, keď bolesť postihuje jeden kĺb (pozri časť Bolesť kĺbov: jeden kĺb), ako keď postihuje viac ako jeden kĺb. Pri postihnutí viacerých kĺbov je pravdepodobnejšie, že niektoré poruchy postihnú ten istý kĺb na oboch stranách tela (napríklad obe kolená alebo obe ruky) ako iné poruchy. Toto sa označuje ako symetrická artritída. Pri niektorých poruchách tiež záchvat artritídy zostáva v tých istých kĺboch počas celého záchvatu. Pri iných poruchách sa artritída presúva z kĺbu na kĺb (migrujúca artritída).

Pravá bolesť kĺbov

Príčiny pravej bolesti kĺbov

Vo väčšine prípadov je príčinou bolesti vychádzajúcej z vnútra viacerých kĺbov artritída. Poruchy, ktoré spôsobujú artritídu, sa od seba môžu líšiť v určitých tendenciách, ako napr:

  • Koľko a ktoré kĺby zvyčajne zahŕňajú
  • či je zvyčajne postihnutá centrálna časť kostry, napríklad chrbtica alebo panva
  • či je artritída náhla (akútna) alebo dlhodobá (chronická)

Akútna artritída postihujúca viacero kĺbov je najčastejšie spôsobená

  • vírusovou infekciou
  • začiatok ochorenia kĺbov alebo vzplanutie existujúceho chronického ochorenia kĺbov (ako je reumatoidná artritída alebo psoriatická artritída)
  • Dna alebo kalciumpyrofosfátová artritída (predtým nazývaná pseudodna)

Medzi menej časté príčiny akútnej artritídy viacerých kĺbov patria borelióza a dna (ochorenia, ktoré môžu postihovať aj len jeden kĺb), kvapavka a streptokokové bakteriálne infekcie a reaktívna artritída (artritída, ktorá vzniká po infekcii tráviaceho alebo močového traktu).

Chronická artritída postihujúca viacero kĺbov je najčastejšie spôsobená

  • zápalové ochorenia, ako je reumatoidná artritída, psoriatická artritída alebo systémový lupus erythematosus (u dospelých)
  • nezápalové ochorenie osteoartróza (u dospelých)
  • juvenilná idiopatická artritída (u detí)

Niektoré chronické zápalové ochorenia môžu postihovať chrbticu, ako aj kĺby končatín (tzv. periférne kĺby). Niektoré postihujú určité časti chrbtice častejšie. Napríklad ankylozujúca spondylitída častejšie postihuje dolnú (bedrovú) časť chrbtice, zatiaľ čo reumatoidná artritída typickejšie postihuje hornú (krčnú) časť chrbtice na krku.

Najčastejšie ochorenia mimo kĺbov, ktoré spôsobujú bolesť v okolí kĺbov, sú:

  • Fibromyalgia
  • Polymyalgia rheumatica
  • burzitída alebo tendinitída

Burzitída a tendinitída sú často dôsledkom zranenia, ktoré zvyčajne postihuje len jeden kĺb. Niektoré poruchy však spôsobujú burzitídu alebo tendinitídu v mnohých kĺboch.

Hodnotenie pravej bolesti kĺbov

Pri hodnotení bolesti kĺbov sa lekári najprv snažia rozhodnúť, či je bolesť kĺbov spôsobená poruchou kĺbov alebo závažným celotelovým (systémovým) ochorením. Závažné celotelové poruchy môžu vyžadovať špecifickú okamžitú liečbu. Nasledujúce informácie môžu ľuďom pomôcť pri rozhodovaní, kedy navštíviť lekára, a vedieť, čo môžu počas vyšetrenia očakávať.

 Príznaky pravej bolesti kĺbov

  • Opuch, teplo a začervenanie kĺbov
  • Nové kožné vyrážky, škvrny, fialové škvrny alebo jamky na nechtoch
  • Vredy v ústach, v nose alebo na genitáliách
  • bolesť na hrudníku, dýchavičnosť alebo nový alebo silný kašeľ
  • Bolesť brucha
  • Horúčka, potenie, úbytok hmotnosti alebo zimnica
  • Sčervenanie alebo bolesť očí

Testovanie pravej bolesti kĺbov

  • Testy kĺbovej tekutiny
  • Krvné testy na autoprotilátky
  • rýchlosť sedimentácie erytrocytov (ESR) a C-reaktívny proteín

Ak sú kĺby opuchnuté, lekári zvyčajne zavedú do kĺbu ihlu, aby odobrali vzorku tekutiny v kĺbe na testovanie (postup sa nazýva aspirácia kĺbu alebo artrocentéza). Lekári pred odberom vzorky znecitlivujú danú oblasť, takže ľudia počas zákroku nepociťujú žiadnu alebo len malú bolesť. Lekári zvyčajne urobia kultiváciu tekutiny, aby zistili, či sa v nej nachádza infekcia. Pod mikroskopom hľadajú v tekutine kryštáliky, ktoré poukazujú na dnu alebo súvisiace poruchy. Počet bielych krviniek v tekutine naznačuje, či je kĺb zapálený.

Lekári často robia aj krvné testy na autoprotilátky. Príkladom takýchto testov sú antinukleárne protilátky, anti-dvojvláknová DNA, anticyklický citrulinovaný peptid a reumatoidný faktor. Autoprotilátky v krvi môžu poukazovať na autoimunitné ochorenie, ako je reumatoidná artritída alebo systémový lupus erythematosus.

ESR je test, ktorý meria rýchlosť, akou sa červené krvinky usadzujú na dne skúmavky obsahujúcej vzorku krvi. Krv, ktorá sa rýchlo usadzuje, zvyčajne znamená, že je pravdepodobný celotelový (systémový) zápal, ale test ESR môže ovplyvniť mnoho faktorov vrátane veku a anémie, takže test je niekedy nepresný. Aby lekári pomohli určiť, či ide o celotelový zápal, niekedy robia ďalší krvný test nazývaný C-reaktívny proteín (proteín, ktorý cirkuluje v krvi a ktorého hladina sa pri zápale dramaticky zvyšuje).

Niekedy sú potrebné zobrazovacie vyšetrenia, najmä ak existuje možnosť nádorov kostí alebo kĺbov. Najskôr sa vykonáva röntgenové vyšetrenie, ale niekedy je potrebná počítačová tomografia (CT) alebo magnetická rezonancia (MRI).

Liečba pravej bolesti kĺbov

Lieči sa základná porucha. Napríklad ľudia s autoimunitnou poruchou (ako je systémový lupus erythematosus) môžu potrebovať liek, ktorý potláča imunitný systém. Ľudia s kvapavkovou infekciou v kĺbe potrebujú antibiotiká.

Príznaky sa zvyčajne dajú zmierniť skôr, ako je známa diagnóza. Zápal sa dá zvyčajne zmierniť nesteroidnými protizápalovými liekmi (NSAID). Bolesť bez zápalu sa zvyčajne bezpečnejšie lieči paracetamolom. Znehybnenie kĺbu pomocou dlahy alebo závesu môže niekedy zmierniť bolesť. Aplikácia tepla (napríklad pomocou vyhrievacieho vankúšika) môže znížiť bolesť uvoľnením kŕčov vo svaloch okolo kĺbov (napríklad po úraze). Aplikácia chladu (napríklad pomocou ľadu) môže pomôcť zmierniť bolesť spôsobenú zápalom kĺbu. Teplo alebo chlad by sa mali aplikovať najmenej 15 minút, aby sa umožnilo ich hlboké preniknutie. Koža musí byť chránená pred extrémnymi teplotami a chladom. Ľad by sa mal napríklad vložiť do plastového vrecka a zabaliť do uteráka.

Po zmiernení akútnej bolesti a zápalu môže byť užitočná fyzikálna terapia na obnovenie alebo udržanie rozsahu pohybu a posilnenie okolitých svalov. U ľudí s chronickou artritídou je dôležitá nepretržitá fyzická aktivita, aby sa zabránilo trvalej stuhnutosti kĺbov (kontraktúry) a úbytku svalstva (atrofia).

Osteoartróza je najčastejšou príčinou viacnásobných bolestí kĺbov u starších ľudí.

Hoci je častejšia u mladších dospelých (vo veku 30 až 40 rokov), reumatoidná artritída sa môže začať aj v neskoršom veku (po 60. roku života).

Ľudia starší ako 55 rokov, ktorí majú stuhnutosť bedier a ramien a bolesti, ktoré sú zvyčajne horšie ráno, môžu mať polymyalgiu reumatiku. Rozpoznanie polymyalgie reumatiky je dôležité, pretože jej liečba môže pomôcť predísť ďalším problémom.

Dna u starších žien zvykne postihovať distálne interfalangeálne (DIP) kĺby rúk (prvé kĺby od špičky prstov).

Záver

  • Akútna bolesť viacerých kĺbov je najčastejšie spôsobená zápalom, dnou alebo začiatkom či vzplanutím chronickej poruchy kĺbov.
  • Chronická bolesť viacerých kĺbov je zvyčajne spôsobená osteoartritídou alebo zápalovým ochorením (napríklad reumatoidnou artritídou) alebo u detí juvenilnou idiopatickou artritídou.
  • Keď sa vo vnútri kĺbu nahromadí značné množstvo tekutiny, zvyčajne sa musí odobrať a vyšetriť vzorka tekutiny.
  • Celoživotná fyzická aktivita pomáha udržať rozsah pohybu u ľudí s chronickou artritídou.

 

Späť do obchodu