Zinok je dôležitý pre celé telo, najmä pre zdravú pokožku, imunitný systém a hojenie rán.
Zinok je obzvlášť dôležitý na podporu normálneho rastu a vývoja počas tehotenstva, detstva a dospievania.
Zinok sa zvyčajne lepšie vstrebáva z potravín živočíšneho pôvodu ako z potravín rastlinného pôvodu, takže vegetariáni a vegáni alebo ľudia s dlhodobo obmedzenou stravou majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať nedostatok zinku.
Najlepším zdrojom zinku sú ustrice, ale je ho veľa aj v červenom mäse a hydine.
Ďalšími dobrými zdrojmi sú iné druhy morských plodov, orechy celozrnné výrobky, raňajkové cereálie a mliečne výrobky.
OBSAH:
- Čo je zinok?
- Odkiaľ pochádza zinok?
- Koľko zinku potrebujem?
- Aké sú najlepšie zdroje zinku?
- Mal by som užívať doplnok zinku?
Čo je to zinok?
Zinok je minerál, ktorý je nevyhnutný pre mnohé normálne telesné funkcie a systémy vrátane:
- imunitný systém
- hojenie rán
- zrážanie krvi
- funkciu štítnej žľazy
- zmysly chuti a čuchu
- Zinok tiež podporuje normálny rast a vývoj počas tehotenstva, detstva a dospievania.
Odkiaľ pochádza zinok?
Zinok sa nachádza v mnohých potravinách, ale telo nedokáže absorbovať zinok zo všetkých potravín rovnakým spôsobom.
Zinok sa zvyčajne lepšie vstrebáva z potravín živočíšneho pôvodu ako z potravín rastlinného pôvodu. To znamená, že vegetariáni a vegáni alebo ľudia s dlhodobo obmedzenou stravou majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať nedostatok zinku. Ľudia, ktorí jedia najmä obilniny a strukoviny, potrebujú viac zinku ako ľudia, ktorí jedia mäso a iné živočíšne produkty.
Malé deti môžu získavať zinok z materského mlieka, ale zvyčajne len v malých množstvách.
Koľko zinku potrebujem?
Väčšina ľudí získa dostatok zinku zdravou a vyváženou stravou. Ľudia užívajúci niektoré lieky, starší ľudia, ľudia s niektorými ochoreniami tráviaceho traktu a tehotné alebo dojčiace ženy však môžu potrebovať viac.
Odporúčania týkajúce sa zinku podľa veku a pohlavia:
- Narodenie - 6 mesiacov 2 mg
- 7 - 12 mesiacov 3 mg
- 1 - 3 roky 3 mg
- 4 - 8 rokov 5 mg
- 9 - 13 rokov 8 mg
- 14 a viac rokov (muži) 14 mg
- 14 - 18 rokov (ženy) 9mg
- Počas tehotenstva 12 mg
- Počas dojčenia 13mg
- 19+ rokov (ženy) 8mg
Aké sú najlepšie zdroje zinku?
Najlepším zdrojom zinku sú ustrice, ale dostatok zinku je aj v červenom mäse a hydine. Medzi ďalšie dobré zdroje zinku patria iné druhy morských plodov, orechy celozrnné výrobky, raňajkové cereálie a mliečne výrobky.
Tu sú niektoré dobré zdroje zinku:
- Ustrice
Približne 30mg (v závislosti od druhu) v 90g porcii
- Hovädzie mäso (steak)
3,8mg v 90g porcii
- Tekvicové semienka (pepita)
2,2,mg v 30g porcii
- Krab
3,2mg v 90g porcii
- Ovsené vločky (valcované, varené vo vode)
2,3mg v porcii 1 šálky
- Syr (čedar)
1,5mg v 45g porcii
- Sardinky (konzervované v oleji, scedené)
1,1mg v 90g porcii
- Mlieko (1 % tuku)
1mg v 1 šálke
- Arašidy
0,8mg v 30g porcii
- Vajcia
0,6mg v 1 veľkom vajci
- Losos (varený)
0,5mg v 90g porcii
- Ryža (biela, dlhozrnná)
0,3mg v ½ šálky varenej ryže
- Chlieb (biely)
0,2mg v 1 plátku
Mal by som užívať doplnok zinku?
- Ak máte Crohnovu chorobu, celiakiu alebo iné tráviace problémy, ktoré si nedávno vyžiadali chirurgický zákrok, poraďte sa so svojím lekárom o doplnku zinku, pretože tieto ochorenia môžu spôsobiť zníženú absorpciu zinku.
- Ak ste tehotná, zabezpečte, aby vaša strava obsahovala rôzne potraviny bohaté na zinok, a užívajte vitamíny ktorý obsahuje zinok.
- Dojčatám, ktoré začínajú prijímať pevnú stravu, by sa mali ponúkať potraviny bohaté na zinok.