Potraviny s vysokým obsahom histamínu

Obsah:

  • Čo je histamín?
  • Neznášanlivosť histamínu
  • Príznaky histamínovej intolerancie
  • Ako zistiť, či máte histamínovú intoleranciu
  • Potraviny s vysokým obsahom histamínu
  • Potraviny s nízkym obsahom histamínu
  • Ako sa vyhnúť potravinám s vysokým obsahom histamínu
  • Záver

Čo je histamín?

Histamín je prirodzená chemická látka, ktorá pomáha bunkám komunikovať. Vo vašom tele zohráva niekoľko dôležitých úloh vrátane riadenia spánkového cyklu a podpory funkcie mozgu. Najznámejší je však vďaka svojej úlohe pri alergiách.

K alergiám dochádza, keď váš imunitný systém nadmerne reaguje na veci, ako sú peľ a plesne. Váš imunitný systém sa môže mylne domnievať, že tieto veci, ktoré sú zvyčajne neškodné, môžu byť pre vaše telo hrozbou. Na obranu proti takzvaným hrozbám vaše žírne bunky (typ bielych krviniek) uvoľňujú histamín. Histamín povie vášmu telu, aby spustilo alergickú reakciu.

Príčinou produkcie histamínu v tele sú často sezónne alergie, ale túto chemickú látku môžu obsahovať aj potraviny.

Neznášanlivosť histamínu

Väčšina ľudí dokáže tolerovať potraviny s vysokým obsahom histamínu, ale približne 1 % populácie trpí histamínovou intoleranciou. Častejšia býva v strednom veku. Pri tomto ochorení nedokážete správne odbúrať histamín, čo spôsobuje jeho hromadenie v tele. Hoci môže viesť k príznakom podobným alergii, nepovažuje sa za potravinovú alergiu.

Nie je jasné, prečo sa u niektorých ľudí vyvinie histamínová intolerancia. Niektoré lieky a črevné ochorenia môžu vášmu telu sťažovať odbúravanie histamínov. Alebo môžete mať nedostatok diaminooxidázy (DAO), bielkoviny, ktorá je zodpovedná najmä za rozklad histamínu. Nízke hladiny DAO môžu byť spôsobené genetikou (to znamená, že sa prenášajú v rodine), ochorením obličiek alebo pečene.

histamin

Príznaky histamínovej intolerancie

Príliš veľa histamínu vyvoláva imunitnú reakciu. To môže spôsobiť príznaky ako napr:

  • výtok z nosa alebo upchatý nos
  • dýchavičnosť
  • opuchnuté pery, jazyk alebo hrdlo
  • bolesti hlavy alebo migrény
  • Únava
  • Hnačka
  • Nadúvanie
  • Nevoľnosť alebo vracanie
  • Sčervenanie (začervenanie tváre)
  • Svrbenie, vyrážka alebo žihľavka
  • Nepravidelná alebo rýchla srdcová frekvencia
  • Nízky krvný tlak
  • Nepravidelná alebo bolestivá menštruácia

V závažných prípadoch môže histamínová intolerancia viesť k nebezpečnému stavu nazývanému anafylaxia. Ak máte:

  • opuchnuté pery, jazyk alebo hrdlo
  • dýchavičnosť
  • Náhly pokles krvného tlaku (môže to vyzerať ako závrat, zmätenosť alebo mdloby)

Ako zistiť, či máte histamínovú intoleranciu

Ak máte príznaky alergie alebo histamínovej intolerancie, poraďte sa so svojím lekárom. Možno vám odporučí viesť si potravinový denník. To zahŕňa zapisovanie potravín, ktoré konzumujete, a príznakov, ktoré máte každý deň. Potravinový denník vám môže pomôcť nájsť zákonitosti a zistiť, či vaše príznaky spôsobuje určitá potravina (alebo kombinácia potravín).

Lekár vám tiež môže odporučiť, aby ste sa niekoľko týždňov vyhýbali všetkým potravinám s vysokým obsahom histamínov. Ak vám to pomôže cítiť sa lepšie, možno máte histamínovú intoleranciu. Ak chcete zistiť, či existuje konkrétna potravina, ktorá spúšťa vašu histamínovú intoleranciu, pomaly pridávajte potraviny späť do svojho jedálnička, jednu po druhej. Ak sa u vás opäť začnú objavovať príznaky, spúšťačom môže byť nedávno pridaná potravina.

Môžu vám tiež predpísať:

alergologické testy. To môže pomôcť ukázať, či sú vaše príznaky spôsobené alergiou. Môže vám byť vykonaný kožný prick test, pri ktorom vám lekár vpichne do kože malé kvapky alergénov, aby zistil, či vyvolávajú reakciu. Alebo vám môže urobiť krvný test.

Potraviny s vysokým obsahom histamínu

Ak máte histamínovú intoleranciu, špenát a paradajky, vyzreté syry, spracované mäso a pivo vám môžu spôsobiť alergickú reakciu.

Niektoré potraviny majú prirodzene vysoký obsah histamínov. Iné nemajú veľa histamínu, ale spúšťajú tvorbu histamínu vo vašich bielych krvinkách. Ak máte histamínovú intoleranciu, oba druhy potravín môžu viesť k prílišnému množstvu histamínu vo vašom tele.

Je ťažké zmerať hladinu histamínu v potravinách, pretože sa môže výrazne líšiť aj v rovnakých druhoch potravín. Dobrým pravidlom však je, že fermentované, staršie alebo nadmerne spracované potraviny pravdepodobne obsahujú viac histamínu ako čerstvé potraviny.

Potraviny s najvyšším obsahom histamínu

Tieto potraviny a nápoje majú obzvlášť vysoký obsah histamínu:

  • Alkoholické nápoje
  • Konzervované a polokonzervované ryby
  • Konzervované mäso
  • Suché fermentované klobásy
  • Syry

Ovocie s vysokým obsahom histamínu

Hoci mnohé ovocie nemá vysoký obsah histamínu, môže vyvolať uvoľňovanie histamínu. Niektoré môžu obsahovať látky podobné histamínu, ktoré môžu zhoršiť príznaky. Mnohí zdravotnícki pracovníci odporúčajú obmedziť niektoré druhy ovocia a džúsov ako súčasť nízkohistamínovej diéty.

Zvážte vyhýbanie sa:

  • Banánom
  • Ananás
  • Papája
  • Citrusové plody (ako sú citróny, limetky a pomaranče)
  • Jahody
  • Čerešne

Zelenina s vysokým obsahom histamínu

Táto zelenina má vysoký obsah histamínu:

  • paradajky
  • Baklažán
  • Špenát

Okrem toho huby a sója môžu obsahovať látky podobné histamínu, ktoré môžu vyvolať príznaky.

Omáčky a koreniny

Tieto zložky môžu zvýšiť hladinu histamínu:

  • Kyslá kapusta
  • Sójová omáčka
  • ocot
  • Chilli v prášku
  • Škorica
  • Hrebíček

Morské plody s vysokým obsahom histamínu

Mrazené, údené a konzervované morské plody, ako aj pokazené ryby môžu obsahovať vysoké hladiny histamínu. Dávajte pozor najmä na:

  • makrely
  • Sardinky
  • tuniak
  • sleďa
  • Mäkkýše

Orechy a semená

Nasledujúce orechy neobsahujú veľa histamínu, ale majú vysoký obsah chemických látok podobných histamínu:

  • Mandle
  • Gaštany
  • Lieskové orechy
  • pistácie
  •  

Strukoviny

Strukoviny sú širokou kategóriou fazule, šošovice a arašidov.

Nasledujúce strukoviny neobsahujú veľa histamínu, ale majú vysoké hladiny chemických látok podobných histamínu:

  • Cizrna
  • Šošovica
  • Hrášok
  • Arašidy
  • Sója

Ostatné potraviny

Ďalšie potraviny, ktoré môžu zvýšiť hladinu histamínu, sú:

  • Čaj
  • sladké drievko
  • Čokoláda
  • Bravčové mäso
  • Vaječné bielka
  • Prídavné látky (ako sú farbivá a konzervačné látky)

Potraviny s nízkym obsahom histamínu

Pri nízkohistamínovej diéte je dôležité uistiť sa, že stále jete rôzne čerstvé potraviny a prijímate potrebné živiny. Nasledujúce potraviny majú nízky obsah histamínu. Ak obmedzujete konzumáciu histamínu, vyskúšajte tieto a ďalšie alternatívy s nízkym obsahom histamínu:

  • Čerstvé mäso a kuracie mäso
  • vajcia
  • Niektoré ryby vrátane pstruha a merlúzy
  • Čerstvé ovocie a ovocné šťavy (ale nie citrusové)
  • Čerstvá zelenina (ale nie paradajky, baklažán alebo špenát)
  • bylinkový čaj
  • Obilniny a výrobky z nich, ako je ryža a chlieb
  • Med
  • Čerstvé pasterizované mlieko a mliečne výrobky
  • Náhrady mlieka, napr. kozie mlieko, ovčie mlieko
  • Oleje na varenie

Ako sa vyhnúť potravinám s vysokým obsahom histamínu

Tolerancia histamínu sa môže u jednotlivých ľudí veľmi líšiť. Ak si váš lekár myslí, že niektoré potraviny môžu spôsobovať vaše príznaky, môže vám odporučiť eliminačnú diétu. To znamená, že zo stravy vyradíte všetky potraviny s vysokým obsahom histamínu a potom ich postupne pridáte späť. Venujte pozornosť tomu, aké potraviny jete, keď sa vaše príznaky zhoršia. Získate tak predstavu o tom, ktoré potraviny vaše telo toleruje a ktoré potraviny spôsobujú príznaky. Majte na pamäti, že vaša tolerancia sa môže časom meniť.

Hlavnou liečbou histamínovej intolerancie je zmena stravy. Možno sa budete musieť vyhýbať len potravinám, ktoré u vás vyvolávajú alergiu, alebo budete musieť obmedziť všetky potraviny s vysokým obsahom histamínu. Viaceré štúdie preukázali, že nízkohistamínová diéta môže znížiť príznaky u ľudí s histamínovou intoleranciou. Výsledky môžete očakávať do 3 - 4 týždňov.

Tu je niekoľko stratégií na dodržiavanie nízkohistamínovej diéty:

  • Veďte si denník jedla. To vám môže pomôcť sledovať, ktoré potraviny spúšťajú vaše príznaky.
  • Porozprávajte sa s registrovaným dietológom. Každý má inú toleranciu histamínu, zdravotné potreby a preferencie potravín. Registrovaný dietológ vám môže pomôcť nájsť plán, ktorý je pre vás ten pravý. Postarajú sa o to, aby ste dostali všetky vitamíny a minerály, ktoré potrebujete, pričom sa budete držať ďalej od potravín, ktoré vás spúšťajú. Toto je obzvlášť dôležité, ak máte iné zdravotné ťažkosti, ktoré ovplyvňujú vašu stravu, ako je cukrovka.
  • Vyberte si čerstvé, celé potraviny. Akýkoľvek typ spracovania, najmä fermentácia a sušenie, dramaticky zvyšuje hladiny histamínu v potravinách. Je to čiastočne preto, že ako sa potraviny spracovávajú alebo starnú, baktérie produkujúce histamín začnú rásť. Vyhnite sa všetkému, čo je konzervované, údené alebo sušené. Namiesto toho sa držte čerstvých potravín (okrem tých, ktoré by vás mohli spustiť, ako sú citrusy alebo paradajky).
  • Skladujte potraviny bezpečne. Ako potraviny starnú, zvyšujú sa v nich histamín. Tento proces môžete spomaliť skladovaním potravín v chladničke alebo mrazničke. Pri skladovaní syra platí, že čím nižšia teplota, tým lepšie.
  • Dajte sa do varenia. To vám dáva väčšiu kontrolu nad prísadami vo vašom jedle a nad tým, ako sa pripravujú a skladujú. Navyše, spôsoby varenia môžu ovplyvniť hladinu histamínu. Dusenie a dusenie napríklad produkuje menej histamínu ako grilovanie.
  • Užívajte doplnky. Niektoré výskumy naznačujú, že meď, vitamín B6 a vitamín C môžu pomôcť znížiť hladiny histamínu.

Záver

Histamín je prirodzená chemická látka, ktorá telu hovorí, aby spustilo alergickú reakciu. Niektorí ľudia majú histamínovú intoleranciu, čo znamená, že ich telo má problém s odbúravaním tejto chemickej látky. V dôsledku toho sa histamín v tele hromadí a spôsobuje príznaky podobné alergii. Ak si myslíte, že máte histamínovú intoleranciu, poraďte sa so svojím lekárom o diéte s nízkym obsahom histamínu. Môže vám tiež pomôcť vylúčiť iné problémy s podobnými príznakmi.

 

 

 

Späť do obchodu