Potraviny, ktorým sa treba vyhýbať a ktoré jesť pri podráždenom žalúdku

Obsah:

  • Potraviny, ktorým sa treba vyhýbať
  • Je banán dobrý na žalúdočnú infekciu?
  • Je jogurt dobrý na podráždený žalúdok?
  • Zmrzlina je dobrá na prekyslenie
  • Ktoré ovocie je dobré pri bolestiach žalúdka
  • Záver

Strava zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravého tráviaceho systému. Spokojný žalúdok vedie k šťastnému dňu. Navyše, podráždený žalúdok môže zmeniť život na utrpenie. Ak ste niekedy zažili nepríjemné pocity podráždeného žalúdka, viete, ako to môže narušiť váš každodenný režim. Tento blog predstavuje komplexného sprievodcu potravinami, ktorým sa treba vyhýbať a ktoré jesť, keď sa váš žalúdok necíti najlepšie.

Potraviny, ktorým sa treba vyhýbať

Je nevyhnutné dávať si pozor na to, čo jete vždy, keď sa váš žalúdok cíti podráždený. Niektoré potraviny môžu zhoršiť nepríjemné pocity vo vašom čreve a situáciu ešte zhoršiť. Niektoré z potravín, ktorým sa treba vyhnúť pri žalúdočných ťažkostiach, sú uvedené nižšie.

Pikantné jedlá

Pikantné jedlá môžu chutiť lahodne, ale môžu byť pre váš citlivý žalúdok nepriaznivé. Ohnivé korenie môže podráždiť sliznicu žalúdka, čo vedie k väčším nepríjemným pocitom a bolesti. Ak vás trápia žalúdočné ťažkosti, je najlepšie sa na nejaký čas vyhnúť koreneným jedlám.

Vyprážané a mastné jedlá

Aj keď vyprážané a mastné jedlá môžu byť chutnými pochúťkami, pre váš žalúdok môžu byť náročné, najmä keď je už rozrušený. Ťažké tuky v týchto jedlách spomaľujú trávenie, čo spôsobuje, že sa cítite ešte nepríjemnejšie a nafúknutejšie. Je lepšie sa týmto jedlám vyhýbať, kým sa váš žalúdok nebude cítiť lepšie.

podrazdeny zaludok2

Sýtené nápoje

Tieto perlivé nápoje sa môžu zdať osviežujúce, ale bublinky môžu spôsobiť problémy vo vašom bruchu. Sýtené nápoje môžu viesť k nadúvaniu a plynatosti, čím sa váš žalúdok cíti nafúknutý a nepríjemne. Zatiaľ sa držte neperlivých, nesýtených nápojov.

Kofeín a alkohol

Kofeín a alkohol môžu byť pre vašu žalúdočnú sliznicu nepriaznivé, najmä ak je už podráždená. Tieto látky môžu zvýšiť produkciu žalúdočnej kyseliny, čo vedie k páleniu záhy alebo refluxu kyseliny. Najlepšie je kofeínové a alkoholické nápoje obmedziť alebo sa im vyhnúť, kým sa váš žalúdok neupokojí.

Citrusové plody

Citrusové plody ako pomaranče, citróny a grapefruity sú chutné a plné vitamínu C, ale pre váš citlivý žalúdok môžu byť príliš kyslé. Vysoká kyslosť týchto plodov môže vyvolať pálenie záhy alebo reflux kyseliny, čo spôsobuje nepríjemné pocity a bolesť. Kým sa váš žalúdok nebude cítiť lepšie, vyberte si menej kyslé ovocie.

Spracované potraviny

Spracované potraviny často obsahujú prídavné látky, konzervačné látky a umelé prísady, ktoré môžu narušiť jemnú rovnováhu vášho žalúdka. Tieto potraviny môžu byť ťažšie stráviteľné a môžu viesť k nadúvaniu a nepríjemným pocitom. Namiesto toho sa zamerajte na prírodné a plnohodnotné potraviny, aby ste svojmu žalúdku dopriali oddych.

Mliečne výrobky (pre niektorých)

Pre niektorých ľudí môžu byť mliečne výrobky problematické, najmä ak trpia intoleranciou laktózy. Neznášanlivosť laktózy môže viesť k nadúvaniu, kŕčom a hnačke. Ak máte podozrenie, že mliečne výrobky môžu spôsobovať vaše žalúdočné ťažkosti, skúste ich na nejaký čas vyradiť a uvidíte, či sa vaše príznaky zlepšia.
Vyhýbanie sa týmto potravinám a voľba šetrných, ľahko stráviteľných potravín môže pomôcť vášmu žalúdku rýchlejšie sa uzdraviť a zotaviť. Nezabudnite počúvať svoje telo a jesť s rozvahou. Ak vaše príznaky pretrvávajú alebo sa zhoršujú, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc, aby ste zistili všetky základné problémy a dostali správnu liečbu. Starajte sa o svoje brucho a ono sa postará o vás!

Je banán dobrý na žalúdočnú infekciu?

Banány sú pre mnohých ovocím, ktoré sa používa pri žalúdočných problémoch. Ich jemný obsah vlákniny napomáha tráveniu bez toho, aby spôsoboval ďalšie podráždenie. Vysoký obsah draslíka pomáha doplniť stratené elektrolyty pri zvracaní alebo hnačke. Okrem toho sú banány prírodným antacidom. Dokážu zmierniť pálenie záhy a reflux kyseliny.
Ľahko stráviteľná vláknina: Podporuje pravidelnú stolicu bez zaťaženia žalúdka.
Bohaté na draslík: Pomáha udržiavať rovnováhu elektrolytov počas žalúdočných infekcií.

Je jogurt dobrý na podráždený žalúdok?

Jogurt obsahuje dobré baktérie ako Lactobacillus a Bifidobacterium. Pomáhajú udržať rovnováhu v črevách po žalúdočných problémoch alebo pri užívaní antibiotík, ktoré narúšajú prirodzené baktérie. Tieto dve zložky patria medzi najdôležitejšie pre zdravé črevá.
Probiotiká: Podporujú zdravé črevné prostredie a pomáhajú pri trávení.
Upokojujúci účinok: Zmierňuje zápaly a nepríjemné pocity pri žalúdočnej nevoľnosti.

Zmrzlina je dobrá na prekyslenie

Na rozdiel od toho, čo by ste možno očakávali, zmrzlina môže byť upokojujúcou pochúťkou pri refluxe kyseliny alebo pálení záhy. Chladná teplota a krémová konzistencia pomáhajú pokryť pažerák a poskytujú dočasnú úľavu. Nie je to však univerzálny liek a u niektorých ľudí môže zhoršiť ich príznaky.

Ktoré ovocie je dobré pri bolestiach žalúdka

Keď vás bolí brucho, niektoré druhy ovocia môžu byť ako superhrdinovia, ktorí prichádzajú na pomoc! Dve úžasné ovocie na bolesť žalúdka sú papája a zázvor.

Papája: Toto farebné ovocie nie je len chutné, ale je aj skvelé pre vaše brucho. Obsahuje niečo, čo sa nazýva papaín, ktorý pomáha vášmu bruchu lepšie tráviť jedlo. Papája tiež bojuje proti zápalom v bruchu, vďaka čomu sa budete cítiť lepšie. Okrem toho obsahuje veľa vlákniny, vďaka ktorej je vaše bruško spokojné, pretože vám pomáha pravidelne kakať.

Zázvor: Možno ste už počuli o zázvore, keď ste chorí. No je dobrý aj pre vaše bruško! Zázvor má špeciálnu látku nazývanú gingerol, ktorá pomáha upokojiť zápal a bolesť bruška. Je tiež úžasný na zastavenie nevoľnosti a zvracania, takže sa celkovo cítite lepšie.
Jesť papáju a zázvor je jednoduché. Papáju si môžete dať ako desiatu alebo ju zmiešať s iným ovocím. Zo zázvoru si môžete pripraviť čaj alebo ho pridať do jedla, aby ste sa chutne nabudili.
Pamätajte, že hoci tieto plody môžu pomôcť pri niektorých brušných ťažkostiach, nie sú zázračné. Ak vás brucho bolí stále veľa alebo dlhodobo, najlepšie je navštíviť lekára. Vždy sa o seba starajte, dobre sa stravujte a počúvajte svoje telo. Takto môžete zostať šťastní a zdraví!

Záver

Keď váš žalúdok nie je v najlepšom stave, rozumný výber potravín môže mať zásadný vplyv na vašu cestu k zotaveniu. Držte sa ľahko stráviteľných, upokojujúcich potravín, ako sú banány a jogurt, ktoré vám pomôžu žalúdok uzdraviť. Vyhnite sa koreneným, mastným a spracovaným potravinám, ktoré môžu zhoršiť nepríjemné pocity. Pamätajte, že je nevyhnutné počúvať svoje telo a poskytnúť mu výživu, ktorú potrebuje. Ak príznaky pretrvávajú alebo sa zhoršujú, je nevyhnutné vyhľadať odbornú lekársku pomoc. Vyvážený a ohľaduplný prístup k stravovaniu vám vydláždi cestu k spokojnejším a zdravším črevám a šťastnejším vám!

 

Späť do obchodu