Potenciálne prínosy omega-3 pre pokožku a vlasy

Obsah:

  • Čo sú to omega-3 mastné kyseliny?
  • 6 vedecky podložených výhod omega-3 pre vašu pokožku a vlasy
  • Aké sú najlepšie potravinové zdroje omega-3 mastných kyselín?
  • Záver

Omega-3 tuky patria medzi najviac preskúmané živiny.

Sú obsiahnuté v potravinách, ako sú vlašské orechy, morské plody, tučné ryby a niektoré oleje zo semien a rastlín. Rozdeľujú sa na tri typy: kyselina alfa-linolénová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokozahexaenová (DHA).

Omega-3 tuky sú známe svojimi silnými zdravotnými účinkami vrátane ich potenciálu bojovať proti depresii, znižovať zápal a znižovať markery srdcových ochorení. Navyše, menej známou výhodou je, že môžu prospievať vašej pokožke a vlasom.

Čo sú to omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny (omega-3) sú polynenasýtené tuky, ktoré vo vašom tele plnia dôležité funkcie. Vaše telo si nedokáže vyrobiť množstvo omega-3, ktoré potrebujete na prežitie. Preto sú omega-3 mastné kyseliny esenciálne živiny, čo znamená, že ich musíte získavať z potravín, ktoré konzumujete.

omega3

6 vedecky podložených výhod omega-3 pre vašu pokožku a vlasy

  1. Môžu chrániť pred poškodením spôsobeným slnkom

Omega-3 môžu chrániť pred škodlivým slnečným ultrafialovým žiarením A (UVA) a ultrafialovým žiarením B (UVB).

Štúdie ukázali, že dopĺňanie kombinácie DHA a EPA - dvoch omega-3 s dlhým reťazcom - môže znížiť citlivosť pokožky na ultrafialové (UV) žiarenie.

V jednej malej štúdii sa u účastníkov, ktorí 3 mesiace konzumovali 4 gramy EPA, zvýšila odolnosť voči spáleniu o 136 %, zatiaľ čo v skupine užívajúcej placebo sa nezaznamenali žiadne významné zmeny.

V inej štúdii sa u účastníkov, ktorí si po vystavení UVB žiareniu nanášali na pokožku sardinkový olej bohatý na EPA a DHA, vyskytlo približne o 25 % menej začervenania pokožky v porovnaní s kontrolnou skupinou. Iné typy omega-3 však nemali rovnaký účinok.

Existujú určité dôkazy, že omega-3 môžu tiež znížiť závažnosť príznakov niektorých porúch fotosenzitivity vrátane kožných vyrážok alebo pľuzgierov naplnených tekutinou po vystavení UV žiareniu.

Na túto tému však existuje len málo štúdií a pred vyvodením záverov je potrebný ďalší výskum.

ZHRNUTIE

Omega-3 môžu zvýšiť odolnosť pokožky voči spáleniu, znížiť intenzitu začervenania pokožky po vystavení UV žiareniu a zmierniť príznaky niektorých porúch fotosenzitivity. Je však potrebný ďalší výskum.

  1. Môžu znížiť výskyt akné

Strava bohatá na omega-3 môže pomôcť predchádzať akné alebo znížiť jeho závažnosť .

Ukázalo sa, že omega-3 znižujú zápal a nové dôkazy naznačujú, že akné môže byť primárne spôsobené zápalom. Preto môžu omega-3 nepriamo bojovať proti akné.

Niekoľko štúdií zaznamenalo zníženie počtu lézií akné pri dopĺňaní omega-3, a to buď samostatne, alebo v kombinácii s inými živinami.

Zdá sa, žedoplnky omega-3 tiež znižujú vedľajšie účinky izotretinoínu, lieku bežne používaného na liečbu ťažkého alebo rezistentného akné.

Len málo štúdií však sledovalo účinky omega-3 samostatne - a nie v kombinácii s inými zlúčeninami - a zdá sa, že účinky sa líšia v závislosti od jednotlivca. Preto je potrebný ďalší výskum.

ZHRNUTIE

Doplnky stravy s obsahom omega-3, užívané buď samostatne, alebo v kombinácii s inými doplnkami, môžu pomôcť predchádzať akné alebo znížiť jeho závažnosť. Na potvrdenie týchto účinkov je však potrebný ďalší výskum.

  1. Môžu chrániť pred suchou, červenou alebo svrbiacou pokožkou

Omega-3 môžu zvlhčovať pokožku a bojovať proti červenej, suchej alebo svrbivej pokožke spôsobenej kožnými ochoreniami, ako je atopická dermatitída a psoriáza.

Zdá sa totiž, že omega-3 zlepšujú funkciu kožnej bariéry, čím uzatvárajú vlhkosť a zabraňujú prenikaniu dráždivých látok.

V jednej malej štúdii sa u žien, ktoré denne konzumovali približne pol čajovej lyžičky (2,5 ml) ľanového oleja bohatého na omega-3, po 12 týždňoch zvýšila hydratácia pokožky o 39 %. Ich pokožka bola tiež menej drsná a citlivá ako pokožka osôb v skupine s placebom.

Vysoký príjem omega-3 sa spája aj s nižším rizikom atopickej dermatitídy u dojčiat a zlepšením príznakov psoriázy u dospelých. Iné štúdie však tieto výsledky nedokázali zopakovať.

Rozdielne dávky a spôsoby podávania použité v jednotlivých štúdiách môžu čiastočne vysvetľovať protichodné zistenia.

Preto je potrebný ďalší výskum, aby bolo možné vyvodiť jednoznačné závery.

ZHRNUTIE

Omega-3 môžu hydratovať pokožku a chrániť ju pred dráždivými látkami a kožnými ochoreniami, ako je atopická dermatitída a psoriáza. Na potvrdenie týchto účinkov sú však potrebné ďalšie štúdie.

4-6. Ďalšie potenciálne výhody pre pokožku a vlasy

Omega-3 môžu mať aj ďalšie výhody.

  1. Môžu urýchliť hojenie rán. Výskum na zvieratách naznačuje, že omega-3 podávané intravenózne alebo aplikované lokálne môžu urýchliť hojenie rán, ale je potrebný výskum na ľuďoch.
  2. Môžu znížiť riziko rakoviny kože. Strava bohatá na omega-3 môže u zvierat zabrániť rastu nádorov. Na potvrdenie tejto skutočnosti je však potrebný výskum na ľuďoch.
  3. Môže podporiť rast vlasov a znížiť ich vypadávanie. Štúdie na skúmavkách a zvieratách naznačujú, že omega-3 môžu podporiť rast vlasov. Sú potrebné ďalšie štúdie o účinkoch omega-3 na rast a vypadávanie vlasov u ľudí.

Je dôležité poznamenať, že tieto prínosy u ľudí skúmal len malý počet štúdií. Okrem toho sa v štúdiách často používalo viacero doplnkov naraz, čo sťažuje izoláciu účinkov omega-3 od účinkov iných doplnkov. Preto je potrebných viac štúdií.

ZHRNUTIE

Omega-3 môžu urýchliť hojenie rán, podporiť rast vlasov, znížiť ich vypadávanie a dokonca znížiť riziko rakoviny kože. Na potvrdenie týchto prínosov sú však potrebné ďalšie štúdie.

Aké sú najlepšie potravinové zdroje omega-3 mastných kyselín?

Najlepším zdrojom omega-3 sú ryby:

  • Makrela 
  • Losos (chovaný, atlantický) 
  • Sleď (atlantický) 
  • Ančovičky
  • Losos (divoký, atlantický) 
  • Síh
  • Tuniak (modroplutvý) 
  • Halibut (grónsky) 
  • Sardinky (atlantické, konzervované v oleji)
  • Tuniak (tuniak dlhoplutvý, konzervovaný vo vode) 
  • Sínusy 
  • Ostriež pruhovaný 
  • Pstruh dúhový (voľne žijúci) 
  • Tuniak (ľahký, konzervovaný vo vode) 

Záver

Omega-3 sú zdravé tuky, ktoré sa nachádzajú v rybách, morských plodoch a rastlinných potravinách, ako sú vlašské orechy, ľanové semená, konopné semená a semená chia.

Okrem toho, že tieto tuky sú zdraviu prospešné, môžu byť prospešné aj pre vaše vlasy a pokožku. Hoci výskumy sú obmedzené, zdá sa, že zvyšujú odolnosť pokožky voči spáleniu od slnka, znižujú výskyt akné a chránia pred suchou, červenou a svrbiacou pokožkou.

Celkovo sú tieto zdravé tuky jednoduchým a hodnotným doplnkom vášho jedálnička, pretože prospievajú nielen vašim vlasom a pokožke, ale aj celkovému zdraviu.

Späť do obchodu