Popôrodná bolesť kĺbov

Obsah:

  • Čo je popôrodná bolesť kĺbov
  • Popôrodná bolesť kĺbov prstov
  • Popôrodná bolesť kolena
  • Popôrodná artritída 
  • Domáca starostlivosť a prevencia na bolesť kĺbov
  •  Záver

Tehotenstvo ovplyvňuje telo rôznymi spôsobmi, ktoré môžu mať za následok bolesti kĺbov po narodení dieťaťa. Napríklad zadržiavanie tekutín môže spôsobiť syndróm karpálneho tunela, ktorý spôsobuje bolesť kĺbov prstov, zatiaľ čo nosenie dieťaťa môže spôsobiť tlak na kolená.

Čo je popôrodná bolesť kĺbov

Presná príčina bolesti môže byť spôsobená hormonálnymi zmenami a zápalom kĺbov. Príznaky popôrodnej bolesti kĺbov sa môžu spočiatku vyskytnúť počas tehotenstva alebo pôrodu a trvať niekoľko týždňov až mesiacov po pôrode

Niektorí ľudia môžu počas tehotenstva pociťovať bolesti kĺbov, ktoré sa zhoršujú a pokračujú aj po pôrode.

Popôrodná bolesť môže byť dôsledkom hormonálnych zmien a fyzických požiadaviek tehotenstva a pôrodu.

Napríklad bolesť bedier je počas tehotenstva bežná a môže trvať týždne alebo mesiac po tehotenstve. V zriedkavých prípadoch by sa mohla vyvinúť do celoživotného stavu. Medzi ďalšie oblasti kĺbov, v ktorých môže niekto očakávať bolesť, patria prsty a kolená.

Popôrodná bolesť kĺbov

Popôrodná bolesť kĺbov prstov

Popôrodná bolesť kĺbov prstov môže mať mnoho príčin, vrátane fyzickej náročnosti pôrodu a zadržiavania tekutín.

Fyzické nároky

Dlhodobé držanie rúk v určitých polohách počas pôrodu, ako napríklad uchopenie boku postele, by mohlo spôsobiť poranenie kĺbov prstov alebo ruky.

Lekári môžu v miernych prípadoch navrhnúť domácu starostlivosť. Tá môže zahŕňať odpočinok prstov a prikladanie ľadových obkladov. Pomôcť môžu aj kompresívne obväzy.

Zadržiavanie tekutín

Tehotenstvo môže spôsobiť zadržiavanie tekutín, čo môže zvýšiť riziko syndrómu karpálneho tunela. K tomuto stavu dochádza, keď sa stlačí stredový nerv v ruke.

Keď telo zadržiava viac vody ako zvyčajne, tekutina sa môže hromadiť v zápästí, čo vytvára tlak na nervy v rukách.

Syndróm karpálneho tunela počas tehotenstva môže spôsobiť pocity mravčenia a slabosti v rukách, ktoré môžu pretrvávať až do obdobia po pôrode. Ďalším príznakom je ostrá bolesť v prstoch.

Lekári zvyčajne liečia syndróm karpálneho tunela poskytnutím podporného vybavenia pre ruky a navrhnú obdobie odpočinku.

Popôrodná bolesť bedrového kĺbu

Lekársky termín pre najčastejší typ bolesti bedier počas tehotenstva je bolesť panvového pletenca (PGP), ktorá postihuje kĺby v panve. Medzi ďalšie stavy, ktoré môžu spôsobiť bolesť bedier počas popôrodného obdobia, patrí piriformisový syndróm a hypertyreóza.

PGP

Výskumníci si nie sú istí presnou príčinou PGP, ale zvyčajneje to dôsledok toho, že bedrá sa počas tehotenstva stávajú nestabilnými. Tehotenské hormóny tiež ovplyvňujú spôsob, akým ľudia regulujú bolesť, takže by to mohlo vysvetľovať, prečo je PGP veľmi bolestivá. PGP môže mať aj genetickú súvislosť.

Medzi príznaky PGP patrí:

  • bolesť hlboko v pubickej oblasti
  • bolesť, ktorá sa zhoršuje pri aktivite
  • vyžarujúca bolesť v dolnej časti chrbta
  • praskanie pri pohybe bedrového kĺbu

Na liečbu PGP môže lekár odporučiť fyzikálnu terapiu na posilnenie panvových svalov a zníženie bolesti.

Piriformisov syndróm

Štúdia z roku 2013 naznačuje, že u niektorých ľudí sa po tehotenstve môže vyskytnúť syndróm piriformis. Ide o prípad, keď sa sval v blízkosti zadku kŕčovito stiahne a spôsobuje bolesť v tejto oblasti.

Tento stav môže ovplyvniť blízky sedací nerv. Piriformis syndróm sa prejavuje príznakmi ischias, ako sú bolesti v dolnej časti chrbta, bedier a nôh.

 Pomôže aj fyzikálna terapia a cvičenie nohy.

Hypertyreóza

U niektorých ľudí sa počas tehotenstva vyvinie hypertyreóza. Hypertyreóza vzniká, keď štítna žľaza produkuje nadmerné množstvo hormónov.

Gravesova choroba môže byť základnou príčinou hypertyreózy a vyskytuje sa u 1 - 4 z každých 1 000 tehotenstiev v Spojených štátoch. Ak sa u osoby Gravesova choroba po prvýkrát objaví počas tehotenstva, príznaky by sa mohli zhoršiť počas popôrodného obdobia.

Hypertyreóza počas tehotenstva a po pôrode môže spôsobiť tyreotoxickú myopatiu. Tento stav môže postihnúť panvový pás a spôsobiť bolesť v tejto oblasti.

Popôrodná bolesť kolena

Bolesť kolena počas popôrodného obdobia môže byť spôsobená tým, že osoba počas tehotenstva nosila väčšiu hmotnosť. Bolesť kĺbov však môže byť aj príznakom hypertyreózy, takže ak sa bolesť kolena u osoby po pôrode nezlepšuje, mala by sa obrátiť na svojho lekára.

Popôrodná artritída

V zriedkavých prípadoch u niektorých ľudí po tehotenstve vyvinie reumatoidná artritída. K tomu dochádza, keď imunitný systém napadne zdravé kĺbové tkanivo.

Reumatoidná artritída je celoživotné ochorenie. Lekári použijú lieky na zníženie zápalu a zvládnutie príznakov.

Domáca starostlivosť a prevencia na bolesť kĺbov

Osoba môže byť schopná zmierniť bolesť pomocou domácej starostlivosti. Osoba by napríklad mohla liečiť bolesť v bedrovej časti chrbta aplikovaním tepla na danú oblasť, napríklad pomocou fľaše s horúcou vodou.

Ďalšou oblasťou, na ktorú by sa človek mohol zamerať, je jeho držanie tela a chôdza, aby vedel, ako sa pohybovať bez toho, aby vyvíjal tlak na chrbticu. Tento typ liečby môže zahŕňať aj Kegelove cvičenia.

Keďže tehotenstvo a pôrod sú fyzicky náročné, predchádzať popôrodným bolestiam kĺbov nemusí byť vždy možné.

Medzi všeobecné tipy na prevenciu bolesti kĺbov však patria:

  • udržiavanie zdravej hmotnosti
  • udržiavanie fyzickej aktivity
  • posilňovanie svalov
  • konzumácia veľkého množstva zeleniny
  • obmedzenie kofeínu
  • dostatok vitamínu D a vápnika
  • nosenie podpornej obuvi
  • strečingové a balančné cvičenia, napríklad joga

 Záver

Fyzické nároky tehotenstva a pôrodu môžu viesť k popôrodnej bolesti kĺbov. Človek môže pociťovať bolesť kĺbov prstov, bedier alebo kolien. Bolesť sa môže vyskytovať s inými príznakmi a narúšať každodenný život.

V niektorých prípadoch môže byť bolesť spôsobená artritídou alebo syndrómom karpálneho tunela. Mierne cvičenie a zdravá strava môžu pomôcť znížiť riziko popôrodných bolestí kĺbov.

 

Späť do obchodu