Pomáha kolagén pri osteoporóze?

Obsah:

  • Čo je kolagén?
  • Môže kolagén prospieť ľuďom s osteoporózou?
  • Ako to funguje?
  • Ako užívať kolagénové peptidy
  • Liečba osteoporózy
  • Návyky, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie kostí
  • Aké potraviny sú bohaté na kolagén?
  • Ako dlho trvá, kým sa dostavia výsledky užívania kolagénových doplnkov?
  • Zhrnutie

Kolagén zohráva dôležitú úlohu v kostnej hmote. Dopĺňanie kolagénu môže pomôcť zlepšiť hustotu kostnej hmoty a spomaliť osteoporózu.

Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v celom tele. Podporuje mnohé dôležité procesy vrátane tvorby kostí.

Kolagénové peptidy sú typom živočíšneho kolagénu rozloženého do stráviteľnejšej formy. Ľudia ich môžu užívať ako doplnok stravy.

Osteoporóza vzniká v dôsledku zmien štruktúry kostí a úbytku hustoty kostných minerálov a kostnej hmoty. Tieto zmeny spôsobujú oslabenie kostí, čím sa zvyšuje riziko zlomenín.

Tento článok sa zaoberá možnými prínosmi kolagénu pri osteoporóze. Rozoberá tiež liečbu osteoporózy a tipy na udržanie zdravia kostí.

Čo je kolagén?

Kolagén je najrozšírenejší proteín vo vašom tele. Je hlavnou zložkou spojivových tkanív, ktoré tvoria viaceré časti tela vrátane šliach, väzov, kože a svalov. Má mnoho dôležitých funkcií vrátane toho, že poskytuje štruktúru vašej pokožke a posilňuje vaše kosti.

Kolagén môžete získať z potravín, ako je bravčová koža a vývar z kostí, ale populárnymi sa stali aj kolagénové doplnky. Väčšina z nich je hydrolyzovaná, čo znamená, že kolagén bol rozložený, aby sa ľahšie vstrebával.

Tieto doplnky sa dodávajú najmä vo forme prášku, ale sú k dispozícii aj v kapsulách. Typy kolagénu, ktoré sa v doplnkoch nachádzajú, sa líšia - niektoré obsahujú jeden alebo dva typy, zatiaľ čo iné až päť.

kolagen_3

Môže kolagén prospieť ľuďom s osteoporózou?

Kolagén môže byť prospešný pre ľudí s osteoporózou. Štúdia z roku 2018 skúmala účinky špecifických kolagénových peptidov na zdravie kostí u 131 ľudí po menopauze so zníženou minerálnou hustotou kostí.

Vedci merali účinky užívania 5 gramov (g) kolagénových peptidov denne počas 12 mesiacov v porovnaní s placebom. Sledovali zmeny hustoty kostných minerálov v krčku stehennej kosti, čo je oblasť, kde sa stehenná kosť spája s bedrovou kosťou a chrbticou.

Výsledky ukázali, že kolagénové peptidy zvýšili hustotu kostných minerálov a zlepšili kostné markery, čo naznačuje zníženie úbytku kostnej hmoty a zvýšenie tvorby kostí.

Na štúdiu vedci nadviazali ďalšou, menšou štúdiou v roku 2021. Tá sa zaoberala dlhodobými účinkami tých istých kolagénových peptidov u 31 ľudí po menopauze. Účastníci pochádzali z liečebnej a placebovej skupiny pôvodnej štúdie.

Výskumníci zistili, že denný príjem 5 g kolagénových peptidov počas 4 rokov významne zvýšil hustotu kostných minerálov. U účastníkov sa počas 4-ročného obdobia nevyskytli ani žiadne zlomeniny.

Prečítajte si viac na našom blogu o osteoporóze.

Ako to funguje?

Kolagén je bielkovina, ktorú produkuje telo. Je nevyhnutnou súčasťou mnohých telesných procesov. S pribúdajúcim vekom sa schopnosť tela produkovať kolagén znižuje približne o 1 % až 1,5 % ročne.

Zdá sa, že kolagénové peptidy podporujú zdravie kostí, pretože kolagén je nevyhnutný pre kostnú hmotu. Kolagénové peptidy môžu pomôcť pri mineralizácii kostí, čo je proces, ktorý posilňuje a spevňuje kosti.

Kolagénové peptidy môžu pozitívne ovplyvniť aj chrupavky, šľachy a väzy, pretože peptidy môžu stimulovať tvorbu elastínu a niektorých typov kolagénu.

Kolagén zohráva dôležitú úlohu pri vývoji kostí. Pomáha podporovať procesy, ktoré umožňujú tvorbu kostí a osteoblastov. Osteoblasty sú bunky potrebné na rast kostí.

Ako užívať kolagénové peptidy

Ľudia môžu kolagénové peptidy užívať ako doplnok stravy, často vo forme prášku. Ľudia môžu prášok pridať do tekutiny a vypiť ho. Kolagénové doplnky sú dostupné aj vo forme kapsúl a tabliet.

Existuje mnoho typov kolagénov, ale typ 1 sa najčastejšie vyskytuje v kostiach, šľachách a väzoch a typ 2 sa vyskytuje v chrupavkách.

Kolagénové peptidy pochádzajú zo zvierat vrátane kráv, ošípaných a rýb. Nie je dostatok dôkazovDôveryhodný zdroj nato, aby sme vedeli, ktorý typ kolagénového peptidu je pri osteoporóze najprínosnejší. Účinky sa môžu líšiť v závislosti od typu a rôznych podmienok. Ich účinok môžu meniť aj výrobné procesy.

Podľa prehľadu z roku 2019 sa bezpečná a účinná úroveň suplementácie kolagénu pohybuje v rozmedzí od 2,5 g do 15 g kolagénu denne. VýskumTrusted Source naznačuje, že kolagénové peptidy sú všeobecne bezpečným a dobre tolerovaným doplnkom.

Ďalšie informácie o kolagénových doplnkoch nájdete na našom blogu.

Liečba osteoporózy

Liečba osteoporózy môže zahŕňaťTruststed Source zmeny životného štýlu vrátane:

  • konzumácia veľkého množstva ovocia a zeleniny
  • prijímanie dostatočného množstva kalórií vzhľadom na vek, výšku a hmotnosť človeka
  • dostatok vápnika, vitamínu D a bielkovín
  • pravidelné cvičenie, vrátane silového a odporového tréningu, ale vyhýbanie sa silným nárazovým cvičeniam
  • vyhýbanie sa fajčeniu a pasívnemu fajčeniu
  • prípadné striedme pitie alkoholu
  • absolvovanie všetkých pravidelných lekárskych prehliadok

Návyky, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie kostí

Niektoré stravovacie návyky a návyky životného štýlu môžu pomôcť udržať zdravie kostí a predchádzať osteoporóze. Patria medzi ne:

  • každodenná fyzická aktivita
  • vyvážená a výživná strava
  • vyhýbanie sa fajčeniu alebo prípadné ukončenie fajčenia
  • prípadné obmedzenie príjmu alkoholu

Dostatočný príjem vápnika a vitamínu D je tiež dôležitý pre podporu zdravia kostí, hoci doplnenie niektorého z nich nepreukázalo významné zníženie rizika zlomenín .

V detstve a dospelosti môže cvičenie pomôcť posilniť kosti. Obzvlášť účinný môže byť silový a odporový tréning. U starších dospelých môže cvičenie pomôcť zlepšiť rovnováhu, pohyblivosť a funkciu a pomôcť znížiť riziko pádov.

Aké potraviny sú bohaté na kolagén?

Kolagén sa môže nachádzať v živočíšnych produktoch alebo z nich pochádzať. Medzi potraviny, ktoré obsahujú kolagén, patria:

  • želatína
  • vývar z kostí
  • spojivové tkanivá zvierat
  • kuracia koža
  • bravčová koža
  • hovädzie mäso
  • ryby

Vitamín C je nevyhnutný pre syntézu kolagénu. Existuje mnoho potravín s vysokým obsahom vitamínu C, ako sú citrusové plody, brokolica, jahody a mnohé ďalšie.

Ako dlho trvá, kým sa dostavia výsledky užívania kolagénových doplnkov?

Obmena kolagénu je pomalý proces. Vo väčšine štúdií sa na posúdenie účinkov kolagénu na zdravie pokožky a zmiernenie bolesti kĺbov používa minimálne 8 týždňov, ale v iných štúdiách sa na posúdenie zdravia kostí používa dlhšie obdobie, napríklad 12 mesiacov.

Zhrnutie

Osteoporóza spôsobuje úbytok kostnej hmoty a minerálnej hustoty kostí. Kolagén je nevyhnutnou súčasťou kostnej hmoty a výskum naznačuje, že kolagénové peptidy môžu pomôcť zlepšiť hustotu kostných minerálov.

Ľudia môžu denne užívať 2,5 g až 15 g kolagénu. Doplnky stravy sa dodávajú vo forme práškov, kapsúl a tabliet.

Pri prevencii a liečbe osteoporózy je dôležitá vyvážená, výživná strava a niektoré ďalšie životné návyky. Lekár vám môže predpísať aj určité lieky, ktoré pomáhajú liečiť osteoporózu.

 

Späť do obchodu