Plynatosť

Obsah:

  • Príznaky plynatosti
  • Príčiny plynatosti
  • Bežné ťažkosti s plynatosťou
  • Potraviny, ktoré treba obmedziť na zníženie plynatosti
  • Preháňadlá a plynatosť
  • Domáce lieky na plynatosť
  • Liečba plynatosti

plynatost_1

Plynatosť, bežne označovaná ako „prdenie“, je spôsobená plynom v črevách.

Črevá produkujú denne 500 až 2 000 ml plynu, ktorý sa v pravidelných intervaloch vylučuje z konečníka.

Tento plyn alebo „flatus“ pozostáva z viacerých plynov vrátane metánu, dusíka a oxidu uhličitého. Rôzne zápachy závisia od pomeru plynov, ktorý je ovplyvnený potravinami, ktoré konzumujeme.

Plynatosť vzniká z prehltnutého vzduchu, trávenia, potravín s vysokým obsahom vlákniny a vedľajších produktov črevných baktérií.

Niektoré poruchy tráviaceho systému, ako napríklad syndróm dráždivého čreva, môžu produkovať nadmerné množstvo plynov.

Príznaky plynatosti

Plynatosť je normálna, ale jej množstvo sa u jednotlivých ľudí líši a závisí od viacerých faktorov vrátane stravy.

Niektorí ľudia vynechávajú vetry len niekoľkokrát za deň, iní až 40-krát, zatiaľ čo priemer sa zdá byť približne 15-krát.

Medzi príznaky nadmernej (alebo nepríjemnej) plynatosti patria:

  • časté vylučovanie vetrov
  • zapáchajúce plynatosť
  • hlasité plynatosť
  • nafúknutie brucha a nepríjemné pocity
  • hučanie v podbrušku.

Príčiny plynatosti

Črevné plyny sú normálnou súčasťou trávenia. Plyn vzniká rôznymi spôsobmi vrátane:

  • Prehltnutý vzduch - ústa nie sú vákuovo uzavreté, takže spolu s potravou a tekutinou sa prehĺta malé množstvo vzduchu. Kyslík a dusík z prehltnutého vzduchu sa vstrebáva do krvného obehu z tenkého čreva a prípadný prebytok môže pokračovať v ceste črevom na vylúčenie. K prehĺtaniu vzduchu často dochádza u ľudí, ktorí sú úzkostní.
  • Normálne trávenie - žalúdočná kyselina je neutralizovaná pankreatickými sekrétmi a výsledná interakcia vytvára plyn (oxid uhličitý) ako vedľajší produkt.
  • Črevné baktérie - črevá obsahujú množstvo baktérií, ktoré pomáhajú tráveniu tým, že fermentujú niektoré zložky potravy. Pri procese fermentácie vzniká plyn ako vedľajší produkt. Časť plynu sa vstrebáva do krvného obehu a vydychuje sa pľúcami. Zvyšok je vytláčaný črevom.
  • Potraviny s vysokým obsahom vlákniny - vláknina je nevyhnutná pre zdravie tráviaceho systému, ale môže vytvárať nadmerné množstvo plynu. Tenké črevo nedokáže rozložiť niektoré zlúčeniny, čo znamená ďalšiu prácu pre črevné baktérie produkujúce plyn a sprievodné plynatosť. Strava s vysokým obsahom vlákniny by sa mala zavádzať pomaly, aby malo črevo dostatok času na prispôsobenie.
  • Neznášanlivosť laktózy - neschopnosť organizmu stráviť určité cukry obsiahnuté v kravskom mlieku spôsobuje nadmerné množstvo črevných plynov. Je to spôsobené tým, že črevné baktérie trávia cukry fermentáciou, pri ktorej sa tvoria plyny.
  • Neznášanlivosť sacharidov s krátkym reťazcom iných ako laktóza - niektorí ľudia môžu byť náchylní na tvorbu plynu z fermentácie iných sacharidov, ako je fruktóza, ktorá je prítomná v mnohých potravinách vrátane medu, kukuričného sirupu a niektorých druhov ovocia. Tieto sacharidy s krátkym reťazcom sa v súčasnosti označujú ako FODMAPS.

Bežné ťažkosti s plynatosťou

Medzi nepríjemné alebo nepríjemné problémy s plynatosťou patria:

  • Hlučná plynatosť - je spôsobená tým, že svaly čreva vytláčajú vzduch cez tesný prstenec svalov pri konečníku. Návrhy zahŕňajú vypúšťanie vzduchu menšou silou a zníženie množstva črevných plynov úpravou stravy.
  • Zapáchajúci flatus - plyn, ktorý vzniká pri bakteriálnom kvasení, môže zapáchať v závislosti od skonzumovaného jedla. Medzi návrhy patrí obmedzenie bežných vinníkov, ako sú cesnak, cibuľa, korenené jedlá a pivo.
  • Nadmerná plynatosť - je spôsobená prehĺtaním vzduchu, konzumáciou potravín s vysokým obsahom vlákniny, neznášanlivosťou laktózy alebo niektorými poruchami trávenia. Medzi návrhy patrí zníženie množstva črevných plynov úpravou stravy a vyhľadanie lekárskej pomoci.

Potraviny, ktoré treba obmedziť na zníženie plynatosti

Zdravá strava si vyžaduje dostatok rozmanitosti. Potraviny, ktoré majú tendenciu produkovať veľké množstvo plynatosti, obsahujú aj dôležité živiny a nemali by sa vylučovať. Lepšou voľbou je obmedziť ich konzumáciu.

Medzi príklady potravín, ktoré bežne spôsobujú plynatosť, patria napr:

  • mliečne výrobky - napríklad mlieko, ak je prítomná intolerancia laktózy
  • sušené ovocie - hrozienka a sušené slivky
  • ovocie - jablká, marhule, broskyne a hrušky
  • potraviny s vysokým obsahom nerozpustnej vlákniny - najmä semená a šupky
  • strukoviny - fazuľa, hrach, cícer, sója a orechy
  • zelenina - mrkva, baklažán, cibuľa, ružičkový kel a kapusta.

Preháňadlá a plynatosť

Mnohé preháňadlá vrátane laktulózy, sorbitolu a niektorých prípravkov s vlákninou spôsobujú aj plynatosť a nemali by sa používať pravidelne, s výnimkou prípadov, keď to odporučí lekár.

Zníženie črevných plynov

Návrhy na zníženie množstva plynatosti zahŕňajú:

  • Obmedzte bežné potraviny, ktoré spôsobujú plynatosť.
  • Nezvyšujte náhle množstvo vlákniny v strave.
  • Znížte konzumáciu mlieka, ak je problémom intolerancia laktózy.
  • Zvážte užívanie produktov s obsahom živočíšneho uhlia alebo iných voľnopredajných prípravkov.

Domáce lieky na plynatosť

Zmierniť nadbytočné plyny a znížiť plynatosť môžete kombináciou zmien životného štýlu a úpravou stravy. Medzidomáce prostriedky proti plynatosti patria:

  • Vedenie potravinového denníka. Pomôže vám to zistiť, ktoré potraviny zvyšujú tvorbu plynov vo vašom tele. Po identifikovaní niektorých potravín, ktoré spôsobujú nadmernú plynatosť, sa môžete pokúsiť jesť ich menej alebo sa im úplne vyhnúť.
  • Úprava stravy. Ak vaša strava obsahuje veľké množstvo ťažko stráviteľných sacharidov, skúste ich nahradiť. Sacharidy, ktoré sú ľahšie stráviteľné, napríklad ryža a banány, sú náhradami, ktoré môžu znížiť plynatosť.
  • Častejšie jedenie menších jedál. Jesť približne päť až šesť malých jedál denne namiesto troch väčších môže byť pre váš tráviaci systém ľahšie.
  • Snažte sa prehĺtať menej vzduchu. Vyhnite sa všetkým činnostiam, ktoré môžu zvýšiť množstvo prehltnutého vzduchu. Patrí sem uistenie, že jedlo správne prežúvate, a vyhýbanie sa žuvačkám, fajčeniu a slamkám.
  • Pite veľa vody. Hydratácia vám pomôže vyhnúť sa zápche, ktorá spôsobuje plynatosť.
  • Pravidelné cvičenie. Niektorí ľudia zistili, že cvičenie pomáha podporovať trávenie a môže zabrániť plynatosti.
  • Užívanie probiotík. Probiotiká, ako sú Lactobacillus a Bifidobacterium, môžu podporiť pravidelné trávenie, čo môže pomôcť znížiť plynatosť. Nájdete ich vo voľnopredajných výživových doplnkoch a vo fermentovaných potravinách, ako je kyslá kapusta a jogurt.
  • Používanie vankúšikov z dreveného uhlia. Vyloženie spodnej bielizne „prdiacou vložkou“ vyrobenou z dreveného uhlia by mohlo pomôcť znížiť zápach v niektorých prípadoch nadmernej plynatosti.
  • Zmena držania tela. Sedenie vo vzpriamenej polohe môže pomôcť vášmu telu uvoľniť prebytočné plyny.
  • Používanie vyhrievacej podložky. Umiestnenie vyhrievacieho vankúšika alebo fľaše s horúcou vodou na brucho môže pomôcť znížiť bolesť a kŕče spôsobené nadbytočnými plynmi.
  • Konzumácia zázvoru. Zázvor je známy tým, že podporuje trávenie. Zlepšenie trávenia môže pomôcť zmierniť plynatosť a nadúvanie.

Liečba plynatosti

Na liečbu plynatosti sa môžu použiť aj lieky, v závislosti od príčiny problému. Medzi možnosti liečby patrí napr:

  • Voľnopredajné lieky: V lekárňach je v ponuke celý rad liekov, ktoré môžu pomôcť zmierniť plynatosť.
  • Lieky na predpis: Niektoré lieky na predpis sa môžu zamerať na základné ochorenia, ako je IBS alebo nadmerný rast baktérií v tenkom čreve, ktoré spôsobujú plynatosť. Liečba tohto ochorenia môže následne znížiť plynatosť.
  • Doplnky stravy: Ak máte intoleranciu na laktózu, užívanie laktázy (dostupné bez lekárskeho predpisu) môže pomôcť zmierniť plynatosť pri konzumácii mliečnych výrobkov. 

Pred pridaním akýchkoľvek liekov alebo doplnkov do stravy zvážte konzultáciu so zdravotníckym pracovníkom, aby ste sa uistili, že sú pre vás bezpečné.

 

 

 

 

Späť do obchodu