Parodontitída

Obsah:

  • Čo je to parodontitída?
  • Príznaky a príčiny parodontitídy
  • Čo sa stane, ak sa paradentóza nelieči?
  • Ako sa diagnostikuje parodontitída?
  • Ako sa lieči parodontitída?
  • Ako môžem znížiť riziko vzniku parodontitídy?
  • Záver

Parodontitída

Parodontitída, typ ochorenia ďasien, je závažný zápal ďasien, ktorého príznakmi sú červené, krvácajúce alebo opuchnuté ďasná. Ak sa nelieči, parodontitída môže viesť k strate zubov. Liečba môže zahŕňať hĺbkové čistenie zubov alebo v závažných prípadoch chirurgický zákrok. Pravidelné čistenie zubov kefkou a dentálnou niťou môže parodontitíde zabrániť.

Zubný povlak, strata kostnej hmoty a červené, krvácajúce ďasná sú charakteristickými príznakmi parodontitídy.

Čo je to parodontitída?

Periodontitída je závažná forma ochorenia ďasien. Je to bakteriálna infekcia, ktorá sa začína zápalom mäkkých tkanív okolo zubov. Ak sa nelieči, eroduje kosť, ktorá podporuje vaše zuby, čo vedie k pohyblivosti a strate zubov.

Ako častá je parodontitída?

Periodontitída postihuje viac ako 47 % dospelých nad 30 rokov , v prípade dospelých nad 65 rokov toto číslo stúpa na približne 70 %.

Koho parodontitída postihuje?

Periodontitída je u ľudí mladších ako 30 rokov pomerne zriedkavá. Jej výskyt je pravdepodobnejší s pribúdajúcim vekom. Napriek tomu môže postihnúť každého, kto má nedostatočnú ústnu hygienu - tých, ktorí si pravidelne nečistia zuby a nepoužívajú zubnú niť. Niektorí ľudia sú tiež geneticky náchylnejší na parodontitídu ako iní. Ak sa u vašich biologických rodičov alebo starých rodičov vyskytlo ochorenie ďasien, je pravdepodobnejšie, že sa vyskytne aj u vás.

Príznaky a príčiny parodontitídy

Aké sú príznaky parodontitídy?

Zdravé ďasná sú na dotyk pevné a tesne priliehajú k zubom. Pre porovnanie, medzi príznaky parodontitídy patria:

  • Začervenané alebo purpurové ďasná.
  • Opuchnuté ďasná.
  • Ľahko krvácajúce ďasná.
  • Citlivé ďasná.
  • Zlý dych.
  • Hnis (infekcia) okolo línie ďasien.
  • Uvoľnené zuby.
  • Vypadávanie zubov.
  • Ústup ďasien (keď sa ďasná odťahujú od zubov).
  • Bolesť pri žuvaní.
  • Nové medzery alebo medzery medzi zubami.
  • Zmeny v tom, ako vaše zuby priliehajú k sebe.

Čo spôsobuje parodontitídu?

Hlavnou príčinou parodontitídy je nedostatočná ústna hygiena. Baktérie sa držia na povrchu zubov v podobe plaku a zubného kameňa. Ak si zuby nečistíte tak dobre alebo tak často, ako by ste mali, baktérie sa dostanú pod líniu ďasien, kam sa zubná kefka a niť nedostanú. Tieto škodlivé baktérie narúšajú tkanivá, ktoré podporujú vaše zuby, čo vedie k infekcii, strate kostí a vypadávaniu zubov.

Riziko vzniku parodontitídy môžu zvyšovať aj ďalšie faktory, ako napr:

Ďalšie rizikové faktory parodontitídy

  • Fajčenie, ktoré je najvýznamnejším faktorom, oslabuje schopnosť vášho tela bojovať proti infekcii.
  • Ľudia s cukrovkou majú vyššie riziko vzniku infekcií vrátane parodontitídy.
  • Vaša genetika a rodinná anamnéza vás môžu vystaviť vyššiemu riziku ochorenia ďasien.
  • Hormonálne zmeny u žien a ľudí, ktorým bola pri narodení pridelená žena, ako napríklad tehotenstvo alebo užívanie antikoncepčných tabletiek, môžu zvýšiť vaše šance na vznik parodontitídy.
  • Zdravotné stavy, ktoré spôsobujú zápal vo vašom tele - napríklad artritída, COVID-19 a kardiovaskulárne ochorenia - sú spojené s parodontitídou.

Čo sa stane, ak sa paradentóza nelieči?

Paradentóza časom postupuje a stáva sa problematickejšou. Existujú štyri štádiá ochorenia ďasien vrátane:

  1. Zápal ďasien: Ide o skoré štádium ochorenia ďasien, ktoré je menej závažné ako parodontitída. Pri zápale ďasien sú vaše ďasná červené a opuchnuté, ale ešte vám nezačali ubúdať kosti okolo zubov. Zápal ďasien je zvratný, ak si budete lepšie čistiť zuby a pravidelne chodiť k zubárovi na čistenie.
  2. Mierna paradentóza: Ak sa nelieči, zápal ďasien sa zmení na miernu parodontitídu. V tomto štádiu sa vaše ďasná odťahujú od zubov a začnete strácať časť kosti okolo nich. V dôsledku toho sa vám vytvoria parodontálne vrecká. V týchto vreckách, kam sa zubná kefka a niť nedostanú, sa zachytáva zubnýpovlak, zubný kameň a baktérie.
  3. Stredne ťažká paradentóza: S postupujúcou parodontitídou strácate okolo zubov ešte viac kosti. Baktérie pokračujú v erózii väziva a mäkkých tkanív, ktoré podporujú zuby a udržujú ich zdravé. V tomto štádiu môžu byť vaše ďasná bolestivé a citlivé.
  4. Závažná paradentóza: Keď sa parodontitída nelieči, ochorenie sa stáva závažnejším. Keďže úbytok kosti pokračuje, vaše zuby sa môžu uvoľniť a potenciálne vypadnúť. Okrem krvácania ďasien sa v okolí línie ďasien často vyskytuje hnis a infekcia, čo môže viesť k chronickému zápachu z úst (halitóze).

Okrem zlého stavu ústnej dutiny môže mať parodontitída za následok aj zlý celkový zdravotný stav. Výskum poukazuje na dôležité prepojenie medzi zdravím ústnej dutiny a zdravím celého tela. Ľudia s parodontitídou majú vyššie riziko vzniku srdcových ochorení, mŕtvice, demencie a iných závažných zdravotných problémov.

Ako sa diagnostikuje parodontitída?

Zubný lekár môže diagnostikovať parodontitídu počas zubného vyšetrenia. Bude:

  • Spýta sa vás na vaše príznaky a anamnézu.
  • Vyšetrí vaše ďasná na prítomnosť príznakov zápalu.
  • Pomocou parodontologickej sondy, ktorá je ako malé pravítko, zistí, či máte okolo zubov vrecká. Tento test nebolí.
  • Vykonajte röntgenové snímky zubov na kontrolu úbytku kostnej hmoty.
  • Prípadne vás odporučí k parodontológovi, špecialistovi na ochorenia ďasien.

Ako sa lieči parodontitída?

Liečba ochorenia ďasien závisí od rozsahu a závažnosti vášho ochorenia. Existujú nechirurgické a chirurgické možnosti liečby parodontitídy.

Nechirurgická liečba parodontitídy

Nechirurgické možnosti často dobre fungujú u ľudí s miernou až stredne ťažkou paradentózou. Medzi tieto spôsoby liečby patrí napr:

  • Antibiotiká: Váš zubný lekár vám môže predpísať perorálne antibiotiká na boj proti infekcii. Alebo vám môže pod ďasná umiestniť lokálne antibiotikum, ktoré sa zameria na postihnutú oblasť.
  • Odstraňovanie zubného kameňa a hobľovanie koreňov: Skalpovanie a planírovanie koreňov je známe aj ako hĺbkové čistenie zubov, ktoré sa podobá bežnému čisteniu. Rozdiel je v tom, že dostanete lokálnu anestéziu na znecitlivenie ďasien. To umožní zubnému lekárovi alebo hygieničke odstrániť baktérie hlboko pod líniou ďasien. Vyhladia vám aj korene zubov, aby zabránili ďalšiemu hromadeniu zubného povlaku a baktérií. Skalpovanie a planírovanie koreňov sa často vykonáva počas dvoch alebo viacerých návštev v ordinácii vášho zubára alebo parodontológa. Je dôležité, aby ste svojho parodontológa navštívili mesiac po tomto čistení, aby skontroloval vaše ďasná a zistil, ako dobre liečba zabrala.

Chirurgická liečba parodontitídy

Ak máte stredne ťažkú až ťažkú parodontitídu, pravdepodobne budete potrebovať chirurgický zákrok. Medzi chirurgické zákroky patrí napr:

  • Chirurgický zákrok s lalokmi: Počas tohto zákroku vám parodontológ (špecialista na ďasná) urobí rez pozdĺž línie ďasien a dočasne oddiali tkanivo ďasien od zubov. To mu umožní ľahko vidieť korene vašich zubov a dôkladne ich vyčistiť. Ak infekcia spôsobila stratu kosti, váš parodontológ môže znovu vymodelovať váš základný kostný hrebeň. Vďaka tomu sa postihnuté miesta po zahojení oveľa ľahšie čistia.
  • Zubné kostné transplantáty: Ak máte veľký úbytok kosti, váš zubný lekár alebo parodontológ vám môže odporučiť kostný transplantát. Počas tohto zákroku vám do oblastí, kde ste stratili kostné tkanivo, umiestni materiál na transplantáciu kosti. (Materiálom môže byť vaša vlastná kosť, darovaná kosť alebo syntetický materiál.) Transplantát slúži ako lešenie pre rast novej kosti. Cieľom je znížiť riziko budúcej infekcie a straty zubov.
  • Transplantáty ďasien: Parodontitída môže spôsobiť, že sa tkanivo ďasien odtiahne od zubov. Ide o ústup ďasien, ktorý obnaží korene vašich zubov a tie sa tak zdajú byť dlhšie. Na nahradenie strateného tkaniva okolo zubov vám môže zubný lekár alebo parodontológ odporučiť transplantáciu ďasien. Počas tohto zákroku umiestni tkanivový transplantát okolo postihnutých zubov a zašije ho na miesto. (Tkanivo môžu získať zo strechy vašich úst alebo ho môžu zakúpiť v licencovanej kostnej a tkanivovej banke). Operácia transplantácie ďasien zakryje odhalené korene zubov, zlepší vzhľad vášho úsmevu a zníži riziko ďalšieho ústupu.
  • Riadená regenerácia tkaniva: Počas tohto zákroku váš zubný lekár alebo parodontológ umiestni medzi existujúcu kosť a váš zub špeciálnu biokompatibilnú membránu. Táto membrána zabraňuje rastu nežiaduceho tkaniva do tejto oblasti a namiesto toho podporuje rast kosti.
  • Plazma bohatá na trombocyty (PRP): Ak ste stratili kostné tkanivo alebo tkanivo ďasien, PRP vám ho môže pomôcť zregenerovať. Váš zubár alebo parodontológ získa plazmu bohatú na trombocyty zo vzorky vašej vlastnej krvi. Po odobratí vzorky krvi ju roztočí v centrifúge, aby oddelil plazmu od červených a bielych krviniek. Potom umiestni plazmu bohatú na trombocyty do nedostatočných oblastí, aby podporil rast novej kosti.

Ako môžem znížiť riziko vzniku parodontitídy?

Najlepším spôsobom prevencie parodontitídy je pravidelné čistenie zubov a dodržiavanie správnej ústnej hygieny doma medzi návštevami. Ľudia so sklonom k parodontitíde môžu vyžadovať častejšie čistenie ako ľudia bez ochorenia ďasien. Opýtajte sa svojho zubného lekára, ako často by ste si mali dať čistiť zuby, aby ste si udržali optimálne zdravie ústnej dutiny.

Záver

Paradentóza je závažná forma ochorenia ďasien. Medzi charakteristické príznaky patria červené, krvácajúce a citlivé ďasná, uvoľnené zuby, zápach z úst a ústup ďasien. Periodontitídu nemôžete vyliečiť, ale môžete tento stav zvládnuť správnou starostlivosťou a údržbou. To zahŕňa správnu ústnu hygienu a pravidelné čistenie zubov v intervaloch odporúčaných zubným lekárom.

 

Späť do obchodu