Ochorenie srdca

Pod pojmom ochorenie srdca sa rozumie akýkoľvek problém, ktorý postihuje srdce, napríklad ischemická choroba srdca, arytmia a zlyhanie srdca.

Srdcové choroby sú hlavnou príčinou úmrtí. Približne 1 zo 4 úmrtí je spôsobené ochorením srdca a toto ochorenie postihuje všetky pohlavia, ako aj všetky rasové a etnické skupiny.

V tomto článku sa dozviete viac o typoch, príčinách a príznakoch ochorení srdca a aj rizikovými faktormi a liečbou.

OBSAH: 

  • Typy ochorenia srdca
  • Príznaky
  • Príčiny a rizikové faktory
  • Liečba
  • Prevencia
  • záver

ochorenie srdca (1)

Typy ochorenia srdca 

Ochorenie srdca označuje akékoľvek ochorenie postihujúce kardiovaskulárny systém. Existuje niekoľko rôznych typov ochorení srdca, ktoré ovplyvňujú srdce a cievy rôznymi spôsobmi. 

V nasledujúcich častiach sa podrobnejšie venujeme niektorým rôznym typom ochorení srdca.

Choroba koronárnych tepien

Ochorenie koronárnych tepien, známe aj ako ischemická choroba srdca, je najčastejším typom ochorenia srdca. Vzniká, keď sa tepny, ktoré zásobujú srdce krvou, upchajú nánosmi. To spôsobuje ich stvrdnutie a zúženie. Plak obsahuje cholesterol a iné látky. V dôsledku toho sa znižuje prívod krvi a srdce dostáva menej kyslíka a menej živín. Časom sa srdcový sval oslabí a vzniká riziko srdcového zlyhania a arytmie. Keď sa v tepnách nahromadí plak, nazýva sa to ateroskleróza. Plak v tepnách môže prasknúť z upchatia a spôsobiť zastavenie prietoku krvi, čo môže viesť k srdcovému infarktu.

Vrodené srdcové chyby

Osoba s vrodenou srdcovou chybou sa narodí s problémom so srdcom.
Existuje mnoho typov vrodených srdcových chýb vrátane:

  • Atypické srdcové chlopne: Chlopne sa nemusia otvárať správne alebo môžu prepúšťať krv.
  • Septálne chyby: V stene medzi dolnými alebo hornými komorami srdca je diera.
  • Atrézia: V prípade srdcovej chlopne sa jedná o atréziu: Chýba jedna zo srdcových chlopní.

Vrodené srdcové chyby môžu zahŕňať závažné štrukturálne problémy, ako je napríklad absencia komory alebo problémy s neobvyklými spojeniami medzi hlavnými tepnami, ktoré opúšťajú srdce. Mnohé vrodené srdcové chyby nespôsobujú žiadne viditeľné príznaky a odhalia sa až pri bežnej lekárskej kontrole.

Arytmia

Arytmia sa vzťahuje na nepravidelný srdcový tep. Vzniká vtedy, keď elektrické impulzy, ktoré koordinujú srdcový tep, nefungujú správne. V dôsledku toho môže srdce biť príliš rýchlo, príliš pomaly alebo nepravidelne.

Existujú rôzne typy arytmií vrátane:

  • Tachykardia: Ide o rýchly srdcový tep.
  • Bradykardia: Ide o pomalý srdcový tep.
  • Predčasné kontrakcie: Ide o predčasný tlkot srdca.
  • Fibrilácia predsiení: Ide o typ nepravidelného srdcového rytmu.


Človek môže zaznamenať pocit, akoby mu srdce trepotalo alebo búšilo. V niektorých prípadoch môže byť arytmia život ohrozujúca alebo môže mať závažné komplikácie.

Dilatačná kardiomyopatia

Pri dilatačnej kardiomyopatii dochádza k rozšíreniu srdcových komôr, čo znamená, že srdcový sval sa roztiahne a stenčí. Najčastejšími príčinami dilatačnej kardiomyopatie sú prekonané infarkty, arytmie a toxíny, ale svoju úlohu môže zohrávať aj genetika.

V dôsledku toho srdce slabne a nedokáže správne pumpovať krv. To môže mať za následok arytmiu, krvné zrazeniny v srdci a zlyhanie srdca. Zvyčajne postihuje ľudí vo veku 20 až 60 rokov. 

Infarkt myokardu

Infarkt myokardu, známy aj ako srdcový infarkt, zahŕňa prerušenie prietoku krvi do srdca. To môže poškodiť alebo zničiť časť srdcového svalu. Najčastejšou príčinou infarktu je plak, krvná zrazenina alebo oboje v koronárnej tepne. Môže k nemu dôjsť aj vtedy, ak sa tepna náhle zúži alebo sa v nej vytvorí kŕč.

Zlyhanie srdca

Keď má človek srdcové zlyhanie, jeho srdce stále pracujej, ale nie tak dobre, ako by malo. Kongestívne srdcové zlyhanie je typ srdcového zlyhania, ktoré môže vzniknúť v dôsledku problémov s čerpacou alebo relaxačnou funkciou.

Srdcové zlyhanie môže byť dôsledkom neliečenej ischemickej choroby srdca, vysokého krvného tlaku, arytmie a iných stavov. Tieto stavy môžu ovplyvniť schopnosť srdca správne pumpovať alebo relaxovať.

Zlyhanie srdca môže byť život ohrozujúce, ale včasné vyhľadanie liečby ochorení súvisiacich so srdcom môže pomôcť predísť komplikáciám.

Hypertrofická kardiomyopatia

Tento stav sa zvyčajne vyvinie, keď genetický problém postihne srdcový sval. Zvyčajne ide o dedičný stav. Steny svalu zhrubnú a kontrakcie sa stávajú ťažšími. To ovplyvňuje schopnosť srdca prijímať a čerpať krv. V niektorých prípadoch môže dôjsť k obštrukcii. Nemusia sa vyskytnúť žiadne príznaky a mnohým ľuďom nie je stanovená diagnóza. Hypertrofická kardiomyopatia sa však môže časom zhoršovať a viesť k rôznym srdcovým problémom. Každý, kto má v rodinnej anamnéze toto ochorenie, by mal požiadať o vyšetrenie, pretože absolvovanie liečby môže pomôcť predísť komplikáciám.

abalicky

Regurgitácia mitrálnej chlopne

Táto príhoda nastáva, keď sa mitrálna chlopňa v srdci neuzatvára dostatočne tesne a umožňuje krvi prúdiť späť do srdca. V dôsledku toho sa krv nemôže účinne pohybovať srdcom alebo telom a môže vytvárať tlak na komory srdca. Časom môže dôjsť k zväčšeniu srdca a následnému zlyhaniu srdca.

Prolaps mitrálnej chlopne

K tomu dochádza, keď sa chlopňové plôšky mitrálnej chlopne správne neuzatvárajú. Namiesto toho sa vydúvajú do ľavej predsiene. To môže spôsobiť srdcový šelest. Prolaps mitrálnej chlopne zvyčajne neohrozuje život, ale u niektorých ľudí môže byť potrebná jeho liečba. Genetické faktory a problémy so spojivovým tkanivom môžu spôsobiť tento stav, ktorý postihuje približne 2 % populácie.

Aortálna stenóza

Pri aortálnej stenóze je pľúcna chlopňa zhrubnutá alebo zrastená a neotvára sa správne. To sťažuje srdcu prečerpávanie krvi z ľavej komory do aorty. Človek sa s ňou môže narodiť v dôsledku vrodených anomálií chlopne alebo sa môže vyvinúť časom v dôsledku usadenín vápnika alebo zjazvenia.

Príznaky

Príznaky ochorenia srdca závisia od konkrétneho typu, ktorý človek má. Niektoré srdcové ochorenia tiež nespôsobujú žiadne príznaky.

Nasledujúce príznaky však môžu poukazovať na problém so srdcom:

  • angína pectoris alebo bolesť na hrudníku
  • ťažkosti s dýchaním
  • únava a závraty
  • opuch spôsobený zadržiavaním tekutín alebo edémom

U detí môžu príznaky vrodenej srdcovej chyby zahŕňať cyanózu alebo modrý nádych kože a neschopnosť cvičiť.

Medzi príznaky, ktoré môžu naznačovať srdcový infarkt, patria:

Srdcový infarkt môže viesť k zástave srdca, čo je stav, keď sa srdce zastaví a telo už nemôže fungovať. Človek potrebuje okamžitú lekársku pomoc, ak má akékoľvek príznaky srdcového infarktu.

Ak dôjde k zástave srdca, osoba bude potrebovať:

  • okamžitú lekársku pomoc
  • okamžitú kardiopulmonálnu resuscitáciu
  • výboj z automatického externého defibrilátora, ak je k dispozíci

ochorenie srdca (1)

 

 

Príčiny a rizikové faktory

Ochorenie srdca vzniká vtedy, keď je:

  • poškodenie celého srdca alebo jeho časti
  • problém s cievami vedúcimi do srdca alebo zo srdca
  • slabý prísun kyslíka a živín do srdca
  • problém s rytmom srdca

V niektorých prípadoch existuje genetická príčina. Riziko však môžu zvyšovať aj niektoré faktory životného štýlu a zdravotné ťažkosti.
Medzi ne patria:

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza chudobu a stres ako dva kľúčové faktory, ktoré prispievajú k celosvetovému nárastu srdcových a kardiovaskulárnych ochorení.

Liečba

Možnosti liečby sa líšia v závislosti od typu srdcového ochorenia, ktoré človek má, ale niektoré bežné stratégie zahŕňajú zmenu životného štýlu, užívanie liekov a chirurgický zákrok. 

  • Lieky - Rôzne lieky môžu pomôcť liečiť ochorenia srdca.
  • Chirurgický zákrok - podstúpenie operácie srdca môže pomôcť liečiť zablokovanie a problémy so srdcom, keď lieky nie sú účinné.

Prevencia

Niektoré opatrenia týkajúce sa životného štýlu môžu pomôcť znížiť riziko ochorenia srdca.

Medzi ne patrí: 

  • Vyvážená strava: Vhodná strava pre zdravé srdce, bohatá na vlákninu a uprednostňujúca celozrnné výrobky a čerstvé ovocie a zeleninu. Stredomorská diéta a diéta DASH môžu byť vhodné pre zdravie srdca. Pomôcť môže aj obmedzenie príjmu spracovaných potravín a pridaného tuku, soli a cukru.
  • Pravidelné cvičenie: To môže pomôcť posilniť srdce a obehový systém, znížiť hladinu cholesterolu a udržať krvný tlak. Človek sa môže snažiť o 150 minút cvičenia týždenne.
  • Udržiavanie primeranej telesnej hmotnosti: Zdravý index telesnej hmotnosti (BMI) sa zvyčajne pohybuje medzi 20 a 25. Svoj BMI si môžete skontrolovať tu.
  • Prestať fajčiť alebo sa vyhýbať fajčeniu: Fajčenie je hlavným rizikovým faktorom srdcových a kardiovaskulárnych ochorení.
  • Obmedzenie príjmu alkoholu: Ženy by nemali konzumovať viac ako jeden štandardný nápoj za deň a muži by nemali konzumovať viac ako dva štandardné nápoje za deň.
  • Riešenie základných ochorení: Vyhľadajte liečbu ochorení, ktoré ovplyvňujú zdravie srdca, ako je vysoký krvný tlak, obezita a cukrovka.

Prijatie týchto opatrení môže pomôcť zlepšiť celkové zdravie a znížiť riziko srdcových ochorení a ich komplikácií.

ochorenie srdca (2)

Záver

Ochorenia srdca je bežným zdravotným problémom. Existuje niekoľko rôznych typov srdcových ochorení. Niektoré vyplývajú z genetických problémov a nedá sa im predchádzať.
V mnohých prípadoch však človek môže podniknúť kroky na predchádzanie ochoreniam srdca a ich komplikáciám. Medzi tieto kroky patrí dodržiavanie zdravej stravy, dostatok pohybu a vyhľadanie rady, keď sa objavia prvé príznaky ochorenia srdca.

Späť do obchodu