Obličkové kamene

Obsah:

  • Obličkové kamene: Prehľad
  • Obličkové kamene: Príznaky
  • Obličkové kamene: Príčiny
  • Typy obličkových kameňov
  • Rizikové faktory obličkových kameňov

Obličkové kamene: Prehľad

Obličkové kamene sú tvrdé usadeniny z minerálov a solí, ktoré sa tvoria vo vnútri obličiek.

Medzi mnohé príčiny vzniku obličkových kameňov patrí strava, nadmerná telesná hmotnosť, niektoré zdravotné ťažkosti a niektoré doplnky stravy a lieky. Obličkové kamene môžu postihnúť ktorúkoľvek časť močových ciest - od obličiek až po močový mechúr. Kamene často vznikajú, keď sa moč zahustí, čo umožní minerálom kryštalizovať a zlepiť sa.

Odchod obličkových kameňov môže byť dosť bolestivý, ale kamene zvyčajne nespôsobujú žiadne trvalé poškodenie, ak sú včas rozpoznané. V závislosti od vašej situácie možno nebudete potrebovať nič viac, než užívať lieky proti bolesti a piť veľa vody, aby ste prešli obličkovým kameňom. V iných prípadoch - napríklad ak sa kamene usadia v močových cestách, sú spojené s infekciou močových ciest alebo spôsobujú komplikácie - môže byť potrebná operácia.

Lekár vám môže odporučiť preventívnu liečbu na zníženie rizika opakovaného výskytu obličkových kameňov, ak je u vás zvýšené riziko ich opätovného vzniku.

Obličkové kamene: Príznaky

Obličkový kameň zvyčajne nespôsobuje príznaky, kým sa nepohybuje v obličke alebo neprechádza do jedného z močovodov. Močovody sú trubice, ktoré spájajú obličky a močový mechúr.

Ak sa obličkový kameň usadí v močovodoch, môže zablokovať prietok moču a spôsobiť opuch obličky a kŕč močovodu, čo môže byť veľmi bolestivé. Vtedy sa môžu vyskytnúť tieto príznaky:

  • silná, ostrá bolesť v boku a v chrbte, pod rebrami
  • bolesť, ktorá vyžaruje do podbruška a slabín
  • bolesť, ktorá prichádza vo vlnách a kolíše v intenzite
  • Bolesť alebo pocit pálenia pri močení

Ďalšie príznaky a symptómy môžu zahŕňať:

  • Ružový, červený alebo hnedý moč
  • Zakalený alebo zapáchajúci moč
  • pretrvávajúca potreba močiť, močenie častejšie ako zvyčajne alebo močenie v malých množstvách
  • nevoľnosť a vracanie
  • Horúčka a zimnica, ak je prítomná infekcia
  • Bolesť spôsobená obličkovým kameňom sa môže meniť - napríklad presunúť sa na iné miesto alebo zosilnieť - ako sa kameň pohybuje močovými cestami.

Obličkové kamene: Príčiny

Obličkové kamene často nemajú jednoznačnú, jedinú príčinu, hoci riziko vzniku môže zvyšovať niekoľko faktorov.

Obličkové kamene sa tvoria, keď váš moč obsahuje viac látok tvoriacich kryštály - napríklad vápnik, oxalát a kyselinu močovú - ako dokáže tekutina v moči zriediť. Zároveň vo vašom moči môžu chýbať látky, ktoré zabraňujú zlepeniu kryštálov, čo vytvára ideálne prostredie pre vznik obličkových kameňov.

Typy obličkových kameňov

Poznanie typu obličkových kameňov, ktoré máte, pomáha určiť ich príčinu a môže vám napovedať, ako znížiť riziko vzniku ďalších obličkových kameňov. Ak je to možné, pokúste sa zachrániť obličkový kameň, ak ho miniete, aby ste ho mohli priniesť lekárovi na analýzu.

Medzi typy obličkových kameňov patria:

  • Vápnikové kamene. Väčšina obličkových kameňov sú vápnikové kamene, zvyčajne vo forme šťavelanu vápenatého. Oxalát je látka, ktorú denne vytvára vaša pečeň alebo sa vstrebáva zo stravy. Niektoré druhy ovocia a zeleniny, ako aj orechy a čokoláda majú vysoký obsah oxalátov. Diétne faktory, vysoké dávky vitamínu D, operácia črevného bypassu a viaceré metabolické poruchy môžu zvýšiť koncentráciu vápnika alebo oxalátu v moči.Vápnikové kamene sa môžu vyskytovať aj vo forme fosforečnanu vápenatého. Tento typ kameňa je častejší pri metabolických stavoch, ako je napríklad renálna tubulárna acidóza. Môže byť spojený aj s niektorými liekmi používanými na liečbu migrény alebo záchvatov, ako je topiramát (Topamax, Trokendi XR, Qudexy XR).
  • Struvitové kamene. Struvitové kamene sa tvoria ako reakcia na infekciu močových ciest. Tieto kamene môžu rýchlo rásť a stať sa pomerne veľkými, niekedy s malými príznakmi alebo bez varovania.
    Kamene kyseliny močovej. Kamene kyseliny močovej sa môžu tvoriť u ľudí, ktorí strácajú príliš veľa tekutín v dôsledku chronickej hnačky alebo malabsorpcie, u tých, ktorí jedia stravu s vysokým obsahom bielkovín, a u ľudí s cukrovkou alebo metabolickým syndrómom. Riziko vzniku kameňov kyseliny močovej môžu zvyšovať aj niektoré genetické faktory.
  • Cystínové kamene. Tieto kamene sa tvoria u ľudí s dedičnou poruchou nazývanou cystinúria, ktorá spôsobuje, že obličky vylučujú príliš veľa špecifickej aminokyseliny.

aaprobiotika

Rizikové faktory obličkových kameňov

Medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku obličkových kameňov, patria:

  • Rodinná alebo osobná anamnéza. Ak mal niekto vo vašej rodine obličkové kamene, je pravdepodobnejšie, že sa kamene vyvinú aj u vás. Ak ste už mali jeden alebo viac obličkových kameňov, máte zvýšené riziko vzniku ďalších.
  • Dehydratácia. Nedostatočné pitie vody každý deň môže zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov. Ľudia, ktorí žijú v teplom a suchom podnebí, a tí, ktorí sa veľa potia, môžu byť vystavení vyššiemu riziku ako ostatní.
  • Určité diéty. Strava s vysokým obsahom bielkovín, sodíka (soli) a cukru môže zvýšiť riziko vzniku niektorých typov obličkových kameňov. Platí to najmä v prípade stravy s vysokým obsahom sodíka. Príliš veľa soli v strave zvyšuje množstvo vápnika, ktoré musia vaše obličky filtrovať, a výrazne zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov.
  • Obezita. Vysoký index telesnej hmotnosti (BMI), veľký obvod pása a prírastok hmotnosti sú spojené so zvýšeným rizikom vzniku obličkových kameňov.
  • Ochorenia tráviaceho traktu a chirurgické zákroky. Operácia žalúdočného bypassu, zápalové ochorenie čriev alebo chronická hnačka môžu spôsobiť zmeny v tráviacom procese, ktoré ovplyvňujú vstrebávanie vápnika a vody a zvyšujú množstvo látok tvoriacich kamene vo vašom moči.

Riziko vzniku obličkových kameňov môžu zvyšovať aj ďalšie ochorenia, ako je renálna tubulárna acidóza, cystinúria, hyperparatyreóza a opakované infekcie močových ciest.

Riziko vzniku obličkových kameňov môžu zvyšovať aj niektoré doplnky a lieky, napríklad vitamín C, výživové doplnky, preháňadlá (pri nadmernom užívaní), antacidá na báze vápnika a niektoré lieky používané na liečbu migrény alebo depresie.

Späť do obchodu