Nočná bolesť kĺbov

Obsah:

  • Príčiny nočnej bolesti kĺbov
  • Zvládanie bolesti kĺbov v noci
  • Často kladené otázky

Nočná bolesť kĺbov

 

Nočná bolesť kĺbov má niekoľko príčin vrátane polohy pri spánku, používanej posteľnej bielizne a existujúcich zdravotných ťažkostí, ako je napríklad artritída.

Regeneračný spánok je dôležitý pre fyzické a duševné zdravie. Rôzne druhy nepohodlia však niekedy môžu spánok narušiť. Bolesť kĺbov v noci je jedným z takýchto príkladov.

V tomto článku sa rozoberajú príčiny nočnej bolesti kĺbov, spôsoby jej zvládania, kedy treba navštíviť lekára a často kladené otázky.

Príčiny nočnej bolesti kĺbov

 

Bolesť kĺbov počas spánku môže byť spôsobená mnohými faktormi vrátane:

Poloha tela

To, ako človek spí, môže ovplyvniť, či ho v noci viac bolia kĺby.

Napríklad pri spaní na boku môže dochádzať k tlaku na boky a ramená a pri spaní na bruchu môže dochádzať k nepríjemným pocitom v oblasti krku, ak je hlava dlhodobo otočená jedným smerom.

Materiály posteľnej bielizne

Matrac alebo vankúš, ktorý neposkytuje dostatočnú oporu, môže spôsobiť alebo zhoršiť bolesť kĺbov v noci.

Medzi dôvody patria:

  • nesprávne nastavenie chrbtice
  • tlak telesnej hmotnosti na kĺby
  • hmotnosť lôžkovín na kĺby

Existujúce podmienky

Niektoré zdravotné ťažkosti môžu spôsobiť bolesť kĺbov počas noci. Napríklad niektorí ľudia s artritídou môžu zistiť, že bolesť sa v noci zhoršuje.

Jedna z teórií sa týka hladiny kortizolu v tele. Kortizol je protizápalový hormón. Nočná hladina kortizoluDôveryhodný zdroj zvyčajne začína nízko a počas spánku stúpa.

U ľudí s chronickými zápalovými ochoreniami, ako je reumatoidná artritída (RA), sa však kortizol počas noci nezvyšuje. To má za následok zníženie protizápalového účinku, čo vedie k väčšej bolesti kĺbov.

Ankylozujúca spondylitída (AS) je ďalší typ artritídy, ktorý môže spôsobovať zhoršovanie bolesti v noci. AS postihuje najmä chrbticu, ale môže spôsobiť aj stuhnutie a bolesť iných kĺbov v tele, vrátane nasledujúcich:

  • krk
  • rameno
  • bedrový kĺb
  • stehno
  • kolená
  • členky

Nedostatok spánku a zápal

Hoci bolesť môže nepriaznivo ovplyvniť to, ako dobre človek spí, neusporiadaný a nedostatočný spánok môže mať tiež vplyv na vznik bolesti.

Podľa nadácie Arthritis Foundation jedna z teórií naznačuje, že problémy so spánkom môžu viesť k zvýšenému zápalu v celom tele.

Napríklad cytokíny sú signálne proteíny imunitného systému, ktoré môžuk nočnej bolesti kĺbov. Niektoré cytokíny, napríklad interleukín 6 (IL-6), môžu podporovať hyperalgéziu nervového systému, teda zvýšenú reakciu na bolesť. IL-6 môže tiež zvyšovať zápa, ktorý môže tiež zhoršovať bolesť kĺbov.

Podľa staršieho výskumu z roku 2016 štúdie zistili, že hladina IL-6 sa zvyšuje v noci.

Zvládanie bolesti kĺbov v noci

Človek môže byť schopný znížiť bolesť kĺbov v noci nasledujúcimi spôsobmi:

Terapia teplom alebo chladom

Teplo môže pomôcť zmierniť bolesť kĺbov, ktoré nie sú zapálené.

Teplý kúpeľ alebo sprcha pred spaním môže znížiť nočnú bolesť. Jednotlivé kĺby môže upokojiť aj horúci balíček zabalený vuteráku, ktorý sa dá ohriať v mikrovlnnej rúre.

Ak bolesť kĺbov sprevádza zápal, môže pomôcť studený obklad, napríklad zmraziteľný gélový obklad. Chlad znižuje prietok krvi, čo znižuje opuch a môže tiež znecitlivieť bolesť.

Lokálna úľava od bolesti

Aplikácia lokálnych prostriedkov proti bolesti môže pomôcť znížiť bolesť kĺbov.

Jedným z príkladov je gél na lokálne použitie nesteroidných protizápalových liekov (NSAID). Lokálne NSAID nemusia byť vhodné pre tých, ktorí užívajú aj perorálne NSAID, majú citlivú pokožku a potrebujú liečbu viacerých kĺbov.

Lekárnik vám môže odporučiť aplikáciu salicylátov, čo sú voľnopredajné lieky proti bolesti dostupné v perorálnej forme a vo forme masti. Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi alebo majú alergiu na aspirín, by sa mali pred použitím salicylátovej masti poradiť so svojím lekárom.

Hygiena spánku

Hygiena spánku je zavedenie rutiny, návykov a prostredia, ktoré podporuje regeneračný spánok.

Medzi návyky spánkovej hygieny patr:

  • dodržiavanie dôsledného času spánku
  • vypnutie elektronických zariadení 30 minút pred pokusom o spánok
  • odstránenie elektronických zariadení zo spálne
  • vyhýbanie sa konzumácii kofeínu popoludní a večer
  • udržiavanie tmy, ticha a chladu v spálni počas noci
  • vyhýbanie sa alkoholu a veľkým jedlám pred spaním
  • pravidelné cvičenie

Úprava nepohodlnej posteľnej bielizne

Ak k nočným bolestiam kĺbov prispieva nepohodlná posteľná bielizeň, môžu pomôcť niektoré úpravy. Napríklad:

  • Ľudia, ktorí spia na chrbte, môžu použiť tenký vankúš na podporu spodnej časti chrbta a ďalší vankúš umiestniť pod kolená.
  • Ľudia, ktorí spia na boku, si môžu pod krk a pás použiť podperný vankúš na vyrovnanie hlavy a chrbtice.
  • Podloženie ramien vankúšmi môže zmierniť bolesť ramien a lakťov.
  • Spanie s vankúšom medzi nohami môže zmierniť bolesti bedier a kolien.
  • Používanie dlahy alebo ortézy na narovnanie boľavého zápästia môže zabrániť zhoršeniu bolesti karpálneho tunelav noci.
  • Zariadenia nazývané zdvíhače prikrývok môžu podržať vrchné prestieradlo a prikrývky a zmierniť tak tlak na boľavé dolné končatiny a chodidlá.

Často kladené otázky

Kedy by sa mal človek obávať bolesti kĺbov?

Osoba by mala vyhľadať lekárske vyšetrenie, ak jej bolesť kĺbov pretrváva viac ako 3 po sebe nasledujúce dni alebo sa opakuje niekoľkokrát v priebehu 1 mesiaca.

Osoba by sa však mala obrátiť na zdravotníckeho pracovníka aj vtedy, ak ju znepokojuje bolesť, ktorú pociťuje, bez ohľadu na jej trvanie.

V akom veku začínajú bolieť kĺby?

Neexistuje žiadny konkrétny vek, v ktorom človeka začnú bolieť kĺby. Avšak osteoartróza (OA), najčastejší typ artritídy, sa zvyčajne začína objavovať u ľudí vo veku nad 50 rokov. OA vzniká v dôsledku opotrebovania v priebehu času.

Ako vyzerá bolesť kĺbov pri reumatoidnej artritíde (RA)?

RA je systémové autoimunitné ochorenie. Medzi hlavné príznaky patrí bolesť, stuhnutosť, opuch, teplo a zápal kĺbov. Bolesť môžete pociťovať ako pálenie, ostrú bolesť alebo pretrvávajúci tlak.

Môže byť bolesť kĺbov v noci príznakom rakoviny?

Rakovina kostí, napríklad osteosarkóm, môže spôsobovať bolesť kĺbov, ktorá sa zhoršuje v noci. Spočiatku môže človek pociťovať bolesť len v noci alebo keď je aktívny, ale ako rakovina postupuje, bolesť sa môže vyskytovať sústavnejšie počas celého dňa.

Môže byť bolesť kĺbov v noci príznakom menopauzy?

Počas prechodu do menopauzy môže osoba pociťovať stuhnuté a bolestivé kĺby. Bolesť kĺbovmôže byť spôsobená starnutím a zmenou hladiny hormónov.

Zhrnutie

Bolesť kĺbov sa môže v noci zhoršiť z viacerých dôvodov vrátane polohy počas spánku, nevhodnej posteľnej bielizne a existujúcich zdravotných ťažkostí.

Domáca liečba, ako je hygiena spánku, lokálne lieky proti bolesti a podporné materiály na posteľnú bielizeň, je niekoľko spôsobov, ako znížiť bolesť kĺbov v noci.

Osoba s pretrvávajúcou bolesťou kĺbov, ktorá nereaguje na domácu liečbu, by sa mala poradiť so zdravotníckym pracovníkom.

 

Späť do obchodu