Neznášanlivosť lepku

 Obsah:

  • Čo je to neznášanlivosť lepku?
  • Čo je lepok?
  • Je neznášanlivosť lepku a celiakia to isté?
  • Príznaky a príčiny neznášanlivosti lepku
  • Diagnostika a testy  neznášanlivosti lepku
  • Manažment a liečba neznášanlivosti lepku
  • Prevencia  neznášanlivosti lepku
  • Vyhliadky / prognóza neznášanlivosti lepku
  • Záver 

 Neznášanlivosť lepku

Neznášanlivosť lepku je stav, keď po konzumácii lepku ochoriete. Môžete sa cítiť nafúknutý, plynatý alebo unavený. Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v mnohých potravinách, najmä v pšenici. Neznášanlivosť lepku sa nazýva aj neceliakálna citlivosť na lepok. Nie je to to isté ako celiakia alebo alergia na pšenicu. Približne 6 % obyvateľov USA trpí neznášanlivosťou lepku.

Čo je to neznášanlivosť lepku?

Neznášanlivosť lepku môžete mať, ak po konzumácii lepku, druhu bielkoviny, ochoriete. Môžete sa cítiť unavený, malátny alebo nafúknutý. Iný názov pre neznášanlivosť lepku je neceliakálna citlivosť na lepok (NCGS).

Čo je lepok?

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni, raži a iných obilninách. Nachádza sa v mnohých bežných potravinách a nápojoch vrátane cestovín, obilnín a piva. Lepok môže byť aj vo veciach, ako sú vitamíny, kozmetika a dokonca aj niektoré lieky.

Je neznášanlivosť lepku a celiakia to isté?

Neznášanlivosť lepku a celiakia sú rozdielne ochorenia. Ľudia s celiakiou majú autoimunitnú reakciu na lepok. To znamená, že ich telo sa snaží bojovať proti lepku, akoby to bol vírus. Táto reakcia spôsobuje zápal a poškodenie ich tráviaceho traktu. Celiakia je výsledkom abnormálneho génu. Ľudia s celiakiou majú v krvi aj vysoké hladiny určitých protilátok, čo sú látky, ktoré bojujú proti lepku.

Citlivosť na lepok a celiakia spôsobujú veľa rovnakých príznakov. Ľudia s citlivosťou na lepok však nemajú abnormálny gén ani protilátky v krvi.

Je neznášanlivosť lepku alergiou na lepok?

Neznášanlivosť a potravinová alergia nie sú to isté. Potravinová alergia, ako napríklad alergia na pšenicu, vzniká vtedy, keď váš imunitný systém reaguje nadmerne po konzumácii určitej potraviny. Alergia môže spôsobiť svrbenie, vracanie alebo dýchavičnosť. Neznášanlivosť lepku nie je alergia na lepok.

Kto trpí neznášanlivosťou lepku?

Neznášanlivosť lepku môže mať ktokoľvek, hoci častejšie sa vyskytuje u žien. Niektorí ľudia sa s neznášanlivosťou lepku narodia, u iných sa vyvinie neskôr v živote.

Príznaky a príčiny neznášanlivosti lepku

Presné príčiny neznášanlivosti lepku nie sú dobre známe. Niektoré výskumy ukazujú, že ľudia nemusia byť citliví na lepok, ale na určitý sacharid, ktorý sa nachádza v mnohých potravinách. Ich telo neabsorbuje sacharidy tak, ako by malo. Zostáva v ich črevách a kvasí, čo spôsobuje ochorenia.

Iné výskumy naznačujú, že pšenica môže ovplyvňovať sliznicu tráviaceho traktu niektorých ľudí. Táto výstelka zvyčajne zabraňuje úniku baktérií z čriev. U ľudí s neznášanlivosťou lepku však táto výstelka nemusí fungovať tak, ako by mala, čím sa baktérie dostávajú do krvi alebo pečene a spôsobujú zápaly.

Aké sú príznaky neznášanlivosti lepku?

Ľudia môžu niekoľko hodín alebo dní po konzumácii lepku pociťovať nasledujúce príznaky:

  • Bolesti brucha.
  • Anémia.
  • Úzkosť.
  • Nadúvanie alebo plynatosť.
  • Mozgová hmla alebo problémy so sústredením.
  • Depresia.
  • Hnačka alebo zápcha.
  • Únava.
  • Bolesť hlavy.
  • Bolesť kĺbov.
  • Nevoľnosť a vracanie.
  • Kožná vyrážka.

Mnohí ľudia s neznášanlivosťou lepku majú aj syndróm dráždivého čreva (IBS).

Diagnostika a testy neznášanlivosti lepku

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti dôkladne preskúma vaše príznaky a anamnézu. Ak má podozrenie, že máte neznášanlivosť lepku, nasledujú nasledujúce kroky na potvrdenie diagnózy:

  • Krok 1: Približne šesť týždňov budete jesť stravu obsahujúcu lepok. Počas tohto obdobia váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vykoná krvné testy a kožné testy, aby vylúčil alergiu na pšenicu alebo celiakiu. Test na neznášanlivosť lepku neexistuje.
  • Krok 2: Ak nemáte alergiu na pšenicu alebo celiakiu, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vás požiada, aby ste vylúčili lepok zo stravy najmenej na šesť týždňov. Počas tohto obdobia si dôkladne zaznamenávajte svoje príznaky a všímajte si, ktoré (ak nejaké) príznaky sa zlepšili.
  • Krok 3: Ak sa vaše príznaky počas bezlepkovej diéty zlepšia, postupne lepok opäť zaradíte do stravy. Ak sa príznaky vrátia, pravdepodobne máte neznášanlivosť lepku.

Manažment a liečba neznášanlivosti lepku

Na neznášanlivosť lepku neexistuje žiadny liek. Väčšina ľudí však nájde úľavu od príznakov dodržiavaním bezlepkovej diéty. Pri plánovaní diéty by ste mali spolupracovať so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a dietológom.

Poskytovateľa zdravotnej starostlivosti môžete požiadať aj o pridanie probiotík do stravy. Probiotiká pomáhajú zvýšiť počet dobrých baktérií v črevách. Môžu znížiť príznaky nadúvania, plynatosti alebo zápchy.

Niektoré výskumy naznačujú, že užívanie určitých enzýmov vám môže pomôcť pri trávení lepku. Odborníci však túto liečbu stále skúmajú. Pred užívaním akýchkoľvek enzýmov sa poraďte so svojím lekárom.

Má bezlepková diéta zdravotné riziká?

Výskum ukazuje, že bezlepková diéta môže zvýšiť riziko:

  • Hyperglykémie (vysoká hladina cukru v krvi) alebo cukrovky 2. typu.
  • Nutričných nedostatkov, ako je príliš málo vlákniny.

Prevencia  neznášanlivosti lepku

Neexistuje spôsob, ako zabrániť neznášanlivosti lepku, ale existujú spôsoby, ako zmierniť jej príznaky. Porozprávajte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o liečebnom pláne, ktorý vám vyhovuje.

Vyhliadky / prognóza neznášanlivosti lepku

Väčšina ľudí s neznášanlivosťou lepku nájde úľavu od príznakov pomocou správnej diéty. Zvyčajne si vyžaduje celoživotnú liečbu. Príznaky majú tendenciu sa vrátiť, ak začnete opäť konzumovať lepok.

Ako si môžem uľahčiť život s neznášanlivosťou lepku?

Neznášanlivosť lepku môžete zvládnuť tak, že:

  • Stravou s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom vlákniny.
  • Pravidelným vykonávaním laboratórnych testov na kontrolu:
    • anémiu.
    • Vysoký cholesterol.
    • Nedostatok vitamínov a výživových látok.
  • Zistenie, ktoré potraviny, nápoje a prísady obsahujú lepok, aby ste sa im mohli vyhnúť.
  • Pozorné čítanie etikiet na potravinách a nápojoch.

Čo mám robiť, ak som vystavený lepku?

Lepok sa nachádza v nespočetnom množstve potravín, nápojov a iných výrobkov. Aj keď držíte bezlepkovú diétu, môže sa stať, že niekedy náhodne skonzumujete lepok. Ak sa u vás vyskytnú vedľajšie účinky z náhodného vystavenia sa lepku, môžete:

  • Piť veľa vody na vypláchnutie organizmu.
  • Jesť malé jedlá, ktoré nie sú korenené ani mastné.
  • Vyskúšajte zázvorový alebo mätový čaj na upokojenie podráždeného žalúdka.

Kedy mám zavolať svojho lekára?

Niektoré príznaky vystavenia lepku môžu byť závažné. Ak sa u vás vyskytne hnačka alebo vracanie, vyhľadajte lekársku pomoc. Dehydratácia môže viesť k nebezpečnej nerovnováhe elektrolytov.

Záver

Neznášanlivosť lepku môže spôsobiť, že sa po jeho konzumácii budete cítiť zle. Môžete mať nadúvanie, nevoľnosť alebo plynatosť. Neznášanlivosť lepku spôsobuje veľa rovnakých príznakov ako celiakia, ale nie je to rovnaké ochorenie. Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré vedie k poškodeniu tráviaceho traktu. Ľudia s neznášanlivosťou lepku zvyčajne nachádzajú úľavu od svojich príznakov dodržiavaním bezlepkovej diéty. Bezlepková diéta má určité zdravotné riziká. Je dôležité spolupracovať s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a dietológom, aby ste si vytvorili správny liečebný plán pre svoje potreby.

 

Späť do obchodu