Najlepšie domáce prostriedky na liečbu artritídy

Obsah:

  • Čo je to artritída?
  • Najlepšie domáce prostriedky na liečbu artritídy
  • Liečba artritídy
  • Zhrnutie

Artritída je označenie pre skupinu ochorení, ktoré spôsobujú zápal a bolesť kĺbov. Hoci lekárska liečba môže pomôcť, niektoré domáce prostriedky a zmeny životného štýlu môžu tiež zmierniť príznaky.

Existuje viac ako 100 rôznych typov artritídy a súvisiacich ochorení. Najčastejšímtypom je osteoartróza, čo je degeneratívne ochorenie, pri ktorom sa opotrebúva tlmenie medzi kĺbmi, čo spôsobuje bolesť, opuch a stuhnutosť.

Ďalším bežným typom artritídy je reumatoidná artritída (RA). RA vzniká, keď imunitný systém omylom napadne kĺby a iné časti tela, čo spôsobuje nekontrolovaný zápal.

Artritída akéhokoľvek typu môže spôsobovať bolesť a viesť k trvalému poškodeniu kĺbov. V tomto článku uvádzame niektoré z najúčinnejších domácich prostriedkov na spomalenie progresie ochorenia a liečbu príznakov artritídy.

Čo je to artritída?

Artritída je ochorenie, ktoré spôsobuje poškodenie kĺbov. Kĺby sú miesta vo vašom tele, kde sa stretávajú dve kosti.

Niektoré kĺby sa s vekom prirodzene opotrebúvajú. U mnohých ľudí sa po tomto normálnom, celoživotnom opotrebovaní objaví artritída. Niektoré typy artritídy vznikajú po úrazoch, ktoré poškodia kĺb. Niektoré zdravotné stavy tiež spôsobujú artritídu.

Artritída môže postihnúť ktorýkoľvek kĺb, ale najčastejšie sa vyskytuje u ľudí:

  • Ruky a zápästia.
  • Kolená.
  • Bedrá.
  • Chodidlá a členky.
  • ramená.
  • Dolná časť chrbta (bedrová chrbtica).

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám pomôže nájsť spôsoby, ako zvládnuť príznaky, ako je bolesť a stuhnutosť. Niektorí ľudia s ťažkou artritídou nakoniec potrebujú chirurgický zákrok na výmenu postihnutých kĺbov.

Navštívte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak pociťujete bolesť kĺbov, ktorá je dostatočne silná na to, aby ovplyvnila váš každodenný život, alebo ak máte pocit, že sa nemôžete hýbať alebo používať svoje kĺby tak dobre ako zvyčajne.

artritida

Najlepšie domáce prostriedky na liečbu artritídy

Cvičenia vo vode

Cvičenie vo vode môže zmierniť tlak na kĺby a zároveň poskytnúť tréning.

Vodné cvičenia môžu byť prospešné pre ľudí s artritídou. Voda poskytuje odpor, ktorý pomáha zvyšovať intenzitu cvičenia.

Vztlak, ktorý voda poskytuje, zároveň pomáha udržiavať telesnú hmotnosť, čím zmierňuje tlak na kĺby.

Vo vedeckom prehľade z roku 2015 sa zistilo, že starší dospelí s osteoartrózou, ktorí sa zúčastnili na programe cvičenia vo vode, zaznamenali nasledujúce výhody:

Účastníci zaznamenali aj zníženie bolesti pri artritíde, hoci to bolo často krátkodobé.

Na trvalé zmiernenie bolesti výskumníci podporujú súčasné odporúčania vykonávať 40 - 60 minút cvičenia vo vode trikrát týždenne.

Úbytok hmotnosti

Podľa Nadácie pre artritídu, každý kilogram telesnej hmotnosti sa rovná 3 kg pridanej záťaže na kolená a 6 kg pridaného tlaku na bedrové kĺby.

Tento zvýšený tlak spôsobuje, že chrupavky medzi kĺbmi sa rýchlejšie rozpadajú, čo zhoršuje osteoartrózu.

Zníženie hmotnosti môže zmierniť tlak na kĺby, čím sa zníži bolesť a stuhnutosť.

Tai chi

Tai chi je cvičenie s nízkou záťažou, ktoré zahŕňa pomalé a jemné pohyby na zvýšenie flexibility, svalovej sily a rovnováhy.

V roku 2013, vedci vykonali prehľad siedmich štúdií, ktoré skúmali účinnosť tai chi na zlepšenie príznakov artritídy.

Autori dospeli k záveru, že 12-týždňový kurz tai chi bol prospešný pre zníženie bolesti a stuhnutosti a zvýšenie fyzickej funkcie u účastníkov s osteoartrózou.

Joga

Iyengar joga je typ jogy, ktorý sa zameriava na správne anatomické zarovnanie a používa rekvizity na podporu tela a zmiernenie napätia a zápalu.

Štúdia z roku 2013 skúmala účinnosť 6-týždňového programu Iyengar jogy pre mladé ženy s RA.

Výskumníci rozdelili 26 účastníčok do dvoch skupín: 11 sa zúčastnilo dvoch 1,5-hodinových lekcií jogy počas 6 týždňov, zatiaľ čo zvyšných 15 sa nezúčastnilo žiadnych lekcií jogy.

V porovnaní s kontrolnou skupinou účastníčky, ktoré cvičili jogu, zaznamenali výrazné zlepšenie zdravotného stavu, nálady, kvality života a schopnosti vyrovnať sa s chronickou bolesťou.

Terapia teplom a chladom

Studený zábal môže pomôcť znížiť opuch.

Liečba teplom a chladom sú dve rôzne, ale účinné metódy na zníženie bolesti pri artritíde.

Tepelná terapia podporuje krvný obeh a môže upokojiť stuhnuté kĺby a boľavé svaly, zatiaľ čo studená terapia obmedzuje krvné cievy, čo spomaľuje krvný obeh, znižuje opuchy a znecitlivuje bolesť.

Ľudia môžu vyskúšať striedanie tepla a chladu, ale je nevyhnutné starostlivo sledovať, či nedochádza k poškodeniu pokožky týmito procedúrami, a v prípade poškodenia ich používanie prerušiť.

Medzi tepelné procedúry patria:

  • začiatok dňa teplým kúpeľom alebo sprchou na zmiernenie stuhnutosti
  • nanášanie teplého parafínu na boľavé kĺby
  • prikladanie vyhrievacej podložky alebo fľaše s horúcou vodou na boľavé kĺby
  • Ľudia by mali obmedziť liečbu chladom na 20 minút. Medzi tieto procedúry patria:
  • zabalenie vrecka s ľadom do uteráka a jeho priloženie na bolestivé miesta
  • ponorenie postihnutého kĺbu do ľadovej vody
  • použitie studeného obkladu

 

Meditácia všímavosti

Mindfulness je forma meditácie. Pri praktizovaní mindfulness sa ľudia snažia zamerať svoju pozornosť na svoje pocity a na to, čo ich telo prežíva v prítomnom okamihu.

Mindfulness-based stress reduction (MBSR) je program, ktorý využíva mindfulness na pomoc ľuďom pri zvládaní bolesti a stresu, ktoré môžu ohroziť imunitný systém.

V štúdii z roku 2014 sa skúmalo, či MBSR môže znížiť aktivitu ochorenia u ľudí s RA tým, že posilní imunitný systém.

Na štúdii sa zúčastnilo celkovo 51 účastníkov, z ktorých 26 absolvovalo 8-týždňový program MBSR, zatiaľ čo zvyšných 25 nedostalo žiadnu liečbu.

U účastníkov, ktorí praktizovali MBSR, došlo k zníženiu príznakov RA vrátane bolesti, rannej stuhnutosti a počtu citlivých a opuchnutých kĺbov.

Účastníci uvádzali tieto zlepšenia bezprostredne po MBSR aj o 6 mesiacov neskôr.

Masáž

Podľa nadácie Arthritis Foundation, pravidelné masírovanie svalov a kĺbov môže pomôcť zmierniť bolesť vyplývajúcu z artritídy.

Odborníci sa domnievajú, že masáž znižuje v tele produkciu stresového hormónu kortizolu a neurotransmitera látky P, ktorý má súvislosť s bolesťou. Masáž tiež pomáha zlepšiť náladu zvýšením hladiny serotonínu.

V štúdii z roku 2013 sa skúmali účinky masáže na ľudí s RA horných končatín.

Výskumníci rozdelili účastníkov do dvoch skupín. Jedna skupina dostávala masáž s ľahkým tlakom a druhá masáž so stredným tlakom.

Vyškolený terapeut masíroval každého z účastníkov raz týždenne počas 4 týždňov. Účastníci sa tiež naučili masírovať sami a robili to raz denne.

Po 4 týždňoch mali účastníci v skupine so stredne silnou tlakovou masážou menšiu bolesť, lepšiu silu úchopu a väčší rozsah pohybu v postihnutej končatine ako účastníci, ktorí dostávali ľahkú tlakovú masáž.

Štúdia z roku 2015, ktorá skúmala účinky stredne tlakovej masáže pri artritíde kolena, zaznamenala podobné prínosy.

Transkutánna elektrická stimulácia nervov (TENS)

TENS je metóda úľavy od bolesti, pri ktorej sa používajú elektródy vo forme lepivých podložiek, ktoré sa pripevňujú na povrch kože a dodávajú do tela malé elektrické prúdy.

Súčasné usmerneniaDôveryhodný zdroj neodporúčajú ľuďom používať TENS pri bolestiach spôsobených osteoartrózou, pretože neexistujú dôkazy, že by mohla pomôcť.

Vitamín D

Vitamín D buduje silné kosti a pomáha udržiavať funkciu imunitného systému.

V prehľadovej štúdii z roku 2016Trusted Source sa zistilo, že ľudia s RA majú často nižšiu hladinu vitamínu D ako ľudia bez tohto ochorenia. Osoby s najnižšími hladinami vitamínu D mali tiež tendenciu pociťovať najvyššiu úroveň aktivity ochorenia.

Stále však nie je jasné, či užívanie doplnkov vitamínu D znižuje aktivitu ochorenia u ľudí s artritídou.

Súčasné usmerneniaDôveryhodný zdroj neodporúčajú doplnky vitamínu D ako liečbu osteoartrózy.

Ľudia môžu získavať vitamín D zo slnečného žiarenia a z niektorých potravín. Doplnky vitamínu D sú dostupné aj v obchodoch a online.

Omega-3 mastné kyseliny

Orechy a semená sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Štúdie ukázali, že omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať zápaly v tele a zohrávajú úlohu pri regulácii imunitného systému.

Autori nedávneho prehľadu dospeli k záveru, že omega-3 mastné kyseliny zrejme zlepšujú príznaky RA, ale poznamenali, že na potvrdenie tejto skutočnosti sú potrebné ďalšie štúdie.

Medzi zdroje omega-3 mastných kyselín patria orechy, semená a studenovodné ryby, napríklad losos, tuniak a sardinky. Ľudia môžu užívať aj doplnky stravy s obsahom omega-3.

Chondroitín a glukozamín

Niektorí ľudia užívajú chondroitín sulfát alebo glukozamín hydrochlorid pri osteoartróze.

Neexistuje však dostatok vedeckých dôkazov o tom, že môžu byť prospešné pre ľudí s osteoartrózou, a môžu mať nežiaduce účinky.

Z tohto dôvodu sa v súčasných usmerneniachDôveryhodný zdroj odporúča, aby ľudia tieto doplnky nepoužívali.

Liečba artritídy

Existuje takmer 100 rôznych typov artritídy. Po stanovení počiatočnej diagnózy typu artritídy, ktorú človek má, mu lekár vysvetlí, ktoré možnosti liečby sú vhodné.

Zhrnutie

Artritída je progresívne ochorenie, ktoré spôsobuje bolesť a stuhnutosť kĺbov. K dispozícii je mnoho rôznych liekových zásahov, ale používanie domácich prostriedkov popri nich môže byť účinnejšie pri zmierňovaní bolesti a zvyšovaní pohyblivosti.

Medzi bežné domáce prostriedky patria masáže, špecifické doplnky, terapia teplom a chladom, a jemné cvičenia, ako je joga a tai chi.

Ak majú ľudia obavy z používania domácich prostriedkov na liečbu artritídy, mali by sa poradiť s lekárom. Pred užívaním akýchkoľvek doplnkov je tiež nevyhnutné sa na ne opýtať, pretože by sa mohli vzájomne ovplyvňovať s existujúcimi liekmi.

 

Späť do obchodu