Nadúvanie v menopauze

Obsah:

  • Je nadúvanie príznakom menopauzy?
  • Čo spôsobuje nadúvanie počas menopauzy?
  • Môže HRT pomôcť zmierniť nadúvanie počas menopauzy?
  • Ako zastaviť nadúvanie v menopauze?
  • Aké doplnky môžete užívať pri nadúvaní v menopauze?
  • Ako dlho trvá nadúvanie počas menopauzy?

Nadúvanie je častým príznakom žien v menopauze. Často sa vyskytuje na začiatku perimenopauzy, hoci sa u jednotlivých žien líši, napriek tomu je pravdepodobnosť výskytu tohto príznaku u žien po menopauze vyššia. Nadúvanie v menopauze je zvyčajne spôsobené hormonálnymi výkyvmi, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie zdravia tráviaceho systému. S poklesom estrogénu sa objavuje niekoľko tráviacich problémov, ktoré potom spôsobujú nadúvanie, nevoľnosť a zápchu.

Hoci je HRT najobľúbenejšou liečbou, pokiaľ ide o hormonálne zmeny, pred užívaním takýchto liekov sa musíte najprv poradiť so svojím lekárom, pretože spôsobujú aj nadúvanie, ktoré je známym vedľajším účinkom tejto liečby. Ak chcete lepšie porozumieť tomuto príznaku menopauzy, prečítajte si článok a dozviete sa o ňom viac.

Je nadúvanie príznakom menopauzy?

Nadúvanie je gastrointestinálny problém, ktorý sa pravdepodobne objaví na začiatku perimenopauzálnych štádií a považuje sa za príznak menopauzy. Výskumná štúdia zKórejskej národnej univerzity v Souletotiž naznačila, že sa predpokladá, že hormonálne zmeny prispievajú k nadúvaniu, ako aj ovplyvňujú pohyblivosť čriev a zvýšené vnímanie pocitov vychádzajúcich z čriev.

Pocit nadúvania je často charakterizovaný nadmerným nahromadením plynu, vzduchu alebo tekutiny v žalúdku. Jednotlivec sa môže stretnúť s pocitmi napätia v bruchu, tlaku alebo pocitu plnosti, ktoré môžu, ale nemusia byť sprevádzané výrazne zväčšeným bruchom.

Pochopenie súvislosti medzi menopauzou a nadúvaním je prvým krokom pri riešení týchto ťažkostí. Ak chcete preniknúť hlbšie do problematiky, preskúmajme, čo spôsobuje nadúvanie počas menopauzy, a objavme možné prostriedky na účinné zmiernenie tohto príznaku.

naduvanie v menopauze

Čo spôsobuje nadúvanie počas menopauzy?

Nadúvanie v období menopauzy je spôsobené poklesom estrogénu a progesterónu, ktorý spomaľuje proces trávenia potravy prechádzajúcej tráviacim traktom, proces nazývaný peristaltika. Toto oneskorené trávenie potravy môže spôsobiť nadúvanie, upchatie čriev a nevoľnosť.

Estrogén zohráva dôležitú úlohu v mnohých biologických funkciách, najmä v tráviacom a gastrointestinálnom trakte. Podľa štúdie, ktorú uskutočnili Mathieu Meleine a Julien Matricon, pohlavné hormóny, ako je estrogén, kontrolujú náchylnosť žien na stres, ktorý uvoľňuje kortizol. Kortizol ovplyvňuje počet dobrých baktérií v črevách, čo spôsobuje, že jedinec je náchylný na syndróm dráždivého čreva (IBS) a práve to spôsobuje nadúvanie, žalúdočné kŕče a zápchu.

Pochopenie základných príčin, ktoré prispievajú k nadúvaniu v období menopauzy, je dôležité pre jeho správne zvládnutie a preskúmanie možných nápravných opatrení. Tento poznatok otvára vedcom dvere k tomu, aby preskúmali, či je hormonálna substitučná liečba (HRT) vhodnou možnosťou na zníženie nadúvania počas menopauzy.

Môže HRT pomôcť zmierniť nadúvanie počas menopauzy?

HRT sa predpisuje predovšetkým na zvládnutie príznakov menopauzy a niektorým ženám môže skutočne pomôcť zmierniť nadúvanie. Ale na rozdiel od toho, čo je známe ako účinný liek, nadúvanie je bežným vedľajším účinkom užívania hormonálnej substitučnej liečby (HRT) .

Na základe výskumu, ktorý uskutočnila Affiliated Hospital of Zunyi Medical University of China, majú ženy po menopauze, ktoré nikdy neužívali hormonálnu liečbu, nižšie refluxné príznaky, ako je nadúvanie, v porovnaní so ženami, ktoré už HRT užívali alebo ju stále podstupujú. Podľa nich existuje priamy vzťah medzi rizikom nadúvania so zvýšenou dávkou estrogénu a dĺžkou užívania.

Je nevyhnutné pochopiť, že HRT nemusí byť vhodná pre každého jednotlivca vzhľadom na jej možné riziká a vedľajšie účinky. Obráťte sa na tím v OMC, aby sme vám pomohli posúdiť, či je HRT vhodnou možnosťou pri liečbe vášho stavu. Na účinné zvládnutie nadúvania v menopauze je nevyhnutné vziať do úvahy rôzne alternatívy liečby vrátane zmien životného štýlu a alternatívnych terapií.

Ako zastaviť nadúvanie v menopauze?

Pre mnohé ženy, ktoré prechádzajú touto prechodnou fázou, je zastavenie a účinné zvládnutie nadúvania v období menopauzy problémom. Zmeny životného štýlu môžu pomôcť zmierniť tieto nepríjemné pocity. V tejto časti sa budeme venovať mnohým spôsobom, ako zastaviť nadúvanie v období menopauzy. Tu je zoznam možných opatrení:

Pravidelná fyzická aktivita

Pravidelná aktivita, napríklad chôdza alebo joga, napomáha tráveniu a minimalizuje pravdepodobnosť nadúvania. Okrem toho cvičenie pomáha znižovať stres, ktorý môže zhoršovať nadúvanie počas menopauzy, a zlepšuje celkovú pohodu. Na základe výskumu Autonómnej univerzity v Barcelone, dokonca aj pri len miernej fyzickej aktivite sa zlepšuje odchod črevných plynov a znižujú sa príznaky nadúvania.

Zlepšite svoju hydratáciu

Voda je pre vaše telo nevyhnutnou zložkou. Nadúvanie je spôsobené zápchou, ktorá je vyvolaná dehydratáciou. Navyše, aj keď sa to môže zdať protichodné, vaše telo uvoľňuje tekutiny, ktoré nepotrebuje, keď konečne dostane potrebnú hydratáciu. Snažte sa denne skonzumovať aspoň osem osemdecových pohárov vody.

Udržujte zdravú vyváženú stravu

Nadúvanie zvládnite pomocou dobre vyváženej stravy. Vyberajte si potraviny, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal a zadržiavanie tekutín, ako aj zlepšiť zdravie čriev. Potraviny bohaté na vlákninu vám pomôžu znížiť zápchu a draslík pomôže vášmu telu udržať zdravú hladinu telesných tekutín. Medzi tieto potraviny patria špargľa, jablká, avokádo, banány, uhorky a ovos. Nakoniec sa vyhýbajte konzumácii príliš veľkého množstva potravín produkujúcich plyny, ako sú sýtené nápoje, fazuľa a krížovité zeleniny.

Správne zvládanie stresu a úzkosti

Neustály tlak by mohol zhoršiť menopauzálne príznaky, ako je nadúvanie. Stres a úzkosť môžu narušiť krehký stav rovnováhy trávenia. Stres u niektorých jedincov spomaľuje trávenie, čo spôsobuje nadúvanie, nepríjemné pocity a zápchu, zatiaľ čo u iných trávenie urýchľuje, čo spôsobuje hnačku a časté návštevy toalety. Ak chcete zmierniť nadúvanie a zlepšiť celkovú pohodu, vyskúšajte postupy na zníženie stresu, ako je hlboké dýchanie, meditácia alebo všímavosť.

Konzumujte menšie jedlá

Nadúvanie je často spôsobené prejedaním sa. Menšie porcie by mali zmierniť pocit plnosti. Konzumácia ťažkých a mastných jedál môže spôsobiť pocit nadúvania. Tuk si vyžaduje dlhší čas na strávenie ako bielkoviny alebo sacharidy, udržuje žalúdok plnší dlhší čas.

Tieto praktické opatrenia zohrávajú dôležitú úlohu pri znižovaní a prevencii nadúvania v období menopauzy. Poskytujú holistický a prirodzený prístup k liečbe tohto častého klimakterického ochorenia. V nasledujúcej časti sa pozrieme na to, ako môžu doplnky stravy pomôcť pri menopauzálnom nadúvaní.

Aké doplnky môžete užívať pri nadúvaní v menopauze?

Doplnky stravy môžu byť prospešným doplnkom vášho plánu liečby, pokiaľ ide o kontrolu nadúvania v období menopauzy. Niektoré látky sa ukázali ako sľubné pri znižovaní príznakov nadúvania počas tejto fázy života.

V doplnkoch stravy hľadajte organické zložky a vyhýbajte sa tým, ktoré obsahujú syntetické látky alebo plnidlá. Zázvor, mäta pieporná, fenikel a harmanček sú niektoré bežné prírodné zlúčeniny, ktoré treba skontrolovať. Tieto látky preukázateľne pomáhajú zmierňovať nadúvanie a upokojujú tráviaci trakt.

Ak hľadáte voľnopredajné, dobrou voľbou sú probiotiká, ktoré si môžete zaobstarať ako doplnok stravy. Podľa systematického prehľadu týkajúceho sa účinkov probiotík na nadúvanie sa naznačilo, že probiotiká môžu zmierniť gastrointestinálne príznaky, ako aj zabrániť hnačke spôsobenej antibiotikami.

Je nevyhnutné, aby ste sa pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov poradili so zdravotníckym lekárom, ktorý potvrdí, že sú bezpečné a vhodné pre vaše jedinečné potreby. Závažnosť nadúvania v perimenopauzálnom aj postmenopauzálnom štádiu bude rozobraná v ďalšej časti, čím sa vnesie svetlo do rozdielov a prekážok, ktorým môžu ženy čeliť.

Ako dlho trvá nadúvanie počas menopauzy?

Trvanie nadúvania počas menopauzy sa môže u jednotlivých žien výrazne líšiť. Zatiaľ čo u niektorých je nadúvanie prechodným príznakom, ktorý trvá niekoľko mesiacov, u iných je to chronický stav, ktorý trvá roky.

Hoci sa považuje za príznak menopauzy, zvážte užívanie HRT ako možnosť zastavenia výskytu tohto problému tráviaceho traktu. Musíte tiež vziať na vedomie, že užívanie HRT vám môže spôsobiť aj mierne nadúvanie. Vedľajšie účinky HRT môžu trvať 6 až 8 týždňov, čo je skutočnosť stanovená NHS.

Je však dôležité mať na pamäti, že nadúvanie v období menopauzy je často príznak, ktorý sa časom a správnymi opatreniami na zvládnutie zlepšuje. Pochopenie pravdepodobného trvania nadúvania môže ženám poskytnúť pokoj pri prekonávaní tejto etapy života.

 

Späť do obchodu